Με τον όρο γεωθερμία ή γεωθερμική ενέργεια ονομάζουμε τη φυσική θερμική ενέργεια της γης, η οποία διαρρέει από το εσωτερικό του πλανήτη προς την επιφάνεια. Αυτή η ενέργεια είναι αξιοποιήσιμη και έχει τεράστια σημασία, αφού όπως λένε οι ειδικοί είναι ανεξάντλητη.
Το θερμοκρασιακό της επίπεδο έχει πολλές διαβαθμίσεις και για το λόγο αυτό έχει και ποικίλες εφαρμογές. Στα μέσα του 18ου αιώνα στο Λανταρέλλο της Ιταλίας χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ο φυσικός ατμός προκειμένου να εξατμίσει νερά που περιείχαν βορικό οξύ, ενώ παράλληλα θέρμαναν διάφορα κτίρια. Στην ίδια πόλη, το 1904 έγινε και η πρώτη προσπάθεια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από τη γεωθερμία.
Γεωθερμικές εφαρμογές αναπτύχθηκαν μέχρι το 2005 από περισσότερες από 70 χώρες, οι οποίες ήταν χαμηλής ως και μέσης θερμοκρασίας, για να φτάσουμε στο 2008 όπου σε 24 χώρες παράχθηκε ηλεκτρική ισχύς με γεωθερμική ενέργεια.
Οι χρήσεις της γεωθερμίας είναι ανάλογες με την ενθαλπία της δηλαδή το θερμοδυναμικό μέγεθος που αντιπροσωπεύει το ολικό ποσό θερμότητας που περιέχει ένα θερμοδυναμικό σύστημα. Για το λόγο αυτό χωρίζεται στα εξής μεγέθη: Υψηλή Ενθαλπία (>150 οC) που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, Μέση Ενθαλπία (80 - 150 οC)που χρησιμοποιείται για θέρμανση ή φήρανση ξυλείας και αγροτικών προϊόντων, αλλά και για την παραγωγή ηλεκτρισμού πολλές φορές και χαμηλής Ενθαλπίας (25 - 80 οC) που χρησιμοποιείται για θέρμανση χώρων, θερμοκηπίων, ιχθυοκαλλιέργειες και παραγωγή γλυκού νερού.
Στη χώρα μας υπάρχουν γεωθερμικές πηγές και των τριών κατηγοριών. Η έρευνα για την αναζήτηση της γεωθερμικής ενέργειας άρχισε το 1971 και μέχρι το 1979, αφορούσε περιοχές υψηλής ενθαλπίας. Σήμερα σχεδόν όλες οι περιοχές της χώρας (Μήλος, Λέσβος, Καμένα Βούρλα, Σαντορίνη, Θεσσαλία, Ξάνθη, Κόρινθος, Σαμοθράκη κ.α.) έχουν ερευνηθεί και σε κάποιες από αυτές έχουν ανακαλυφθεί σπουδαία γεωθερμικά πεδία, ενώ έχουν γίνει και οι απαιτούμενες γεωτρήσεις παραγωγής.
Τα περιβαλλοντικά οφέλη είναι συνοπτικά τα εξής: Μηδενικές ή μικρές εκπομπές αερίων στο περιβάλλον, συνεχής παροχή ενέργειας με υψηλό συντελεστή λειτουργίας, μικρό λειτουργικό κόστος, μικρή απαίτηση γης, ανάπτυξη της περιοχής η οποία παρέχει την ενέργεια, μείωση της ενεργειακής εξάρτησης μια χώρας με τον περιορισμό των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων.
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας δε συναντά ορισμένα βασικά προβλήματα, τα οποία πρέπει να λυθούν για να μπορεί να γίνει οικονομική εκμετάλλευση αυτής της μορφής ενέργειας. Συγκεκριμένα, προβλήματα δημιουργούνται από το σχηματισμό επικαθίσεων (ή όπως αλλιώς λέγεται, οι καθαλατώσεις ή αποθέσεις) σε κάθε σχεδόν επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με το γεωθερμικό ρευστό, η διάβρωση των μεταλλικών επιφανειών, καθώς και ορισμένες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις (διάθεση των ρευστών μετά τη χρήση τους, εκπομπές τοξικών αερίων, κυρίως του υδρόθειου).
Καταλήγοντας ας έχουμε στο μυαλό μας, πως τίποτα δεν είναι εξ αρχή "αθώο" ή "ένοχο" περιβαλλοντικά και πως κάθε μορφή ενέργειας έχει τα υπέρ και τα κατά της και πρέπει με μεγάλη προσοχή από τους αρμόδιους φορείς να γίνεται η επιλογή και να αποσοβείται όσο είναι δυνατό ο κίνδυνος μόλυνσης του περιβάλλοντος και της υγείας των ανθρώπων.
Πηγή πληροφοριών: wikipedia.org
Κείμενο: "to e-periodiko mas"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!