5 αλήθειες για το τεχνητό μαύρισμα, που πρέπει να γνωρίζουμε!



Οι ζεστές μέρες του καλοκαιριού έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους και μαζί τους η επιθυμία για θάλασσα και μακροβούτια. Έχουμε αναζητήσει το μαγιό μας και με την πρώτη ευκαιρία, εξορμούμε στην πιο κοντινή παραλία για λίγη δροσιά και τις πρώτες βουτιές.

Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που δεν θέλουν να εμφανιστούν στην παραλία άσπροι σαν το γάλα… Έτσι αναζητούν ένα τεχνητό μαύρισμα σε κάποιο κέντρο solarium.

Διαβάστε προσεκτικά πέντε αλήθειες, που πρέπει να γνωρίζετε έτσι ώστε να διασφαλίσετε την υγεία σας, αλλά και την εμφάνισή σας.

1. Έχουμε ακούσει: «Λίγο τεχνητό μαύρισμα, προφυλάσσει από το κάψιμο»

Η πραγματικότητα: Η ιδέα ότι λίγο τεχνητό ή φυσικό μαύρισμα, εμποδίζει από το κάψιμο, είναι ένας μύθος, αφού η λάμπα UV ή ο ήλιος, θα δώσουν μαύρισμα που θα σας παρέχει μόλις μια προστασία spf 4, η οποία δεν είναι αρκετά υψηλή για να αποφύγετε το έγκαυμα, σύμφωνα με την Kavita Mariwalla, M.D. επίκουρη καθηγήτρια κλινικής Δερματολογίας στην ιατρική σχολή του Πανεπιστήμιου του Yale. O μόνος τρόπος να αποφύγετε το χρώμα του αστακού, (κόκκινο) και τα εγκαύματα, είναι να χρησιμοποιήσετε αντηλιακό ευρέως φάσματος με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30, ένα πλατύγυρο καπέλο και μεγάλα μαύρα γυαλιά όπως λέει χαρακτηριστικά η γιατρός.

2. Έχουμε ακούσει: Τα «κρεβάτια μαυρίσματος» είναι ασφαλέστερα από τον ήλιο.

Η πραγματικότητα: Το υπεριώδες τεχνητό φως (λάμπες UV) είναι τόσο ισχυρό ώστε μπορεί να δημιουργήσει μόνιμη βλάβη στην χρωστική ουσία του δέρματος. Επιπλέον πολλές λάμπες UV έχουν μεγαλύτερη ακτινοβολία από το φυσικό φως. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί άνθρωποι παθαίνουν εγκαύματα κάνοντας solarium και κάθε χρόνο 1800 από αυτούς χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

3. Έχουμε ακούσει: Το τεχνητό μαύρισμα με λάμπα μαυρίσματος δημιουργεί πρόβλημα, μόνο αν γίνεται πολύ συχνά.

Η πραγματικότητα: Ακόμα και μία μόνο συνεδρία μαυρίσματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος κατά 20 τοις εκατό, λέει η Kavita Mariwalla. Το πιο τρομακτικό μάλιστα είναι για όσους είναι κάτω των 35 χρόνων, καθώς ο κίνδυνος για ανάπτυξη μελανώματος αυξάνεται κατά 90%. Το πρόβλημα πηγάζει από μια συγκεντρωμένη δόση της υπεριώδους ακτινοβολίας, η οποία βλάπτει το DNA των κυττάρων του δέρματος, όπως εξηγεί η γιατρός.

4. Έχουμε ακούσει: Ο καρκίνος του δέρματος είναι εύκολο να θεραπευτεί.

Η πραγματικότητα: Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι καρκίνου του δέρματος, οι οποίοι δεν είναι όλοι θανατηφόροι. Αλλά το μελάνωμα που είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου και διαγιγνώσκεται σε νεαρούς ενήλικες ηλικίας 25 – 29 ετών, μπορεί να αποβεί μοιραία. Σημαντική λεπτομέρεια είναι το γεγονός ότι το 86% των μελανωμάτων συνδέονται άμεσα με τη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Ένας άνθρωπος πεθαίνει από μελάνωμα, κάθε μία ώρα, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

5. Έχουμε ακούσει: Ο καθένας φαίνεται καλύτερα μαυρισμένος.

Η πραγματικότητα: Μια πρόσφατη μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνας, διαπίστωσε ότι πολλές γυναίκες νεαρές συνεχίζουν να επισκέπτονται Κέντρα τεχνητού μαυρίσματος, παρόλο που γνωρίζουν τους κινδύνους, κυρίως γιατί τους αρέσει η εικόνας τους με μαυρισμένο δέρμα. Μπορεί βέβαια αυτό να είναι θέμα προσωπικού γούστου, ένα όμως είναι σίγουρο. Κανείς δεν θέλει να έχει ρυτίδες κηλίδες ηλικίας και λεπτές γραμμές από τις ακτίνες UVA που προέρχονται από τον ήλιο ή από τα κρεβάτια μαυρίσματος. Με άλλα λόγια, τα σημάδια γήρανσης δεν έρχονται μόνο με τα χρόνια, αλλά και με την έκθεση στον ήλιο και τις λάμπες μαυρίσματος. Αν παρόλα αυτά είστε αποφασισμένοι να αποκτήσετε μαυρισμένο δέρμα, δεν θα ήταν άσχημα να προμηθευτείτε ένα μπουκάλι αυτομαυρίσματος (self-tan) ή να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία για μαύρισμα με spray. Όπως συνηθίζει να λέει σε όσους την επισκέπτονται η Mariwalla, το λευκό είναι το χλωμό είναι το νέο μαύρισμα. Αγαπώ τα self-tanner, καταλήγει...


Πηγή: http://dailyburn.com
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram