Τα πλεονεκτήματα της αισιοδοξίας



Σκεφτήκατε ποτέ πως η αισιοδοξία είναι στάση ζωής, που εξασφαλίζει και πρακτικά καλύτερη ποιότητα ζωής και υγείας; Αν όχι, η Suzanne Segerström PhD, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι με την έρευνά της έρχεται να το αποδείξει και να πείσει και τους πιο δύσπιστους.

Η έρευνα δείχνει πως οι άνθρωποι είναι αισιόδοξοι από τη φύση τους. Τι γίνεται όμως αν εξωτερικοί παράγοντες καταρρακώνουν αυτή τη ανθρώπινη ιδιότητα; Μπορεί κανείς να μάθει να είναι αισιόδοξος, εφαρμόζοντας κάποιες τεχνικές; Και αν ναι, σε τι θα τον ωφελήσει;

Οι άνθρωποι που είναι αισιόδοξοι, είναι πιο προσηλωμένοι στους στόχους τους, είναι πιο εύκολο να πετύχουν αυτούς τους στόχους, είναι πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους και έχουν καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία σε σύγκριση με τους απαισιόδοξους, λέει η καθ. Suzanne Segerström και συνεχίζει λέγοντας: "Βλέποντας όπως λέμε το ποτήρι μισογεμάτο, ακόμα κι όταν οι συγκυρίες στο περιβάλλον σας, σας προτρέπουν για το αντίθετο, μπορείτε να βοηθήσετε με αυτή σας την θεώρηση τα πράγματα να λειτουργήσουν υπέρ σας".

Οι αισιόδοξοι νιώθουν πιο υγιείς

Αν πιστεύετε πως ο κόσμος είναι καλός και η ζωή θα λειτουργήσει υπέρ σας, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αξιολογηθεί και η δική σας υγεία και ζωή καλύτερη. Δεν έχει καμμιά σημασία πού ζείτε ή τι γλώσσα μιλάτε. Τα στατιστικά στοιχεία προέρχονται από μελέτη περισσότερων από 150.000 ανθρώπων σε 142 χώρες. Η αισιοδοξία δεν βοηθά μόνο να νιώσετε πιο υγιείς, αλλά και να είστε πιο υγιείς, όπως και οι επόμενες μελέτες αποδεικνύουν.

Οι αισιόδοξοι είναι πιο υγιείς

Η σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Harvard με μελέτη της διαπίστωσε ότι η θετική ψυχολογική ευεξία η οποία περιλαμβάνει την αυτοαποδοχή και θετικές σχέσεις με τους άλλους, συνδέεται με την καλή υγεία της καρδιάς. Με άλλα λόγια οι άνθρωποι που βλέπουν τη θετική πλευρά της ζωής, έχουν λιγότερα καρδιακά προβλήματα όπως (για παράδειγμα) τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης έχουν καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, αλλά και λιγότερο λίπος στο αίμα.

Οι αισιόδοξοι ζουν περισσότερο

Αν θέλετε να ζήσετε μέχρι τα βαθιά γεράματα, η αισιοδοξία είναι το μέσο, σύμφωνα με την ανάλυση υγείας 100.000 γυναικών από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Pittsburgh.

Οι αισιόδοξοι αρρωσταίνουν σπανιότερα

Η Suzanne Segerström μελετώντας τη σχέση μεταξύ αισιοδοξίας και ανοσοποιητικού διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι με θετική σκέψη, αντιμετωπίζουν τις ιώσεις πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με εκείνους που είναι απαισιόδοξοι.

Οι αισιόδοξοι είναι λιγότερο επιρρεπείς σε κρίσεις πανικού

Μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο Concordia του Κεμπέκ απέδειξε πως οι αισιόδοξοι παράγουν λιγότερη κορτιζόλη (ορμόνη του στρες) σε περιόδους στρες, με αποτέλεσμα αντί να οδηγηθούν σε κρίσεις πανικού, να περνούν απλά ένα μικρό αγχωτικό διάστημα.

Οι αισιόδοξοι έχουν καλύτερα ραντεβού...

Οι ρομαντικές σχέσεις επωφελούνται από τη θετική σκέψη, κάνοντας τα ζευγάρια πιο ευτυχισμένα όπως αποδείχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, ανεξάρτητα από το αν και τα δύο μέλη του ζευγαριού είναι αισιόδοξα.

Οι αισιόδοξοι έχουν καλύτερο 8ωρο

Οι άνθρωποι με θετική σκέψη είναι πιο ικανοποιημένοι από την εργασία τους, όπως διαπίστωσε μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Κουβέιτ και μάλιστα είναι πιο ευτυχισμένοι μέσα σ' αυτή και είναι πιο επιτυχημένοι σ' αυτό που κάνουν.

Οι αισιόδοξοι λαμβάνουν περισσότερες προσφορές εργασίας

Μια θετική προοπτική, μια θετική σκέψη είναι εξίσου σημαντική με ένα εντυπωσιακό βιογραφικό, όταν πρόκειται για αναζήτηση εργασίας. Μια μελέτη από τη Πανεπιστήμιο Duke, ακολούθησε μια ομάδα αποφοίτων MBA, που εισήλθαν στο εργατικό δυναμικό. Όσοι πίστευαν πως θα τους συμβούν καλά πράγματα βρήκαν πιο εύκολα θέση εργασίας και μάλιστα όσοι από αυτούς ως εργατικό δυναμικό ένιωθαν ευτυχισμένοι στη δουλειά τους, είχαν την τάση να κερδίζουν υψηλότερους μισθούς εκκίνησης από τους απαισιόδοξους, ενώ προωθούνταν και πιο συχνά.

Οι αισιόδοξοι ανακάμπτουν ευκολότερα

Όταν η ζωή δίνει λεμόνια, οι αισιόδοξοι τα κάνουν λεμονάδα, λέει ένα γνωμικό, που αποδεικνύεται και στην πράξη σύμφωνα με έρευνα σε πρωτοετείς φοιτητές κολλεγίου στην Αυστραλία. Εκείνοι που ήταν αισιόδοξοι για τη μετάβασή τους στην πανεπιστημιακή ζωή, είχαν λιγότερο άγχος, λιγότερο στρες και αβεβαιότητα κάτι που τους εξασφάλισε ένα επιτυχημένο πρώτο έτος.

Οι αισιόδοξοι γίνονται καλύτεροι αθλητές

Δεν είναι ότι οι αισιόδοξοι έχουν περισσότερη μυϊκή μάζα ή μεγαλύτερη αθλητική ικανότητα σε σχέση με τους απαισιόδοξους. Έχουν όμως αυτό που χρειάζεται και είναι η ελπίδα. Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια μια ομάδα κολυμβητών είχε εντολή να κολυμπήσει δυνατά για κάποια λεπτά. Στη συνέχεια τους δόθηκε ψεύτικος χρόνος (τους πρόσθεσαν πλασματικά κάποια δευτερόλεπτα) και τους ζήτησαν να κολυμπήσουν ξανά. Οι αισιόδοξοι χρησιμοποίησαν αυτή την όχι και τόσο πετυχημένη επίδοση, για να κολυμπήσουν γρηγορότερα, ενώ οι απαισιόδοξοι είχαν χειρότερες επιδόσεις από την πρώτη φορά.

Εύλογα θα αναρωτηθείτε: "Εντάξει, εγώ δεν είμαι αισιόδοξος. Είμαι καταδικασμένος να περνάω δύσκολα, να έχω κακή υγεία και μια δυστυχή επαγγελματική ζωή; Ασφαλώς όχι! Η αισιοδοξία μαθαίνεται, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνουν οι ειδικοί.

Πείτε στον εαυτό σας κάθε πρωί "όλα θα πάνε καλά", χαμογελάστε και θα έχετε κάνει το πρώτο βήμα προς την θετική σκέψη. Τα υπόλοιπα θα έρθουν σιγά σιγά, αν προσπαθήσετε. Άλλωστε η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, έτσι δε λένε;...





πηγή: my.happify.com
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram