Ψεύτικες… γεύσεις και φαγητά




          Κάθε μέρα χωρίς ποτέ να το καταλαβαίνουμε, καταναλώνουμε τροφές με γεύσεις που δεν υπάρχουν. Μιλάμε για τις faux γεύσεις που κατακλύζουν καθημερινά τη γεύση μας. Από τις οδοντόκρεμες με γεύση γλυκάνισο, μέχρι τα μπισκότα χωρίς σοκολάτα, αλλά με carob που θυμίζει σοκολάτα.

          Βέβαια όλα αυτά δεν είναι καινούργια. Όσα χρόνια υπάρχει η μαγειρική, άλλα τόσα υπάρχουν και τα ψεύτικα φαγητά και γεύσεις. Η πραγματικότητα είναι, πως όλο αυτό το πολύπλοκο σύστημα ψεύτικων γεύσεων, μπορεί με τα χρόνια να οδηγήσει σε
νέες γενιές Ελλήνων, που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ξεχωρίσουν την πραγματική από την ψεύτικη γεύση, οπότε και την αδυναμία επιλογής πραγματικού (φυσικού ) φαγητού.
      Θέλετε ένα παράδειγμα; Μια κλασσική συνταγή για κρουασάν, περιέχει αλεύρι, βούτυρο, αλάτι, ζάχαρη, μαγιά, γάλα και αβγά.
Υλικά δηλαδή που βρίσκονται σε κάθε σπίτι και θα μπορούσαμε να τα παρασκευάσουμε σπίτι μας εύκολα. Αν ρίξουμε μια ματιά στο
οποιοδήποτε σούπερ – μάρκετ υπάρχουν συσκευασμένα κρουασάν, τα οποία περιέχουν 54 συστατικά, ανάμεσα στα οποία λείπουν τα 5 από τα 7 βασικά συστατικά της παραδοσιακής συνταγής.
        Το ίδιο συμβαίνει και με δεκάδες άλλα προϊόντα, που αποτελούν καθημερινές επιλογές δικές μας ή των παιδιών μας. Αν τα παιδιά δεν έχουν γευτεί τις πραγματικές γεύσεις των φρούτων για παράδειγμα, είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσουν τις ψεύτικες
γεύσεις φρούτων, που υπάρχουν σε πολλά είδη τροφής κυρίως στα παγωτά που λατρεύουν αυτές οι ηλικίες.
         Ο λόγος που χρησιμοποιούνται αυτές οι γεύσεις και όχι τα φυσικά συστατικά, είναι κυρίως οικονομικοί, αλλά και συντήρησης.
Τα χημικά συστατικά διατηρούνται αναλλοίωτα για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και είναι πιο φτηνά. Επιπλέον τα χημικά συστατικά έχουν σταθερότητα γεύσης, κάτι που η φύση ευτυχώς δεν έχει. Η παραγωγή εξάλλου τυποποιημένου φαγητού, προϋποθέτει τεράστιες αγορές. Η φύση όμως έχει μια δυναμική η οποία είναι βασισμένη στην εντοπιότητα.
         Παρόλα αυτά θα είναι καλύτερα να προβληματιστούμε λίγο παραπάνω για τις τροφές που καταναλώνουμε. Είναι υποχρεωτικό να γνωρίζουμε τη χημική γεύση του μάνγκο για παράδειγμα, από το να γευόμαστεντην πραγματική γεύση του σταφυλιού ή του
πορτοκαλιού, που είναι γεμάτη η χώρα μας;
Από τη στιγμή, που δεν είναι μόνο θέμα απλής επιλογής γεύσης, αλλά και επιλογής υγείας, καλό θα ήταν να καταναλώνουμε φυσικά προϊόντα που έχει άφθονα η χώρα μας, αντί για χημικές εξωτικές γεύσεις.

Πηγή στοιχείων και πληροφοριών:
Περιοδικό «Εικόνες»
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram