Πώς αντιμετωπίζουν τα χρώματα άντρες και γυναίκες;


Μια έρευνα έρχεται να μας θυμίσει πως οι άνδρες και οι γυναίκες αντιλαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο τα πράγματα γύρω τους.
Το θέμα της έρευνας αυτή τη φορά, τα χρώματα. Ζητήθηκε δηλαδή σε άντρες και γυναίκες να ονοματίσουν ένα κατάλογο χρωμάτων.

Θέλετε να δείτε τα αποτελέσματα;

Οι γυναίκες ανέλυσαν το κόκκινο σε τρεις διαφορετικές αποχρώσεις, κερασί, κανελί, του κρασιού, σε αντίθεση με τους άντρες που όλες οι παραπάνω αποχρώσεις, ήταν απλά, κόκκινο.
Το κίτρινο οι γυναίκες το διαχώρισαν σε χρυσό, του πεπονιού, του ηλιοτρόπιου. Οι άντρες, κίτρινο.
Το πράσινο για τις γυναίκες είχε τις παρακάτω διαβαθμίσεις: λάιμ, αβοκάντο, της δάφνης, της χλωροφύλλης, της μέντας, του σμαραγδιού. Οι άντρες πράσινο και μόνο.
Το μωβ ήταν ένα ακόμα χρώμα που αναλύθηκε από τις γυναίκες διεξοδικά όπως δαμασκινί, μελιτζανί, του σταφυλιού, της ορχιδέας τη στιγμή που οι άντρες περιγράφουν σταθερά και ξεκάθαρα, μωβ.
Το ροζ των αντρών, για τις γυναίκες ήταν το baby ροζ και το σωμόν ενώ το μπλε των αντρών για τις γυναίκες ήταν το μπλε της πισίνας, του ουρανού, το πετρόλ, το τυρκουάζ...

Τι ακριβώς συμβαίνει λοιπόν; 
Οι επιστήμονες δίνουν την εξήγησή τους. Οι άντρες από τους προϊστορικούς ακόμα χρόνους χρειάζονταν μια πιο εξελιγμένη ικανότητα για να αναγνωρίζουν φαινόμενα. Πριν από το κυνήγι, για παράδειγμα, ο ουρανός ήταν καθαρός ή όχι. Οι γυναίκες όμως παρατηρούσαν ακόμα και τα ελάχιστα σύννεφα, όσο μακριά κι αν ήταν, γιατί αυτά, ίσως τις εμπόδιζαν σε κάποιες δουλειές τους στη διάρκεια της μέρας. Έτσι, ο γυναικείος εγκέφαλος απέκτησε μια διαφορετική αντιμετώπιση των χρωμάτων, προσαρμοζόμενος στις διαφορετικές δραστηριότητες, που είχαν από τους άντρες κάτι, που δεν άλλαξε με το πέρασμα των αιώνων και εξελίχθηκε μπορούμε να πούμε σε πιο πλατιές έννοιες.

Πριν σκεφτείτε σε κάθε διαφορά άντρα γυναίκας, την αιώνια διαμάχη των δύο φύλων, θυμηθείτε πως  η επιστήμη εξηγεί πολλές από τις διαφορές, έτσι ώστε να κατανοούμε καλύτερα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε φύλου και να μην πέφτουμε στην παγίδα της ανούσιας κριτικής. 
Άλλωστε, είμαστε ίσοι, όχι ίδιοι!...

πληροφορίες: tovima.gr
κείμενο: to e-periodiko mas



to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram