Η ομορφιά της μοναδικότητας



Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τους ανθρώπους από τα ζώα; Η λογική θα μου απαντήσετε αμέσως και ασφαλώς έχετε δίκιο. Όταν όμως οι πράξεις των ανθρώπων στερούνται λογικής, αυτό τους εξομοιώνει με τα ζώα; Μπορεί να είναι αφελές το ερώτημα, αλλά τα γεγονότα πολλές φορές, σε κάνουν να αναρωτιέσαι...

Έχουν λεχθεί τόσα πολλά για το πρόβλημα του bullying, που δεν ξέρω αν μπορώ να πω κάτι παραπάνω ή διαφορετικό και μάλλον δεν χρειάζεται. Ναι, πραγματικά δεν χρειάζονται άλλα λόγια. Έχουν ειπωθεί όλα!!!

Πράξεις χρειάζονται! Πράξεις αποτροπής τέτοιων τραγικών φαινομένων! Το πως θα γίνουν τα λόγια πράξη, αυτό ίσως είναι το δυσκολότερο, αλλά εδώ που έφτασαν τα πράγματα δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως κάθε λέξη και κάθε πράξη της καθημερινότητάς μας, γίνεται παράδειγμα τρόπου σκέψης και ζωής στα παιδιά μας. Εμείς πρέπει να αλλάξουμε. Εμείς πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και το σεβασμό που χάσαμε, ως άνθρωποι και ως κοινωνία και ίσως και ως γονείς.

Δεν δικαιούμαστε να μην ξέρουμε. Δεν δικαιούμαστε να αμελούμε. Δεν έχουμε δικαίωμα σε άλλα λάθη. Είναι ήδη πολλά και τα βλέπουμε γύρω μας, όχι μόνο στο bullying... Εμείς δεν είμαστε που αντικαταστήσαμε την παρουσία μας στο πλευρό των παιδιών μας με αντικείμενα; Εμείς δεν είμαστε που ταυτίσαμε το "σ' αγαπώ" με το "σου αγοράζω"; Εμείς δεν είμαστε που χάσαμε την ουσία;...


Μην πολεμάς τη διαφορετικότητα. Ό,τι δεν σου μοιάζει, δεν σημαίνει ότι σε απειλεί.

Δεν γίνεται να είμαστε όλοι ίδιοι. Ούτε τα δάχτυλα των χεριών μας δεν είναι ίδια.

Βία δεν είναι μόνο το ξύλο. Βία είναι και η απόρριψη, η απομόνωση και ο εκφοβισμός.

Όταν οδηγούμε βρίζοντας, μαθαίνουμε στα παιδιά μας να βρίζουν.

Όταν διαφωνούμε με κάποιον και τον αποκαλούμε βλάκα, μόνο και μόνο επειδή δεν καταφέραμε να τον πείσουμε, μαθαίνουμε στα παιδιά μας, τη δική τους αδυναμία να την φορτώνουν στους άλλους.

Τα πράγματα είναι απλά, εμείς τα κάνουμε περίπλοκα θέλοντας να ωραιοποιήσουμε τους φόβους και τις αδυναμίες μας. Ό,τι δεν καταλαβαίνουμε, ό,τι δεν μας μοιάζει, ό,τι ξεχωρίζει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σπεύδουμε να το χλευάσουμε, να το μειώσουμε, να το εξαφανίσουμε, αντί να σκεφτούμε... πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς τα χρώματα; Πώς θα ήταν η γη με ολόιδια λουλούδια; Πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς τη μοναδικότητα;...







to e-periodiko mas
8 Σχόλια

8 σχόλια:

  1. Το ανέφερα και σε άλλο blog πρόσφατα: Αποτελούμε πρότυπα ακόμα και εν αγνοία μας!
    Μπορεί να κάνω κάτι σε μια εκδήλωση και να επηρεάσω ένα παιδάκι που βρίσκεται εκεί, ή ακόμα και μια πράξη μου καθώς περπατάω στο δρόμο, να δώσει το παράδειγμα σε κάποιον άγνωστο που περπατάει στο απέναντι πεζοδρόμιο...
    Από εμάς ξεκινάνε όλα και δεν λέμε να το καταλάβουμε...
    Λέμε για σεβασμό, λέμε για το ένα, για το άλλο, μα βελτίωση δεν βλέπω γύρω μου...
    Ας ξεκολλήσουμε τα μυαλά μας, πριν να είναι τελείως αργά...
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά κ ευχές για ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως το λες Γιάννα μου!! Πρέπει να ξυπνήσουμε, χθες!!!
      Φιλιά πολλά, καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα, φίλη!!

      Διαγραφή
  2. Πολύ σωστά το αναφέρεις Μαρίνα μου. Ένα τεράστιο πρόβλημα που ταλανίζει τις κοινωνίες μας. Δυστυχώς να το εξαλείψουμε το θεωρώ αδύνατο. Να το παλέψουμε όμως μπορούμε με συνεπή αγώνα και παιδεία.
    Καλησπέρα καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Γιάννη μου, να το εξαλείψουμε είναι μάλλον αδύνατο. Σίγουρα μπορούμε να το παλέψουμε και αυτό πρέπει να ξεκινήσει από τη σκέψη ότι μας αφορά όλους!
      Σ' ευχαριστώ που πέρασες καλέ μου φίλε!!

      Διαγραφή
  3. Σε μια σωστά δομημένη κοινωνία, όλα όσα γράφεις Μαρίνα μου, θα ήταν αυτονόητα και δεν θα χρειαζόταν να τα υπενθυμίζουμε διαρκώς. Στην παρούσα φάση όμως, ως αυτονόητο θεωρείται η επιβολή βίας και η εξουσία, με οποιοδήποτε τίμημα. Οπότε, συνυπογράφω και χειροκροτώ το μήνυμα που μας έστειλες μέσα απ' την εξαιρετική σου ανάρτηση.
    Την καλησπέρα μου Μαρινάκι μου γλυκό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαρία μου αγαπημένη, πολύ σ' ευχαριστώ και για την επίσκεψη και για τα καλά σου λόγια!!
    Σε φιλώ γλυκά, φίλη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μωρέ, μακάρι να ήταν η γη γεμάτη έστω και με ολόιδια λουλούδια, παρά που γεμίζει γύρω μας ο τόπος με γαϊδουράγκαθα :( Μόνο που, εξακολουθούμε να "χορεύουμε" ως κοινωνία, στους ρυθμούς τού "για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή".. Την καλημέρα μου και πολλά φιλιά! ✿

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα δίκιο το έχεις Πετράδι μου... ας φυτέψουμε εμείς, όσα μπορούμε περισσότερα!!
      Πολλά φιλιά κι από μένα, καλή σου μέρα φίλη!

      Διαγραφή

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram