Κανέλα η πολύτιμη!


Είναι από τα σπουδαιότερα μπαχαρικά στον κόσμο και αποτελεί ένα πανάρχαιο βοτανολογικό φάρμακο για το οποίο, η πρώτη γραπτή αναφορά υπάρχει στο Εβραϊκό θρησκευτικό κείμενο Τοράχ.  
Η κανέλα έχει μακραίωνη ιστορία χρήσης στην Ινδία και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά, για θεραπευτικούς σκοπούς, στην Αίγυπτο και σε τμήματα της Ευρώπης, από το 500 π.Χ. περίπου. 

Η λέξη "κανέλα" έχει λατινική προέλευση. Η αρχαία ελληνική ονομασία του φυτού ήταν κιννάμωμον, από την οποία προέρχεται η αγγλική του ονομασία cinnamon.

Το κανελόδεντρο είναι ένα αειθαλές δέντρο το οποίο φτάνει σε ύψος τα 8 με 10 μέτρα, ενώ πολλές φορές αγγίζει και τα 18 μέτρα. 
Είναι φυτό ιθαγενές της Σρι Λάνκα και της Ινδίας, αναπτύσσεται στα τροπικά δάση με υψόμετρο ως 500 μέτρα και καλλιεργείται σε όλες τις τροπικές περιοχές του κόσμου, ιδιαίτερα στις Φιλιππίνες και στις Δυτικές Ινδίες. 
Αναπαράγεται με μοσχεύματα και κάθε δυο χρόνια, κατά την περίοδο των βροχών, τα νεαρά δέντρα κλαδεύονται μέχρι λίγο πάνω από το επίπεδο του εδάφους. 
Τα κομμάτια του φλοιού, που μένουν από το κλάδεμα, συλλέγονται και αφήνονται για 24 ώρες να υποστούν ζύμωση. Στη συνέχεια αφαιρείται ο εξωτερικός φλοιός για να ελευθερωθεί ο εσωτερικός.

Συγγενές είδος είναι η κασσία, το οποίο έχει παρόμοια συστατικά και θεραπευτικές ιδιότητες και είναι ιθαγενές φυτό της Κίνας και της Ιαπωνίας. Χρησιμοποιείται πολύ στην κινέζικη βοτανολογική ιατρική με τον ίδιο τρόπο με την κανέλα, ενώ καλλιεργείται και για διακοσμητικούς λόγους.

Η κανέλα περιέχει πτητικό έλαιο, ταννίνες, κουμαρίνες και γλίσχρασμα. Είναι θερμαντικό τονωτικό, άφυσο, αντισπασμωδικό, αντισηπτικό, αντιϊικό. Έρευνα που έγινε στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1980 έδειξε ότι έχει ηρεμιστικές και αναλγητικές ιδιότητες. 
Πιστεύεται μάλιστα ότι μειώνει την πίεση του αίματος και τον πυρετό. Το απόσταγμα του φλοιού έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές δράσεις. 

Τη μεγάλη της θεραπευτική αξία η κανέλα την οφείλει στο αιθέριο έλαιό της, το οποίο έχει αντιιικές και διεγερτικές ιδιότητες. 

Βοηθά την πέψη και θεραπεύει την ατονία, ενώ έχει και μια μικρή εμμηναγωγική δράση, διεγείρει δηλαδή τη μήτρα και διευκολύνει την εμμηνόρροια.

Πρόσφατες ιατρικές έρευνες έχουν δείξει, πως η κανέλα προστατεύει τον οργανισμό και από τον καρκίνο, ενώ διατηρεί τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης χαμηλά και ανακουφίζει από τους πόνους της αρθρίτιδας, ιδίως αν συνδυαστεί με μέλι. Επειδή διεγείρει την έκκριση ινσουλίνης και την διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, δίνει ελπίδες για την θεραπεία του διαβήτη.

Για τη χρήση της στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, αφού όλοι έχουμε δοκιμάσει το υπέροχο άρωμά της και σε φαγητά και σε γλυκά.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το άρωμά της χρησιμοποιείται και στην αρωματοποιΐα αλλά και σε καλλυντικά για το σώμα.



πηγή: Βοτανοθεραπεία-Μεγάλη εγκυκλοπαίδεια θεραπευτικών φυτών
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram