Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Powered By | blogger widgets

Σελινάτο Λέσβου


Από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στη Λέσβο δεν έλειπε, ούτε λείπει μέχρι σήμερα, το παραδοσιακό σελινάτο, δηλαδή χοιρινό με σέλινο. Βρήκαμε την αυθεντική συνταγή και σας την παρουσιάζουμε.


Υλικά:
1,5 κιλό χοιρινό κρέας
1,5 κιλό σέλινο
4 καρότα (προαιρετικά)
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κουτ. σούπας βούτυρο
2 αυγά
1,5 - 2 λεμόνια
1 φλ. καφέ ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το σέλινο και το ρίχνουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο βραστό νερό. Το αφήνουμε να βράσει για 20 περίπου λεπτά.
Παράλληλα κόβουμε το κρέας σε κομμάτια, το πλένουμε και το αφήνουμε να αχνιστεί, σε μια κατσαρόλα με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Μόλις ασπρίσει το κρέας προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Θα το "τσιγαρίσουμε" για λίγο και στη συνέχεια ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί όλο το κρέας. Το αφήνουμε να βράσει για 1 ώρα και 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει.
Στη συνέχεια σουρώνουμε το σέλινο και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το κρέας, προσθέτοντας αλάτι και το καρότο κομμένο σε λεπτές φέτες. Το αφήνουμε να βράσει για άλλη μία ώρα και το βγάζουμε από τη φωτιά. 
Χτυπάμε τα αυγά με το λεμόνι προσθέτοντας αργά αργά ζωμό από το φαγητό και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Ανακινούμε καλά μέχρι να πήξει και το αποσύρουμε από τη φωτιά.

Δοκιμάστε το!

Σημείωση: Η συνταγή είναι από μυτιληνιά νοικοκυρά. Όπως η ίδια μας εξηγεί, παραδοσιακή συνταγή δεν περιέχει καρότα. Αυτά προστέθηκαν μεταγενέστερα για όσους τα αγαπούν.

πηγή φωτογραφίας: 24-ores.com

Τα αγαπημένα του μήνα

Ήταν πανσέληνος, θυμάσαι;

Βραδιά πανσέληνου και μια χούφτα ασήμι σκορπά στον ορίζοντα λούζει τα πλακόστρωτα, τις μικρές αυλές τα λαξεμένα χωριά, που σκαρφαλώνουν στα βραχώδη νησάκια  των Κυκλάδων και της άγονης γραμμής
Ανάμεσα στις βουκαμβύλιες και στα ασβεστωμένα παρτέρια ξεπηδούν βήματα που μετρούν τη γοητεία τόπων μαγικών κι εκεί παρέα με το θαλασσινό αγέρι όρκους δίνουν έρωτα σε τρυφερά χείλη
Στην άμμο, κοχύλια ασημόχρυσα πολύτιμα πετράδια γίνονται κι αποθέτονται μ’ ευλάβεια σε κοριτσίστικους λαιμούς Φιλιά και όνειρα σκορπίζονται στη γλυκιά νύχτα μαζί με τους ήχους του παφλασμού
Μετρά το κύμα καλοκαίρια και κορμιά εικόνες που μπλέκονται στο χώρο και στο χρόνο κι αφήνουν αποτύπωμα βαθύ σε καρδιές αλώβητες μοναχικές Ήταν πανσέληνος, θυμάσαι;
Χορεύουν ανέμελα οι φλόγες της φωτιάς κι εγώ κουρνιάζω ξανά στην αγκαλιά σου Ο ήχος των ονείρων μας μου λέει ψιθυριστά Ήταν πανσέληνος, δε ξέχασα, γι’ αυτό θα είμαι πάντα κοντά σου…



Καφές φραπέ, μια ελληνική ιστορία 60 χρόνων...

Συνηθίζουμε να λέμε ελληνικό τον καφέ που γίνεται στο μπρίκι, με το μερακλίδικο καϊμάκι και το εκπληκτικό άρωμα. Ελληνικός όμως είναι και ο φραπέ, αφού έλληνας τον επινόησε, εδώ και 60 χρόνια.

Η ιστορία ξεκινά από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου γεννήθηκε τυχαία το 1957, ο φραπέ από τον Δημήτρη Βακόνδιο. Ο αντιπρόσωπος της ελβετικής εταιρείας Νεστλέ στην Ελλάδα Γιάννης Δρίτσας, παρουσίασε ένα νέο προϊόν για παιδιά στη ΔΕΘ. Ένα σοκολατούχο ρόφημα που παρασκευαζόταν στιγμιαία αναμιγνύοντας το με γάλα και χτυπώντας το στο σέικερ. Προϊόν της ίδιας εταιρίας ήταν και ο στιγμιαίος καφές nescafe, που ήταν ο αγαπημένος του Δημήτρη Βισκόνδιου και συνήθιζε να τον πίνει μέχρι τότε ζεστό. παρασκευασμένο με βραστό νερό και ζάχαρη. Στο διάλειμμα του στη ΔΕΘ, επειδή δεν έβρισκε βραστό νερό, σκέφτηκε να βάλει στο σέικερ το στιγμιαίο καφέ, τη ζάχαρη και κρύο νερό, δημιουργώντας έτσι τον πρώτο φραπέ της ιστορίας.

Από τότε, υπήρξαν διάφορες παραλλαγές με τα βασικά στοιχεία το στιγμιαίο καφέ, το κρύο…

Κρέμες προσώπου από 6 έως 20 ευρώ

Ποιος είπε ότι οι κρέμες προσώπου, πρέπει να είναι ακριβές για να είναι καλές; Είναι ένας μύθος που έχει προ πολλού καταριφθεί κι ας φοβόμαστε να το παραδεχθούμε…

Στα ράφια των selfservice, μπορούμε να βρούμε κρέμες προσώπου που θα περιποιηθούν το δέρμα μας, χωρίς να αδειάσουν το ήδη …ταλαιπωρημένο πορτοφόλι μας. Κρέμες που η τιμή τους ξεκινά από 6 ευρώ και δεν ξεπερνά τα 20 στην ακριβότερη εκδοχή τους.

Η πρώτη Ελληνίδα φοιτήτρια.

Στις μέρες μας, είναι αυτονόητο και πολύ συνηθισμένο, οι κοπέλες να σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο και μάλιστα στατιστικές μελέτες αναφέρουν πως (σε ορισμένες τουλάχιστον σχολές), είναι περισσότερες από τα αγόρια.

Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Οι γυναίκες σ' όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, ήταν ανθρώπινα όντα υποδεέστερα των ανδρών. Δεν είχαν ούτε πρόσβαση, αλλά ούτε και δικαίωμα στη μόρφωση, με μόνη αιτία, το φύλο τους.

Ισχυρός συναισθηματικά, άνθρωπος

Πόσο εύκολα θα μπορούσε να περιγράψει κανείς ένα άνθρωπο, που είναι συναισθηματικά ισχυρός; Είναι διαφορετικός από τους άλλους στην όψη, στην περπατησιά, στην ομιλία;... Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί τόσο εύκολα. Σίγουρα όμως δεν κυκλοφορεί με ταμπελίτσα στο μέτωπο, ούτε έχει πράσινο δέρμα...Δεν μπορούμε να σας πούμε τι ακριβώς κάνει, μπορούμε όμως να σας πούμε τι δεν κάνει!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...