Κρεμμυδοντολμάδες ή σουγάνια


Άλλο ένα χριστουγεννιάτικο παραδοσιακό φαγητό από το πλούσιο, σε ποικιλία εδεσμάτων, τραπέζι της Λέσβου. 

Αν θελήσετε να το φτιάξετε, θα χρειαστείτε:

1/2 κιλό κιμά, από αρνίσιο κρέας
1 φλυτ. τσαγιού ρύζι
1 κρεμμύδι για τη γέμιση ψιλοκομμένο
1 κιλό κρεμμύδια 
άνηθος
αλάτι & πιπέρι
1 φλυτ. καφέ ελαιόλαδο
ζεστό νερό

Πώς θα τους φτιάξετε:
Καθαρίστε τα κρεμμύδια και βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει για λίγη ώρα (5 λεπτά είναι αρκετά), χωρίς να διαλυθούν. Στη συνέχεια σουρώστε τα.
Ανακατέψτε τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά και το μισό ελαιόλαδο και ανοίξτε τα φύλλα του κρεμμυδιού ένα - ένα με προσοχή. Βάζετε μέσα λίγη από τη "γέμιση" και τα τυλίγετε. 
Τα τοποθετείτε σε κατσαρόλα, ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και όσο ζεστό νερό χρειάζονται για να καλυφθούν. 
Τοποθετείστε ένα πιάτο ανάποδα για να μην ανοίξουν κατά το μαγείρεμα και βράστε τα σε σιγανή φωτιά μέχρι να απορροφήσουν όλο το νερό και να μείνουν με το λαδάκι τους.

Μπορείτε να τους σερβίρετε με σάλτσα αυγολέμονο ή με μπόλικο λεμονάκι.

Σημείωση: Σε άλλα μέρη της Λέσβου, αντί για άνηθο χρησιμοποιούν μαϊντανό και προσθέτουν και λίγο κύμινο. Όπως κι αν τους φτιάξετε είναι πεντανόστιμοι!

Καλή επιτυχία
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram