Η ψυχολογία των Ελλήνων...




Το εργαστήριο Κοινωνικής και Πειραματική Ψυχολογίας, του τμήματος Ψυχολογίας, του Παντείου Πανεπιστημίου με έρευνά του, επιβεβαιώνει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της ελληνικής κοινωνίας.    Κάθε εβδομάδα σχεδόν, έρχεται στη δημοσιότητα ένα γκάλοπ που αφορά τη γνώμη των Ελλήνων για τα πολιτικά κόμματα. Μέχρι τώρα δεν είχε δημοσιευτεί καμμιά έρευνα που να αφορά το πώς νιώθουν οι Έλληνες...

  Με καζάνι που βράζει, έτοιμο να εκραγεί, μοιάζει να είναι η ψυχολογία των Ελλήνων. 

  Η πτώση του βιοτικού επιπέδου, η εξαθλίωση της καθημερινότητας, ο φόβος για το αύριο, ο αγώνας για επιβίωση, οι αλλαγές στην υγεία, την περίθαλψη και την ασφάλιση, η αύξηση των αστέγων και των ανέργων, το ενδιαφέρον των πολιτικών για τη διατήρηση των ποσοστών τους, είναι οι βασικές αιτίες που μετέτρεψαν ένα χαρούμενο και φύσει αισιόδοξο λαό, σε μια κοινωνία γεμάτη θυμό.

   Σύμφωνα με την έρευνα αυτή λοιπόν, οι Έλληνες έχουν τόσο πολύ θυμό και άσχημη ψυχολογία, που δε θα δίσταζαν να την εκφράσουν ακόμα και με βία σαν απάντηση στη βία που υφίστανται, με κύριο αποδέκτη το πολιτικό σύστημα και τα πολιτικά πρόσωπα, ανεξάρτητα κομματικής τοποθέτησης, πολλές φορές.
     Το 30% θα έκανε επίθεση κατά πολιτικού με αυγά και γιαούρτια, το 21% θα χειροδικούσε κατά πολιτικού, ενώ το 17,1% θα έκαιγε το αυτοκίνητο πολιτικού.
   
   Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τα αποτελέσματα της έρευνας της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας, σύμφωνα με την οποία, ένας στους δύο Έλληνες έχει συμπτώματα κατάθλιψης, ένας στους τρεις έχει άγχος και ένας στους τέσσερις παρουσιάζει και τα δύο, τότε εύκολα θα μπούμε στη λογική να αναρωτηθούμε ποιο από τα δύο αποτελέσματα, είναι χειρότερο ή καλύτερο.
  
   Το ελπιδοφόρο στην κατάσταση που βιώνουμε μπορεί να είναι, το γεγονός ότι οι άνθρωποι που βιώνουν θετικά συναισθήματα, μπορούν να ξεπεράσουν την άσχημη ψυχολογική κατάσταση δίνοντας νόημα θετικό στη ζωή τους. Αυτό γιατί, σύμφωνα με την Ε.Ε.ΘΕ.ΨΥ., η βίωση θετικών συναισθημάτων είναι δυνατή, ανεξάρτητα από το εξωτερικό περιβάλλον, όταν οι άνθρωποι κατανοούν ότι έχουν τη δυνατότητα να τα νιώσουν και τα αναγνωρίζουν στην καθημερινότητά τους.
   
  Ας κρατηθούμε όλοι από τα "μικρά" κι "ασήμαντα" που μας δίνουν χαρά, βοηθώντας ο ένας τον άλλον και χαρίζοντας στον εαυτό μας και τους γύρω μας, ένα χαμόγελο, που εξάλλου δεν κοστίζει, τίποτα, αλλά δίνει κουράγιο.






Πηγή: iatropedia.gr
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram