Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Powered By | blogger widgets

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το άγχος


Συμβουλευτική - Προγεννητική Ψυχολόγος

Ο όρος στρες πρωτοεμφανίστηκε το 1936 από τον Walter Cannon για να περιγράψει τι συμβαίνει σε ένα οργανισμό όταν εκτίθεται σε ερεθίσματα που είναι βλαβερά για την επιβίωση του.


Πυροδοτητές του στρες είναι ερεθίσματα ή καταστάσεις που προκαλούν την αντίδραση στο στρες  Το στρες μας βάζει σε εγρήγορση. Στην περίπτωση που απειληθεί η ζωή μας, να μπορούμε ή να φύγουμε τρέχοντας ή να κάτσουμε να το παλέψουμε, να πολεμήσουμε. 



Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το άγχος είναι ένα πρόβλημα του καιρού μας που επηρεάζει την σωματική αλλά και την ψυχική μας υγεία. (Varvogli &Darviri, 2011) 
Σύμφωνα με τον ίδιο Οργανισμό, το άγχος, ειδικά αυτό που σχετίζεται με τον επαγγελματικό τομέα είναι το δεύτερο πιο συχνό πρόβλημα υγείας που επηρεάζει το ένα τρίτο των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. (Varvogli & Darviri, 2011)

Τα συμπτώματα του άγχους διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μερικά από αυτά είναι:
  • Να είναι ανήσυχος όλη την ώρα
  • Να είναι κουρασμένος
  • Να μην μπορεί να συγκεντρωθεί
  • Να είναι ευερέθιστος ή να αισθάνεται πεσμένος
Αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε σωματικά συμπτώματα όπως:
  • Ταχυκαρδία
  • Ιδρώτας
  • Μυϊκοί πόνοι και ένταση
  • Τρέμουλο
  • Γρήγορη αναπνοή
  • Ζαλάδα
  • Καούρα
  • Συχνοουρία

Υπάρχουν πολλές έρευνες που έχουν γίνει και σχετίζουν το άγχος με διάφορα νοσήματα όπως
  • τα καρδιαγγειακά, τον καρκίνο, τα εγκεφαλικά (Cohenet al., 2007)
  • την κατάθλιψη και το μετατραυματικό στρες (Marinet al., 2011)
  • την μη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου και τα αποτελέσματα της κύησης (Kinsella & Monk, 2009)
  • την υπέρταση, το μεταβολικό σύνδρομο, την παχυσαρκία, την συναισθηματική υπερφαγία (Varvogli & Darviri, 2011)

Επίσης, προδιαθέτει για να ξαναρχίσει κάποιος το κάπνισμα, να κάνει χρήση ουσιών ή αλκοόλ και συμβάλει στην αϋπνία (Kassel, et al., 2003; Herman, 2012; Ellis, et al., 2012)


Για την αντιμετώπιση του άγχους υπάρχουν πολλές Τεχνικές Διαχείρισης μεταξύ των οποίων η Προοδευτική Μυϊκή Χαλάρωση, ο Καθοδηγούμενος Οραματισμός και η mandala. Αυτές οι τεχνικές είναι εύκολες στην χρήση και διδάσκονται στα Σεμινάρια Διαχείρισης Άγχους που πραγματοποιούνται από το Iraio Phychology, μια φορά το μήνα.




Τα αγαπημένα του μήνα

Ήταν πανσέληνος, θυμάσαι;

Βραδιά πανσέληνου και μια χούφτα ασήμι σκορπά στον ορίζοντα λούζει τα πλακόστρωτα, τις μικρές αυλές τα λαξεμένα χωριά, που σκαρφαλώνουν στα βραχώδη νησάκια  των Κυκλάδων και της άγονης γραμμής
Ανάμεσα στις βουκαμβύλιες και στα ασβεστωμένα παρτέρια ξεπηδούν βήματα που μετρούν τη γοητεία τόπων μαγικών κι εκεί παρέα με το θαλασσινό αγέρι όρκους δίνουν έρωτα σε τρυφερά χείλη
Στην άμμο, κοχύλια ασημόχρυσα πολύτιμα πετράδια γίνονται κι αποθέτονται μ’ ευλάβεια σε κοριτσίστικους λαιμούς Φιλιά και όνειρα σκορπίζονται στη γλυκιά νύχτα μαζί με τους ήχους του παφλασμού
Μετρά το κύμα καλοκαίρια και κορμιά εικόνες που μπλέκονται στο χώρο και στο χρόνο κι αφήνουν αποτύπωμα βαθύ σε καρδιές αλώβητες μοναχικές Ήταν πανσέληνος, θυμάσαι;
Χορεύουν ανέμελα οι φλόγες της φωτιάς κι εγώ κουρνιάζω ξανά στην αγκαλιά σου Ο ήχος των ονείρων μας μου λέει ψιθυριστά Ήταν πανσέληνος, δε ξέχασα, γι’ αυτό θα είμαι πάντα κοντά σου…



Καφές φραπέ, μια ελληνική ιστορία 60 χρόνων...

Συνηθίζουμε να λέμε ελληνικό τον καφέ που γίνεται στο μπρίκι, με το μερακλίδικο καϊμάκι και το εκπληκτικό άρωμα. Ελληνικός όμως είναι και ο φραπέ, αφού έλληνας τον επινόησε, εδώ και 60 χρόνια.

Η ιστορία ξεκινά από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου γεννήθηκε τυχαία το 1957, ο φραπέ από τον Δημήτρη Βακόνδιο. Ο αντιπρόσωπος της ελβετικής εταιρείας Νεστλέ στην Ελλάδα Γιάννης Δρίτσας, παρουσίασε ένα νέο προϊόν για παιδιά στη ΔΕΘ. Ένα σοκολατούχο ρόφημα που παρασκευαζόταν στιγμιαία αναμιγνύοντας το με γάλα και χτυπώντας το στο σέικερ. Προϊόν της ίδιας εταιρίας ήταν και ο στιγμιαίος καφές nescafe, που ήταν ο αγαπημένος του Δημήτρη Βισκόνδιου και συνήθιζε να τον πίνει μέχρι τότε ζεστό. παρασκευασμένο με βραστό νερό και ζάχαρη. Στο διάλειμμα του στη ΔΕΘ, επειδή δεν έβρισκε βραστό νερό, σκέφτηκε να βάλει στο σέικερ το στιγμιαίο καφέ, τη ζάχαρη και κρύο νερό, δημιουργώντας έτσι τον πρώτο φραπέ της ιστορίας.

Από τότε, υπήρξαν διάφορες παραλλαγές με τα βασικά στοιχεία το στιγμιαίο καφέ, το κρύο…

Κρέμες προσώπου από 6 έως 20 ευρώ

Ποιος είπε ότι οι κρέμες προσώπου, πρέπει να είναι ακριβές για να είναι καλές; Είναι ένας μύθος που έχει προ πολλού καταριφθεί κι ας φοβόμαστε να το παραδεχθούμε…

Στα ράφια των selfservice, μπορούμε να βρούμε κρέμες προσώπου που θα περιποιηθούν το δέρμα μας, χωρίς να αδειάσουν το ήδη …ταλαιπωρημένο πορτοφόλι μας. Κρέμες που η τιμή τους ξεκινά από 6 ευρώ και δεν ξεπερνά τα 20 στην ακριβότερη εκδοχή τους.

Ισχυρός συναισθηματικά, άνθρωπος

Πόσο εύκολα θα μπορούσε να περιγράψει κανείς ένα άνθρωπο, που είναι συναισθηματικά ισχυρός; Είναι διαφορετικός από τους άλλους στην όψη, στην περπατησιά, στην ομιλία;... Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί τόσο εύκολα. Σίγουρα όμως δεν κυκλοφορεί με ταμπελίτσα στο μέτωπο, ούτε έχει πράσινο δέρμα...Δεν μπορούμε να σας πούμε τι ακριβώς κάνει, μπορούμε όμως να σας πούμε τι δεν κάνει!!!

Η μόδα στη δεκαετία του 1930

Όπως όλοι γνωρίζουμε η μόδα δεν εκφράζει μόνο την ανάγκη ανανέωσης της εξωτερικής εμφάνισης ανά εποχή. Επηρεάζεται άμεσα και από τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούν. Έτσι, η οικονομική κρίση του 1929 είναι φυσικό να επηρεάσει και τη μόδα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...