7 ημέρες... χαμόγελο


Ένα χαμόγελο είναι η μικρότερη απόσταση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους...

Για κάποιους ανθρώπους το χαμόγελο σχηματίζεται στο πρόσωπό τους αυθόρμητα, αβίαστα... για κάποιους άλλους, δύσκολα! Ακόμα κι όταν τους πουν "χαμογελάστε παρακαλώ", πάλι με δυσκολία θα το κάνουν, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που χαμογελούν από συνήθεια, χωρίς να το νιώθουν.

Για μένα είναι εύκολο, ίσως γιατί έχω πολύ συγκεκριμένους λόγους...

Χαμογελώ κατ' αρχήν κάθε πρωί, στην καινούργια μέρα. Στην κόρη μου, που επιμένει να με λέει "μανούλα" κι ας έγινε ενήλικη. Στον άντρα μου, που παρά τα γκρίζα του μαλλιά, στα μάτια μου είναι ακόμα ο νεαρός που ερωτεύτηκα...

Χαμογελώ ανοίγοντας το παράθυρο. Κοιτάζοντας τη φύση γύρω μου. Δεν έχει σημασία αν ο ήλιος είναι λαμπερός ή κρυμμένος πίσω από πυκνά σύννεφα. Η φύση είναι πανέμορφη σε όλες της τις εκδοχές. Άλλωστε, μου είχε λείψει τόσα πολλά χρόνια, που τώρα που τη χαίρομαι, νιώθω τυχερή!

Χαμογελώ κάθε φορά που κοιτάζω τα έξυπνα ματάκια του σκύλου μου... Το βλέμμα του είναι πάντα γεμάτο αγάπη, λατρεία σχεδόν. Κουνά την ουρά του και μου απλώνει το μπροστινό του πόδι, όπως ένας άνθρωπος δίνει το χέρι του. Μπορώ να μη χαμογελάσω;

Χαμογελώ στο άκουσμα και μόνο των φίλων μου. Όταν πίνουμε παρέα το καφεδάκι μας και συζητάμε αστεία και σοβαρά είμαστε σαν μικρά παιδιά που μοιράζονται ώρες ξενοιασιάς και παιχνιδιού.

Χαμογελώ ακόμα κι όταν πονώ, γιατί έτσι νιώθω να ξορκίζω το κακό. Γιατί παίρνω κουράγιο για να συνεχίσω, ξέροντας πως κάθε μέρα που ανοίγω τα μάτια μου στον κόσμο, είναι και ένα καινούργιο δώρο, που καλούμαι να το ζήσω.

Ξέρω πως δεν είναι πάντα τα πράγματα απλά, είναι όμως βέβαιο, πως το χαμόγελο είναι πραγματικά μεταδοτικό. Σαν μια αόρατη ανθρώπινη αλυσίδα όπου ο ένας δίνει στον άλλο, μια αχτίδα φωτός, ένα μικρό φαναράκι για να το ακουμπήσει στα χέρια του διπλανού του κι εκείνος να το δώσει στον επόμενο και με τον τρόπο αυτό, ανοίγει μια χαραμάδα στην ελπίδα, ζεσταίνονται οι καρδιές και γίνονται πιο ανοιχτές, πιο ανθρώπινες...

Οι εποχές που ζούμε είναι ζοφερές και κάτι τέτοιες ώρες είναι που καταλαβαίνει κανείς την αξία αυτών, που θεωρούνται μικρά, δεδομένα, εύκολα, ενώ είναι τα πιο σημαντικά και τα πιο πολύτιμα!

Χαμογελάστε κι εσείς σε όλους και σε όλα, γιατί όπως λένε, το χαμόγελο σας θα κάνει αυτούς που σας αγαπούν να χαίρονται και τους εχθρούς σας να ανησυχούν...



Marina
15 Σχόλια

15 σχόλια:

  1. Με τα λόγια σου ζωγράφισες ένα χαμόγελο στο πρόσωπο μου. Θα στο χρωστώ...
    Καλή σου εβδομάδα
    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τιμούν τα λόγια σου, σ' ευχαριστώ από καρδιάς! Αφού χαμογέλασες, δεν μου χρωστάς τίποτα!
      Καλή εβδομάδα και σε σένα
      Μαρίνα

      Διαγραφή
  2. Το χαμόγελο είναι ευλογία. Και δυστυχώς σπανίζει συνεχώς στην καθημερινή μας ζωή. Δεν ξέρω γιατί ; δεν ξέρω γιατί οι άνθρωποι οχυρώνονται περισσότερο στη μιζέρια και στη γκρίνια ; τι τους ελκύει εκεί άραγε ;
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως γιατί οι δυσκολίες τους καταβάλουν σε τέτοιο σημείο, που να μη βλέπουν τίποτα θετικό, καλέ μου φίλε...
      Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος της σημερινής ανάρτησης, να δώσω αφορμή για σκέψη και... χαμόγελο!
      Σ' ευχαριστώ που πέρασες
      Καλό σου απόγευμα
      Μαρίνα

      Διαγραφή
  3. Πολύ θετικό το μήνυμα που δίνεις! Καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόση θετική ενέργεια δίνουν τέτοιες σκέψεις!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κατ` αρχάς το άρθρο σας είναι ωραίο! Είμαι ευτυχείς που σας γράφω για το χαμόγελο διότι το χαμόγελο ανοίγει την καρδιά μας. Και μας κάνει να μάθουμε πολλά περισσότερα για την ζωή! Είμαι ευτυχείς όταν οι άνθρωποι χαμογελούν. Είμαι χαμογελαστός από παιδί, γι` αυτό είμαι και αγαπητός σχεδόν σε όλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ! Είμαι ευτυχής που διαβάζω το σχόλιό σας, όχι μόνο γιατί διαβάσατε το κείμενό μου, αλλά κυρίως γιατί εκτιμάτε την αξία του χαμόγελου, όσο κι εγώ! Να είστε καλά, χαμογελαστός και ευτυχισμένος!
      Μαρίνα

      Διαγραφή
  6. Μα είναι δυνατον να υπαρχουν ανθρωποι που δεν χαμογελουν Μαρίνα μου; οτι γραφεις εδω τα προσυπογραφω.. φιλη μου και με τα δυο μου χερια..
    δικη μου εισαι και εσύ του χαμόγελου...ε; χα..χα..
    Να συνεχισεις ετσι.. η ζωή γινεται πιο όμορφη και ας ειναι δυσκολη πολλες φορες..
    Σε αφήνω με ενα μεγαααααααλο χαμογελο και ενα φιλί...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα μου αγαπημένη έχουμε πολλά κοινά εμείς οι δυο!
      Σ' ευχαριστώ πολύ που πέρασες και μου άφησες το χαμόγελό σου και την αγάπη σου!
      Φιλιά πολλά και χαμογελαστά
      Μαρίνα

      Διαγραφή
  7. Καλή χρονιά! Μαρίνα, μόλις διάβασα το άρθρο. Όπως τα λες, ένα χαμόγελο ζεσταίνει την ψυχή και στηρίζει την ελπίδα. 2019, ένας ακόμη χρόνος στην βαλίτσα, ένα ακόμη χαμόγελο στη ζωή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram