Μπορεί, βλέποντας μια πεσμένη βλεφαρίδα να κάνουμε μία ευχή, όπως όταν είμαστε παιδιά, αλλά η απώλεια των βλεφαρίδων είναι ένα θέμα που σίγουρα πρέπει να μας απασχολήσει. Οι βλεφαρίδες δεν είναι μόνο στοιχείο ομορφιάς και γοητείας, που κανείς δεν το αμφισβητεί, αποτελούν και ένα μέσο να αντλήσουμε πληροφορίες ζωτικής σημασίας για την υγεία μας.
Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να αναζητηθεί ιατρική περίθαλψη κάθε φορά που παρατηρείτε μια ξαφνική αλλαγή. Έτσι θα είμαστε σε θέση όχι μόνο να καλυτερέψουμε την υγεία μας, αλλά να μπορέσουμε να ανακτήσουμε και τις χαμένες βλεφαρίδες.
Κακές συνήθειες ομορφιάς
Η ρουτίνα μακιγιάζ είναι πολύ πιθανό να είναι βλαβερή για τις βλεφαρίδες μας. Αν για παράδειγμα ξεχνάμε να αφαιρέσουμε το μακιγιάζ ειδικά στην περίπτωση που είναι αδιάβροχο, έχουμε βάλει ήδη την πρώτη σοβαρή προϋπόθεση για την απώλειά τους. Η χρήση μωρωμάνδηλων ή ενός ήπιου καθαριστικού σαπουνιού για μωρά, στην αφαίρεση του μακιγιάζ μπορεί να βοηθήσει στην υγεία τους. Για πολλές γυναίκες υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση πως αν τρίβουν τις βλεφαρίδες τους με ένα ήπιο σαπούνι, αυτό θα τις κάνει να πέσουν. Όπως όμως λέει η Michelle Andreoli, MD, κλινική εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, το μασάζ στις βλεφαρίδες κάθε βράδυ
με ένα ήπιο σαπούνι, βοηθά στη διατήρηση της υγείας του θύλακα των βλεφαρίδων κάνοντάς τες δυνατές, μακριές και ανθεκτικές.
Επίσης, μη χρησιμοποιείτε θερμαντικά μέσα για να κάνετε τις βλεφαρίδες πιο γυριστές. Εκτός από την απώλεια υγρασίας που τους είναι απαραίτητη, κινδυνεύετε και από εγκαύματα.
Βλεφαρίτιδα
Εάν τα βλέφαρά σας είναι κόκκινα και φαίνονται πρησμένα, είναι πολύ πιθανό να έχετε βλεφαρίτιδα και η απώλεια βλεφαρίδων να οφείλεται σ' αυτό. Συχνά τα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα της επιπεφυκίτιδας χωρίς να είναι σπάνιο να συνυπάρχουν και οι δύο παθήσεις. Στην περίπτωση που παρατηρήσετε κάτι τέτοιο στα βλέφαρά σας, ζητήστε αμέσως τη συμβουλή γιατρού ο οποίος θα διαγνώσει το πρόβλημα και θα δώσει το σωστό τρόπο αντιμετώπισης. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως επειδή η αιτία για την παραπάνω πάθηση οφείλεται συνήθως σε μικρόβιο η καλή υγιεινή των βλεφάρων μπορεί να την αποτρέψει.
Θυρεοειδής
Ο θυρεοειδής αδένας ελέγχει τις ορμόνες του σώματος και όταν υπάρχουν διαταραχές στη λειτουργία του τότε ένα πιθανό σύμπτωμα μπορεί να είναι και η πτώση των βλεφαρίδων αλλά και η απώλεια των μαλλιών.
Αλωπεκία
Αν έχετε λίγες ή καθόλου βλεφαρίδες, μπορεί να οφείλεται στην αλωπεκία ή άλλη αυτοάνοση κατάσταση. Οι γιατροί πιστεύουν ότι αυτή η ασθένεια προκαλεί το σώμα να επιτεθεί στα θυλάκια της τρίχας, προκαλώντας πλήρη, μερική ή επεισοδιακή τριχόπτωση. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει θεραπεία για την αλωπεκία ο γιατρός μπορεί να δώσει θεραπείες που βοηθούν στην ανάπτυξη τόσο των μαλλιών, όσο και των βλεφαρίδων.
Χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες
Παρόμοιες με την αλωπεκία είναι και οι χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες. Για παράδειγμα τόσο η ρευματοειδής αρθρίτιδα όσο και ο λύκος μπορούν να επηρεάσουν τα υγιή κύτταρα και τους ιστούς στις αρθρώσεις, τα όργανα και τα αιμοφόρα αγγεία. Επειδή αυτές οι ασθένειες δεν έχουν πάντα εξωτερικές ενδείξεις είναι σημαντικό να δώσουμε προσοχή σε μικρές αλλά αξιοσημείωτες αλλαγές όπως η απώλεια μαλλιών και βλεφαρίδων.
Καρκίνοι δέρματος του βλεφάρου
Εάν λείπουν οι βλεφαρίδες σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του βλεφάρου, αλλά υπάρχουν φυσιολογικά ανεπτυγμένες σε άλλο σημείο, επισκεφθείτε αμέσως ένα γιατρό. Οι καρκίνοι στο βλέφαρο μπορούν να διακόψουν την ανάπτυξη των βλεφαρίδων καθώς αυτά τα επιβλαβή κύτταρα εξαπλώνονται. Όσο νωρίτερα γίνει η γνωμάτευση τόσο καλύτερη είναι η αντιμετώπιση. Για το λόγο αυτό η Δρ Andreoli συμβουλεύει την αντηλιακή προστασία μέσω γυαλιών συνεχώς ακόμα κι αν ο καιρός είναι ελαφρά συννεφιασμένος, αφού με τον τρόπο αυτό προστατεύονται όχι μόνο τα μάτια, αλλά και τα βλέφαρα.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να επιταχύνουμε την ανάπτυξη των βλεφαρίδων
Οι βλεφαρίδες χρειάζονται 90 ημέρες για να αναπτυχθούν αλλά είναι δυνατό να ενθαρρύνουμε αυτή τη διαδικασία και να αποφύγουμε την απώλειά τους.
Υγιεινή βλεφαρίδων: Το μακιγιάζ των ματιών πρέπει να αφαιρείται κάθε βράδυ με μαντηλάκια υγρά ή κρέμα. Στη συνέχεια να γίνεται μασάζ στα βλέφαρα με ένα ήπιο καθαριστικό ή ένα σαμπουάν για μωρά και να ξεπλένονται με ζεστό (όχι καυτό) νερό. Ζεστές κομπρέσες (πχ με χαμομήλι) βοηθούν να κρατηθούν τα βλέφαρα καθαρά και να αποφευχθούν φλεγμονές.
Το άρθρο είναι από το goodhousekeeping.com
Μετάφραση - προσαρμογή κειμένου: to e-periodiko mas
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Ευχαριστούμε πολύ. Δεν ήξερα όλους τους λόγους για το χάσιμο των βλεφαρίδων. Να σαι καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή δημιουγική και ανοιξιάτικη εβδομάδα
Άννα μου, σ' ευχαριστώ πολύ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα και σε σένα φίλη, σε φιλώ!
Μάλιστα !
ΑπάντησηΔιαγραφήνα πάλι χρήσιμες συμβουλές παιδιά. Ένα ακόμα ευχαριστώ σε όλες αυτές τις γνώσεις που παίρνουμε εδώ.
Καλή βδομάδα με κάθε ευχή.
Γιάννη μου, σ' ευχαριστώ εγώ!! Καλή σου εβδομάδα, καλέ μου φίλε!!
ΔιαγραφήΚαλημερα κ απο μένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήπολυ ενδιαφέρον άρθρο συνέχισε ετσι!!
Σ' ευχαριστώ πολύ Μαρία μου!! Καλημέρα σου!!
Διαγραφή