Γιώργος Παπανικολάου, ο παγκοσμίου φήμης έλληνας γιατρός

Γιώργος Παπανικολάου, ο παγκοσμίου φήμης έλληνας γιατρός


Όλες και όλοι γνωρίζουμε το τεστ ΠΑΠ ή τεστ Παπανικολάου (μέθοδος πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας), λίγοι όμως γνωρίζουμε το γιατρό και ερευνητή Γιώργο Παπανικολάου και την πορεία του.
Ο Γιώργος Παπανικολάου, γεννήθηκε στις 13 Μαίου του 1883 στην Κύμη της Εύβοιας. Πατέρας του ήταν ο γιατρός και πολιτικός Νίκος Παπανικολάου, που διετέλεσε δήμαρχος Κύμης και βουλευτής Ευβοίας. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στην πόλη που γεννήθηκε, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Στη συνέχεια οι γονείς του τον έστειλαν στην Αθήνα για να ολοκληρώσει τις σπουδές του.
Σε ηλικία μόλις 15 χρόνων, γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε με άριστα το 1904.
Υπήρξε ανήσυχο πνεύμα. Μελέτησε φιλοσοφία, μυήθηκε στην μουσική και την ποίηση και έμαθε Γαλλικά και Γερμανικά, αποκτώντας πολύπλευρη μόρφωση και καλλιέργεια.

Ο πατέρας του ήθελε να ασκήσει την ιατρική μαζί του στην Ελλάδα, εκείνος όμως το 1907 πήγε στη Γερμανία για μετεκπαίδευση και τρία χρόνια αργότερα ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μονάχου με την εργασία του "Περί των συνθηκών της διαφοροποιήσεως του φύλου των δαφνιδών". Στην Ελλάδα θα επιστρέψει αμέσως μετά και παντρεύεται τη Μαρία - Ανδρομάχη Μαυρογένους απόγονο της ηρωίδας Μαντούς Μαυρογένους. Στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912 - 1913) ο Γιώργος Παπανικολάου συμμετέχει ως γιατρός. Αμέσως μετά μεταναστεύει στις ΗΠΑ και ασχολείται με δουλειές που δεν έχουν σχέση με την ιατρική για την επιβίωσή του. Θα τον ανακαλύψει όμως ο διάσημος γενετιστής Τ. Μόργκαν, ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει στο έργο του τα πορίσματα της διδακτορικής διατριβής του νεαρού Παπανικολάου και έτσι μεσολαβεί για την πρόσληψή του στο παθολογοανατομικό εργαστήριο του Νοσοκομείου της Ν. Υόρκης. Θα βρεθεί στην πορεία στο ανατομικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κορνέλ όπου θα επιδοθεί απερίσπαστος στο ερευνητικό του έργο.
Μελέτησε το κολπικό επίχρισμα των κατώτερων θηλαστικών και συσχέτισε τη μορφολογία του με τον ορμονικό κύκλο και τις ανάλογες μεταβολές στη μήτρα και τις ωοθήκες των ζώων, το 1917. Πραγματοποίησε κλινικές και εργαστηριακές μελέτες για τη διαγνωστική αξία της εξέτασης των κυττάρων του κολπικού επιχρίσματος στον άνθρωπο και σαν πρώτο "πειραματόζωο" χρησιμοποίησε τη γυναίκα του. Η έρευνά του επεκτάθηκε στη συνέχεια σε γυναίκες του "Women's Hospital" της Ν. Υόρκης, αποτελώντας τη βάση για τη θεμελίωση της μεθόδου του για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.
Η πρώτη ανακοίνωση της έρευνας με τίτλο "Νέα διάγνωση του καρκίνου", θα γίνει το 1928 και αρχικά αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από τον ιατρικό κόσμο των ΗΠΑ. Όντας όμως ο ίδιος απολύτως βέβαιος για την αξία της μεθόδου του, συνεχίζει με περισσότερο ζήλο τις έρευνες.
Ανήλθε σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, παίρνοντας ως αποκορύφωμα, τον τίτλο του καθηγητή της Κλινικής Ανατομικής (1947 - 1957).
Ένα χρόνο πριν πεθάνει (1961) εγκαθήσταται και αναλαμβάει την οργάνωση του Καρκινολογικού Ινστιτούτου του Μαϊάμι, το οποίο μετά το θάνατό του (19 Φεβρουαρίου 1962) μετανομάζεται σε Καρκινολογικό Ινστιτούτο "Γεώργιος Παπανικολάου".
Δεν τιμήθηκε ποτέ με Νόμπελ, αν και είχε προταθεί δύο φορές. Του απονεμήθηκαν όμως πολλά αμερικανικά ιατρικά βραβεία και μετά το θάνατό του το Βραβείο του ΟΗΕ. 
Έγινε το πρώτο επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 1932 και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών τον ονόμασε επίτιμο διδάκτορα το 1949.
Εξέδωσε τον "Άτλαντα της Αποφολιδωτικής Κυτταρολογίας" που αποτελεί την ολοκλήρωση του έργου του.
Το "Τεστ Παπ" χρησιμοποιείται παγκοσμίως για τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σώζοντας εκατομύρια ζωές γυναικών ανά τον κόσμο και κάνοντας περήφανους όλους εμάς, που υπήρξε συμπατριώτης μας.

πηγή: sansimera.gr
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Εξασφαλίστε το ασβέστιο, που χρειάζεται ο οργανισμός σας ...φυσικά!

Εξασφαλίστε το ασβέστιο, που χρειάζεται ο οργανισμός σας ...φυσικά!


Το ασβέστιο, είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που βρίσκεται στον οργανισμό μας ως στυστατικών των οστών και των δοντιών μας κατά 99%, ενώ το 1% είναι στο εσωτερικό των κυττάρων και στα εξωκυτταρικά υγρά, δηλαδή στο αίμα, τη λέμφο και τα σωματικά υγρά.
Είναι πολύ σημαντικό επίσης για τη λειτουργία της καρδιάς, των μυών και του εγκεφάλου. Δομεί μαζί με το φώσφορο υγιή οστά και δόντια και μαζί με το μαγνήσιο καλή καρδιοαγγειακή λειτουργία.
Ο οργανισμός μας το αποθηκεύει με τη μορφή μικρών κρυστάλλων σε οστά και δόντια, διαμορφώνοντας τη σκληρή υφή τους.

Πότε το χρειαζόμαστε
Ο οργανισμός μας έχει υψηλότερη ανάγκη σε ασβέστιο όταν είναι στην παιδική και την εφηβική ηλικία, που σχηματίζεται ο σκελετός, αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, όταν το έμβρυο απαιτεί το ασβέστιο από τη διατροφή της μητέρας του, για να χτίσει το σκελετό του. Είναι επίσης απαραίτητο κατά την εμμηνόπαυση.
Πώς λειτουργεί
Το ασβέστιο συμβάλλει στην οστεοποίηση, ενώ είναι απαραίτητο για την πήξη του αίματος, τη σύσπαση των μυών, τη διατήρηση της καλής λειτουργίας της καρδιάς και τη λειτουργικότητα της κυτταρικής μεμβράνης.

Οι ανάγκες του οργανισμού, ανάλογα με την ηλικία

Βρέφη :0-6 μηνών 400, 6-12 μηνών 600
Παιδιά : 1-5 ετών 800, 6-10 ετών 800-1200
Εφηβεία : 11-24 ετών 1200-1500
Άντρες : 25-65 ετών 1000, >65 ετών 1500
Γυναίκες : 25-50 ετών 1000, >50 ετών (εμμηνόπαυση)-λήψη οιστρογόνων 1000, >65 ετών 1500, Κύηση, γαλουχία 1200
Πρόσληψη μέσω της διατροφής
Ως γνωστό, καλύτερες πηγές του ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά, όλα τα τυριά (ιδιαίτερα τα κίτρινα), τα ψάρια (σαρδέλες και σολωμός), οι ξηροί καρποί (φυστίκια, καρύδια, αμύγδαλα), τα ξερά φασόλια και τα λαχανικά (μπρόκολο, λαχανίδες).
Περιεκτικότητα των τροφίμων σε ασβέστιο
1 φλιτζάνι άπαχο γάλα παρέχει 306mg ασβεστίου, 
1 κεσεδάκι (225 γρ) γιαούρτι περιέχει 488mg ασβέστιο, 
100 γρ παρμεζάνας περιέχουν 1.140 mg, 
100 γρ γραβιέρας περιέχουν 1.100 mg, 
100 γρ κασέρι περιέχει 750 mg, 
1/2 φλιτζάνι σκληρού τοφού (φυτικό τυρί σόγιας) περιέχει 253mg ασβεστίου, 
1 φλιτζάνι σπανάκι περιέχει 245mg ασβέστιο, 
100 γραμμάρια σαρδέλες (με τα κόκαλα) περιέχουν 351mg ασβέστιο, 
1 φλιτζάνι αμύγδαλα, περιέχει 161mg ασβέστιο, 23 αμύγδαλα περιέχουν 70 mg ασβεστίου.
Επίσης καλές πηγές είναι: αγκινάρες, λάχανο, παξιμάδι, γαρίδες, συκώτι, αβγό, ελιές.

Τι "σκοτώνει" το ασβέστιο

Δυστυχώς υπάρχουν ουσίες που εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, υσμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη μείωση της απορρόφησής του. Τέτοιες ουσίες είναι, το λίπος (κυρίως σε μεγάλες ποσότητες), το οξαλικό οξύ (βρίσκεται στη σοκολάτα, στο σπανάκι και στα παντζάρια) και το φυτικό οξύ (βρίσκεται στους σπόρους). Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι το είδος της τροφής αλλά και οι άλλες τροφές που συνοδεύουν την κύρια πηγή ασβεστίου, καθορίζουν το βαθμό με τον οποίο ο οργανισμός μας θα το προσλάβει.

Τι συμβαίνει με την έλλειψή του;

Η έλλειψη του ασβεστίου δημιουργεί ραχίτιδα (χωρίς ασβέστιο και φώσφορο, τα οστά γίνονται μαλακά, εύκαμπτα και παραμορφώνονται) η οποία είναι πιο συχνή σε σκουρόχρωμα δέρματα, πρόωρα νεογνά, περιοχές με περιορισμένη ηλιοφάνεια, αφού παράλληλα με τη μειωμένη απορρόφηση και πρόσληψη ασβεστίου, καθοριστικό ρόλο παίζει και η βιταμίνη D με την παρουσία της.
Όταν οι αποθήκες ασβεστίου και φωσφόρου του οργανισμού μας αδειάζουν λόγω ελλειματικής διατροφής αλλά και περιορισμένης ηλιακής ακτινοβολίας (έλλειψη βιταμίνης D), δημιουργείται η οστομαλακία, ενώ η πιο γνωστή συνέπεια από την ανεπάρκεια ασβεστίου είναι η οστεοπόρωση. Στην πάθηση αυτή, τα οστά γίνονται πορώδη και αποκτούν σπογγώδη μορφή. Για τις γυναίκες, η επαρκής ποσότητα ασβεστίου, κυρίως μέχρι την ηλικία των 20 - 25 χρόνων (αλλά και σ' όλη τη ζωή) μπορεί να μειώσει μέχρι και 50% την πάθηση.

[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Κατά φωνή κι ο γάιδαρος

Κατά φωνή κι ο γάιδαρος


(από πού προήλθε η φράση;)


Οι Φαραώ είχαν γαϊδάρους εξημερωμένους, που τους χρησιμοποιούσαν με τον ίδιο τρόπο, που τους χρησιμοποιούμε κι εμείς σήμερα.
Οι αρχαίοι, τους θεωρούσαν σαν σύμβολο πολλών αρετών και σαν ιερά ζώα.
Θεωρούσαν μάλιστα, πως όταν ένας γάιδαρος γκάριζε, προτού αρχίσει μια μάχη, οι Θεοί τους προειδοποιούσαν για την νίκη. Ήταν δηλαδή ένας καλός οιωνός.
Κάποτε ο Φωκίωνας ετοιμαζόταν να επιτεθεί στους Μακεδόνες του Φιλίππου, αλλά δεν ήταν τόσο βέβαιος για το αποτέλεσμα, επειδή οι στρατιώτες του ήταν λίγοι.


Τότε αποφάσισε να αναβάλει για λίγες μέρες την επίθεση, ώσπου να του στείλουν τις επικουρίες, που του είχαν υποσχεθεί οι Αθηναίοι.
Πάνω όμως, που ήταν έτοιμος να διατάξει υποχώρηση, άκουσε ξαφνικά το γκάρισμα ενός γαϊδάρου απ' το στρατόπεδό του.
- Κατά φωνή κι ο γάιδαρος! αναφώνησε ενθουσιασμένος ο Φωκίωνας.
Έτσι διέταξε ν' αρχίσει η επίθεση, με την οποία νίκησε τους Μακεδόνες.
Από τότε ο λόγος έμεινε και τον λέμε συχνά, όταν βλέπουμε ξαφνικά κάποιον γνωστό ή φίλο μας, που δεν τον περιμέναμε.




[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Πώς θα αναγνωρίσουμε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο

Πώς θα αναγνωρίσουμε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο



Διαβάστε την παρακάτω αληθινή ιστορία και θα καταλάβετε πόσο σημαντική είναι η αναγνώριση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σε ένα μπάρμπεκιου μία γυναίκα σκόνταψε και έπεσε κάτω. Βεβαίωσε όλους ότι ήταν εντάξει (προσφέρθηκαν να καλέσουν ασθενοφόρο) και ότι απλά σκόνταψε σε κάποιο τούβλο εξαιτίας των καινούριων της παπουτσιών. Αφού ανασκουμπώθηκε της έδωσαν ένα άλλο πιάτο με φαγητό. Παρά το γεγονός ότι η γυναίκα φαινόταν λίγο ταραγμένη, συνέχισε να απολαμβάνει το υπόλοιπο της βραδιάς. Λίγο αργότερα ο σύζυγος της τηλεφώνησε να ειδοποιήσει όλους ότι είχε πάει τη σύζυγό του στο νοσοκομείο (πέθανε λίγες ώρες αργότερα)...

Είχε υποστεί εγκεφαλικό στο μπάρμπεκιου και δεν στάθηκε δυνατό από κανέναν να το αντιληφθεί.

Αν κάποιος είχε καταλάβει, από τα συμπτώματα, ότι επρόκειτο για εγκεφαλικό, ίσως η γυναίκα να ζούσε...

Ένας νευρολόγος είπε, ότι εάν του φέρουν ένα θύμα εγκεφαλικού μέσα σε 3 ώρες, μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιδράσεις του, ολοκληρωτικά! Το κλειδί είναι να αναγνωρίσουμε, να διαγνώσουμε το εγκεφαλικό και να αντιμετωπιστεί, μέσα σε 3 ώρες!

Θυμηθείτε τα "3 βήματα"

Καμιά φορά τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού είναι δύσκολο να αναγνωριστούν.

Δυστυχώς η έλλειψη επίγνωσης προκαλεί καταστροφή. Το θύμα του εγκεφαλικού μπορεί να υποστεί βλάβη εγκεφάλου, ενώ οι άνθρωποι που είναι κοντά του, δεν μπορούν να αντιληφθούν τα συμπτώματα. Οι γιατροί λένε τώρα, ότι οποιοσδήποτε, χωρίς ιατρική εκπαίδευση, μπορεί να αναγνωρίσει ένα εγκεφαλικό, ζητώντας από τον/την ασθενή να κάνει τρεις απλές ενέργειες:

1. Ζητήστε του/της, να χαμογελάσει

2. Ζητήστε του/της, να σηκώσει και τα δύο χέρια (μπράτσα)

3. Ζητήστε του/της, να πει μια απλή λογική πρόταση (π.χ. "είναι μια ηλιόλουστη μέρα")

Αν δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε από τις τρεις αυτές ενέργειες, καλέστε το 166 αμέσως και περιγράψτε τα συμπτώματα.

Ανακαλύπτοντας ότι, μια ομάδα από μη - ιατρικούς εθελοντές μπόρεσε να αναγνωρίσει αδυναμίες στο πρόσωπο, αδυναμίες στα χέρια και προβλήματα ομιλίας, οι ερευνητές παρακίνησαν το ευρύτερο κοινό να μάθουν τα τρία αυτά βήματα.

Έτσι, παρουσίασαν τα συμπεράσματά τους, στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Εγκεφαλικών.

Η διάδοση και χρήση αυτού του τεστ, θα μπορούσε να συντελέσει στην άμεση διάγνωση και θεραπεία ενός εγκεφαλικού επεισοδίου και στην αποτροπή εγκεφαλικών βλαβών.

Με λίγα λόγια, η διάδοση και χρήση αυτού του τεστ, σώζει ζωές!

[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
«Είσαι κι εσύ μάνα και ξέρεις»…

«Είσαι κι εσύ μάνα και ξέρεις»…




Κάθε χρόνο αυτή η μέρα ήταν ξεχωριστή για μένα, όπως φαντάζομαι για όλους σας. Από τότε που ήμουν παιδί και φτιάχναμε κάρτες με την καθοδήγηση της δασκάλας μας, για τις προσφέρουμε στη μαμά, μέχρι τώρα, που είμαι και η ίδια μαμά.
Κάθε χρόνο, βλέπω το πρόσωπό της να φωτίζεται όταν της λέω, πόσο την αγαπάω και πόσο περήφανη νιώθω για τον τρόπο, που με μεγάλωσε. 
Όμως αυτή η λάμψη στα μάτια της από τότε που την έκανα γιαγιά, σα να είναι πιο δυνατή, σα να λέει κάτι...


Δεν τη ρώτησα ποτέ, γιατί καταλαβαίνω, πως τώρα είμαστε πιο κοντά από πριν. Τώρα είμαστε και οι δυο μαμάδες, τώρα καταλαβαινόμαστε αλλιώς. Ένας μυστικός κώδικας θαρρείς και ενώνει τις γυναίκες όταν γίνονται μαμάδες και μπορούν να καταλάβουν καλύτερα η μια την άλλη.

«Είσαι κι εσύ μάνα και ξέρεις» δεν είναι η φράση, που χρησιμοποιείται σαν σύνθημα ταύτισης συναισθημάτων και σκέψεων; Σαν δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ μανάδων;

Έτσι μου έρχονται στο μυαλό, τα ξενύχτια της όταν αρρώσταινα και με φρόντιζε αγόγγυστα, όταν αργούσα να γυρίσω σπίτι κι έβλεπα επιστρέφοντας την αγωνία στα μάτια της, χωρίς να μπορώ ούτε να την καταλάβω, ούτε και να τη δικαιολογήσω, όταν μου κρατούσε το χέρι πηγαίνοντας να γεννήσω το δικό μου παιδί και δίνοντας κουράγιο στον άντρα μου, όταν… Μα δεν θυμάμαι και ποτέ να ήταν μακριά μου! 
Πάντα παρούσα σε ό,τι χρειαζόμουν κι ας ήμασταν τρία παιδιά. Παρούσα και στους τρεις! Πώς τα κατάφερνε, πάντα αναρωτιόμουν!...

Μέχρι, που έγινα κι εγώ μάνα και κατάλαβα! Και κάθε μέρα που περνά την καταλαβαίνω και πιο πολύ!

Αν πρέπει λοιπόν, να πω κάτι για τη σημερινή μέρα, θα είναι αυτό: ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ

Πέρα από αγάπη και ευγνωμοσύνη, στη μάνα αξίζει κατανόηση, για τον αγώνα, που δίνει να σταθεί στα παιδιά της, να τα μεγαλώσει να τα καθοδηγήσει, να τα αναστήσει.

Και μια προτροπή. Ας σταθούμε δίπλα και ας βοηθήσουμε, με όποιο τρόπο μπορούμε, τις μάνες που έχασαν παιδιά και τα παιδιά, που έχασαν αυτό το θείο δώρο που λέγεται Μάνα. Αυτός είναι ο καλύτερος φόρος τιμής για όλες τις μανούλες του κόσμου.

Σας το λέω γιατί, είμαι κι εγώ μάνα και ξέρω!...



[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Μεταμορφώνοντας ...βάζα!

Μεταμορφώνοντας ...βάζα!



Όπως σας υποσχεθήκαμε, σας δίνουμε και άλλες ιδέες μεταμόρφωσης βάζων. Ξεχωριστές και με ελάχιστα χρήματα, δίνουν ένα εντυπωσιακό και εφάνταστο αποτέλεσμα...

Αν λοιπόν έχετε διάθεση για λίγη παραπάνω δουλειά, αυτά τα δυο βάζα, που ο τρόπος που φτιάχτηκαν είναι σαν το "αρνητικό - θετικό", θα σας ανταμείψουν για τον κόπο σας με το αισθητικό τους αποτέλεσμα.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι, κρυσταλιζέ κόλα, χρωματιστή ψιλή άμμος με γκλίτερ και χαρτοταινία.

Πώς θα τα φτιάξετε

Η διαδικασία, είναι ίδια με μόνη διαφορά, ότι στο μεν πράσινο βάζο, θα δουλέψετε στο εσωτερικό, στο δε πορτοκαλί θα δουλέψετε εξωτερικά.

Ας τα πάρουμε από την αρχή.



Πράσινο βάζο

Χρησιμοποιείστε ένα σφουγγάρι για να απλώσετε σε όλο το εσωτερικό του βάζου την κόλλα. Στη συνέχεια ρίχνετε την χρωματιστή άμμο, φροντίζοντας να πάει παντού και φροντίζοντας να μην αφήσετε κενά. Το αφήνετε να στεγνώσει καλά. Η κόλα θα γίνει διάφανη δίνοντας έμφαση στο χρώμα της άμμου που είναι κολλημένη πάνω της.

Πορτοκαλί βάζο

Εδώ, δουλεύετε στην εξωτερική επιφάνεια του δοχείου. Πάρτε τη χαρτοταινία και κολήστε τη στο ύψος που θέλετε να φτάσει η χρωματιστή άμμος. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε το σφουγγάρι, για να απλώσετε την κόλα. Ήρθε η ώρα να απλώσετε τη χρωματιστή άμμο. Θα ρίξετε αρκετή, έτσι ώστε να μην αφήσει κενά και θα περιμένετε υπομονετικά να στεγνώσει και να δώσει το ανάγλυφο αποτέλεσμα της φωτογραφίας.

Σημείωση: Όπως θα παρατηρήσατε το ένα από τα δύο βάζα είναι σαν αυτά της έτοιμης μαγιονέζας, οπότε αν έχετε, μην τα πετάξετε απλά μεταμορφόστε τα!




πηγή: thesweetestoccasion.com
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Πατάτες ραπέ - ντορέ με αυγά, στο φούρνο

Πατάτες ραπέ - ντορέ με αυγά, στο φούρνο


Ένα φαγητό που θα αγαπήσουν μικροί μεγάλοι, φτιάχνεται εύκολα και δεν αποτυγχάνει ποτέ!

Υλικά που χρειάζονται
4 μεγάλες πατάτες
100 γρ. τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
4-6 αυγά (ανάλογα με το μέγεθος)
φρέσκια ρίγανη ή μαϊντανό
λίγο ελαιόλαδο και λίγο γάλα

Πώς το φτιάχνουμε
Καθαρίζουμε, πλένουμε και τρίβουμε τις πατάτες στον τρίφτη. Στη συνέχεια τις αλατίζουμε προσθέτουμε το ελαιόλαδο, που φροντίζουμε ανακατεύοντας με τα χεράκια μας να πάει παντού και τις βάζουμε σε πυρέξ, το οποίο έχουμε λαδώσει καλά, μαζί με το γάλα και λίγο νεράκι. Τις ψήνουμε στο φούρνο, στους 200 βαθμούς.
Μέχρι να ψηθούν εμείς τρίβουμε το τυράκι, ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και χτυπάμε τα αυγά, προσθέτοντας και λίγο νερό για να χτυπηθούν καλύτερα.
Μόλις οι πατάτες αρχίσουν να γίνονται, τις βγάζουμε από το φούρνο, προσθέτουμε τις πιπεριές, τη ρίγανη ή το μαϊντανό και τα χτυπημένα αυγά.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει το φαγητό και έτοιμο!

Σημείωση: Μπορούμε να βάλουμε ό,τι τυρί θέλουμε. Η φέτα δίνει μια πιο παραδοσιακή γεύση, ενώ τα κίτρινα τυριά δίνουν μια πιο ...ευρωπαϊκή γεύση. Είναι καθαρά θέμα προσωπικού γούστου.
Καλή επιτυχία!...

[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

find "to e-periodiko mas" on instagram