Πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, μία στις τρεις γυναίκες άνω των 15 ετών έχει υποστεί μιας μορφής βία είτε αυτή είναι σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική.
Αν μιλήσουμε με αριθμούς, περίπου 62 εκατομμύρια γυναίκες έχουν πέσει θύματα βίας.
Στην Ελλάδα η βία κατά των γυναικών είναι κυρίως ενδοοικογενειακή, αφού το 68% των γυναικών που υπέστησαν βία, ήταν έγγαμες.
Η τηλεφωνική γραμμή 15 900 ξεκίνησε το Μάρτιο του 2011 και μέχρι το Νοέμβρη του 2014, δέχτηκε 17.984 κλήσεις και 175 ηλεκτρονικά μηνύματα.
Πολλοί ισχυρίζονται πως η κακοποιημένη γυναίκα είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού και βιοτικού επιπέδου, όμως τα στοιχεία δεν το επιβεβαιώνουν.
Δυστυχώς οι γυναίκες θύματα βίας στην προσπάθειά τους να ξεχάσουν αυτή τους την εμπειρία δεν καταγγέλλουν τους δράστες, πεπεισμένες πολλές φορές, πως αυτές προκαλούν τη βία με τη συμπεριφορά τους. Αυτό βοηθά τους δράστες να συνεχίζουν χωρίς την παραμικρή αίσθηση τύψης, γιγαντώνοντας το ήδη προβληματικό "εγώ" τους.
Η βία όμως ως έκφραση και συμπεριφορά μπορεί και πρέπει να σταματήσει όχι μόνο όταν τα πράγματα φτάνουν στα άκρα. Αν δεν φερόμαστε με βία, αν δεν μαθαίνουμε στα παιδιά μας τη βία, τότε μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερα αποτελέσματα, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικογενειακό επίπεδο.
Η ρήση "όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος" δεν μπορεί να αποτελεί στις μέρες μας μέσω διαπαιδαγώγησης ούτε καν κατοικίδιων, πόσο μάλλον των παιδιών μας.
Με τη σκέψη πως η βία γεννά βία, ας "λύσουμε τις διαφορές" μας με σκέψεις και επιχειρήματα, δίνοντας έμφαση στην επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων ακόμα κι όταν αυτοί διαφωνούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!