Τι αυξάνει τα επίπεδα της "κακής" χοληστερόλης στο αίμα;

Τι αυξάνει τα επίπεδα της "κακής" χοληστερόλης στο αίμα;



Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως η χοληστερόλη στο αίμα, αυξάνεται με την κατανάλωση θαλασσινών. Όμως η διαιτητική χοληστερόλη έχει στην πραγματικότητα μια μικρή μόνο επίδραση στα επίπεδά της χοληστερόλης στο αίμα μας.
Αυτό που δεν έχουμε κατανοήσει όλοι είναι πως τα κορεσμένα λίπη και τα trans λιπαρά οξέα είναι οι "κύριοι ένοχοι" για την αύξηση της και όχι η διαιτητική χοληστερόλη, όπως μας ενημερώνει η Κλινική Διαιτολόγος κ. Ηλιάνα Ηλιοπούλου στο iatronet.gr.

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά...
Τηγανητά φαγητά: Ο καλύτερος τρόπος να κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα η χοληστερόλη στο αίμα μας είναι να αποφεύγουμε τα τηγανητά φαγητά, αφού οποιαδήποτε τροφή και αν τηγανίσουμε αυτόματα θα μετατραπεί σε τροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Βούτυρο ή ελαιόλαδο; Το βούτυρο "κρύβεται" σε πολλές τροφές και ειδικά την εποχή των γιορτών. Μπισκότα, γλυκά είναι τα πιο γνωστά που περιέχουν βούτυρα για νοστιμιά, όπως προσθέτονται και στα μακαρόνια, τις ψητές πατάτες, στον πουρέ, το ρύζι συντελώντας αποφασιστικά στην αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα. Αν όμως αντικατασταθεί το βούτυρο με ελαιόλαδο το οποίο έχει μηδενική περιεκτικότητα σε διαιτητική χοληστερόλη, μπορούμε να απολαύσουμε αυτά τα εδέσματα χωρίς κίνδυνο.

Κρέατα και αλλαντικά! Όλοι γνωρίζουμε πως πολλά τρόφιμα ζωικής προέλευσης έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να γίνεται λογισμένη κατανάλωση αυτών των τροφών. Εύκολα μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αρνί, το χοιρινό και το μοσχάρι με τη γαλοπούλα, το κουνέλι και το κοτόπουλο. τα οποία περιέχουν σημαντικά μικρότερη ποσότητα λίπους. Όπου αυτό δεν είναι δυνατό, καλό είναι να αφαιρούνται τα ορατά λίπη και να προτιμούνται όσο το δυνατό πιο άπαχα κομμάτια. Για τα αλλαντικά, καλό είναι να θυμόμαστε πως εκτός από την περιεκτικότητά τους στα παραπάνω λιπαρά κρέατα, έχουν υποστεί και περισσότερη επεξεργασία.

Ολόπαχα τυριά και γαλακτοκομικά: Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα επίπεδα της χοληστερόλης μας χαμηλά, πρέπει να επιλέγουμε τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα με μειωμένα λιπαρά. Όταν καταναλώνουμε τροφές όπως τυρόπιτες και γλυκά με γάλα ή τυρί, θα πρέπει να θυμόμαστε πως αν δεν είναι φτιαγμένα με γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, που τόσο εύκολα βρίσκουμε στο εμπόριο σήμερα, καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο.

Dressing μαγιονέζας στις σαλάτες: Πολλοί από μας, θέλοντας (κυρίως στην περίοδο των γιορτών) να περιορίσουμε την κατανάλωση επιβαρυντικών τροφών, προτιμάμε τις σαλάτες. Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα το ενδεδειγμένο, όταν πολλές σαλάτες περιέχουν dressing με μαγιονέζα το οποίο είναι πηγή λιπαρών οξέων και ανεβάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης μας στο αίμα. Έτσι, απλά αυταπατόμαστε. Καλό είναι να προτιμάμε σαλάτες που περιέχουν ελαιόλαδο ή γιαούρτι αντί μαγιονέζα. Έτσι μπορούμε να τις καταναλώνουμε άφοβα, χωρίς να στερούμε και τη νοστιμιά τους.

Κρέμα γάλακτος: Η κρέμα γάλακτος είναι συνήθως ζωικής προέλευσης και περιέχει μεγάλες ποσότητες λίπους. Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγουμε την κατανάλωσή της. Μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με γάλα χαμηλών λιπαρών (που δίνει και ελαφρύτερη γεύση στο φαγητό) και παράλληλα μας απαλλάσσει και από τις ενοχές όταν το καταναλώνουμε.

Έτοιμα και τυποποιημένα snacks: Όλοι πολλές φορές πέφτουμε στην παγίδα να θεωρούμε πως αφού τα λιπαρά δεν είναι εμφανή σε κάποια τρόφιμα, δεν υπάρχουν. Δυστυχώς για μας όμως τα λιπαρά οξέα "κρύβονται" μέσα σε πολλά έτοιμα snacks όπως τα μπισκότα, τα πατατάκια, τα γαριδάκια, οι σφολιάτες και άλλα τα οποία είναι trans λιπαρά οξέα και επειδή έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία όχι μόνο ανεβάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, αλλά, κατεβάζουν και τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης.

Γλυκά: Τα γλυκά θέλουν μεγάλη προσοχή ειδικά την περίοδο των γιορτών που η κατανάλωσή τους αποτελεί και εθιμοτυπική συνήθεια. Είναι πηγή λίπους ειδικά κάποια γλυκά όπως οι κουραμπιέδες που περιέχουν διπλάσια ποσότητα λίπους από τα μελομακάρονα που περιέχουν ελαιόλαδο. Αν λοιπόν, πρέπει να διαλέξουμε τι να προτιμήσουμε, καλό είναι να στραφούμε περισσότερο στα μελομακάρονα από τους κουραμπιέδες. Γενικότερα, καταναλώστε μικρές ποσότητες με μέτρο.

Αλκοόλ: Το αλκοόλ δεν απειλή την αύξηση των ποσοστών χοληστερόλης αφού δεν περιέχει λιπαρά οξέα, μπορεί όμως να συντελέσει στην αύξηση του σωματικού μας βάρους, το οποίο αν υπερβεί το κανονικό, συντελεί και στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Γι' αυτό κι εδώ, με μέτρο.

Άσκηση: Η άσκηση σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα είναι το "κλειδί" της διατήρησης της καλής υγείας του ανθρώπου, καθώς βοηθά τόσο στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα, όσο και στην καλή λειτουργία της καρδιάς, με αποτέλεσμα η έλλειψη άσκησης να είναι ένας ακόμα παράγοντας που βοηθά στην αύξηση της χοληστερόλης.

Μαγείρεμα: Ο τρόπος που παρασκευάζονται οι τροφές μπορεί να αποτελεί είτε αιτία δημιουργίας προβλημάτων είτε και αποφυγής. Καλό είναι λοιπόν να προτιμάμε το μαγείρεμα των φαγητών στο φούρνο, στον ατμό ή στη σχάρα, χωρίς να τηγανίζουμε ή να σοτάρουμε τα υλικά με βούτυρο. Θα πρέπει να θυμόμαστε πως ακόμα και ευεργετικές τροφές για την καρδιά μας όπως είναι τα ψάρια μπορούν να μετατραπούν σε φαγητό πλούσιο σε κορεσμένο λίπος μετά από ένα τηγάνισμα.

Διατήρηση υγιούς βάρους: Έχει αποδειχθεί πως η παχυσαρκία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να προσέχουμε το βάρος μας να είναι σε φυσιολογικά για την ηλικία και το φύλο μας, επίπεδα. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να είναι αντίστοιχα και η χοληστερόλη μας σε φυσιολογικά επίπεδα, αν βεβαίως δεν υπάρχουν κληρονομικοί παράγοντες που να συνηγορούν στο αντίθετο.

Πηγή πληροφοριών: iatronet.gr
Κείμενο: "to e - periodiko mas"
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Ανανεώστε το σπίτι σας με ελάχιστα χρήματα!

Ανανεώστε το σπίτι σας με ελάχιστα χρήματα!



Λίγες βδομάδες πριν στο blog της καλής μας φίλης της Μαρίας, "Ιδέες για διακόσμηση" είδα τις προτάσεις που είχε συλλέξει για μεταλλικές ροζ - χρυσό πινελιές στο χώρο, που ομολογώ με γοήτευσαν.

Θέλοντας να προσαρμόσω το στυλ αυτό στο δικό μου σπίτι, δεν μπορούσα βεβαίως να αλλάξω ούτε το χρώμα του καναπέ μου αλλά ούτε να αγοράσω καινούργια διακοσμητικά, όσο όμορφα κι αν είναι...

Μπορούσα όμως να δώσω λίγη από τη γοητεία του ροζ - χρυσού αλλάζοντας χρώμα σε κάποια αντικείμενα. Με ένα bronze spray, έβαψα κάποια μεταλλικά διακοσμητικά που φύλαγα στα ντουλάπια μήνες τώρα και σας δείχνω το αποτέλεσμα.


Το μεταλλικό μήλο έγινε ροζ - χρυσό από μαύρο. Μαζί του βάφτηκε και το κερί καθώς και δυο θαλασσόξυλα για να κάνουν παρέα στη σύνθεση της τραπεζαρίας... ο τοίχος πίσω τους ήταν στο χρώμα αυτό και έδεσε πολύ καλά μαζί τους.

Τα ψηλά κηροπήγια βάφτηκαν με το ίδιο spray μαζί με το κουκουνάρι για να του κάνει παρέα και τοποθετήθηκαν δίπλα στο τζάκι. Δυστυχώς δεν μπορεί η φωτογραφία να αποτυπώσει τις λάμψεις που παίρνουν όταν είναι αναμμένο.


Στο γνωστό σας πια τραπέζι μέσης βάφτηκε ένα βότσαλο μόνο για να παίξει το παιχνίδι του "αρνητικού - θετικού" με τα bronze κηροπήγια....

Ίδια τακτική ακολουθήθηκε κι εδώ. Τα βάζα - κηροπήγια (ναι αγαπώ τα κεριά) βάφτηκαν με την ίδια μπογιά. Στο κάδρο πάνω τους, χρειάστηκε να προσθέσω ένα bronze περίγραμμα για να είναι ασορτί.


Εδώ μπορείτε να δείτε πιο καθαρά πώς μπορεί να γίνει. Πήρα ένα χαρτόνι λεπτό και έκοψα μια λωρίδα στις διαστάσεις που χρειαζόμουν για το περίγραμμα, το έβαψα, περίμενα φυσικά να στεγνώσει καλά και το πρόσθεσα στο θέμα του κάδρου με κολλητική ταινία διπλής όψης.

Το σπίτι ανανεώθηκε μαζί και η διάθεσή μου και το κυριότερο, το μόνο που ξόδεψα ήταν τα χρήματα για το spray τα οποία ήταν ελάχιστα.

Αν σας άρεσε η πρότασή μου, δοκιμάστε τη και αν θέλετε στείλτε τις αλλαγές σας στο περιοδικό, να τις θαυμάσουμε. Όσοι είστε bloggers, είμαι σίγουρη πως θα τις αναρτήσετε και θα μας ειδοποιήσετε, για να μπορέσουμε να τις δούμε...


[ Διαβάστε περισσότερα ]
Marina
0 Σχόλια
Αλέξανδρος Αλεξανδράκης, ο εικαστικός "Όμηρος" του '40!

Αλέξανδρος Αλεξανδράκης, ο εικαστικός "Όμηρος" του '40!



Ο Αλέξανδρος Δ. Αλεξανδράκης συνέδεσε το όνομά του και τα έργα του με το έπος του 40, μέσα από τις δυναμικές απεικονίσεις του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.
Γεννημένος στην Αθήνα το 1913 έδειξε το ταλέντο του στη ζωγραφική από την ηλικία των 17 χρόνων, παρουσιάζοντας 23 έργα του σε ομαδική έκθεση που διοργάνωσε η ΧΑΝ. Οι σπουδές του, λαμπρές τόσο στην Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητή το Σπυρίδωνα Βικάτο και τον Ουμπέρτο Αργυρό, όσο και στη χαρακτική κοντά στο Γιάννη Κεφαλληνό. Από το 1937 που αποφοίτησε συμμετέχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής.

Πέντε αδέρφια στην οικογένεια Αλεξανδράκη επιστρατεύονται στον πόλεμο. Ο ένας από αυτούς ήταν ο Αλέξανδρος ο οποίος υπηρέτησε στα βουνά της Ηπείρου ως δεκανέας του πυροβολικού και αποτυπώνει σε σκίτσα και ελαιογραφίες όλες τις εντυπώσεις του.

Μεταπολεμικά πάνω από εκατό έργα του δημοσιεύονται σε ένα λεύκωμα με τον τίτλο "Έτσι πολεμούσαμε". Η φήμη του ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας επιτρέποντάς του να συνεργαστεί με πολλά ιδρύματα όπως το Μουσείο Γκουνγκενχάιμ και τη Βιβλιοθήκη της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Στα έργα του, εκείνα που αφορούν το έπος του 40, τα οποία έχουμε όλοι στη μνήμη μας αφού κοσμούν τις αναμνήσεις όλων, από τα μαθητικά μας χρόνια μέσα από τα αναγνωστικά και τις εθνικές επετείους, ο ζωγράφος απεικονίζει με σαφήνεια τον αγώνα των συμπολεμιστών του, την αποφασιστικότητα των στρατιωτών, την απόλυτη αγάπη και αφοσίωσή τους στην πατρίδα, αλλά και το θάνατο, που πλανιώταν πάνω από τα κεφάλια τους, σε βαθμό που δίκαια χαρακτηρίστηκε ο εικαστικός Όμηρος του πολέμου αυτού.

Έφυγε νέος από τη ζωή σε ηλικία μόλις 55 χρόνων. Το 1980 η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας τίμησε τον καλλιτέχνη με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση. Η γκαλερί "Κ" παρουσίασε έργα του στο Λονδίνο το 1998 και το 2005 και στη Λευκωσία το 1999.


[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Μια πατρίδα λαβωμένη...

Μια πατρίδα λαβωμένη...



Τι να πω για μια πατρίδα,
που την κάνανε παρτίδα;
Να γελάσω ή να κλάψω,
να σιωπήσω ή να φωνάξω;


Θα μ’ ακούσει αυτός που πρέπει
θα ξυπνήσει ή θα βλέπει,
όνειρα ευημερίας και στιγμές ελευθερίας;

Ήταν λέει λαβωμένη και βαριά τραυματισμένη,
μα λάθος βγήκε η θεραπεία,
και βαριά η τιμωρία, γι' αυτόν που την γιατροπορεύει
και το αίμα του ξοδεύει,
το μοναδικό παιδί της, που κατάντησε λεχρίτης.

Είναι ο έρμος ο λαός της και το μόνο «αγαθό» της,
που αλύπητα χτυπιέται και ματώνει και χαλιέται,
αλλά δεν την παρατάει, όσο κι αν το λησμονάει,
πως αυτοί που τη λαβώσαν, την πουλήσαν, τη λασπώσαν,
τώρα θέλουν να τη σώσουν, θέλουνε να τη γλιτώσουν,
από τα πολλά δεινά της, που κατατρών τα σωθικά της…

Πάνε κι έρχονται οι «σωτήρες»,
κι οι «γιατροί» κι οι λαθροθήρες,
που ζητούν τη γιατρειά της,
μα, μοιράζουν τα προικιά της!


Το ποίημα αυτό συμμετείχε στο 9ο Συμπόσιο Ποίησης της καλής μου φίλης της Αριστέας. Στο blog της μπορείτε να διαβάσετε όλες τις συμμετοχές και φυσικά το ποίημα της Ελένης, από το "ποιώ - Ελένη", που κέρδισε.

Αφιερωμένο στην εθνική μας επέτειο 
και σ' όλους τους καθημερινούς μικρούς και μεγάλους ήρωες
 αυτής της όμορφης και παράξενης πατρίδας...






[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Σκέψεις στο αλφάβητο...

Σκέψεις στο αλφάβητο...



Δευτέρα σήμερα, καινούργια εβδομάδα ξεκινά και με αφορμή την όμορφη προτροπή της συνονόματης αγαπημένης μου blogger της διπλανής πόρτας, "Κάθε σκέψη κι ένα γράμμα", θέλησα να ξεκινήσω δημιουργικά...

Ανοίγω τα μάτια μου στο φως και καλωσορίζω την καινούργια μέρα με χαμόγελο.

Βλέπω το σκύλο μου να τεντώνεται και να κουνά την ουρά του με χαρά, καθώς ξυπνάει... είναι το δικό του χαμόγελο αυτό!

Γυρνώ την πλάτη στα μίζερα και βάζω μουσική να συνοδέψει τον πρώτο καφέ της μέρας.

Διαβάζω τα νέα και δακρύζω με τον πόνο των ανθρώπων, που ζητούν μια ευκαιρία ν' αντικρίσουν τη μέρα όπως εγώ, αλλά αντικρίζουν μια κόλαση.

Έχω αγάπη γύρω μου και θέλω να τη μοιράσω, να τη σκορπίσω στα πέρατα της γης, να πάρουν όλοι μια φουχτίτσα, να την κάνουν φυλαχτό.

Ζωή είσαι μικρή, είσαι γλυκιά, μα είσαι και ζαβολιάρα. Γλεντώ μαζί σου, δε σε παίρνω πια στα σοβαρά.

Η σκέψη τρέχει σε κείνους, που κάνουν τη θλίψη ενέργεια και προσφορά σε όσους χρειάζονται βοήθεια...

Θέλω να διώξω κάθε πόνο, κάθε δάκρυ, κάθε αγωνία από τα μάτια των παιδιών.

Ίσως μια μέρα, ποιος ξέρει πότε, να μην υπάρχουν πια παιδιά ανασφαλή, παιδιά που κινδυνεύουν!

Κόκκινα γυαλιά φοράω για να ξορκίσω το κακό, να δω τον κόσμο μ' άλλα μάτια και μη σταματήσω να ελπίζω.

Λυπάμαι με την αδιαφορία για τις ανθρώπινες ψυχές, αυτών, που κρατούν τις τύχες του πλανήτη στα χέρια τους.

Μετρώ τον πλούτο μου με ανθρώπους γύρω μου, που λένε "καλημέρα" και το εννοούν.

Νιώθω ευγνώμων που μπορώ να ασχολούμαι με όλα όσα αγαπώ.

Ξέρω πως πολλές φορές πετώ στα σύννεφα, αλλά αρνούμαι να σταματήσω να το κάνω. Είναι όμορφα εκεί πάνω...

Όσοι διαφωνούν, μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους κολλημένοι στη γη. Δικαίωμά τους, ψέμματα;...

Παρατηρώ τους ανθρώπους και τις αντιδράσεις τους. Θεέ μου, πόσο εύκολα αλλάζουν όταν αποκτήσουν χρήμα ή εξουσία!

Σιωπώ και υποκλίνομαι μπροστά στο μεγαλείο των ανθρώπων εκείνων, που ενώ βιώνουν μια απώλεια βρίσκουν δύναμη να δώσουν αγάπη και βοήθεια σε άλλους.

Τραγούδι είναι η ζωή μας σκέφτομαι, πότε χαρούμενο και πότε λυπημένο. Δική μας δουλειά δεν είναι να διαλέξουμε το σκοπό, μα να το τραγουδήσουμε καλά!

Υψώνω ανάστημα σε κάθε "πρέπει" που επιχειρεί να με βάλει σε καλούπι που δε χωράω. Άλλωστε ποτέ δε χώρεσα σε καλούπια...

Φιλιώνω με τις αδυναμίες μου. Όσες αλλάζουν τις αλλάζω, τις άλλες τις αποδέχομαι...

Χτίζω γέφυρες σε γερά θεμέλια και γκρεμίζω τα σαθρά.

Ψάχνω την ουσία στο κάθε τι. Δεν με αφορούν οι λέξεις αλλά η σημασία τους.

Ωραία βδομάδα να ξεκινήσει για όλους εσάς που διαβάσατε αυτές τις σκέψεις! Και για τη διπλανούλα που τις ξεκίνησε, ένα γλυκό φιλί!...




[ Διαβάστε περισσότερα ]
Marina
0 Σχόλια

find "to e-periodiko mas" on instagram