Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Powered By | blogger widgets

Είναι "μαγικά" τα συμπληρώματα διατροφής;

Κάθε τόσο ακούμε ή διαβάζουμε για κάποιο καταπληκτικό συμπλήρωμα που θα μας βοηθήσει να κάνει ο οργανισμός μας καλύτερη καύση λίπους και έτσι να οδηγηθούμε σε γρήγορη απώλεια βάρους ή θα μας βοηθήσει να φτιάξουμε το σώμα που επιθυμούμε...
Για να μην αναφέρουμε το μεγάλο αριθμό και την ποικιλία σκευασμάτων που βρίσκει κανείς στο φαρμακείο ή ακόμα και στο γυμναστήριο της γειτονιάς.



Οι αθλητές καταφεύγουν σε τέτοιες λύσεις, επειδή πιστεύουν ότι αυξάνουν έτσι, την βραχυπρόθεσμη απόδοσή τους ή ότι βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα της προπόνησή τους, κάτι που κάνουν όλο και περισσότεροι μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν σε αθλήματα ή κάνουν πρωταθλητισμό.
Αυτός είναι και ο λόγος, που προϊόντα τα οποία διαφημίζονται ότι μειώνουν το λίπος του σώματος, αυξάνοντας τη μυική μάζα, γίνονται πασίγνωστα και best sellers, ταχύτατα.

Μας λένε όμως αλήθεια; Τι ακριβώς συμβαίνει;

Η αλήθεια ως συνήθως βρίσκεται κάπου στη μέση.

Σύμφωνα με την κ. Γεωργιουδάκη Νατάσσα (MSc, Διατροφολόγο-Διαιτολόγο), σε γενικές γραμμές, οι συστηματικά δραστήριοι άνθρωποι, έχοντας ως κίνητρο την εμφάνιση ή την καλή φυσική κατάσταση, αλλά και όσοι ασχολούνται σοβαρά με τον αθλητισμό, δεν χρειάζονται περισσότερα θρετπιτκά συστατικά από αυτά που τους προσφέρει μια ισορροπημένη διατροφή.

Η διαφορά των διατροφικών συνθηκών ανάμεσα σε αθλητές και μη αθλητές, είναι ότι οι αθλητές χρειάζονται να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες από τις ίδιες τροφές, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνουν μεγαλύτερη ποσότητα τροφής συνολικά, με ποικιλία τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων, ώστε να καλύπτουν τις μεγαλύτερες ενεργειακές τους ανάγκες, λόγων των προπονήσεων.

Υπάρχουν βεβαίως και περιπτώσεις όπου η λήψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής κρίνεται αναγκαία και σε κάποιες άλλες επιβεβλημένη. Αυτές είναι π.χ. η έλλειψη κάποιου θρεπτικού συστατικού, η περίοδος εγκυμοσύνης, κάποια έντονη προπονητική ή αγωνιστική περίοδος ή κάποια περίοδος έντονου στρες, όπου υπάρχει δυσκολία στην κάλυψη των αναγκών του οργανισμού από την διατροφή.

Αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβουμε είναι πως τα συμπληρώματα δεν αντικαθιστούν την ισορροπημένη διατροφή, αλλά καταναλώνονται συμπληρωματικά (όπως το λέει η λέξη) και ενισχύοντάς τη. Έτσι, καλό είναι πριν καταναλώσουμε κάποιο συμπλήρωμα, να παίρνουμε την γνώμη ενός ειδικού, έτσι ώστε να ξέρουμε πόσο ασφαλές - αποτελεσματικό θα είναι στον οργανισμό μας.


πηγή: iatronet.gr

Τα αγαπημένα του μήνα

Ήταν πανσέληνος, θυμάσαι;

Βραδιά πανσέληνου και μια χούφτα ασήμι σκορπά στον ορίζοντα λούζει τα πλακόστρωτα, τις μικρές αυλές τα λαξεμένα χωριά, που σκαρφαλώνουν στα βραχώδη νησάκια  των Κυκλάδων και της άγονης γραμμής
Ανάμεσα στις βουκαμβύλιες και στα ασβεστωμένα παρτέρια ξεπηδούν βήματα που μετρούν τη γοητεία τόπων μαγικών κι εκεί παρέα με το θαλασσινό αγέρι όρκους δίνουν έρωτα σε τρυφερά χείλη
Στην άμμο, κοχύλια ασημόχρυσα πολύτιμα πετράδια γίνονται κι αποθέτονται μ’ ευλάβεια σε κοριτσίστικους λαιμούς Φιλιά και όνειρα σκορπίζονται στη γλυκιά νύχτα μαζί με τους ήχους του παφλασμού
Μετρά το κύμα καλοκαίρια και κορμιά εικόνες που μπλέκονται στο χώρο και στο χρόνο κι αφήνουν αποτύπωμα βαθύ σε καρδιές αλώβητες μοναχικές Ήταν πανσέληνος, θυμάσαι;
Χορεύουν ανέμελα οι φλόγες της φωτιάς κι εγώ κουρνιάζω ξανά στην αγκαλιά σου Ο ήχος των ονείρων μας μου λέει ψιθυριστά Ήταν πανσέληνος, δε ξέχασα, γι’ αυτό θα είμαι πάντα κοντά σου…



Καφές φραπέ, μια ελληνική ιστορία 60 χρόνων...

Συνηθίζουμε να λέμε ελληνικό τον καφέ που γίνεται στο μπρίκι, με το μερακλίδικο καϊμάκι και το εκπληκτικό άρωμα. Ελληνικός όμως είναι και ο φραπέ, αφού έλληνας τον επινόησε, εδώ και 60 χρόνια.

Η ιστορία ξεκινά από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου γεννήθηκε τυχαία το 1957, ο φραπέ από τον Δημήτρη Βακόνδιο. Ο αντιπρόσωπος της ελβετικής εταιρείας Νεστλέ στην Ελλάδα Γιάννης Δρίτσας, παρουσίασε ένα νέο προϊόν για παιδιά στη ΔΕΘ. Ένα σοκολατούχο ρόφημα που παρασκευαζόταν στιγμιαία αναμιγνύοντας το με γάλα και χτυπώντας το στο σέικερ. Προϊόν της ίδιας εταιρίας ήταν και ο στιγμιαίος καφές nescafe, που ήταν ο αγαπημένος του Δημήτρη Βισκόνδιου και συνήθιζε να τον πίνει μέχρι τότε ζεστό. παρασκευασμένο με βραστό νερό και ζάχαρη. Στο διάλειμμα του στη ΔΕΘ, επειδή δεν έβρισκε βραστό νερό, σκέφτηκε να βάλει στο σέικερ το στιγμιαίο καφέ, τη ζάχαρη και κρύο νερό, δημιουργώντας έτσι τον πρώτο φραπέ της ιστορίας.

Από τότε, υπήρξαν διάφορες παραλλαγές με τα βασικά στοιχεία το στιγμιαίο καφέ, το κρύο…

Κρέμες προσώπου από 6 έως 20 ευρώ

Ποιος είπε ότι οι κρέμες προσώπου, πρέπει να είναι ακριβές για να είναι καλές; Είναι ένας μύθος που έχει προ πολλού καταριφθεί κι ας φοβόμαστε να το παραδεχθούμε…

Στα ράφια των selfservice, μπορούμε να βρούμε κρέμες προσώπου που θα περιποιηθούν το δέρμα μας, χωρίς να αδειάσουν το ήδη …ταλαιπωρημένο πορτοφόλι μας. Κρέμες που η τιμή τους ξεκινά από 6 ευρώ και δεν ξεπερνά τα 20 στην ακριβότερη εκδοχή τους.

Ισχυρός συναισθηματικά, άνθρωπος

Πόσο εύκολα θα μπορούσε να περιγράψει κανείς ένα άνθρωπο, που είναι συναισθηματικά ισχυρός; Είναι διαφορετικός από τους άλλους στην όψη, στην περπατησιά, στην ομιλία;... Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί τόσο εύκολα. Σίγουρα όμως δεν κυκλοφορεί με ταμπελίτσα στο μέτωπο, ούτε έχει πράσινο δέρμα...Δεν μπορούμε να σας πούμε τι ακριβώς κάνει, μπορούμε όμως να σας πούμε τι δεν κάνει!!!

Η μόδα στη δεκαετία του 1930

Όπως όλοι γνωρίζουμε η μόδα δεν εκφράζει μόνο την ανάγκη ανανέωσης της εξωτερικής εμφάνισης ανά εποχή. Επηρεάζεται άμεσα και από τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούν. Έτσι, η οικονομική κρίση του 1929 είναι φυσικό να επηρεάσει και τη μόδα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...