Γιατί το βραδινό είναι απαραίτητο;

Γιατί το βραδινό είναι απαραίτητο;



Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν αποφασίσουν να χάσουν κιλά, παραλείπουν το βραδινό γεύμα πιστεύοντας ότι αυτό θα τους βοηθήσει να πετύχουν το στόχο τους. Αυτή η πεποίθηση επικρατεί χρόνια τώρα και στηρίζεται στο ότι το βράδυ δεν καταναλώνονται οι θερμίδες και αποθηκεύονται με τη μορφή λίπους.

Τι συμβαίνει τελικά όμως με το βραδινό;


Το βραδινό αποτελεί ένα γεύμα που είναι άκρως απαραίτητο - όπως και τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας. Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο, στο αν θα συντελέσει στην αύξηση του βάρους ή όχι, είναι η ποιότητα και η ποσότητά του. Η πρόσληψη ή η απώλεια βάρους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ενεργειακό ισοζύγιο και όχι από την ώρα που θα καταναλώσουμε το κάθε γεύμα. Πιο συγκεκριμένα, όταν προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνουμε, τότε αυξάνεται το βάρος μας. Εάν προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανούμε, τότε θα μειωθεί το βάρος μας.

Εφόσον με το βραδινό γεύμα δεν ξεπερνάει κάποιος τις ημερήσιες θερμιδικές του ανάγκες, δεν θα αυξηθεί και τo σωματικό του βάρος. Οι περισσότερες δραστηριότητες των ανθρώπων λαμβάνουν χώρα την ημέρα, με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερες ενεργειακές ανάγκες, γι' αυτό το μεσημεριανό έχει καταστεί για πολλούς το βασικότερο γεύμα της ημέρας. Για ανθρώπους που έχουν διαφορετικό ωράριο εργασίας το βραδινό μπορεί να αποτελέσει το βασικό γεύμα, ακόμη και στα πλαίσια της προσπάθειας για απώλεια βάρους, αρκεί να καταναλώνονται μικρογεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να ελέγχεται η πείνα.

Γιατί το βραδινό είναι απαραίτητο;


Ένα ισορροπημένο βραδινό είναι χρήσιμο, γιατί παρέχει στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα τον βοηθήσουν στη διασφάλιση ποιοτικού ύπνου, θα εξασφαλίσουν την ομαλή αύξηση της γλυκόζης, ώστε να αποφευχθεί τυχόν υπογλυκαιμία που θα διαταράξει τον ύπνο, αλλά και θα προκαλέσει περισσότερη πείνα και αναζήτηση τροφών που περιέχουν λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες είτε κατά τη διάρκεια της νύχτας είτε το επόμενο πρωί.

Ακολουθούν κάποιες οδηγίες ώστε το βραδινό να μη σας δημιουργεί προβλήματα με το βάρος σας.

1. Ένα ισορροπημένο βραδινό καλό είναι να αποτελείται από τρόφιμα που περιέχουν άμυλο ολικής αλέσεως, πρωτεΐνη και φρέσκα λαχανικά ή φρούτα

2. Να τρώτε ισορροπημένο πρωινό και μεσημεριανό, να μην παραλείπετε τα ενδιάμεσα γεύματα, ώστε να μην πεινάτε πολύ όταν φθάνει η ώρα του βραδινού.

3. Να κάνετε υγιεινές επιλογές τροφίμων, αποφεύγοντας τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες, όπως πίτσες, γαριδάκια, κρέπες, κρέατα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά.

4. Να αποφεύγετε την κατανάλωση του βραδινού μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή, γιατί από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι η παραπάνω κατάσταση οδηγεί στην κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού.

5. Να μασάτε την τροφή αργά, για την επίτευξη καλύτερης πέψης και να αποφεύγετε να ξαπλώνετε αμέσως μετά την κατανάλωση του βραδινού γεύματος.

6. Να μην χρησιμοποιείτε το βραδινό γεύμα σαν μέσο χαλάρωσης μετά από μια κουραστική ημέρα.

7. Να προγραμματίζετε κατά τη διάρκεια της ημέρας είτε από την προηγούμενη ημέρα, τι θα καταναλώσετε για βραδινό ώστε να έχετε τα υλικά στο σπίτι σας, γιατί έτσι αποφεύγετε την κατανάλωση έτοιμου φαγητού.

8. Καλό είναι η σαλάτα να αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του βραδινού γιατί οι φυτικές ίνες που περιέχει συμβάλλουν στον γρήγορο κορεσμό.

Ιδέες για χορταστικά και ελαφριά βραδινά:



· Σαλάτα εποχής (βραστή ή ωμή)+κρέας άπαχο ή ψάρι+ παξιμάδι κριθαρένιο
· τονοσαλάτα ή κοτοσαλάτα χωρίς σος
· σάντουιτς+ σαλάτα
· αυγό βραστό ή ποσέ+ σαλάτα+ ψωμί ολικής αλέσεως
· ψητά λαχανικά + τυρί με χαμηλά λιπαρά+ παξιμάδι κριθαρένιο
· πατάτα ψητή +κασέρι+ γαλοπούλα+ σαλάτα
· γάλα με χαμηλά λιπαρά+ δημητριακά+ φρούτο
· γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά+ κριτσίνια ολικής αλέσεως+ φρούτο

Οι ποσότητες των τροφίμων εξαρτώνται από τις θερμιδικές ανάγκες του κάθε ατόμου.

Μαυρογιάννη Γεωργία
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος




Πηγή: diatrofi.gr
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Η σχολή Βακαλό, συμπλήρωσε 56 χρόνια ζωής!

Η σχολή Βακαλό, συμπλήρωσε 56 χρόνια ζωής!



Η πρώτη σχολή εφαρμοσμένων τεχνών στην Ελλάδα το κολέγιο Βακαλό Art and Desine, μετρά 56 χρόνια ζωής, αφού το 1958 μια παρέα διακεκριμένων καλλιτεχνών και διανοούμενων ίδρυσαν αυτή τη σχολή που γνωρίζουμε σήμερα.

Ελένη Βακαλό
Οι ιδρυτές του ήταν ο ζωγράφος και σκηνογράφος Γιώργος Βακαλό, η ποιήτρια και ιστορικός τέχνης Ελένη Βακαλό, ο ζωγράφος τ. πρύτανης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Παναγιώτης Τέτσης και ο εκδότης της καλλιτεχνικής επιθεώρησης Ζυγός, Φραντζής Φραντζισκάκης.

Γιώργος Βακαλό
Οι λόγοι που ιδρύθηκε η σχολή ήταν περισσότερο εκπαιδευτικοί και πολιτιστικοί και λιγότερο επιχειρηματικοί. Η απουσία εκπαίδευσης στο design, στη στιγμή που αυτό διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην κοινωνία, ήταν η αιτία ίδρυσής του.

Παναγιώτης Τέτσης
Οι ιδρυτές, άνθρωποι με ευαισθησία σε ζητήματα τέχνης, παιδείας και πολιτισμού, έδωσαν το στίγμα και εμπνέουν μέχρι σήμερα τη Σχολή. Μια έμπνευση που συνεχίζεται από το διάδοχο στη Διεύθυνση ζωγράφο Δρ Δανιήλ Γουναρίδη και τον αρχιτέκτονα Τίμο Μίσιο, που έφυγε πρόσφατα απ' τη ζωή.

Φραντζής Φραντζισκάκης
Απόφοιτοι της σχολής είναι διάσημοι σχεδιαστές - καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Ασημακόπουλος (σκηνογράφος), ο αείμνηστος Μιχάλης Ασλάνης (σχεδιαστής μόδας), ο Βαγγέλης Γεωργακόπουλος (σχεδιαστής - γλύπτης), ο Μιχάλης Γεωργίου (γραφίστας - ιδρυτής του δημιουργικού γραφείου "g"), η Βάλια Γραμματικοπούλου (σχεδιάστρια κοσμημάτων), η Μαρία Δάνια (διακοσμήτρια), ο Δαμιανός Ζαρίφης (σκηνογράφος), ο Μωησής Καπόν (αρχιτέκτονας), ο Κώστας Κουτάγιαρ (φωτογράφος), η Θεοδώρα Μάντζαρη (σύμβουλος της κινεζικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών), ο Γιώργος Πάτσας (σκηνογράφος), η Ίρις Σαματζή (διακοσμήτρια - γραφίστας), ο Ανδρέας Σαραντόπουλος (σκηνογράφος), η Ροδάνθη Σεντούκα (σχεδιάστρια), ο Σοφοκλής Συμεωνίδης (διαπιστευμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Derby, ο αείμνηστος Bily Bo και πολλοί άλλοι...


Πολλοί από τους παραπάνω έχουν υπάρξει στη σχολή και σαν βοηθοί καθηγητών, προσφέροντας τη γνώση τους στις νεότερες γενιές!...



πληροφορίες: vakalo.gr

κείμενο: to e-periodiko mas

[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Συναυλία αφιερωμένη στο Μάνο Ελευθερίου

Συναυλία αφιερωμένη στο Μάνο Ελευθερίου



Σε ένα μουσικό ταξίδι αφιερωμένο στο Μάνο Ελευθερίου, μας προσκαλεί ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης "Νίκος Πλουμπίδης" και η μουσική του ομάδα, όπως μπορείτε να δείτε και στην πρόσκληση. 
Το Σάββατο 14 Ιουνίου 2014 στις 8:00 το βράδυ στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Κερατσινίου  "Αντώνης Σαμαράκης (Μικράς Ασίας 24, τηλέφωνο 210 4610455)θα ταξιδέψουν για τρεις αξέχαστες ώρες, όσοι παρευρεθούν, με τραγούδια σε στίχους του ποιητή Μάνου Ελευθερίου. 
Θα πείτε όχι σ' ένα τέτοιο ταξίδι;...



[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Σιγά, τον πολυέλαιο!

Σιγά, τον πολυέλαιο!


(από πού προήλθε η φράση;)


Στα χρόνια της πρώτης βασιλείας στην Ελλάδα, ο Βαυαρός βασιλιάς Όθωνας, που ντυνόταν με φουστανέλες και φέσι και στις πιο επίσημες εμφανίσεις του, μαζί με τη βασίλισσα Αμαλία οργάνωναν συχνά, γιορτές στα Ανάκτορα. 

Η πιο διαλεχτή κοινωνία εκείνον τον καιρό ήταν, βέβαια, οι επιζώντες και οι απόγονοι των αγωνιστών του '21, μαζί με τους ξένους αυλικούς, που ήρθαν στην Ελλάδα, συνοδεύοντας τον Όθωνα. Το ότι στους απλούς αυτούς ανθρώπους ήταν άγνωστη η δυτική εθιμοτυπία, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δε μείωνε καθόλου τη μεγαλοπρέπεια και την ομορφιά των συγκεντρώσεων, ούτε βεβαίως, την οικειότητα με τους ξένους αξιωματικούς, που ήταν πάντα θαυμαστές κάθε ελληνικής εκδήλωσης. 

Το κέφι, λοιπόν, έφθανε πολύ γρήγορα στο κατακόρυφο με τους ελληνικούς χορούς, που με ζήλο προσπαθούσαν να μάθουν και οι ξένοι. Κι εδώ ακριβώς είναι το σημείο που μας ενδιαφέρει. Οι γερολεβέντες παλιοί πολεμιστές, στον ενθουσιασμό τους, τραβούσαν κι άδειαζαν προς το ταβάνι τα κουμπούρια τους. Κι ενίοτε σε καμιά «γυροβολιά», όταν το απαιτούσε η φιγούρα του χορού, έβγαζαν και το τσαρούχι, εκσφενδονίζοντας το προς τα πάνω. 

Τις αίθουσες όμως των Ανακτόρων τις φώτιζαν κρυστάλλινοι πολυέλαιοι και κηροστάτες. Στο κρίσιμο, λοιπόν, αυτό σημείο, ακουγόταν ψιθυριστά και με τη συνοδεία ενός ευγενικού χαμόγελου, φιλική «παραίνεση», κάποιου γνωστού των Ανακτόρων προς τον ενθουσιώδη χορευτή: «Σιγά τον πολυέλαιον!».
Μια δεύτερη εκδοχή δίνει την εξής προέλευση: Σε πολλά μοναστήρια και εκκλησίες της πατρίδας μας, επικρατεί ακόμα και. σήμερα η συνήθεια, στις μεγάλες γιορτές και συγκεκριμένα κατά τη δοξολογία, αφού ανάψει ο καντηλανάφτης τους πολυέλαιους, να τους κινεί, τον ένα από την Ανατολή στη Δύση και τον άλλο από Βορρά προς Νότο, έτσι που να σχηματίζεται το σημείο του Σταυρού.
Έτσι παρουσιάζεται με περισσότερη λαμπρότητα ο διάκοσμος της εκκλησίας. 
Αν, όμως, η κίνηση δεν ήταν ομαλή και κινδύνευαν να σβήσουν τα φώτα, του έλεγαν: «Σιγά τον πολυέλαιο, να μη σβήσουν τα φώτα». 

Έτσι έμεινε σε μας η φράση, που τη χρησιμοποιούμε με πολύ δόση ειρωνείας, όταν θέλουμε να τονίσουμε πως κάτι δεν έχει τόση σημασία όση του δίνουμε!...



[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Το φεστιβάλ Φωτομετρία 2014, ξεκίνησε από τα Ιωάννινα

Το φεστιβάλ Φωτομετρία 2014, ξεκίνησε από τα Ιωάννινα



Τα Ιωάννινα φιλοξενούν την αρχή του 6ου Φεστιβάλ Φωτομετρία, από τις 4 Ιουνίου 2014, με θέμα Reflection/Αντανάκλαση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πληθώρα εκθέσεων φωτογραφίας, αλλά και παράλληλων εκδηλώσεων μέχρι και τις 15 Ιουνίου.
Οι εκθέσεις φωτογραφίας θα φιλοξενηθούν στη Δημκοτική Πινακοθήκη, στα παλιά σφαγεία, στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, στο Ιτς Καλέ, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, στη γκαλερί Τεχνοχώρος, στο Φωτογραφείο Κωστής Μουσελίμης και το Θυμωμένο Πορτραίτο.

Το φεστιβάλ θα περάσει επτά ελληνικές πόλεις και τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, μέχρι να ολοκληρώσει το ταξίδι του, που θα διαρκέσει από τον Ιούνιο εως το Νοέμβριο του 2014.

Το αναλυτικό πρόγραμμα, είναι ως εξής:
1. Ιωάννινα (4-15 Ιουνίου 2014) - 8 εκθέσεις φωτογραφίας, προβολές ταινιών μικρού μήκους, video art, σεμινάρια, διαλέξεις.
2. Ηράκλειο (Ιούνιος 2014), Πύλη Βιτούρι - έκθεση του διαγωνιστικού τμήματος από τον πανελλήνιο διαγωνισμό.
3. Χανιά (Ιούλιος 2014), Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ελαιουργείον - έκθεση του διαγωνιστικού τμήματος από τον πανελλήνιο διαγωνισμό.
4. Πάρος (Αύγουστος 2014), Ξενοδοχείο Αργοναύτης - έκθεση του διαγωνιστικού τμήματος από τον πανελλήνιο διαγωνισμό.
5. Αθήνα (Σεπτέμβριος 2014), Athens House of Photography – έκθεση του διαγωνιστικού τμήματος από τον πανελλήνιο διαγωνισμό.
6. Πρέβεζα (Οκτώβριος 2014), Οικία Αθανασιάδη - έκθεση του διαγωνιστικού τμήματος από τον πανελλήνιο διαγωνισμό.
7. Θεσσαλονίκη (Νοέμβριος 2014), Coo bar - έκθεση του διαγωνιστικού τμήματος από τον πανελλήνιο διαγωνισμό.
Οι ευρωπαϊκές πόλεις που θα ταξιδέψει είναι:
Senigallia (Ιταλία), Ηumlebæk (Δανία), Bourgas (Βουλγαρία), Leszno (Πολωνία).

πηγή: photometria.gr
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Η παράσταση που διαφημίζει την Ελλάδα!

Η παράσταση που διαφημίζει την Ελλάδα!



Με τον τίτλο "Από τον Απόλλωνα έως το Ζορμπά", οι χορευτές του Ήλιου μας προσκαλούν στο θέατρο Ακροπόλ στο κέντρο της Αθήνας, σε ένα μοναδικό μουσικοχορευτικό υπερθέαμα.

Η παράδοση, ο πολιτισμός και η κληρονομιά των Ελλήνων ζωντανεύουν στη σκηνή του ιστορικού αυτού θεάτρου, για να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές μιας Ελλάδας λεβέντικης, ζωντανής που κάνει τη χαρά και τη λύπη της χορό και τραγούδι, ξεκινώντας πάντα με ένα "Ώπα"!...


Κινήσεις και βήματα που εκφράζουν χαρά ή λύπη, βγαλμένα από τη ζωή, αφού για μας τους Έλληνες ο χορός εδώ και 3000 χρόνια, δεν είναι απλά κίνηση σώματος, αλλά έκφραση ψυχής και συναισθημάτων.

“Ο χορός διαπλάθει την ψυχή περισσότερο από όλες τις τέχνες.” έγραψε ο Πλάτων. Της διδάσκει βαθιές αξίες: φιλία, γενναιοδωρία, φιλότιμο. Αξίες που ξεχειλίζουν από τη μουσική του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη για το Ζορμπά και καταλήγουν στα χείλη του βραβευμένου με Όσκαρ Άντονι Κουίν σαν μία λέξη: “Ώπα!”

Τι σημαίνει Ώπα!...




“Ώπα!” σημαίνει να μην σταματάς στα εμπόδια. Να συνεχίζεις. Σημαίνει θέληση για ζωή. Μια θέληση βαθιά ριζωμένη στην ψυχή των ελλήνων νησιωτών της Δωδεκανήσου.


“Ώπα!” σημαίνει να ξεφεύγεις, να προσπερνάς για λίγο τη λογική, να ξεχειλίζεις από ενέργεια, να ξεχνάς τα “πρέπει”. Όπως κάνουν χιλιάδες χρόνια τώρα οι Θρακιώτες.




“Ώπα!” σημαίνει να χορεύεις στα ίδια βήματα που χόρευαν οι πρόγονοί σου πριν από χιλιάδες χρόνια. Στα βήματα των χορών της Ρούμελης και του Μοριά.





“Ώπα!” σημαίνει να μοιράζεσαι τη χαρά, σημαίνει γιορτή και αντάμωμα.


Κι αυτό καλύτερα απ’ όλους το γνώριζαν οι κάτοικοι της Κάτω Παναγιάς στη Μικρά Ασία.



“Ώπα!” σημαίνει να κοιτάς τη ζωή στα μάτια. Σημαίνει να έχεις δύναμη και λεβεντιά.
Τη λεβεντιά που αποπνέουν όσο κανένας άλλος οι λεβέντικοι χοροί των Μακεδόνων.

“Ώπα!” σημαίνει να είσαι “έξω καρδιά”, ανοιχτός με τους ανθρώπους. Να τολμάς τη ρίξη, αλλά να τολμάς και τη συμφιλίωση. Να κάνεις χώρο για τους άλλους στο χορό σου. 
“Ώπα!” σημαίνει να βάζεις στη ζωή σου κάτι από τον Ζορμπά.



Από τη Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014 και κάθε μέρα στις 19:00, οι θεατές του θεάτρου Ακροπόλ θα ταξιδεύουν στην ελληνική παράδοση και στην πλούσια λαογραφική μας κληρονομιά με οδηγούς τους χορευτές του Σωματείου Ελληνικών Χορών "Παραδοσιακή Φλόγα". Η επιμέλεια των χορών είναι  του Θοδωρή Μπότσαρη και η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι της κ. Βαρβάρας Μπότσαρη.

Πάρτε μια μικρή γεύση, παρακολουθώντας το video







[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Η διάσημη χωριάτικη σαλάτα και η διατροφική της αξία

Η διάσημη χωριάτικη σαλάτα και η διατροφική της αξία



Η τόσο αγαπημένη σε όλους μας χωριάτικη σαλάτα, δεν είναι μόνο το κατ' εξοχήν καλοκαιρινό πιάτο, είναι και πηγή πολύτιμων βιταμινών για τον οργανισμό μας. Μαζί με λίγο ψωμί, μπορεί να αποτελέσει ένα χορταστικό, εύγευστο και πλήρες γεύμα (περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες), επομένως δικαίως κατέχει την πρώτη θέση στο τραπέζι μας, κυρίως το καλοκαίρι.

Ας δούμε αναλυτικά το περιεχόμενό της και τη διατροφική του αξία.
Η χωριάτικη σαλάτα, συνήθως περιέχει φρέσκιες ντομάτες, αγγούρι, πράσινη πιπεριά, ξερά κρεμμύδια, ελιές, φέτα και φυσικά ελαιόλαδο, καθώς και ρίγανη και κάππαρη, όπως συνηθίζεται σε πολλά ελληνικά νησιά.


Ντομάτα: Οι ντομάτες, είναι μια πολύ αγαπημένη και δροσερή τροφή. Μια μέτρια ντομάτα δίνει περίπου 40 θερμίδες και είναι ένα από τα λαχανικά που θεωρείται πως έχουν αντικαρκινική δράση, η οποία οφείλεται στο λυκοπένιο που περιέχει. Το λυκοπένιο είναι ένα κροτινοειδές (προβατιμίνη Α) που έχει αποδεδειγμένα αντιοξειδωτική δράση. Μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε αν είναι θερμοκηπίου, αρκεί να μυρίσουμε το κοτσάνι της: οι φρέσκιες ντομάτες έχουν μια χαρακτηριστική μυρωδιά στο κοτσάνι, η οποία συνήθως λείπει από τις ντομάτες θερμοκηπίου. 


Φέτα: Κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στην ελληνική κουζίνα, καθώς θεωρείται «εθνικό μας τυρί, αν και δεν έχει κατοχυρωθεί ως «προϊόν ονομασίας προέλευσης (το λευκό τυρί της Δανίας διεκδικεί την ίδια ονομασία). Η παραδοσιακή φέτα φτιάχνεται από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, αν και πλέον χρησιμοποιείται και αγελαδινό για την παρασκευή της. Αν και εξαιρετικά νόστιμη, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, αφού δίνει αρκετές θερμίδες (240 θερμίδες ανά 100 γρ.) και έχει αυξημένο ζωικό λίπος και χοληστερίνη. Η φέτα είναι πλούσια σε ασβέστιο, έχει αυξημένη υγρασία σε σχέση με τα κίτρινα τυριά, που είναι αφυδατωμένα, και παράλληλα λιγότερα λιπαρά. 


Ελαιόλαδο: Σίγουρα το καλύτερο λάδι που μπορούμε να εμπιστευτούμε για την καθημερινή μας διατροφή. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, με πιθανή αντικαρκινική δράση, και περιορίζει τις συνέπειες που μπορεί να έχουν τα υπόλοιπα λίπη στον οργανισμό, αν χρησιμοποιείται συχνά. Αν και εξαιρετικά ωφέλιμο, το ελαιόλαδο δεν παύει να έχει πολλές θερμίδες (μια κουταλιά της σούπας δίνει περίπου 135 θερμίδες). Σε μια κανονική σαλάτα για τέσσερα άτομα 3 κουταλιές της σούπας είναι αρκετές. 


Ελιές: Αν και πρόκειται για τον καρπό από τον οποίο προέρχεται το λάδι, η διατροφική τους αξία δεν είναι ίδια. Η ελιά είναι τροφή πολύ πλούσια σε ασβέστιο και σε φώσφορο, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως έχει τριακόσιες φορές περισσότερη βιταμίνη Α από το λάδι. Η θερμιδική τους αξία δεν είναι αμελητέα: οι 5 ελιές δίνουν περίπου 45 θερμίδες. 
Συμβουλή: Οι ελιές έχουν συνήθως πολύ αλάτι και μπορεί να ανεβάσουν την πίεση. Προτιμήστε να τις ξαλμυρίσετε πριν τις φάτε ή επιλέξτε ελιές που έχουν συντηρηθεί με αλάτισμα και όχι με άλμη. Αν σας αρέσουν οι θρούμπες, οι οποίες συντηρούνται με χοντρό αλάτι, να τις ξεπλύνετε πριν τις χρησιμοποιήσετε


Πράσινη πιπεριά: Η πιπεριά έχει ελάχιστες θερμίδες (μια μέτρια πιπεριά δίνει 19 θερμίδες), είναι όμως από τα πιο πλούσια σε βιταμίνη C λαχανικά και περιέχει πολλά αντιοξειδτικά στοιχεία. Είναι αυτονόητο για την πιπεριά, όπως και για όλα τα λαχανικά που τρώγονται ωμά, πως πρέπει να πλυθεί πολύ καλά πριν μπει στη σαλάτα. Επίσης, θα πρέπει να αποφύγουμε κάθε επαφή των χεριών με τα μάτια όταν την καθαρίζουμε, αφού η καψιτίνη που περιέχει η πιπεριά είναι μια ουσία εξαιρετικά ερεθιστική για τον οργανισμό. 
Συμβουλή: Όταν αγοράζετε πιπεριές, δώστε προσοχή στο δέρμα τους: πρέπει να είναι λείο και να έχει ομοιόμορφο χρώμα. 


Κρεμμύδι: Ένα μέτριο κρεμμύδι δίνει 60 θερμίδες, ανήκει – όπως και το σκόρδο – στα λαχανικά που είναι γνωστά κυρίως για την αντισηπτική τους δράση, ενώ διάφορες μελέτες τα τελευταία χρόνια αναφέρονται και στην προστασία που είναι πιθανό να προσφέρει στον οργανισμό μας από τον καρκίνο. Όμως είναι γεγονός πως, ανεξάρτητα από το τι προσφέρει στον οργανισμό, μπορεί να το αποφεύγετε λόγω της έντονης μυρωδιάς και γεύσης του, ιδιαίτερα όταν είναι ωμό. Σε αυτή τη περίπτωση μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτό χωρίς να το φάτε: κόψτε το μέσα στη σαλάτα και, αφού περιμένετε λίγο μέχρι να αφήσει τα θρεπτικά του συστατικά, βρέχετε το ψωμί σας στο λάδι. 
Συμβουλή: Καθαρίστε τα κρεμμύδια μέσα στο νεροχύτη, πάνω από μια μικρή λεκάνη με νερό και όσο γίνεται πιο μακριά από τα μάτια σας, για να μην σας πιάσουν τα… κλάματα


Αγγούρι: Το βασικότερο συστατικό του αγγουριού είναι το νερό, γι’ αυτό και είναι αρκετά φτωχό σε διατροφική αξία σε σχέση με άλλα λαχανικά. Τρώγεται όμως πολύ ευχάριστα το καλοκαίρι, κυρίως λόγω της ντελικάτης και δροσερής του γεύσης. Ένα μέτριο αγγούρι δίνει 32 θερμίδες, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη και λίπος. Όταν διαλέγεται αγγούρια για τη σαλάτα προτιμήστε αυτά που έχουν ανοιχτό πράσινο χρώμα και είναι σκληρά στην υφή. Μπορούν να διατηρηθούν χωρίς πρόβλημα στο ψυγείο για 2 εβδομάδες. 
Συμβουλή: Βάλτε το στη σαλάτα χωρίς να το ξεφλουδίσετε, αφού φυσικά το πλύνετε πολύ καλά. Αν η φλούδα αφαιρεθεί, η διατροφική αξία του πέφτει σχεδόν στον μηδέν, καθώς όση βιταμίνη Α, C και φυτικές ίνες περιέχει βρίσκονται εκεί. 


Πηγή: ygeiaonline.gr 
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

find "to e-periodiko mas" on instagram