Δεντρολίβανο, για τόνωση της μνήμης


Το δεντρολίβανο είναι ιθαγενές φυτό της Νότιας Ευρώπης. Από την αρχαιότητα χρησιμοποιείται για να δυναμώσει τη μνήμη. Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν σύμβουλο πίστης για τους εραστές!

Παλαιότερα πολλοί ήταν εκείνοι που έκαιγαν αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου στο χώρο που διάβαζαν σπουδαστές, έτσι ώστε να τονωθεί η μνήμη τους!
Φύεται στη Μεσόγειο, αλλά καλλιεργείται και σε όλο τον κόσμο. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους ή μοσχεύματα την άνοιξη και προτιμά τα θερμά, μετρίως ξηρά κλίματα και προφυλαγμένες θέσεις. Οι κλώνοι του συλλέγονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μετά την εποχή της ανθοφορίας και ξηραίνονται σε σκιερό μέρος.
Το δενδρολίβανο, γνωστό και ως αρισμαρί, στην Κύπρο είναι γνωστό με το όνομα λασμαρί, είναι αρωματικός, αειθαλής θάμνος ο οποίος ανήκει στο γένος Ροσμαρίνος και στην οικογένεια των Χειλανθών.
Διεγερτικό του κυκλοφορικού
Το δεντρολίβανο έχει κεντρικό ρόλο στην ευρωπαϊκή βοτανοθεραπευτική. Βότανο θερμαντικό, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο, βελτιώνοντας τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Ακόμη, καταπραΰνει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες και ενισχύει την ανάπτυξη της τριχοφυΐας, ενισχύοντας την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής.
Νευρικά προβλήματα
Το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται για την θεραπεία της επιληψίας και της σκοτοδίνης.
Κακή κυκλοφορία του αίματος
Πιστεύεται ότι το βότανο ανεβάζει τη χαμηλή πίεση και είναι πολύτιμο για τις λιποθυμίες και την αδυναμία, που σχετίζονται με την ανεπάρκεια της κυκλοφορίας του αίματος.
Αναζωογονητικό
Βοηθά στην αποθεραπεία από μακροχρόνιο άγχος και χρόνιες ασθένειες. Πιστεύεται ότι διεγείρει τα επινεφρίδια και χρησιμοποιείται ειδικά για την ατονία, ιδιαίτερα όταν αυτή συνοδεύεται από κακή κυκλοφορία του αίματος και δυσπεψία.
Βότανο που ανεβάζει τη διάθεση
Το δεντρολίβανο συχνά, χορηγείται σε άτομα, που, αν και δεν είναι πραγματικά άρρωστα, βρίσκονται σε ένταση και "αδυνατούν να ευημερήσουν". Χαίρει εκτίμησης ως βότανο που ανεβάζει τη διάθεση και είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις κατάθλιψης ήπιας μορφής.
Άλλες χρήσεις
Ως λοσιόν ή αραιωμένο αιθέριο έλαιο, καταπραΰνει τους επώδυνους, λόγω ρευματισμών, μυς με την επάλειψη.
Αν προσθέσετε το έγχυμα ή αιθέριο έλαιο στο νερό του μπάνιου, θα αναζωογονηθήτε πλήρως. Οι αναθυμιάσεις του εξάλλου, βοηθούν στη συγκέντρωση.
Στη μαγειρική χρησιμοποιείται όχι μόνο για το ξεχωριστό άρωμα, που δίνει στα κρεατικά, αλλά γιατί, μαζί με το θυμάρι, δρουν έτσι ώστε τα λιπαρά κρέατα να μην επιβαρύνουν, με τα λιπαρά τους, τον οργανισμό.
Στην κοσμετολογία, χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, λόγω της συμβολής του στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος.


Σημείωση: Για να παρασκευάσετε το έγχυμα, ζεσταίνετε ένα δοχείο και προσθέτετε το βότανο. Προσθέστε βραστό νερό και κλείστε το καπάκι του δοχείου για 10 λεπτά, αφήνοντας να ολοκληρωθεί η έγχυση. Κατόπιν σουρώνετε το έγχυμα και το χρησιμοποιείτε.



πηγή: Βοτανοθεραπεία - Μεγάλη εγκυκλοπαίδεια θεραπευτικών φυτών
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram