Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ψεύτικες… γεύσεις και φαγητά



          Κάθε μέρα χωρίς ποτέ να το καταλαβαίνουμε, καταναλώνουμε τροφές με γεύσεις που δεν υπάρχουν. Μιλάμε για τις faux γεύσεις που κατακλύζουν καθημερινά τη γεύση μας. Από τις οδοντόκρεμες με γεύση γλυκάνισο, μέχρι τα μπισκότα χωρίς σοκολάτα, αλλά με carob που θυμίζει σοκολάτα.

          Βέβαια όλα αυτά δεν είναι καινούργια. Όσα χρόνια υπάρχει η μαγειρική, άλλα τόσα υπάρχουν και τα ψεύτικα φαγητά και γεύσεις. Η πραγματικότητα είναι, πως όλο αυτό το πολύπλοκο σύστημα ψεύτικων γεύσεων, μπορεί με τα χρόνια να οδηγήσει σε
νέες γενιές Ελλήνων, που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ξεχωρίσουν την πραγματική από την ψεύτικη γεύση, οπότε και την αδυναμία επιλογής πραγματικού (φυσικού ) φαγητού.
      Θέλετε ένα παράδειγμα; Μια κλασσική συνταγή για κρουασάν, περιέχει αλεύρι, βούτυρο, αλάτι, ζάχαρη, μαγιά, γάλα και αβγά.
Υλικά δηλαδή που βρίσκονται σε κάθε σπίτι και θα μπορούσαμε να τα παρασκευάσουμε σπίτι μας εύκολα. Αν ρίξουμε μια ματιά στο
οποιοδήποτε σούπερ – μάρκετ υπάρχουν συσκευασμένα κρουασάν, τα οποία περιέχουν 54 συστατικά, ανάμεσα στα οποία λείπουν τα 5 από τα 7 βασικά συστατικά της παραδοσιακής συνταγής.
        Το ίδιο συμβαίνει και με δεκάδες άλλα προϊόντα, που αποτελούν καθημερινές επιλογές δικές μας ή των παιδιών μας. Αν τα παιδιά δεν έχουν γευτεί τις πραγματικές γεύσεις των φρούτων για παράδειγμα, είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσουν τις ψεύτικες
γεύσεις φρούτων, που υπάρχουν σε πολλά είδη τροφής κυρίως στα παγωτά που λατρεύουν αυτές οι ηλικίες.
         Ο λόγος που χρησιμοποιούνται αυτές οι γεύσεις και όχι τα φυσικά συστατικά, είναι κυρίως οικονομικοί, αλλά και συντήρησης.
Τα χημικά συστατικά διατηρούνται αναλλοίωτα για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και είναι πιο φτηνά. Επιπλέον τα χημικά συστατικά έχουν σταθερότητα γεύσης, κάτι που η φύση ευτυχώς δεν έχει. Η παραγωγή εξάλλου τυποποιημένου φαγητού, προϋποθέτει τεράστιες αγορές. Η φύση όμως έχει μια δυναμική η οποία είναι βασισμένη στην εντοπιότητα.
         Παρόλα αυτά θα είναι καλύτερα να προβληματιστούμε λίγο παραπάνω για τις τροφές που καταναλώνουμε. Είναι υποχρεωτικό να γνωρίζουμε τη χημική γεύση του μάνγκο για παράδειγμα, από το να γευόμαστεντην πραγματική γεύση του σταφυλιού ή του
πορτοκαλιού, που είναι γεμάτη η χώρα μας;
Από τη στιγμή, που δεν είναι μόνο θέμα απλής επιλογής γεύσης, αλλά και επιλογής υγείας, καλό θα ήταν να καταναλώνουμε φυσικά προϊόντα που έχει άφθονα η χώρα μας, αντί για χημικές εξωτικές γεύσεις.

Πηγή στοιχείων και πληροφοριών:
Περιοδικό «Εικόνες»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σε είπαν μάνα…

Ο πόνος και η χαρά ενώθηκαν για να σε φτιάξουν κι έδωσες στην αγάπη νόημα  Γη που ανθεί κάθε ανοιξιάτικο πρωί Πεταλούδα που αλαφροπετάς στον ήλιο μουρμουρίζοντας τραγούδι ομορφιάς
Με την ανάσα σου ανάσα δίνεις Με το χάδι σου φαρμάκια παίρνεις Πόσα λάθη ξόρκισαν τα δάκρυά σου Πόσο πόνο μαλάκωσε η αγκαλιά σου
Μ’ όλου του κόσμου τα στοιχειά παλεύεις χωρίς κανένα δισταγμό Απάνεμο λιμάνι εσύ, για κάθε θαλασσοδαρμένο σκαρί Κυματοθραύστης αγέρωχος Φάρος άσβηστος
Σε είπαν αρχή και χαμογέλασες Σε είπαν ζωή και κοκκίνισες Σε είπανμάνακαι δάκρυσες

Πασχαλινή διακόσμηση με σπάγκο

Μια εύκολη πασχαλινή κατασκευή, που θα δώσει εορταστικό αέρα στη διακόσμηση του σπιτιού, σας προτείνω σήμερα. Με απλά υλικά, χωρίς ιδιαίτερα έξοδα και κόπο, μπορείτε να τη φτιάξετε γρήγορα και να αποτελέσει και ένα ξεχωριστό χειροποίητο δώρο, αν το επιθυμείτε.
Τα υλικά που χρειάζεστε είναι: Σπάγκος σε φυσικό και λευκό χρώμαΚόλλα κρυσταλλιζέ2 μπαλόνια και ψαλίδι Για τη διακόσμηση τους:
ΧόρτοΨεύτικα αυγουλάκια σε χρώμα της επιλογής σας
Πώς θα τη φτιάξετε
Φουσκώστε το μπαλόνι και στη συνέχεια βρέξτε το σπάγκο στην αραιωμένη κόλλα. Για να την αραιώσετε προσθέστε νερό, έτσι ώστε να γίνει αρκετά ρευστή για να μουλιάσει καλά ο σπάγκος. Καλύψτε με μεμβράνη το μπαλόνι και τυλίξτε το σπάγκο γύρω του φροντίζοντας να μοιραστεί ομοιόμορφα όπως κάνουμε με ένα κουβάρι. Αφήστε το να στεγνώσει καλά. 

Σπάστε το μπαλόνι και αφαιρέστε το από το εσωτερικό της μπάλας. Κόψτε με το ψαλίδι τη μπάλα σε σχήμα ζικ - ζακ για να θυμίζει σπασμένο αυγό. Γεμίστε το κάθε κομμάτι με το άχυρο και τα ψεύτικα αυγουλάκια κα…

Χάρτινα καράβια…

Χάρτινα μικρά καράβια υψώνονται στον ουρανό Σε κόκκινο μπαλόνι κρεμασμένα ταξίδι κάνουν στο κενό
Μικρό χεράκι παιδικό, τα φτάνει και τα κρατάει τρυφερά Μ’ ατέλειωτη αγάπη τα τυλίγει και τα φυλάει στην καρδιά
Περνούν οι άνοιξες, τα καλοκαίρια τα ηλιοτρόπια ανθούν Κι εκεί στους κάμπους τους φωτισμένους τα χάρτινα καράβια αγκυροβολούν
Φιλία, τα ονόμασαν οι σοφοί του κόσμου αγάπη, τα ονομάζουν οι ταπεινοί λιμάνι απάγκιο οι ναυαγισμένοι στεριά ανθισμένη οι ορφανοί
Κι εγώ κοιτώ τα δυο σου μάτια και σε θυμάμαι από παιδί να βρίσκεσαι πάντα κοντά μου Φίλη, αδερφή παντοτινή!...
...
Το ποίημα αυτό συμμετείχε στο 17ο Συμπόσιο Ποίησης  που οργανώνει η αγαπημένη φίλη Αριστέα στο blog της "Η ζωή είναι ωραία"