Το ρεμπέτικο τραγούδι επικρατεί στη δεκαετία 1930 - 1940

Το ρεμπέτικο τραγούδι επικρατεί στη δεκαετία 1930 - 1940



Η δεκαετία του 1930, παρά την ολοκληρωτική ανάπτυξη όλων των ειδών του ελληνικού τραγουδιού (ελαφρό, δημοτικό, λαϊκό, επιθεωρησιακό), θεωρείται η κατ' εξοχήν περίοδος της επικράτησης του ρεμπέτικου τραγουδιού.



Η πρώτη σπουδαία γενιά των μικρασιατών συνθετών όπως ο Κώστας Σκαρβέλης, ο Βαγγέλης Παπάζογλου, ο Παναγιώτης Τούντας, ο Σπύρος Περιστέρης, ο Γρηγόρης Ασίκης, ο Γιάννης Δραγάτσης κ.α. δίνει τη σκυτάλη στο Μάρκο Βαμβακάρη, το Γιώργο Μπάτη, τον Ανέστη Δελλιά, το Δημήτρη Γκόγκο γνωστότερο ως Μπαγιαντέρα, το Μανώλη Χρυσαφάκη, τον Κώστα Ρούκουνα και άλλους, ενώ λίγο πριν τη μεταξική λογοκρισία μια νέα γενιά έρχεται να απογειώσει το ρεμπέτικο τραγούδι. Δεν είναι άλλοι από τους Βασίλη Τσιτσάνη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Απόστολο Χατζηχρήστο και Μανώλη Χιώτη.





Την ίδια εποχή στη σκηνή της επιθεώρησης κυριαρχεί ένα δίδυμο Πέτρος Κυριακού και Γιώργος Καμβύσης οι οποίοι μεταφέρουν το ρεμπέτικο τραγούδι στο σανίδι και μέσα απ' αυτό αναδεικνύονται ως τραγουδιστές οι ηθοποιοί Βασίλης Αυλωνίτης, Βασίλης Μεσολογγίτης, Γιάννης Ιατρού, οι αδελφές Καίτη και Σοφία Βερώνη και φυσικά οι Άννα και Μαρία Καλουτά, τα γνωστά μας Καλουτάκια.

Δύο σημαντικοί θεσμοί δημιουργούνται με το κλείσιμο της δεκαετίας του ΄30. Η ίδρυση της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ραδιοφωνίας το 1938 και η γέννηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το 1939.




Οι γυναίκες ρεμπέτισσες έχουν τη δική τους λαμπρή ιστορία στη δεκαετία του 1930. Ξεχωριστές φωνές που άφησαν το δικό τους ανεξίτηλο στίγμα, τραγουδώντας Τούντα, Τσιτσάνη, Παπάζογλου, Σκαρβέλη, Βαμβακάρη, Περιστέρι και άλλους. 
Φωνές όπως η Ρίτα Αμπατζή, η Ιωάννα Γεωργακοπούλου και η Ρόζα Εσκενάζυ. Στο ενεργητικό τους έχουν εκατοντάδες ηχογραφήσεις τραγουδιών που έγιναν γνωστά κι αγαπημένα μέσα από τη δική τους ερμηνεία.




[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Πώς πήρε το όνομά του το Κολωνάκι;

Πώς πήρε το όνομά του το Κολωνάκι;



Η ονομασία της γνωστότερης ίσως συνοικίας Αθήνας, οφείλεται σε ένα μαρμάρινο μονολιθικό ρωμαϊκό κίονα, που βρισκόταν στη Δεξαμενή, δίπλα στο Αδριάνειο Υδραγωγείο. 
Το ύψος του ήταν 2 μέτρα και η διάμετρός του 30 εκατοστά και αναστηλώθηκε στη δεξιά σκάλα της Δεξαμενής. 
Οι Αθηναίοι της τουρκοκρατούμενης Αθήνας, προς αποτροπή επιδημιών ή άλλων συμφορών, συνήθιζαν να κάνουν λιτανείες και ιεροτελεστίες με θυσίες νεαρών μόσχων. 
Στα σημεία που κατέληγαν αυτές οι λιτανείες ολοκλήρωναν την ιεροτελεστία και έστηναν το «κολωνάκι». Από το 1938, το συγκεκριμένο "κολωνάκι" έχει μεταφερθεί στην πλατεία Φιλικής Εταιρείας. 
Έχουν βρεθεί πολλά σημεία στην Αθήνα, που είχαν στηθεί τέτοια κολωνάκια. 

πηγή: wikipedia
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Καπνίζετε; Διαβάστε ποιες τροφές σας ωφελούν!

Καπνίζετε; Διαβάστε ποιες τροφές σας ωφελούν!



Όλοι γνωρίζουμε πως το κάπνισμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση με τα καυσαέρια επιβαρύνουν τους πνεύμονες, οι οποίοι είναι το βασικότερο όργανο του σώματος για να έχουμε καλή υγεία και ευεξία.

Ασφαλώς ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι το μυστικό της καλής υγείας, αλλά δυστυχώς πολλοί είναι εκείνοι που δεν μπορούν να απαλλαγούν από την βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος.

Αν λοιπόν ανήκετε σ' αυτή την κατηγορία, μπορείτε να καταναλώνετε κάποια τρόφιμα που έχουν την ιδιότητα να απομακρύνουν τις τοξικές ουσίες από τουςπνεύμονές σας.

Ποιες είναι αυτές οι τροφές;


Τρεις κατηγορίες τροφίμων περιλαμβάνει η λίστα και καλό είναι να μπουν στη διατροφή των καπνιστών, αν δεν τα καταναλώνουν ήδη. Λαχανικά, φρούτα και ψάρια. Ας τα δούμε πιο συγκεκριμένα...

Λαχανικά: Μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, τα οποία ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Έτσι βοηθούν στην αποβολή των τοξινών. Το σπανάκι, τα παντζάρια και τα σπαράγγια καθώς και οι φακές, είναι επίσης απαραίτητα, αφού είναι πλούσια σε φολικό οξύ, το οποίο απομακρύνει τις καρκινογόνες ουσίες από τον οργανισμό.

Φρούτα: Ειδικά όσα έχουν πορτοκαλί χρώμα. Είναι πλούσια σε καροτενοειδή στοιχεία και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων. Σ΄αυτή την κατηγορία θα προσθέσουμε και τα καρότα παρόλο που δεν είναι φρούτα, έχουν πορτοκαλί χρώμα και είναι εξίσου πλούσια σε καροτενοειδή. Το αβοκάντο είναι επίσης πλούσιο σε ωμέγα - 3 λιπαρά οξέα και για το λόγο αυτό απαραίτητο για τους καπνιστές.

Ψάρια: Κυρίως ο σολομός και οι σαρδέλες τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα - 3 λιπαρά οξέα. Καταπολεμούν το χρόνιο άσθμα και καθαρίζουν τους πνεύμονες.

Τέλος, οι καπνιστές θα πρέπει να λαμβάνουν 125 mg οι άνδρες και 110 mg οι γυναίκες βιταμίνης C, καθώς και 1 τουλάχιστον φλιτζάνι πράσινο τσάι τη μέρα.

Αν δεν μπορείτε να κόψετε το κάπνισμα, προσέξτε τη διατροφή σας. Μπορεί να αποτρέψει τις δυσάρεστες επιπτώσεις, τουλάχιστον σε ένα βαθμό!!!





Πηγή: youweekly.gr
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Το κουτί γίνεται …ράφι!...

Το κουτί γίνεται …ράφι!...



Μπορεί να είναι μια λίγο πιο απαιτητική κατασκευή, αλλά αξίζει τον κόπο, δε νομίζετε;...

Ένα ξύλινο κουτί, φαίνεται άχρηστο, τουλάχιστον για το εσωτερικό του σπιτιού και ιδιαίτερα χρήσιμο για την αποθήκη. Αν όμως αντιστρέψουμε τους ...χώρους με λίγη δουλειά, θα έχουμε ένα χρησιμότατο ράφι.

Ας δούμε πώς, ξεκινώντας από τα υλικά που θα χρειαστούμε.
  • Χοντρό σκοινί 
  • Ξύλινο κουτί
  • χρώμα
Ξεκινάμε;

1. Μετράμε και σημαδεύουμε το σημείο όπου θέλουμε να ανοίξουμε τις τρύπες σε κάθε πλευρά του ξύλινο κουτιού. Πρόταση: οι τρύπες να είναι προς το κέντρο της πλευρά του πλαισίου, έτσι ώστε να διανέμουν σωστά το βάρος του ραφιού και να γίνει το κρέμασμά του, πιο εύκολα.

2. Ανοίγουμε τις τρύπες, χρησιμοποιώντας ένα τρυπάνι αρκετά μεγάλο για να φιλοξενήσει το σχοινί μας.

 
3. Περνάμε το σχοινί μας μέσα από κάθε τρύπα και δένουμε έναν κόμπο σε κάθε άκρο στο εσωτερικό του κουτιού.

4. Χρωματίζουμε το εξωτερικό άκρο του κουτιού και αφήνουμε να στεγνώσει. Μπορεί να απαιτήσει μερικές στρώσεις μπογιάς.


5. Κρεμάμε ράφι μας και το ...γεμίζουμε!



Σημείωση: Μπορείτε να παραλείψετε αν θέλετε το σχοινί και να το κρεμάσετε ως κάδρο όπως έκανα εγώ. 

Μαρίνα



πηγή: brit.com
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Πεινάς;... Φάε μπάλα!

Πεινάς;... Φάε μπάλα!


Μπορεί η στρογγυλή θεά να ασκεί μεγάλη γοητεία παγκοσμίως, αλλά να παρουσιάζεται και ως ο τρόπος, που θα ξεφύγει κανείς από την πραγματικότητα, εμένα τουλάχιστον μου μοιάζει υπερβολικό στις μέρες μας!...

Αυτές οι διαφημίσεις του Μάνου Σέργιου, που είναι κομμάτι της Εθνικής Ομάδας και που μπαίνει στο πετσί του ρόλου, παίζοντας ως ο 12ος παίκτης, για την Ελληνική Ομάδα, είναι σχεδόν ειρωνικός.
Εδώ καράβια και χώρες χάνονται μανούλα μου, η νίκη σε αγώνες Μουντιάλ μας μάραναν! Τι μας λες!!!

Πριν αρχίσετε τις αντιρρήσεις, σπεύδω να εξηγήσω τη γνώμη μου. 
Άντε και πάει καλά ο κάθε αγώνας της Εθνικής. Άντε και κερδίζουμε και μπαίνουμε στους 16 και μετά στους 8... Άντε και φτάνουμε και στον τελικό, σας λέω εγώ!...

Πόσο θα κρατήσει η χαρά μας; Μια ώρα, μια μέρα, μια βδομάδα; Ένα μήνα το πολύ!!! Θα το πάρουν και τα ΜΜΕ και θα το κάνουν λάστιχο, δε λέω, θα στήσουν και μια σειρά εκπομπών, που θα αναλύουν το θρίαμβο και θα είμαστε όλοι εθνικά υπερήφανοι!!!

Θα είμαστε;... Σίγουρο αυτό, καρατσεκαρισμένο;
Γιατί εγώ μια αμφιβολία την έχω, μη σας πω και δυο... 
Και πώς να μην έχω δηλαδή; 

Όταν από τη μια με κάνουν τον 12ο παίκτη της Εθνικής και από την άλλη έχω το καημό της άδειας μου τσέπης, την ανασχηματισμένη κυβέρνηση και τη Βουλή που πήγε διακοπές πριν τελειώσουν τα σχολεία, είναι να μη σαλτάρω;
Όταν οι δικαιωμένες καθαρίστριες του υπ. Οικονομικών, κάνουν "διακοπές" έξω από το Υπουργείο, όταν οι απολύσεις κάνουν βόλτα, σε όλη την επικράτεια πιο πολύ κι απ' τους τουρίστες, όταν οι άστεγοι πολλαπλασιάζονται, όταν το καλάθι της νοικοκυράς μικραίνει ολοένα κι από καλάθι γίνεται τσαντάκι, εγώ τι θέλετε να κάνω;

Νιώθω σαν το ποντίκι μπροστά στο τυρί και τη φάκα!... 
Το κακό είναι πως είμαι υποψιασμένο ποντίκι και βλέπω και το τυρί και τη φάκα. Έλα όμως που πεινάω κιόλας!...
Κι αυτό που φοβάμαι, ξέρετε ποιο είναι; Φοβάμαι ότι θα μου πουν οσονούπω: "Πεινάς;... Φάε μπάλα!!!"...
Μαρίνα

[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Σανδάλια, κόσμημα!

Σανδάλια, κόσμημα!



Όταν είδαμε αυτά τα πανέμορφα σανδάλια, θυμηθήκαμε τότε που είμασταν μικρές και τα δερμάτινα σανδάλια από το Μοναστηράκι ήταν must!... Βλέπετε η μόδα κύκλους κάνει!

Η φαντασία της Erica από το honestlywtf.com, τα πήγε ένα βήμα πιο μπροστά, δίνοντας σ' αυτά μια φρέσκια νότα και σε μας την αφορμή να δημιουργήσουμε τα "δικά" μας σανδάλια, αφήνοντας τη φαντασία μας να ...οργιάσει!!




Αν θέλετε να τα φτιάξετε όπως της Erica, δεν έχετε παρά να προμηθευτείτε 8 κρύσταλλα Swarovski, διαστάσεων 27 x 18,5 mm, τις αντίστοιχες "θήκες" τους και μια δυνατή κόλλα. Ακολουθείστε τα βήματα όπως στις παρακάτω φωτογραφίες και θα τα έχετε στα ...πόδια σας!!!



πηγή: honestlywtf.com
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Δεν μύρισα τα νύχια μου!

Δεν μύρισα τα νύχια μου!


(από πού προήλθε η φράση;)


Στην αρχαιότητα κατά την περίοδο των αγώνων λίγο προτού οι αθλητές μπουν στο Στάδιο, πολλοί θεατές (έξω από το Στάδιο) έβαζαν μεγάλα στοιχήματα, για τον ένα ή τον άλλο αθλητή, όπως γίνεται σε πολλές περιπτώσεις και σήμερα. 

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι, που πήγαιναν στα διάφορα μαντεία, για να μάθουν το νικητή. Οι "μάντισσες" βουτούσαν τότε τα νύχια τους σ' ένα υγρό, καμωμένο από δαφνέλαιο, ύστερα τα έβαζαν κοντά στη μύτη τους κι έπεφταν σ' ένα είδος καταληψίας. 

Τότε ακριβώς έλεγαν και το όνομα του νικητή. Από το περίεργο αυτό γεγονός έμεινε ως τα χρόνια μας η φράση: ".. δε μύρισα τα νύχια μου", που τη λέμε συνήθως, όταν μας ρωτούν για κάποιο γνωστό συμβάν, το οποίο εμείς δεν έχουμε μάθει.  



[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

find "to e-periodiko mas" on instagram