Θα σου κρεμάσω το κουτάλι


(από πού προήλθε η φράση)

Κατά τη βυζαντινή περίοδο οι αυτοκράτορες στο παλάτι τους, αλλά και οι πλούσιοι στα αρχοντικά τους, έτρωγαν με χρυσά κουτάλια ή με κουτάλια από καθαρό ασήμι, τα οποία είχαν μια μικρή τρύπα στο πάνω μέρος τους, για να κρεμιούνται ένα ένα με πολύτιμη μεταξωτή κλωστή σε ειδικές κατασκευές.

Κάθε φορά που επρόκειτο να φάνε οι κύριοι του σπιτιού, οι τραπεζοκόμοι ξεκρεμούσαν τα ανάλογα κουτάλια - απαραίτητα οπωσδήποτε σε κάθε γεύμα, αφού ως πρώτο πιάτο σερβιριζόταν πάντοτε η σούπα  - και τα έβαζαν στη θέση του καθενός. Όταν συνέβαινε ένα από τα μέλη της οικογένειας ή κάποιος καλεσμένος να αργήσει πολύ, τόσο που γινόταν φανερό πως δεν θα ερχόταν πια, οι τραπεζοκόμοι, ύστερα από νόημα του αφέντη ή της οικοδέσποινας, έπαιρναν το κουτάλι του από τη θέση του, μαζί με το υπόλοιπο σερβίτσιο και το ξανακρεμούσαν.
Το ίδιο έκαναν και οι φτωχοί Βυζαντινοί, οι οποίοι όμως χρησιμοποιούσαν ξύλινα κουτάλια. Αν για οποιοδήποτε λόγο αργούσε κάποιο από τα μέλη της οικογένειας στην ώρα του φαγητού, έπαιρναν το κουτάλι του και το κρεμούσαν από την τρύπα που είχε κι αυτό στην άκρη του.
Έτσι κι εμείς σήμερα λέμε για να προειδοποιήσουμε κάποιον να μην αργήσει στο φαγητό: "Μην αργήσεις, θα σου κρεμάσουμε το κουτάλι!"

to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram