Ένα ξεχωριστό ημερολόγιο για το 2019, που μπορείτε να εκτυπώσετε!


diy-floral-callendar-free-download

Ένα ακόμα ημερολόγιο, έχω για σας σήμερα, όπως το είχα υποσχεθεί. Για μένα είναι ξεχωριστό, γιατί σε κάθε μήνα αντιστοιχεί ένα λουλούδι και σε κάθε λουλούδι υπάρχουν συμβολισμοί και πληροφορίες, που μαζί θα ανακαλύψουμε!

Ξεκινάμε...
Ιανουάριος. Ο μήνας της Τουλίπας. 
Ένα λουλούδι που δηλώνει την αγάπη, που παίρνει διαφορετική χροιά ανάλογα με το χρώμα. Η κόκκινη τουλίπα συμβολίζει την αληθινή αγάπη, η κίτρινη την απελπισμένη, η μωβ την πίστη στην αγάπη και η λευκή την αγάπη που φτάνει ως τη συγχώρεση.
Στην Ιαπωνική τέχνη της ανθοδετικής, η τουλίπα συμβολίζει την καλοσύνη, τη συμπόνια και την τύχη, γι' αυτό την επέλεξα για να ξεκινήσει μ' αυτή ο πρώτος μήνας του χρόνου.

Φεβρουάριος, ο μήνας του Τριαντάφυλλου.
Είναι το κατ' εξοχήν σύμβολο της αγάπης, αλλά και του πάθους, γι' αυτό και οι περισσότεροι εκφράζουν τον έρωτά τους μέσα από μια ανθοδέσμη με τριαντάφυλλα. Ο Φρόιντ θεωρούσε πως το τριαντάφυλλο συμβολίζει τη γυναικεία φύση, ενώ η μυθολογία αναφέρει πως η θεά Αφροδίτη καθώς αναδυόταν από τη θάλασσα έλαβε ως δώρο καλωσορίσματος λευκά τριαντάφυλλα. Όμως κατά λάθος πάτησε τα αγκάθια και από το αίμα της τα τριαντάφυλλα βάφτηκαν κόκκινα. Ένας άλλος μύθος αναφέρει πως κάποτε η Χλωρίδα βρήκε μια νύμφη νεκρή στο δάσος και μεταμόρφωσε το σώμα της σε λουλούδι. Κάλεσε τότε, την Αφροδίτη η οποία του έδωσε ομορφιά, το Διόνυσο το θεό του κρασιού και του γλεντιού, ο οποίος του έδωσε ευωδία και τον Απόλλωνα ο οποίος το έκανε με τη λάμψη του ήλιου να ανθίσει. Μάλιστα ο θεός του πολέμου ο Άρης ήταν αυτός που του χάρισε τα αγκάθια να προστατεύει το τριαντάφυλλο την ομορφιά του.
Δεν θα μπορούσε λοιπόν να λείπει από το Φεβρουάριο που είναι και η γιορτή των ερωτευμένων...

Μάρτιος, ο μήνας της Στερλίτσιας ή αλλιώς Πουλί του Παραδείσου. 
Είναι από τα πιο γνωστά λουλούδια στον κόσμο και συμβολίζει την ευτυχία. Μοιάζει σαν εξωτικό πουλί γι' αυτό και μέχρι το 1773 ονομαζόταν Πουλί του Παραδείσου. Το δεύτερο όνομά του το οφείλει στη Σαρλότ Στέρλιτς, σύζυγο του βασιλιά Γεωργίου Γ' της Αγγλίας, όταν ο βοταναλόγος και διευθυντής των βασιλικών κήπων. σερ Τζόσεφ Μπανκς, του έδωσε το όνομά της.

Απρίλιος, ο μήνας της Φρέζιας. 
Η Φρέζια που κατάγεται από την Αφρική, συμβολίζει την αθωότητα, τη φιλία και την εμπιστοσύνη. Τα χρώματά της είναι τόσα πολλά, που δίκαια θεωρείται ένα από τα πιο πολύχρωμα λουλούδια του κόσμου. Το σημερινό της όνομα το οφείλει στο γιατρό Φρίντριχ Φριζ και η λευκή είναι η πιο αρωματική εκδοχή του λουλουδιού αυτού.

Μάιος, ο μήνας της Μανόλιας. 
Το λουλούδι που συμβολίζει την αρχοντιά, την επιμονή και την αξιοπρέπεια. Τα δέντρα της Μανόλιας είναι από τα πιο όμορφα δέντρα της φύσης. Κατάγεται από την Ασία και το όνομά της το πήρε από το γιατρό Πιερ Μανιόλ, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι οι επιστήμονες που υποστηρίζουν πως το άρωμά της ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τα συναισθήματα και τη μνήμη. Στην κοσμετολογία το άρωμά της θεωρείται αλησμόνητο και σύμβολο της λάμψης και της φρεσκάδας.

Ιούνιος, του Ασιατικού Κρίνου ή αλλιώς Λίλιουμ Οριεντάλ.
Το λουλούδι αυτό, αποτελεί σύμβολο της αγνότητας, της αθανασίας, της ανάστασης, της αναγέννησης, της εγκράτειας, της γονιμότητας και της καρποφορίας. Είναι αφιερωμένο σε όλες τις παρθένες. Ίσως γι' αυτό να έγινε και η σύνδεσή του με την Παναγία, αφού το λουλούδι καθώς λένε οι βοτανολόγοι κατάγεται από την Παλαιστίνη. Στην Ευρώπη μεταφέρθηκε από Φοίνικες εμπόρους και ονομάστηκε Μαντόνα Λίλη από τους πρώτους αγιογράφους χριστιανούς που ζωγράφιζαν την Παναγία να κρατά ένα κρίνο.
Στην Ελλάδα, υπάρχουν πέντε είδη κρίνων, τα οποία τα περισσότερα φύονται στη βόρεια Ελλάδα. Το πιο γνωστό απ' όλα είναι το Λείριο το πάλλευκο ή αλλιώς κρινάκι της Παναγίας. Φυσικά, το χρώμα του δεν είναι μόνο λευκό. Πολλά είναι τα χρώματα και οι ποικιλίες για το λουλούδι αυτό, που ανθίζει τον Ιούνιο και αποτελεί ένα από τα απειλούμενα φυτά του Εθνικού Πάρκου της Οροσειράς της Ροδόπης.

Ιούλιος, ο μήνας της Ορχιδέας.
Ένα σπάνιας ομορφιάς λουλούδι, που συμβολίζει την αγάπη επειδή ανθίζει και αναπτύσσεται και κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες. Πολλοί είναι εκείνοι που τη συνδέουν και με τη γονιμότητα, γι' αυτό και τη δωρίζουν σε ζευγάρια που περιμένουν παιδί. Ανάλογα με το χρώμα της, υπάρχουν και περισσότεροι συμβολισμοί που όλοι συνδέονται με τη γυναικεία ομορφιά και την ξεχωριστή αγάπη που μπορεί να εμπνεύσει.

Αύγουστος, ο μήνας της λεβάντας.
Αποτελεί κυρίως σύμβολο της αφοσίωσης αλλά και του έρωτα, της προστασίας, της καθαρότητας, της μακροζωίας, της επιμονής και της ειρήνης. Το όνομά της προέρχεται από τη λατινική λέξη lavare που σημαίνει πλένω, καθαρίζω, ενώ έχει ιδιαίτερη σημασία για τους χριστιανούς, αφού - σύμφωνα με μια παράδοση - πίστευαν πως βάζοντας λεβάντα στις κλειδαρότρυπες μπορούσαν να κρατήσουν μακριά από το σπίτι τα φαντάσματα και κάθε κακό. Το μεθυστικό της άρωμα έχει την ιδιότητα να ηρεμεί και να κατευνάζει το νευρικό σύστημα και ίσως αυτός είναι ο κύριος λόγος που της προσδίδουν αυτές τις "μεταφυσικές" ιδιότητες. Εξάλλου είναι πολλοί εκείνοι που παραδέχονται πως στη θέα και μόνο των όμορφων μωβ λουλουδιών τους νιώθουν ευφορία και ηρεμία.

Σεπτέμβριος, ο μήνας της Καμέλιας. 
Η κόκκινη συμβολίζει τα ψυχικά χαρίσματα και η λευκή τη χάρη. Η Καμέλια, που είναι ένα αειθαλές δέντρο της Ιαπωνίας και της Κίνας, πήρε το όνομά της από τον Τζόρτζ Κάμελ, ένα ιησουήτη ιεραπόστολο, ο οποίος ταξίδεψε ως την Ασία για να μελετήσει τη χλωρίδα. Λέγεται αλλιώς και Ρόδο της Ιαπωνίας και περιλαμβάνει 250 διαφορετικά είδη. Δεν χάνει ποτέ τα φύλλα της, ενώ τα άνθη της διατηρούνται πάνω στο δέντρο για πολλούς μήνες. Φτάνει σε ύψος τα 20 μέτρα και κάποια είδη της όπως η Καμέλια η σινική, χρησιμοποιούνται ως ρόφημα.

Οκτώβριος, ο μήνας του Κρόκου.
Άλλο ένα λουλούδι με μωβ χρώμα σύμβολο της φιλίας, της ψυχαγωγίας και της μετάνοιας. Ο Κρόκος γνωστός από την αρχαιότητα, αποτέλεσε βασικό συστατικό της ζωής των αρχαίων Ελλήνων με χρήση που δεν περιοριζόταν μόνο στο φαγητό αλλά και στην ένδυση, αφού τον χρησιμοποιούσαν σαν μέσο βαφής υφασμάτων. Η μυθολογία θέλει τον Κρόκο να είναι φίλος του θεού Ερμή, ο οποίος έχασε τη ζωή του από το θεό, όταν τον χτύπησε στη διάρκεια παιχνιδιού, κατά λάθος στο κεφάλι. Στον τόπο που έπεσε νεκρός ο Κρόκος φύτρωσε ένα λουλούδι με μωβ χρώμα και από το αίμα που έσταξε από την πληγή, βάφτηκαν κόκκινοι οι στήμονές του. Για τους χριστιανούς, το άρωμα του κρόκου είναι ένα από τα 58 αρώματα που χρησιμοποιούνται από το Πατριαρχείο για την παρασκευή του Αγίου Μύρου.

Νοέμβριος, ο μήνας της Ανεμώνης. 
Η Ανεμώνη συμβολίζει την προσδοκία, την απλότητα αλλά και το εφήμερο. Το όνομά της ελληνικό, της το έδωσε ο άνεμος που βοηθά τα άνθη της να αναπτυχθούν αλλά σκορπίζει κιόλας τα πέταλά τους με το πρώτο του φύσημα. Γι' αυτό ονομάζεται και ανεμολούλουδο. Σύμφωνα με τη μυθολογία, όταν η Αφροδίτη βρήκε νεκρό τον αγαπημένο της Άδωνι από την οργή του θεού Άρη (που τον παράτησε για χάρη του όμορφου νέου) πήρε στην αγκαλιά της το άψυχο σώμα του και ράντισε την πληγή του με νέκταρ το οποίο αναμείχθηκε με το αίμα του και έδωσε αυτό το όμορφο λουλούδι, που όμως έχει μικρή διάρκεια ζωής. Έτσι προκύπτει και ο συμβολισμός του εφήμερου που προσδίδεται σ' αυτό.

Δεκέμβριος, ο μήνας του χριστουγεννιάτικου δέντρου, του έλατου. 
Ένα δέντρο αειθαλές, που δεν χάνει τα φύλλα του ούτε και το έντονο πράσινο χρώμα, γι' αυτό και συμβολίζει την αιωνιότητα και την αιώνια ζωή του Χριστού. Το τριγωνικό του σχήμα συμβολίζει την Αγία Τριάδα, ενώ τα πρώτα του στολίδια που ήταν καρποί του χειμώνα συμβόλιζαν την αναγέννηση. Αργότερα, όταν πια το έλατο μπήκε στα σπίτια, τα κόκκινα στολίδια συμβολίζουν τη θυσία του Σωτήρα μας, τα κεριά (και μετέπειτα φωτάκια) συμβολίζουν το Φως της Ζωής, που είναι ο Χριστός για κάθε χριστιανό και το άστρο στην κορυφή το αστέρι της Βηθλεέμ. Ο άγγελος που πολλές φορές αντικαθιστά το αστέρι, συμβολίζει τον Άγγελο Κυρίου που έφερε την είδηση της Γέννησης στον Ιωσήφ και την Παρθένο Μαρία.

Όλοι οι μήνες μαζί...




Αν σας άρεσε το ημερολόγιο αυτό και θέλετε να το τυπώσετε, πατήστε εδώ. Τυπώνεται σε μισό Α4. Το έχω ετοιμάσει έτσι ώστε να τυπώνονται δύο σε κάθε σελίδα για να μπορείτε να το κόψετε στη μέση...

Άλλα πέντε εκτυπώσιμα ημερολόγια, σας περιμένουν εδώ.

Ένας απλός τρόπος για να το φτιάξετε είναι αυτός της φωτογραφίας. Αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες, αφήστε το σχόλιό σας, έτσι ώστε να κάνω ανάρτηση για την κατασκευή του, δίνοντάς σας και περισσότερες ιδέες.



Πηγές πληροφοριών: wikipedia.org
Κείμενο - σχεδιασμός ημερολογίου: to e-periodiko mas

Το ημερολόγιο είναι αποκλειστικά για ιδιωτική χρήση και 
μπορείτε να το κατεβάσετε για εκτύπωση Δωρεάν!
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση του για εμπορικούς σκοπούς!
to e-periodiko mas
22 Σχόλια

22 σχόλια:

  1. Μπράβο,πολύ όμορφο ημερολόγιο, θα το εκτυπώσω σίγουρα!!!
    Καλή χρονιά σου εύχομαι με 2019 ευχές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε, Ευδοξία μου! Καλή χρονιά και σε σένα με κάθε καλό στο σπιτικό σου!! Σ' ευχαριστώ που πέρασες, φιλιά!
      Μ

      Διαγραφή
  2. Τί όμορφο που είναι!!!
    Ασφαλώς κ' θα το εκτυπώσω! Ευχαριστούμε πολύυυυυ!
    Χρόνια πολλά, Μαρινάκι!!!
    Τα ΣΣΣΜΟΥΤΣ και την αγάπη μου! Παντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ σ'ευχαριστώ Γιάννα μου, που πέρασες και άφησες όμορφα λόγια!!
    Πολλά φιλιά, αγαπημένη μου!!
    Χρόνια πολλά με ό,τι επιθυμείς!!
    Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τέλειο θα το εκτύπωσω σίγουρα!! Ευχαριστούμε!!!καλή χρονιά με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Χρύσα μου!
      Εγώ σ' ευχαριστώ, που πέρασες!
      Καλή χρονιά να έχουμε, φίλη!
      Μ

      Διαγραφή
  5. Ωωωωωωωωω υπέροχο !!!!!
    Μαρίνα μου φυσικά και θα διαλέξω ! και κοίτα να δεις ώρα που μου τελείωσε το ...έγχρωμο μελάνι στον εκτυπωτή. Θα το φροντίσω άμεσα.
    Σε ευχαριστούμε πολύ γλυκιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη μου, χαίρομαι που σου άρεσε! Αυτό το μελάνι, πάντα στις πιο ακατάλληλες στιγμές τελειώνει, το παθαίνω συνέχεια...
      Εγώ σ' ευχαριστώ που πέρασες, καλέ μου φίλε!
      Μ

      Διαγραφή
    2. ΄Το τύπωσα Μαρίνα μου !!! και είναι υπέροχο. Και σε ευχαριστούμε πολύ.

      Διαγραφή
    3. Χαίρομαι Γιάννη μου!!!
      Καλή χρονιά εύχομαι από καρδιάς!!

      Διαγραφή
  6. Πολύ όμορφη ιδέα! Τα γενέθλιά είναι ο μήνας της μανόλιας, πολύ μου άρεσε! 😙
    Ευχές πολλές για ό,τι ονειρεύεσαι και φιλιά πολλά αφήνω. 🎄⛄💓

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου ταιριάζει η Μανόλια, Αλεξάνδρα μου!! Κοίτα σύμπτωση!! Χαίρομαι που σου άρεσε και σ' ευχαριστώ πολύ που πέρασες!!
      Την αγάπη μου, φίλη με 2019 ευχές για κάθε καλό στο σπιτικό σου!
      Χρόνια πολλά!
      Σε φιλώ
      Μ

      Διαγραφή
  7. Μετα απο την επισκευή του λαπτοπ μου ειμαι και παλι στην ευχαριστη θεση να βολταρω παλι στην γειτονια Μαρίνα μου..και ως είθισται εκανα την βολτα μου στις αναρτησεις που δεν ειχα δει.. για να απολαυσω τα δωρακια που σου ειχε στηλει η ΜΊΑ που εχω την χαρα να εχω και εγώ..δικα της ..τα αξιοποιησες πολύ ομορφα.. στο δεντρο σου..
    Για τα Χριστουγεννα δεν προλαβα να σου αφησω ευχες και ηδη αποτελουν παρελθον..ελπίζω να περασες ομορφα με τους αγαπημενους σου..ομως προαβαινω να σου αφησω τις ευχες μου για μια χαρουμενη και γεματη υγεια χρονια..!!
    Ο Καινουργιος χρονος να ειναι γεματος αγαπη και πολλα χαμογελα..ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ..!! φιλακιαα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αααα ξεχασα να σου πω για το ημερολογιο σου πολύ ωραια η ιδεα σου με τα λουλουδια που αντιστιχουν στον καθε μηνα...εγω ειμαι η ανεμωνη..χα..χα.. ξαναφιλώ..

      Διαγραφή
    2. Αχ, αυτά τα λαπ τοπ! Έτσι και χαλάσουν μας κάνουν να νιώθουμε αποκλεισμένες από τη blogoγειτονιά Ρούλα μου, σε καταλαβαίνω!
      Σ' ευχαριστώ πολύ που πέρασες, φίλη αγαπημένη και για τα καλά σου λόγια και τις ευχές σου!
      Χρόνια πολλά με κάθε καλό για σένα και τους αγαπημένους σου, εύχομαι από καρδιάς και μια χρονιά με υγεία, αμέτρητα χαμόγελα και πολλή δημιουργικότητα!!
      Σε φιλώ γλυκά!!
      Μ

      Διαγραφή
    3. Κι εσύ Ανεμώνη Ρούλα μου, σαν εμένα, ε?... Παιδιά του Νοέμβρη βλέπεις!! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε το ημερολόγιο!!
      Φιλιά και πάλι!!
      Μ

      Διαγραφή
  8. Λατρεύω τα λουλούδια!!! Τι όμορφο ημερολόγιο θα το εκτυπώσω σίγουρα!! Χρόνια πολλά και καλή χρονιά να έχουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε Δώρα μου! Χρόνια πολλά, με υγεία και μια χρονιά όπως τη θες, εύχομαι!!
      Μ.

      Διαγραφή
  9. Πολύ όμορφο ημερολόγιο, λατρεύω τα λουλούδια,ευχαριστούμε που το μοιραστηκες μαζί μας!!!
    Καλή χρονιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ σ' ευχαριστώ που πέρασες Μαρία!! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!
      Καλή χρονιά με ό,τι επιθυμείς σου εύχομαι!!
      Μ

      Διαγραφή
  10. Ομολογώ Μαρίνα μου η σκέψη σου είναι τέλεια καθ ότι λάτρης των λουλουδιών !!Ευχαριστούμε που μας το χαρίζεις έτοιμο !!Χρόνια πολλά με πολλές εμπνεύσεις και άφθονη δημιουργικότητα!!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικόλ μου, χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!! Εγώ ευχαριστώ που πέρασες!!
      Χρόνια πολλά με υγεία και δύναμη, φίλη!!
      Την αγάπη μου και πολλά φιλιά
      Μ

      Διαγραφή

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram