Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Powered By | blogger widgets

Η κανέλα και οι απομιμήσεις της...


Πόσο σίγουρος μπορεί να είναι κανείς για την κανέλα, που έχει στο ντουλάπι του; Αυτό το δημοφιλές μπαχαρικό με τη γλυκιά και πικάντικη γεύση, που χρησιμοποιείται σε ροφήματα, γλυκά και φαγητά δεν είναι πάντοτε κανέλα.

Βλέπετε έχει μια συγγενή που της μοιάζει πολύ, χωρίς όμως να είναι κανέλα κι ας την ονομάζουν έτσι!


Ας προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Η αυθεντική κανέλα, που προέρχεται από το φυτό Cinnamomum Zeylanicum (Κιννάμωμον το κεϋλανικόν), φύεται στην Κεΰλάνη και έχει ξυλάκια από πολλές στρώσεις, που σπάνε εύκολα και τρίβονται εξίσου εύκολα. Η κασσία (συγγενής) προέρχεται από το φυτό Cinnamomum Cassia και είναι γνωστή ως κινέζικη κανέλα, η οποία καλλιεργείτε στην Κίνα και την Ινδονησία και είναι πολύ κατώτερη σε ποιότητα και ιδιότητες από την αυθεντική.

Το χρώμα της αυθεντικής είναι πιο ανοιχτό από εκείνο της κασσίας και το άρωμά της είναι πιο γλυκό. Τα ξυλάκια της κασσίας είναι σκούρα, με λίγες στρώσεις, χοντρά και σπάνε δύσκολα. Είναι αυτά τα ξυλάκια που μέχρι τώρα όλοι ονομάζαμε κανέλα και βρίσκουμε εύκολα σε όλα τα super market.

Γιατί πρέπει να αναζητήσουμε όμως την αυθεντική κανέλα και όχι την ξαδέλφη της;
Ο λόγος βρίσκεται στα συστατικά. Μπορεί και τα δύο είδη να έχουν αντιμυκητιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, όμως η περιεκτικότητά τους σε κουμαρίνη δίνουν τη σημαντική διαφορά. Βλέπετε η κουμαρίνη είναι μια ουσία με ισχυρές αντιπηκτικές ιδιότητες, που είναι μετρίως τοξική. Έτσι η κατανάλωσή της σε μεγάλες ποσότητες και για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον οργανισμό, κυρίως στο συκώτι (ήπαρ) και στα νεφρά.

Όταν η περιεκτικότητα της κασσίας σε κουμαρίνη ανέρχεται στο 5%, της αυθεντικής κανέλας είναι μόλις στο 0,004% καθιστώντας ασφαλή την κατανάλωσή της ακόμα και σε ημερήσια βάση. Το γεγονός πως η κασσία είναι φθηνότερη κατά πολύ από την κανέλα, είναι ο κύριος λόγος που μπορεί κάποιοι από μας να μην γνωρίσαμε ποτέ την αυθεντική.

Συνοψίζοντας ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω πίνακα.

Τώρα λοιπόν που μάθαμε τις ομοιότητες και τις διαφορές τους, καιρός να γνωρίσουμε την πραγματική Κανέλα Κεϋλάνης, που μπορεί να είναι ακριβότερη για την τσέπη μας, είναι όμως πολυτιμότερη για την υγεία μας. Κι αυτό είναι ανεκτίμητο!

Αλήθεια εσείς τι ...κανέλα έχετε σπίτι σας;



Πηγές πληροφοριών: spice-racks.comwikipedia.orgnaturalife.siteoliviart-gr.blogspot.gr
Κείμενο: to e-periodiko mas

Τα αγαπημένα του μήνα

Ήταν πανσέληνος, θυμάσαι;

Βραδιά πανσέληνου και μια χούφτα ασήμι σκορπά στον ορίζοντα λούζει τα πλακόστρωτα, τις μικρές αυλές τα λαξεμένα χωριά, που σκαρφαλώνουν στα βραχώδη νησάκια  των Κυκλάδων και της άγονης γραμμής
Ανάμεσα στις βουκαμβύλιες και στα ασβεστωμένα παρτέρια ξεπηδούν βήματα που μετρούν τη γοητεία τόπων μαγικών κι εκεί παρέα με το θαλασσινό αγέρι όρκους δίνουν έρωτα σε τρυφερά χείλη
Στην άμμο, κοχύλια ασημόχρυσα πολύτιμα πετράδια γίνονται κι αποθέτονται μ’ ευλάβεια σε κοριτσίστικους λαιμούς Φιλιά και όνειρα σκορπίζονται στη γλυκιά νύχτα μαζί με τους ήχους του παφλασμού
Μετρά το κύμα καλοκαίρια και κορμιά εικόνες που μπλέκονται στο χώρο και στο χρόνο κι αφήνουν αποτύπωμα βαθύ σε καρδιές αλώβητες μοναχικές Ήταν πανσέληνος, θυμάσαι;
Χορεύουν ανέμελα οι φλόγες της φωτιάς κι εγώ κουρνιάζω ξανά στην αγκαλιά σου Ο ήχος των ονείρων μας μου λέει ψιθυριστά Ήταν πανσέληνος, δε ξέχασα, γι’ αυτό θα είμαι πάντα κοντά σου…



Καφές φραπέ, μια ελληνική ιστορία 60 χρόνων...

Συνηθίζουμε να λέμε ελληνικό τον καφέ που γίνεται στο μπρίκι, με το μερακλίδικο καϊμάκι και το εκπληκτικό άρωμα. Ελληνικός όμως είναι και ο φραπέ, αφού έλληνας τον επινόησε, εδώ και 60 χρόνια.

Η ιστορία ξεκινά από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου γεννήθηκε τυχαία το 1957, ο φραπέ από τον Δημήτρη Βακόνδιο. Ο αντιπρόσωπος της ελβετικής εταιρείας Νεστλέ στην Ελλάδα Γιάννης Δρίτσας, παρουσίασε ένα νέο προϊόν για παιδιά στη ΔΕΘ. Ένα σοκολατούχο ρόφημα που παρασκευαζόταν στιγμιαία αναμιγνύοντας το με γάλα και χτυπώντας το στο σέικερ. Προϊόν της ίδιας εταιρίας ήταν και ο στιγμιαίος καφές nescafe, που ήταν ο αγαπημένος του Δημήτρη Βισκόνδιου και συνήθιζε να τον πίνει μέχρι τότε ζεστό. παρασκευασμένο με βραστό νερό και ζάχαρη. Στο διάλειμμα του στη ΔΕΘ, επειδή δεν έβρισκε βραστό νερό, σκέφτηκε να βάλει στο σέικερ το στιγμιαίο καφέ, τη ζάχαρη και κρύο νερό, δημιουργώντας έτσι τον πρώτο φραπέ της ιστορίας.

Από τότε, υπήρξαν διάφορες παραλλαγές με τα βασικά στοιχεία το στιγμιαίο καφέ, το κρύο…

Κρέμες προσώπου από 6 έως 20 ευρώ

Ποιος είπε ότι οι κρέμες προσώπου, πρέπει να είναι ακριβές για να είναι καλές; Είναι ένας μύθος που έχει προ πολλού καταριφθεί κι ας φοβόμαστε να το παραδεχθούμε…

Στα ράφια των selfservice, μπορούμε να βρούμε κρέμες προσώπου που θα περιποιηθούν το δέρμα μας, χωρίς να αδειάσουν το ήδη …ταλαιπωρημένο πορτοφόλι μας. Κρέμες που η τιμή τους ξεκινά από 6 ευρώ και δεν ξεπερνά τα 20 στην ακριβότερη εκδοχή τους.

Η πρώτη Ελληνίδα φοιτήτρια.

Στις μέρες μας, είναι αυτονόητο και πολύ συνηθισμένο, οι κοπέλες να σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο και μάλιστα στατιστικές μελέτες αναφέρουν πως (σε ορισμένες τουλάχιστον σχολές), είναι περισσότερες από τα αγόρια.

Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Οι γυναίκες σ' όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, ήταν ανθρώπινα όντα υποδεέστερα των ανδρών. Δεν είχαν ούτε πρόσβαση, αλλά ούτε και δικαίωμα στη μόρφωση, με μόνη αιτία, το φύλο τους.

Ισχυρός συναισθηματικά, άνθρωπος

Πόσο εύκολα θα μπορούσε να περιγράψει κανείς ένα άνθρωπο, που είναι συναισθηματικά ισχυρός; Είναι διαφορετικός από τους άλλους στην όψη, στην περπατησιά, στην ομιλία;... Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί τόσο εύκολα. Σίγουρα όμως δεν κυκλοφορεί με ταμπελίτσα στο μέτωπο, ούτε έχει πράσινο δέρμα...Δεν μπορούμε να σας πούμε τι ακριβώς κάνει, μπορούμε όμως να σας πούμε τι δεν κάνει!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...