Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Powered By | blogger widgets

Ψεύτικες… γεύσεις και φαγητά



          Κάθε μέρα χωρίς ποτέ να το καταλαβαίνουμε, καταναλώνουμε τροφές με γεύσεις που δεν υπάρχουν. Μιλάμε για τις faux γεύσεις που κατακλύζουν καθημερινά τη γεύση μας. Από τις οδοντόκρεμες με γεύση γλυκάνισο, μέχρι τα μπισκότα χωρίς σοκολάτα, αλλά με carob που θυμίζει σοκολάτα.

          Βέβαια όλα αυτά δεν είναι καινούργια. Όσα χρόνια υπάρχει η μαγειρική, άλλα τόσα υπάρχουν και τα ψεύτικα φαγητά και γεύσεις. Η πραγματικότητα είναι, πως όλο αυτό το πολύπλοκο σύστημα ψεύτικων γεύσεων, μπορεί με τα χρόνια να οδηγήσει σε
νέες γενιές Ελλήνων, που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ξεχωρίσουν την πραγματική από την ψεύτικη γεύση, οπότε και την αδυναμία επιλογής πραγματικού (φυσικού ) φαγητού.
      Θέλετε ένα παράδειγμα; Μια κλασσική συνταγή για κρουασάν, περιέχει αλεύρι, βούτυρο, αλάτι, ζάχαρη, μαγιά, γάλα και αβγά.
Υλικά δηλαδή που βρίσκονται σε κάθε σπίτι και θα μπορούσαμε να τα παρασκευάσουμε σπίτι μας εύκολα. Αν ρίξουμε μια ματιά στο
οποιοδήποτε σούπερ – μάρκετ υπάρχουν συσκευασμένα κρουασάν, τα οποία περιέχουν 54 συστατικά, ανάμεσα στα οποία λείπουν τα 5 από τα 7 βασικά συστατικά της παραδοσιακής συνταγής.
        Το ίδιο συμβαίνει και με δεκάδες άλλα προϊόντα, που αποτελούν καθημερινές επιλογές δικές μας ή των παιδιών μας. Αν τα παιδιά δεν έχουν γευτεί τις πραγματικές γεύσεις των φρούτων για παράδειγμα, είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσουν τις ψεύτικες
γεύσεις φρούτων, που υπάρχουν σε πολλά είδη τροφής κυρίως στα παγωτά που λατρεύουν αυτές οι ηλικίες.
         Ο λόγος που χρησιμοποιούνται αυτές οι γεύσεις και όχι τα φυσικά συστατικά, είναι κυρίως οικονομικοί, αλλά και συντήρησης.
Τα χημικά συστατικά διατηρούνται αναλλοίωτα για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και είναι πιο φτηνά. Επιπλέον τα χημικά συστατικά έχουν σταθερότητα γεύσης, κάτι που η φύση ευτυχώς δεν έχει. Η παραγωγή εξάλλου τυποποιημένου φαγητού, προϋποθέτει τεράστιες αγορές. Η φύση όμως έχει μια δυναμική η οποία είναι βασισμένη στην εντοπιότητα.
         Παρόλα αυτά θα είναι καλύτερα να προβληματιστούμε λίγο παραπάνω για τις τροφές που καταναλώνουμε. Είναι υποχρεωτικό να γνωρίζουμε τη χημική γεύση του μάνγκο για παράδειγμα, από το να γευόμαστεντην πραγματική γεύση του σταφυλιού ή του
πορτοκαλιού, που είναι γεμάτη η χώρα μας;
Από τη στιγμή, που δεν είναι μόνο θέμα απλής επιλογής γεύσης, αλλά και επιλογής υγείας, καλό θα ήταν να καταναλώνουμε φυσικά προϊόντα που έχει άφθονα η χώρα μας, αντί για χημικές εξωτικές γεύσεις.

Πηγή στοιχείων και πληροφοριών:
Περιοδικό «Εικόνες»

Τα αγαπημένα του μήνα

Σε είπαν μάνα…

Ο πόνος και η χαρά ενώθηκαν για να σε φτιάξουν κι έδωσες στην αγάπη νόημα  Γη που ανθεί κάθε ανοιξιάτικο πρωί Πεταλούδα που αλαφροπετάς στον ήλιο μουρμουρίζοντας τραγούδι ομορφιάς
Με την ανάσα σου ανάσα δίνεις Με το χάδι σου φαρμάκια παίρνεις Πόσα λάθη ξόρκισαν τα δάκρυά σου Πόσο πόνο μαλάκωσε η αγκαλιά σου
Μ’ όλου του κόσμου τα στοιχειά παλεύεις χωρίς κανένα δισταγμό Απάνεμο λιμάνι εσύ, για κάθε θαλασσοδαρμένο σκαρί Κυματοθραύστης αγέρωχος Φάρος άσβηστος
Σε είπαν αρχή και χαμογέλασες Σε είπαν ζωή και κοκκίνισες Σε είπανμάνακαι δάκρυσες

Τα 5 λάθη που γερνούν τα χέρια μας

Τα χέρια μαρτυρούν την ηλικία, έλεγαν οι γυναίκες στο παρελθόν και είχαν δίκιο! Εκείνες φορούσαν γάντια για να τα προστατεύουν όλες τις εποχές. Στις μέρες μας κάτι τέτοιο μοιάζει αδιανόητο. Αυτό δεν σημαίνει όμως, πως δεν μπορούμε να αποφύγουμε πέντε βασικά λάθη, σε ό,τι αφορά την περιποίησή τους.
Αν λοιπόν δεν θέλετε να γεράσουν τα χεράκια σας πριν από σας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

Αντιγηραντική προστασία
Όταν μιλάμε για αντιγηραντική φροντίδα του δέρματος, το μυαλό πάει συνήθως στα μάτια, στο πρόσωπο, το λαιμό. Όμως τα χέρια μας είναι το ίδιο εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες όπως και το πρόσωπό μας και χρειάζονται προστασία.

Μαζί με τα μάτια και το λαιμό, είναι τα πρώτα που εμφανίζουν σημάδια γήρανσης. Εμφανίζουν κηλίδες, ρυτίδες και χάνοντας το κολλαγόνο το δέρμα των χεριών αρχίζει να φαίνεται λεπτό και ευαίσθητο.

Για το λόγο αυτό, την επόμενη φορά που θα απλώσετε την κρέμα προσώπου σας, κρατήστε μια μικρή ποσότητα και απλώστε τη στα χέρια σας.

Προστασία από τον ήλιο
Η ηλια…

Όταν οι bloggers μαζεύονται...

Μπορεί για πολλούς το blogging να είναι για κείνους που δεν έχουν τι να κάνουν, για μας όμως που ασχολούμαστε με αυτό βάζοντας την ψυχή μας και εκθέτοντας σκέψεις, απόψεις, κατασκευές και ενδιαφέροντα, μπορεί να γίνει πολύ σημαντικό μέσα από τις δράσεις του.

Η μόδα στη δεκαετία του 1930

Όπως όλοι γνωρίζουμε η μόδα δεν εκφράζει μόνο την ανάγκη ανανέωσης της εξωτερικής εμφάνισης ανά εποχή. Επηρεάζεται άμεσα και από τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούν. Έτσι, η οικονομική κρίση του 1929 είναι φυσικό να επηρεάσει και τη μόδα.

Η Αττική σε κίνδυνο!

Έχοντας δεδομένα κάποια πράγματα στη ζωή μας, δεν συνειδητοποιούμε τον κίνδυνο που εγκυμονούν για την υγεία και το περιβάλλον. Άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους περιβάλλον και υγεία, είναι αυτά, που πρέπει να προστατεύονται με κάθε μέσο για να μπορούν να απολαμβάνουν ποιότητα ζωής, όλοι οι άνθρωποι!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...