Η σχολή Βακαλό, συμπλήρωσε 56 χρόνια ζωής!



Η πρώτη σχολή εφαρμοσμένων τεχνών στην Ελλάδα το κολέγιο Βακαλό Art and Desine, μετρά 56 χρόνια ζωής, αφού το 1958 μια παρέα διακεκριμένων καλλιτεχνών και διανοούμενων ίδρυσαν αυτή τη σχολή που γνωρίζουμε σήμερα.

Ελένη Βακαλό
Οι ιδρυτές του ήταν ο ζωγράφος και σκηνογράφος Γιώργος Βακαλό, η ποιήτρια και ιστορικός τέχνης Ελένη Βακαλό, ο ζωγράφος τ. πρύτανης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Παναγιώτης Τέτσης και ο εκδότης της καλλιτεχνικής επιθεώρησης Ζυγός, Φραντζής Φραντζισκάκης.

Γιώργος Βακαλό
Οι λόγοι που ιδρύθηκε η σχολή ήταν περισσότερο εκπαιδευτικοί και πολιτιστικοί και λιγότερο επιχειρηματικοί. Η απουσία εκπαίδευσης στο design, στη στιγμή που αυτό διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην κοινωνία, ήταν η αιτία ίδρυσής του.

Παναγιώτης Τέτσης
Οι ιδρυτές, άνθρωποι με ευαισθησία σε ζητήματα τέχνης, παιδείας και πολιτισμού, έδωσαν το στίγμα και εμπνέουν μέχρι σήμερα τη Σχολή. Μια έμπνευση που συνεχίζεται από το διάδοχο στη Διεύθυνση ζωγράφο Δρ Δανιήλ Γουναρίδη και τον αρχιτέκτονα Τίμο Μίσιο, που έφυγε πρόσφατα απ' τη ζωή.

Φραντζής Φραντζισκάκης
Απόφοιτοι της σχολής είναι διάσημοι σχεδιαστές - καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Ασημακόπουλος (σκηνογράφος), ο αείμνηστος Μιχάλης Ασλάνης (σχεδιαστής μόδας), ο Βαγγέλης Γεωργακόπουλος (σχεδιαστής - γλύπτης), ο Μιχάλης Γεωργίου (γραφίστας - ιδρυτής του δημιουργικού γραφείου "g"), η Βάλια Γραμματικοπούλου (σχεδιάστρια κοσμημάτων), η Μαρία Δάνια (διακοσμήτρια), ο Δαμιανός Ζαρίφης (σκηνογράφος), ο Μωησής Καπόν (αρχιτέκτονας), ο Κώστας Κουτάγιαρ (φωτογράφος), η Θεοδώρα Μάντζαρη (σύμβουλος της κινεζικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών), ο Γιώργος Πάτσας (σκηνογράφος), η Ίρις Σαματζή (διακοσμήτρια - γραφίστας), ο Ανδρέας Σαραντόπουλος (σκηνογράφος), η Ροδάνθη Σεντούκα (σχεδιάστρια), ο Σοφοκλής Συμεωνίδης (διαπιστευμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Derby, ο αείμνηστος Bily Bo και πολλοί άλλοι...


Πολλοί από τους παραπάνω έχουν υπάρξει στη σχολή και σαν βοηθοί καθηγητών, προσφέροντας τη γνώση τους στις νεότερες γενιές!...



πληροφορίες: vakalo.gr

κείμενο: to e-periodiko mas

to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram