Χριστούγεννα στην Πλάκα



Το Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης  του Δήμου Αθηναίων "Αγγελική Χατζημιχάλη" πραγματοποιεί μια σειρά εκδηλώσεων με στόχο μικροί και μεγάλοι να γνωρίσουν τα ήθη και τα έθιμα της πιο αγαπημένης γιορτής του χρόνου, των Χριστουγέννων.

Η τριώροφη κατοικία της σπουδαίας λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη, βρίσκεται στην Πλάκα στην οδό, που τιμής ένεκεν φέρει το όνομά της και στεγάζει το Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης του Δήμου Αθηναίων. Είναι το σπίτι που έζησε και πέθανε το 1965 η μεγάλη λαογράφος, το οποίο σχεδιάστηκε το 1924 από τον αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχο. Στην εσωτερική αυλή της οικίας έχει τοποθετηθεί με πρωτοβουλία Ροταριανού Ομίλου Αθηνών, μαρμάρινη προτομή της Αγγελικής Χατζημιχάλη, έργο του γλύπτη Νικόλα, ενώ στην πρόσοψη του σπιτιού, υπάρχει εντοιχισμένη πλάκα η οποία γράφει: "Εδώ έζησε και πέθανε η μεγάλη μας λαογράφος, Αγγελική Χατζημιχάλη".




Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μουσειακής αγωγής για οικογένειες με τίτλο "Παραδοσιακά Χριστούγεννα - Οι καλικάντζαροι και το δέντρο της ζωής".


Από τις 9 Δεκεμβρίου 2014 έως και τις 12 του μήνα, στις 9:30 - 10:30 π.μ, και 10:30 - 11:30 π.μ. 

Στις 21 και 28 Δεκεμβρίου οι ώρες θα είναι: 11:00 - 12:00 το μεσημέρι, ενώ στις 27 του μήνα θα είναι στις 5:00 - 6:00 μ,μ,

Όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το Μουσείο στο τηλέφωνο 2103243987. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 

Είσοδος ελεύθερη

Το ταξίδι στην παράδοση, συνεχίζεται στον ίδιο χώρο, με ομιλίες που θα συνοδεύονται από προβολή διαφανειών και εθνογραφικών βίντεο, την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Ευάγγελος Καραμανές. Θα ακολουθήσουν ομιλίες των κυριών Κυριακής Χρύσου - Καρατζά, με τίτλο "Γλυκίσματα των εορτών του Δωδεκαήμερου" και Ζωής Μάργαρη με τίτλο "Λαϊκά εθιμικά δρώμενα του Δωδεκαήμερου".




Μια δεύτερη σειρά ομιλιών από την Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη, θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό, την Κυριακή 21 του μήνα στις 12:00 το μεσημέρι, με θέματα "Βίος ανεόρταστος, μακρά οδός απανδόκευτος: το εορταστικό Δωδεκαήμερο σήμερα", ενώ στη 1.30 μ.μ. η ομάδα ορχηστρικής τέχνης «Βάκχαι» θα χορέψει παραδοσιακούς χορούς και θα τραγουδήσει χριστουγεννιάτικα τραγούδια. 




Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο σπίτι - μουσείο  της Αγγελικής Χατζημιχάλη, το Σάββατο στις 27 Δεκεμβρίου, στις 8:00 μ.μ. , ενώ στις 8:30 μ.μ. ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αργυρούπολης «Η Χοροέκφραση» με παραδοσιακούς χορούς και κάλαντα θα ταξιδεύει όσους βρεθούν εκεί, στη Μικρά Ασία. 


Στο σπίτι υπάρχει πλούσιο υλικό από κεντήματα, υφαντά, κεραμικά, αγροτικά εργαλεία, αργαλειούς, εικόνες και πίνακες ζωγραφικής της ίδιας της Αγγελικής Χατζημιχάλη.







Η λαογραφική βιβλιοθήκη του Κέντρου, περιέχει βιβλία και περιοδικά σχετικά με την εθνογραφία, τη λαϊκή τέχνη και την παράδοση του ελληνικού, αλλά και του ευρύτερου βαλκανικού χώρου, καθώς και τη λαϊκή γλώσσα και λογοτεχνία.

Η Αγγελική Χατζημιχάλη άφησε και πλούσιο συγγραφικό λαογραφικό έργο. Το μνημειώδες έργο της "Σαρακατσάνοι" (1959) την καθιέρωσε και την έκανε παγκοσμίως γνωστή.

Η ξενάγηση στο σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη θα επαναληφθεί την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου στις 12:30 μ.μ., ενώ μετά το τέλος της, στη 1:00 μ.μ., τη σκυτάλη παίρνει η ομάδα ορχηστρικής τέχνης «Βάκχαι» με παραδοσιακούς χορούς και κάλαντα. 


Την Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015, η Βέρα Αισώπου συναντιέται στις 12:00 μ. με παιδιά 5 έως 105… ετών για να τους αφηγηθεί «Παραμύθια από τις άκρες του κόσμου», ενώ στη 1:30 μ.μ. η ομάδα ορχηστρικής τέχνης «Βάκχαι» επιστρέφει με κάλαντα και χορούς με τη συμμετοχή παιδικού συγκροτήματος.
Διεύθυνση: Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα
Είσοδος ελεύθερη




to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram