Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Powered By | blogger widgets

Γαλακτομπούρεκο Μυτιλήνης


Μετά την πίκρα που όλοι νιώσαμε από τις φριχτές ειδήσεις του αστυνομικού δελτίου, των τελευταίων ημερών, σκεφτήκαμε να σας γλυκάνουμε λίγο, για να πάνε οι πίκρες κάτω (όσο μπορούν τουλάχιστον), όπως λέει και ο λαός μας με μια αγαπημένη μας συνταγή για γαλακτομπούρεκο.



Στη Μυτιλήνη, το γαλακτομπούρεκο είναι τυλιχτό και λαχταριστό. Γίνεται εύκολα και δεν μπορεί να αποτύχει. Αυτή την παραδοσιακή συνταγή που ξέρουν όλες οι νοικοκυρές του νησιού, θα μοιραστούμε μαζί σας σήμερα.

Υλικά που χρειάζονται:

Για τη γέμιση:
350 gr ζάχαρη
6 αυγά
1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
7 φλ. τσαγιού βρασμένο γάλα
1 φλ. τσαγιού βούτυρο
1 kg φύλλο κρούστας για γλυκά
φλούδα από ένα λεμόνι

Για το σιρόπι:
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλ. τσαγιού νερό
το χυμό 1/2 λεμονιού

Πώς θα το φτιάξουμε
Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση ως εξής:
Χτυπάμε μαζί, τη ζάχαρη με τα αυγά και προσθέτουμε το σιμιγδάλι δουλεύοντας το μίγμα καλά, έτσι ώστε να ανακατευτεί καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα και τη φλούδα του λεμονιού και το βάζουμε στη φωτιά μέχρι να πήξει. Θα χρειαστούν περίπου 5 λεπτά. Αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει, πριν φτιάξουμε τα γαλακτομπούρεκα.

Για να τα γεμίσουμε πρέπει πρώτα να κόψουμε το φύλλο με τον ακόλουθο τρόπο που δείχνει το σχήμα. Δηλαδή, στα τέσσερα...
Τώρα θα πάρουμε ένα ένα τα κομμάτια φύλλου και αφού αλείψουμε με ένα πινέλο βούτυρο, θα τοποθετήσουμε στην άκρη λίγη κρέμα (μια - δυο κουταλιές της σούπας περίπου), θα διπλώσουμε τις άκρες έτσι ώστε να σκεπάσουν την κρέμα, θα αλείψουμε πάλι βούτυρο και στη συνέχεια, θα τυλίξουμε σε ρολλό.
Το παρακάτω σχήμα θα σας δώσει μια εικόνα. Βούτυρο, κρέμα στη άκρη (2), διπλώνουμε τις άκρες (1), βούτυρο ξανά και τύλιγμα σε ρολλό.

Τα τοποθετούμε σε ταψί βουτυρωμένο και βουτυρώνουμε και την επιφάνειά τους, πριν τα ψήσουμε στους 170 οC μέχρι να ροδίσουν.

Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε το σιρόπι και το ρίχνουμε, όταν τα γαλακτομπούρεκα είναι χλιαρά και το σιρόπι καυτό!

Δοκιμάστε τα και θα τα αγαπήσετε!


Τα αγαπημένα του μήνα

Ήταν πανσέληνος, θυμάσαι;

Βραδιά πανσέληνου και μια χούφτα ασήμι σκορπά στον ορίζοντα λούζει τα πλακόστρωτα, τις μικρές αυλές τα λαξεμένα χωριά, που σκαρφαλώνουν στα βραχώδη νησάκια  των Κυκλάδων και της άγονης γραμμής
Ανάμεσα στις βουκαμβύλιες και στα ασβεστωμένα παρτέρια ξεπηδούν βήματα που μετρούν τη γοητεία τόπων μαγικών κι εκεί παρέα με το θαλασσινό αγέρι όρκους δίνουν έρωτα σε τρυφερά χείλη
Στην άμμο, κοχύλια ασημόχρυσα πολύτιμα πετράδια γίνονται κι αποθέτονται μ’ ευλάβεια σε κοριτσίστικους λαιμούς Φιλιά και όνειρα σκορπίζονται στη γλυκιά νύχτα μαζί με τους ήχους του παφλασμού
Μετρά το κύμα καλοκαίρια και κορμιά εικόνες που μπλέκονται στο χώρο και στο χρόνο κι αφήνουν αποτύπωμα βαθύ σε καρδιές αλώβητες μοναχικές Ήταν πανσέληνος, θυμάσαι;
Χορεύουν ανέμελα οι φλόγες της φωτιάς κι εγώ κουρνιάζω ξανά στην αγκαλιά σου Ο ήχος των ονείρων μας μου λέει ψιθυριστά Ήταν πανσέληνος, δε ξέχασα, γι’ αυτό θα είμαι πάντα κοντά σου…



Καφές φραπέ, μια ελληνική ιστορία 60 χρόνων...

Συνηθίζουμε να λέμε ελληνικό τον καφέ που γίνεται στο μπρίκι, με το μερακλίδικο καϊμάκι και το εκπληκτικό άρωμα. Ελληνικός όμως είναι και ο φραπέ, αφού έλληνας τον επινόησε, εδώ και 60 χρόνια.

Η ιστορία ξεκινά από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου γεννήθηκε τυχαία το 1957, ο φραπέ από τον Δημήτρη Βακόνδιο. Ο αντιπρόσωπος της ελβετικής εταιρείας Νεστλέ στην Ελλάδα Γιάννης Δρίτσας, παρουσίασε ένα νέο προϊόν για παιδιά στη ΔΕΘ. Ένα σοκολατούχο ρόφημα που παρασκευαζόταν στιγμιαία αναμιγνύοντας το με γάλα και χτυπώντας το στο σέικερ. Προϊόν της ίδιας εταιρίας ήταν και ο στιγμιαίος καφές nescafe, που ήταν ο αγαπημένος του Δημήτρη Βισκόνδιου και συνήθιζε να τον πίνει μέχρι τότε ζεστό. παρασκευασμένο με βραστό νερό και ζάχαρη. Στο διάλειμμα του στη ΔΕΘ, επειδή δεν έβρισκε βραστό νερό, σκέφτηκε να βάλει στο σέικερ το στιγμιαίο καφέ, τη ζάχαρη και κρύο νερό, δημιουργώντας έτσι τον πρώτο φραπέ της ιστορίας.

Από τότε, υπήρξαν διάφορες παραλλαγές με τα βασικά στοιχεία το στιγμιαίο καφέ, το κρύο…

Κρέμες προσώπου από 6 έως 20 ευρώ

Ποιος είπε ότι οι κρέμες προσώπου, πρέπει να είναι ακριβές για να είναι καλές; Είναι ένας μύθος που έχει προ πολλού καταριφθεί κι ας φοβόμαστε να το παραδεχθούμε…

Στα ράφια των selfservice, μπορούμε να βρούμε κρέμες προσώπου που θα περιποιηθούν το δέρμα μας, χωρίς να αδειάσουν το ήδη …ταλαιπωρημένο πορτοφόλι μας. Κρέμες που η τιμή τους ξεκινά από 6 ευρώ και δεν ξεπερνά τα 20 στην ακριβότερη εκδοχή τους.

Ισχυρός συναισθηματικά, άνθρωπος

Πόσο εύκολα θα μπορούσε να περιγράψει κανείς ένα άνθρωπο, που είναι συναισθηματικά ισχυρός; Είναι διαφορετικός από τους άλλους στην όψη, στην περπατησιά, στην ομιλία;... Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί τόσο εύκολα. Σίγουρα όμως δεν κυκλοφορεί με ταμπελίτσα στο μέτωπο, ούτε έχει πράσινο δέρμα...Δεν μπορούμε να σας πούμε τι ακριβώς κάνει, μπορούμε όμως να σας πούμε τι δεν κάνει!!!

Η μόδα στη δεκαετία του 1930

Όπως όλοι γνωρίζουμε η μόδα δεν εκφράζει μόνο την ανάγκη ανανέωσης της εξωτερικής εμφάνισης ανά εποχή. Επηρεάζεται άμεσα και από τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούν. Έτσι, η οικονομική κρίση του 1929 είναι φυσικό να επηρεάσει και τη μόδα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...