Το πρωτοχρονιάτικο "ποδαρικό" εκτός Ελλάδας



Το "ποδαρικό" δεν είναι αποκλειστικά ελληνική συνήθεια, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι και πολλοί οι λαοί που το ακολουθούν έτσι όπως γίνεται στην Ελλάδα. Βέβαια λίγο ως πολύ όλοι οι λαοί ανά τον κόσμο, προσπαθούν και επιζητούν τρόπους να φέρουν "γούρι" στο σπιτικό τους την Πρωτοχρονιά, ακόμα και στις μέρες μας, αφού ο σκοπός είναι πάντα ο ίδιος, να φέρει τον νέο χρόνο καλή τύχη στο σπίτι και στην οικογένεια...

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ποδαρικό στην Αγγλία όπως αναφέρει η αγγλίδα λαογράφος Christina Hole. Το ποδαρικό λοιπόν γίνεται τις πρώτες ώρες της Πρωτοχρονιάς, αν όχι τα πρώτα λεπτά.

Αυτός που θα το κάνει φέρνει μαζί του συμβολικά δώρα όπως τρόφιμα, καύσιμα, χρήματα τα οποία θεωρούνται τεκμήρια ευημερίας. Πολλές φορές φέρνει μαζί του ένα κλαδί από αειθαλές δέντρο, το οποίο συμβολίζει την καλή υγεία.

Ο πρωτοχρονιάτικος επισκέπτης, που θα κάνει ποδαρικό χαιρετά όλους τους παρευρισκόμενους και στη συνέχεια τον καλωσορίζουν κι εκείνοι και αφήνει ένα κάρβουνο για το άναμμα της φωτιάς. Κανείς δεν φεύγει από το σπίτι πριν καταφθάσει ο επισκέπτης του ποδαρικού, όπως καταλαβαίνετε. Κανείς δεν μιλά μέχρι να μιλήσει εκείνος και να ευχηθεί στην οικογένεια και τους καλεσμένους "Happy new year". Τότε μόνο σπάει η σιωπή και αντεύχονται όλοι!!!

Σύμφωνα με τη Hole, το ποδαρικό δεν επιτρέπεται να γίνει από γυναίκα. Αν αυτό συμβεί, τότε πιστεύεται ότι θα προκληθεί καταστροφή στην οικογένεια που το επέτρεψε. Κατά την αντίληψη των Άγγλων το ποδαρικό πρέπει να γίνεται από άνδρα δυνατό, υγιή και όμορφο!

Δύο ακόμα χώρες έχουν το "ποδαρικό" σαν πρωτοχρονιάτικο έθιμο.

Η πρώτη είναι η γειτονική της Αγγλίας, η Σκωτία όπου συνηθίζουν με την έλευση του καινούργιου χρόνου να πηγαίνουν ο ένας στο σπίτι του άλλου για να κάνουν το ποδαρικό, που γίνεται όπως και στην Ελλάδα με το δεξί πόδι, για να πάει καλά η χρονιά. Ο επισκέπτης που θα είναι ο πρώτος που θα περάσει το κατώφλι του σπιτιού, θα πρέπει να φέρνει μαζί του και δώρα, κυρίως ουίσκι και άλλα φαγώσιμα.

Στην Αργεντινή, κάνουν ένα ιδιότυπο "ποδαρικό". Φροντίζουν ακριβώς στις 12 να κάνουν ένα βήμα με το δεξί πόδι, έτσι ώστε να ξεκινήσει η χρονιά με καλοτυχία.


πηγή: 24grammata.com,

Κείμενο: to e-periodiko mas
to e-periodiko mas
10 Σχόλια

10 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρουσες πληροφορίες! Αλλά όχι γυναίκα; Καταστροφή θα φέρει;; Πολύ με νευρίασαν χααχααχαα
    Καλημέρα Μαρίνα μου
    Εύχομαι να έχεις καλή χρονιά. Το 2019 να φέρει ό,τι επιθυμείς
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δίκιο βουνό Αννούλα μου!! Άκου όχι γυναίκες!... χα χα
      Καλή Πρωτοχρονιά αγαπημένη φίλη και το 2019 να είναι γεμάτο με υγεία, χαρά και ό,τι άλλο επιθυμείς!!
      Φιλιάααα
      Μ

      Διαγραφή
  2. Καλή Πρωτοχρονιά και με ένα καλό ποδαρικό στο σπιτικό σου Μαρίνα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμήν!! Καλή Πρωτοχρονιά και σε σένα Μarie Anne μου!!
      Υγεία και χαρά στο σπιτικό σου, φίλη!!
      Μ

      Διαγραφή
  3. Μου αρέσει πολύ η λαογραφία Μαρίνα μου ! και δυστυχώς δεν έχει στην πατρίδα μας την δέουσα θέση που της αρμόζει. Σε ευχαριστούμε για αυτές τις όμορφες παραδόσεις που μας προσέφερες. Καλή χρονιά να έχεις με όλες μου τις ευχές και την αγάπη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη μου χαίρομαι που μοιραζόμαστε κοινές αγάπες! Κι εμένα μου αρέσει η λαογραφία και σ' ευχαριστώ που περνάς και διαβάζεις!
      Εύχομαι από καρδιάς καλή Πρωτοχρονιά και ένα χρόνο με υγεία, χαρά και δημιουργία!!
      Την αγάπη μου καλέ μου φίλε!
      Μ

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραίες πληροφορίες ευχαριστούμε πάρα πολύ για το χρόνο σου να τις μοιραστείς μαζί μας. Καλη Πρωτοχρονιά και καλή Χρονιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ευχαριστώ, που περνάς και αφήνεις τόσο όμορφα λόγια!!
      Καλή Πρωτοχρονιά και μια χρονιά με κάθε καλό για σένα και τους αγαπημένους σου, φίλη!!
      Πολλά φιλιά
      Μ

      Διαγραφή
  5. μου αρέσει πολλά να μαθαίνω τα ήθη,έθιμα,παραδόσεις του κάθε τόπου
    ευχαριστώ που μέσα που την ωραία ιδέα που είχες τα έμαθα τούτα όλα
    καλή χρονιά με υγεία,αγάπη και ωραίες στιγμές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ σ' ευχαριστώ Δελφινάκι μου που πέρασες και άφησες τόσο όμορφα λόγια!
      Να είσαι καλά και να έχεις μια χρονιά όλο υγεία και χαρά στο σπιτικό σου!!
      Πολλά φιλιά
      Μ

      Διαγραφή

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram