Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας



Έτσι ξεκίνησαν όλα...
8 Μαρτίου 1857. Στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας βγαίνουν στους δρόμους και διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και ίση αμοιβή για ίση εργασία με τους άνδρες. Ήταν η πρώτη φορά που οι γυναίκες στις ΗΠΑ, οργανώθηκαν σε συνδικάτα, αφού το κύριο συνδικάτο AFL (American Federation of Labor) δεν εκπροσωπούσε γυναίκες εργάτριες, ούτε μαύρους, παρά μόνο λευκούς άνδρες.

Η ίδια ημερομηνία επιλέχθηκε και αρκετά χρόνια αργότερα από τις γυναίκες που διαμαρτύρονταν για τις κακές συνθήκες εργασίας και ζητούσαν ισότητα. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1909, στις 28 Φεβρουαρίου, εορτάστηκε στις ΗΠΑ η πρώτη Ημέρα της γυναίκας, καθιερωμένη από το Σοσιαλιστικό Κίνημα, το οποίο θέλησε να τιμήσει εκείνες τις γυναίκες απεργούς. Ένα χρόνο μετά το 1910, στην πρώτη διεθνή διάσκεψη γυναικών, στα πλαίσια της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην Κοπεγχάγη, καθιερώνεται πλέον ο διεθνής εορτασμός της Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου. Δεκαεπτά χώρες είχαν εκπροσώπους, σ’ αυτή τη διάσκεψη, όπου παρευρέθηκαν περισσότερες από εκατό γυναίκες. Η Κλάρα Ζέτκιν ήταν αυτή που πρότεινε η ημέρα αυτή να αφιερωθεί στις αμερικανίδες εργάτριες για τους αγώνες τους και η πρόταση έγινε δεκτή ομόφωνα. Στη διάσκεψη συμμετείχαν και οι πρώτες γυναίκες βουλευτές του κοινοβουλίου της Φιλανδίας.

Το 1911 η Ημέρα της Γυναίκας, γιορτάστηκε στις 19 Μαρτίου με πορείες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία. Τα αιτήματα εκτός από τα ίσα εργασιακά δικαιώματα, ήταν η επέκταση ψήφου στις γυναίκες και το δικαίωμά τους να εκλέγονται, καταπολεμώντας κάθε είδους διάκριση.

Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το Γυναικείο Κίνημα συνδέεται με το αντιπολεμικό κίνημα. Η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται με διαδηλώσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης, άλλοτε την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου και άλλοτε στις 8 Μαρτίου ή σε κάποια κοντινή ημερομηνία.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας καθιερώνεται πολύ πολύ αργότερα, το 1975, από τα Ηνωμένα Έθνη. Το 1977, η Γενική Συνέλευση υιοθετεί ψήφισμα βάσει του οποίου καθιερώνεται, να τιμώνται τα δικαιώματα των Γυναικών και η Παγκόσμια Ειρήνη από τα κράτη – μέλη, σε όποια ημερομηνία θεωρούν πιο κατάλληλη, σε σχέση με την ιστορία και την παράδοση του καθενός. Με αυτό τα Ηνωμένα Έθνη, αναγνωρίζουν το ρόλο των γυναικών στο κίνημα για την Παγκόσμια Ειρήνη και την άρση των διακρίσεων.

Στις μέρες μας τα αιτήματα αυτών των γυναικών, έχουν ικανοποιηθεί. Ο εορτασμός όμως της ημέρας αυτής, είναι όχι μόνο επίκαιρος αλλά και αναγκαίος, αν σκεφτεί κανείς ότι σε πολλές χώρες καταπατούνται ακόμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών.

Όσο για το αίτημα για πλήρη ισότητα των δύο φύλλων; Ε! Αυτό παραμένει ανικανοποίητο....
      

πηγή πληροφοριών: wikipedia.org

to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram