Απρίλιος, ο μήνας του Πάσχα


aprilios-o-minas-tou-pasxa

O Απρίλιος, δεύτερος μήνας της Άνοιξης είναι ο Μουνιχιών των αρχαίων προγόνων μας και περιλαμβάνει 30 ημέρες από την εποχή του Ιουλίου Καίσαρα, αντί 29 που είχε ως τότε. Η λέξη Απρίλιος προέρχεται από το λατινικό Aprillis και το ρήμα aperire, που σημαίνει «ανοίγω». Το όνομά του συνεπώς είναι συνδεδεμένο με τον καιρό που «ανοίγει» αφού μεγαλώνει η μέρα, το κρύο μαλακώνει και η Άνοιξη δείχνει όλο το όμορφό της πρόσωπο.Ο Νέρων σε ανάμνηση της αποτυχημένης απόπειρας δολοφονίας εναντίον του, θέλησε ανεπιτυχώς να τον μετονομάσει σε Νερώνιο.

Οι Ρωμαίοι είχαν πολλές γιορτές αφιερωμένες σε διάφορους θεούς όπως την Αφροδίτη και τον Απόλλωνα (1η Απριλίου) την Κυβέλη (Μεγαλήσια 4 ως και 10 Απριλίου) και στις 22 του μήνα, γιόρταζαν τα Vinalia priora, γιορτές με μεγάλες κρασοκατανύξεις αφού ήταν οι πρώτες γιορτές κρασιού του χρόνου. Τα Ρωμαϊκά Ανθεστήρια γιορτάζονταν στα τέλη του μήνα και ήταν γιορτές αφιερωμένες στη θεά της βλάστησης και της Άνοιξης, τη Flora.

Στην Ελλάδα ο λαός ονομάζει τον Απρίλη και Λαμπριάτη αφού συνήθως γιορτάζει το Πάσχα το μήνα αυτό. Μαζί με το Μάιο είναι οι κατ’ εξοχήν μήνες των λουλουδιών, που τραγουδήθηκαν περισσότερο από όλους τους μήνες και συνδέθηκαν με τον έρωτα, το χαμόγελο και τη χαρά της ζωής.

Σε κάποιες περιοχές ονομάζουν τον Απρίλη και «Γρίλλη» δηλαδή γκρινιάρη, επειδή αυτόν το μήνα συνήθως τελείωναν τα αποθέματα της προηγούμενης συγκομιδής, αποκαλείται επίσης και «Τιναχτοκοφινίτης» επειδή τινάζουν τα κοφίνια για να τα καθαρίσουν, ενώ αποκαλείται και «Αι - Γεωργίτης» από τη γιορτή του Αγ. Γεωργίου στις 23 του μήνα.

Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι έθιμο σε ολόκληρη την Ευρώπη, που ήρθε στην Ελλάδα την εποχή των Σταυροφοριών, έχοντας τις ρίζες του στους αρχαίους Κέλτες. Τον Απρίλιο που μαλάκωνε ο καιρός, συνήθιζαν να πηγαίνουν για ψάρεμα την πρωταπριλιά. Όμως τις περισσότερες φορές γύριζαν πίσω με άδεια χέρια και έτσι επινοούσαν ψεύτικες ιστορίες για μεγάλα ψάρια, δημιουργώντας το έθιμο που γνωρίζουμε ως σήμερα.

Ο Απρίλιος είναι ο μήνας που ως επί το πλείστον γιορτάζεται το Πάσχα. Βέβαια υπάρχουν φορές που το Ορθόδοξο Πάσχα μπορεί να γιορταστεί μέχρι και στις 8 Μαΐου (1983). Οι ρίζες της γιορτής του Πάσχα βρίσκονται στην αρχαία Αίγυπτο, όπου γιόρταζαν την εαρινή ισημερία. Από εκεί πέρασε στους Εβραίους ως «Πεσάχ», σε ανάμνηση της Εξόδου τους από την αιχμαλωσία, για να φτάσει στους χριστιανούς ταυτιζόμενο με τον σταυρικό θάνατο Του Ιησού Χριστού την περίοδο του Εβραϊκού Πάσχα, που γιορταζόταν την ημέρα της πρώτης εαρινής πανσέληνου.

Υπήρξαν μεγάλες διαφορές στον εορτασμό του Πάσχα από τις διάφορες εκκλησίες και για το λόγο αυτό η Α’ Οικουμενική Σύνοδος, που συγκαλέστηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο στη Νίκαια της Βιθυνίας, το 325 μ.Χ. θέσπισε τον τρόπο προσδιορισμού της γιορτής του Πάσχα, ώστε να γιορτάζεται την Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο της Άνοιξης και αν η πανσέληνος συμβεί Κυριακή, τότε να εορτάζεται την επομένη Κυριακή για να μην συμπίπτει με τον εορτασμό του εβραϊκού Πάσχα. Έτσι, ο εορτασμός του Πάσχα συνδέθηκε με την εαρινή ισημερία και την πρώτη πανσέληνο της Άνοιξης.

Να έχετε ένα όμορφο μήνα!


Πηγή πληροφοριών: wikipedia.org
Κείμενο: to e-periodiko mas
to e-periodiko mas
15 Σχόλια

15 σχόλια:

  1. Μου αρέσουν τα λαογραφικά!
    Καλό μήνα εύχομαι, χαρούμενο και δημιουργικό! 😍🐣

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε αγαπημένη μου!!
      Καλό μήνα και κάθε επιτυχία σε ό,τι κάνεις!!
      Φιλιάααα!!!

      Διαγραφή
  2. Άρωμα λαογραφίας και παράδοσης. Καλό μήνα με μια αγκαλιά ευχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιάννη μου, πόσο σ' ευχαριστώ! Να έχεις κι εσύ ένα όμορφο, δημιουργικό και χαρούμενο μήνα, με όλες τις ομορφιές της άνοιξης σε κάθε σου μέρα, καλέ μου φίλε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τρελαίνομαι για νεες πληροφορίες και ειδικά για έθιμα και παραδόσεις, κυρίως όταν προέρχονται από την αρχαιότητα. Απολαυστική η ανάρτηση σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ πολύ Ειρήνη μου! Χαίρομαι που σου άρεσε!!
      Καλό σου μήνα!!

      Διαγραφή
  5. Όμορφες πληροφορίες και μου αρέσει να μαθαίνω μύθους και ιστορίες για τους μήνες.
    Μ'αρέσει ο Απρίλης γιατί αγαπώ την Άνοιξη και το Πάσχα βεβαίως βεβαίως!
    Καλό μήνα γλυκό και ανοιξιάτικο
    Καλές πασχαλινές προετοιμασίες
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε Άννα μου! Συμφωνώ μαζί σου κι εμένα μ' αρέσει ο Απρίλης!
      Καλό σου μήνα φίλη, με υγεία και ζεστά χαμόγελα!!
      Σε φιλώ!!

      Διαγραφή
  6. Δροσερό, καλογραμμένο το άρθρο σου, με πληροφορίες που διαβάζονται άνετα.
    Μου άρεσε.
    Καλό μήνα να έχουμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτές οι παπαρούνες με γοητεύουν Μαρίνα μου !!! Καλό μήνα να έχεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπέροχες δεν είναι;...
      Ευχαριστώ που πέρασες Νικόλ μου!
      Καλό μήνα και σε σένα!!

      Διαγραφή
  8. πόσο μου αρέσουν τούτα
    τα χαίρομαι και τα απολαμβάνω
    μου αρέσει πάρα πολλά να μαθαίνω για το κάθε τι
    ευχαριστούμε πολλά Μαρίνα που τα μοιράστηκες μαζί μας και για την ιδέα ανάρτησης τούτου του θέματος
    δεν εσκέφτηκες να βάλεις το τραγούδι του Δάντη για τη πρωταπριλιά :) :) και του Θαλασσινού για τον μήνα Απρίλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δελφινάκι μου χαίρομαι τόσο, που σου άρεσε!
      Έχεις δίκιο για τα τραγούδια, αλλά "βαραίνουν" δυστυχώς τη σελίδα και την κάνουν να κολλάει γι' αυτό αποφεύγω τα βιντεάκια...
      Πολλά φιλιά φίλη, σ' ευχαριστώ πολύ!!

      Διαγραφή
  9. Απρίλης! Μήνας αγαπημένος, μας ταξιδεύει με τις πασχαλινές μυρωδιές και τις ανθισμένες πασχαλιές... Και άλλος ένας λόγος που τον αγαπώ, είναι και τα γενέθλιά μου στις 23!
    Πολύ ωραία η ανάρτησή σου, είναι από εκείνες που μου αρέσουν με τις παραδόσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram