Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Powered By | blogger widgets

Συζητώντας με food - bloggers #3.

favim.com

Ταξίδια στη ζωή μας, κάνουμε πολλά. Υπάρχει όμως ένα κορίτσι, που ταξιδεύει στον κόσμο των γλυκών μέσα από το blog της.
Ακούει στο όνομα Νατάσα και είναι η κάτοχος του Le voyage du gateaux, που μας ταξιδεύει σε γλυκές γεύσεις.
Σας παρουσιάζουμε την κουβέντα που είχαμε μαζί της, λίγο πριν φέρει στον κόσμο τη δεύτερη κορούλα της.



Αν κάποιος που δεν σε γνωρίζει μπει στο blog σου, η φράση που θα του έρθει στο μυαλό (ορμώμενος και από τον τίτλο) είναι, γλυκιά ιστορία. Πόσο γλυκιά είναι η δική σου ιστορία;... Μίλησέ μας για σένα.
Μεγάλωσα σε μια επαρχιακή πόλη της Γερμανίας.  Είμαι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εργάζομαι στο δημόσιο τομέα.  Τη ζωή μου γλυκαίνουν η 1,5 ετών Μαργαρίτα (κοινώς πιτσιφρίκι μου) , ο σύζυγός μου Μάριος (υπέροχος άνθρωπος αλλά αυστηρός κριτής στην κουζίνα) και το εμβρυάκι που περιμένουμε σε λίγες εβδομάδες (εύχομαι και αυτή γλυκατζού). Λατρεύω τα ταξίδια, τη ζαχαροπλαστική και τον μοντέρνο χορό ενώ απεχθάνομαι το ψέμα, την πονηριά και τη μιζέρια.
Είσαι σχετικά νέα foodbloger και δοσμένη στα γλυκά. Γιατί;
Η ζαχαροπλαστική είναι αυτή που με ξεκουράζει, με χαλαρώνει και με κάνει να νιώθω δημιουργική. Η μαγειρική  ανήκει στις καθημερινές μου υποχρεώσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι απόλυτα προσεγμένη. Ως φανατική γλυκατζού μπορώ να στερηθώ μέρος φαγητού για να φάω έστω λίγο γλυκάκι. Αν όπως λένε είμαστε ό,τι τρώμε, τότε πρέπει να είμαι όλο γλύκα!
Οι άνθρωποι συνδέουν το γλυκό με ιδιαίτερες στιγμές τους, όπως η τούρτα των γενεθλίων, του γάμου κ.α. Πόσο σημαντικό είναι για σένα το γλυκό; Θα μπορούσες να ζήσεις χωρίς αυτό;
Εξίσου σημαντικό με όλες αυτές τις ιδιαίτερες στιγμές! Ένα γλυκό μπορεί να συμπληρώσει ένα γεύμα και να το μετατρέψει σε εορταστικό, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει λόγος! Τις περισσότερες φορές ψάχνω ακόμα και λεπτομέρειες για να τις μετατρέψω σε ιδιαίτερη στιγμή και να απολαύσουμε ένα ωραίο γλυκό. Μια επίσκεψη, μια επέτειος, μια συνάντηση, ένα κάλεσμα, μια επιτυχία γίνονται αιτίες εορτασμού με την συνοδεία ενός γλυκού. Δεν θα μπορούσα να ζήσω χωρίς γλυκό! Ιδιαίτερα στα παγωτά έχω μεγάλη αγάπη!
Παιδιά και γλυκά, είναι έννοιες σχεδόν ταυτόσημες. Τα παιδιά τα λατρεύουν, όμως οι παιδίατροι συστήνουν να τα αποφεύγουν… Υπάρχουν γλυκά, υγιεινά;
Είναι αναπόφευκτη η κατανάλωση γλυκών από τα παιδιά. Όσο όμως οι μαμάδες έχουμε  τον έλεγχο της διατροφής τους και είναι μικρά καλό είναι να υπάρξει πλήρης αποχή όπως συμβουλεύουν και οι παιδίατροι. Αργότερα μικρή ποσότητα γλυκού δε βλάπτει. Πιστεύω ότι η κατανάλωση γλυκών με μέτρο χωράει σε μια ισορροπημένη διατροφή.  Προσωπικά θεωρώ υγιεινά τα γλυκά που είναι φτιαγμένα, χωρίς πολλά λιπαρά και μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, κάτι το οποίο είναι εφικτό.
Τα τελευταία χρόνια, κυκλοφορούν πολλά υποκατάστατα ζάχαρης. Ποια είναι η γνώμη σου γι’ αυτά;  Τι γνώμη έχεις για τη στέβια;
Δεν χρησιμοποιώ υποκατάστατα γιατί είναι αποτέλεσμα χημικής επεξεργασίας. Σε πρόσφατες συνταγές μου χρησιμοποίησα στέβια αλλά και πάλι με φειδώ γιατί είναι καινούρια στην αγορά και δεν έχω πλήρη γνώση για το προϊόν. Αντικαθιστώ τη ζάχαρη πολλές φορές με μέλι ή πετιμέζι που είναι πιο ασφαλής επιλογή.
Λένε, πως οι περισσότεροι άνθρωποι, λατρεύουν τη σοκολάτα. Εσύ;
Ανήκω και εγώ στην πλειοψηφία! Η σοκολάτα είναι ο εθισμός μου. Δεν γίνεται σε καμιά περίπτωση να αντισταθώ στη σοκολάτα γάλακτος, υγείας, την πραλίνα φουντουκιού και το παγωτό σοκολάτας. 
Με τι θα αντικαθιστούσες το γλυκό, αν υπήρχε ανάγκη?
Και μόνο στην σκέψη με πιάνει πανικός οπότε πάμε παρακάτω αφού πάρουμε ένα κομματάκι σοκολάτας να συνέλθουμε!!
Η οικονομική κρίση, έχει επηρεάσει τους ανθρώπους, ως προς το σπιτικό γλυκό; Δοκιμάζουν να το φτιάξουν τώρα πιο συχνά από πριν; Τι εικόνα έχεις εσύ μέσα από το blog σου;
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την μαγειρική και την ζαχαροπλαστική! Έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση σε μεγάλο βαθμό. Χρειάζεται πολύ λιγότερα χρήματα για να φτιάξει κάποιος ένα γλυκό για την οικογένεια απ'ότι να το αγοράσει. Εκτός αυτού με αυτό τον τρόπο ξέρει τι τρώει!
Ποια είναι η γνώμη σου για τα παραδοσιακά γλυκά και για τα λεγόμενα γλυκά της μόδας, που κατά καιρούς «εισβάλλουν» στο τραπέζι μας;
Τα παραδοσιακά γλυκά τα έχουμε γευτεί όλοι μεγαλώνοντας από τις μαμάδες μας και μας ξυπνάνε αναμνήσεις. Τα έχουμε συνδέσει με το σπίτι μας, με τις γιορτές και την παράδοση. Τα θεωρώ διαχρονικά, δεν θα χαθούν όσο τα φτιάχνουμε και εμείς  με τη σειρά μας. Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα γλυκό κουταλιού κυδώνι, σε ένα μπακλαβά, ένα γαλακτομπούρεκο, ένα μελομακάρονο;;  Θα έχουν πάντα θέση στο τραπέζι και τις καρδιές μας. Τα γλυκά της μόδας έχουν και αυτά μερίδιο στο τραπέζι μας και κάποια ομολογώ οτι έχουν γίνει λατρεία!
Το γλυκό, έχει μόδα, τελικά;
Όπως όλα έτσι και το γλυκό. Πιστεύω έχει μόδα. Μέσα από αυτή τη μόδα τα γλυκά που αρέσουν θα μείνουν, τα υπόλοιπα απλά θα χαθούν. Πολλά από τα γλυκά της μόδας είναι για τον εντυπωσιασμό και σε πολλούς ξενίζουν.
Κάθε συνταγή που ετοιμάζεις, καταφέρεις να μην την καταναλώσεις μετά, έτσι λαχταριστή που είναι;
Κάθε συνταγή θα τη δοκιμάσω! Πώς αλλιώς θα ξέρω αν είναι καλή? Σε κάποιες όμως θα δείξω αυτοσυγκράτηση και θα μείνω στη δοκιμή, σε άλλες δεν θα μπορώ να αντισταθώ και θα πέσω με τα μούτρα!
Αν το e-περιοδικό μας ήταν γλυκό, ποιο θα ήταν;
Σοκολατόπιτα! Με σιρόπι σοκολάτας και γκανάζ. Πλούσιο γλυκό, όπως τα θέματά σας. Με ενδιαφέρον σε κάθε κουταλιά όπως τα άρθρα σας. Καλοδουλεμένη, εθιστική, προσεγμένη.
Θα μας αφιερώσεις μια συνταγή σου;

Εννοείται! Πώς θα ερχόμουν με τα χέρια άδεια;; Τάρτα lila pause με μους σοκολάτας. Είναι μια εύκολη τάρτα με μπισκοτένια βάση oreo, μια κρέμα φράουλας lila pause και εύκολη μους σοκολάτας χωρίς αυγά.

Τάρτα lila pause με μους σοκολάτας


Υλικά:
Για το μπισκότο:
- 1 συσκευασία μπισκότα oreo
- 70 gr βούτυρο λιωμένο

Για την κρέμα lila pause:
- 100 gr γάλα
- 30 gr ζάχαρη
- 10 gr ζελατίνης
- 50 gr σοκολάτα λευκή
- 100 gr τυρί κρέμα
- 100 gr φρέσκες φράουλες πολτοποιημένες

Για τη μους:
- 200 gr σοκολάτα κουβερτούρα
- 50 grκρέμα γάλακτος
- 100 gr γάλα
- 150 gr άγλυκη σαντιγύ (kretore, morfat σε κουτί κλπ)
- σοκολάτα, φράουλες και ότι άλλο τραβάει η όρεξη μας για γαρνίρισμα.

Εκτέλεση:
- Tρίβουμε στο μούλτι τα μπισκότα και τα ανακατεύουμε καλά με το λιωμένο βούτυρο. Στρώνουμε το μείγμα μας σε τσέρκι ή φόρμα δαχτυλίδι 20 εκ. Τοποθετούμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί.
- Ετοιμάζουμε την κρέμα lila pause. Μουλιάζουμε σε κρύο νερό τα φύλλα ζελατίνης. Σε κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη τα βράσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη λευκή σοκολάτα, τα φύλλα ζελατίνης που τα έχουμε στύψει πρώτα, το τυρί κρέμα και τον πολτό φράουλας. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και το απλώνουμε στο μπισκότο. Ξανά στο ψυγείο να κρυώσει το γλυκό μας!
- Πάμε για τη μους! Σε κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος να βράσουν. Μόλις είναι έτοιμο το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Χτυπάμε τη σαντιγύ μας και ενώνουμε τη σοκολάτα με απαλές κινήσεις με μια σπάτουλα με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.
Προσθέτουμε τη μους στο γλυκό μας και τοποθετούμε ξανά στο ψυγείο. Γαρνίρουμε με τριμμένη σοκολάτα ή ροδέλες σοκολάτας, φράουλες ή ό,τι τραβάει η όρεξη μας!
Αυτή είναι η φίλη μας η Νατάσα και είμαστε σίγουρες πως θα κάνετε πολλές βόλτες από το  Le voyage du gateaux για να ταξιδέψετε μαζί της στον κόσμο των γλυκών...
Σ' ευχαριστούμε πολύ αγαπημένη φίλη, για όσα όμορφα μοιράστηκες μαζί μας και για την υπέροχη συνταγή σου!


Τα αγαπημένα του μήνα

Ήταν πανσέληνος, θυμάσαι;

Βραδιά πανσέληνου και μια χούφτα ασήμι σκορπά στον ορίζοντα λούζει τα πλακόστρωτα, τις μικρές αυλές τα λαξεμένα χωριά, που σκαρφαλώνουν στα βραχώδη νησάκια  των Κυκλάδων και της άγονης γραμμής
Ανάμεσα στις βουκαμβύλιες και στα ασβεστωμένα παρτέρια ξεπηδούν βήματα που μετρούν τη γοητεία τόπων μαγικών κι εκεί παρέα με το θαλασσινό αγέρι όρκους δίνουν έρωτα σε τρυφερά χείλη
Στην άμμο, κοχύλια ασημόχρυσα πολύτιμα πετράδια γίνονται κι αποθέτονται μ’ ευλάβεια σε κοριτσίστικους λαιμούς Φιλιά και όνειρα σκορπίζονται στη γλυκιά νύχτα μαζί με τους ήχους του παφλασμού
Μετρά το κύμα καλοκαίρια και κορμιά εικόνες που μπλέκονται στο χώρο και στο χρόνο κι αφήνουν αποτύπωμα βαθύ σε καρδιές αλώβητες μοναχικές Ήταν πανσέληνος, θυμάσαι;
Χορεύουν ανέμελα οι φλόγες της φωτιάς κι εγώ κουρνιάζω ξανά στην αγκαλιά σου Ο ήχος των ονείρων μας μου λέει ψιθυριστά Ήταν πανσέληνος, δε ξέχασα, γι’ αυτό θα είμαι πάντα κοντά σου…



Καφές φραπέ, μια ελληνική ιστορία 60 χρόνων...

Συνηθίζουμε να λέμε ελληνικό τον καφέ που γίνεται στο μπρίκι, με το μερακλίδικο καϊμάκι και το εκπληκτικό άρωμα. Ελληνικός όμως είναι και ο φραπέ, αφού έλληνας τον επινόησε, εδώ και 60 χρόνια.

Η ιστορία ξεκινά από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου γεννήθηκε τυχαία το 1957, ο φραπέ από τον Δημήτρη Βακόνδιο. Ο αντιπρόσωπος της ελβετικής εταιρείας Νεστλέ στην Ελλάδα Γιάννης Δρίτσας, παρουσίασε ένα νέο προϊόν για παιδιά στη ΔΕΘ. Ένα σοκολατούχο ρόφημα που παρασκευαζόταν στιγμιαία αναμιγνύοντας το με γάλα και χτυπώντας το στο σέικερ. Προϊόν της ίδιας εταιρίας ήταν και ο στιγμιαίος καφές nescafe, που ήταν ο αγαπημένος του Δημήτρη Βισκόνδιου και συνήθιζε να τον πίνει μέχρι τότε ζεστό. παρασκευασμένο με βραστό νερό και ζάχαρη. Στο διάλειμμα του στη ΔΕΘ, επειδή δεν έβρισκε βραστό νερό, σκέφτηκε να βάλει στο σέικερ το στιγμιαίο καφέ, τη ζάχαρη και κρύο νερό, δημιουργώντας έτσι τον πρώτο φραπέ της ιστορίας.

Από τότε, υπήρξαν διάφορες παραλλαγές με τα βασικά στοιχεία το στιγμιαίο καφέ, το κρύο…

Κρέμες προσώπου από 6 έως 20 ευρώ

Ποιος είπε ότι οι κρέμες προσώπου, πρέπει να είναι ακριβές για να είναι καλές; Είναι ένας μύθος που έχει προ πολλού καταριφθεί κι ας φοβόμαστε να το παραδεχθούμε…

Στα ράφια των selfservice, μπορούμε να βρούμε κρέμες προσώπου που θα περιποιηθούν το δέρμα μας, χωρίς να αδειάσουν το ήδη …ταλαιπωρημένο πορτοφόλι μας. Κρέμες που η τιμή τους ξεκινά από 6 ευρώ και δεν ξεπερνά τα 20 στην ακριβότερη εκδοχή τους.

Η μόδα στη δεκαετία του 1930

Όπως όλοι γνωρίζουμε η μόδα δεν εκφράζει μόνο την ανάγκη ανανέωσης της εξωτερικής εμφάνισης ανά εποχή. Επηρεάζεται άμεσα και από τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούν. Έτσι, η οικονομική κρίση του 1929 είναι φυσικό να επηρεάσει και τη μόδα.

Ισχυρός συναισθηματικά, άνθρωπος

Πόσο εύκολα θα μπορούσε να περιγράψει κανείς ένα άνθρωπο, που είναι συναισθηματικά ισχυρός; Είναι διαφορετικός από τους άλλους στην όψη, στην περπατησιά, στην ομιλία;... Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί τόσο εύκολα. Σίγουρα όμως δεν κυκλοφορεί με ταμπελίτσα στο μέτωπο, ούτε έχει πράσινο δέρμα...Δεν μπορούμε να σας πούμε τι ακριβώς κάνει, μπορούμε όμως να σας πούμε τι δεν κάνει!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...