Γαλακτομπούρεκο Μυτιλήνης



Μετά την πίκρα που όλοι νιώσαμε από τις φριχτές ειδήσεις του αστυνομικού δελτίου, των τελευταίων ημερών, σκεφτήκαμε να σας γλυκάνουμε λίγο, για να πάνε οι πίκρες κάτω (όσο μπορούν τουλάχιστον), όπως λέει και ο λαός μας με μια αγαπημένη μας συνταγή για γαλακτομπούρεκο.

Στη Μυτιλήνη, το γαλακτομπούρεκο είναι τυλιχτό και λαχταριστό. Γίνεται εύκολα και δεν μπορεί να αποτύχει. Αυτή την παραδοσιακή συνταγή που ξέρουν όλες οι νοικοκυρές του νησιού, θα μοιραστούμε μαζί σας σήμερα.

Υλικά που χρειάζονται:

Για τη γέμιση:
350 gr ζάχαρη
6 αυγά
1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
7 φλ. τσαγιού βρασμένο γάλα
1 φλ. τσαγιού βούτυρο
1 kg φύλλο κρούστας για γλυκά
φλούδα από ένα λεμόνι

Για το σιρόπι:
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλ. τσαγιού νερό
το χυμό 1/2 λεμονιού

Πώς θα το φτιάξουμε
Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση ως εξής:
Χτυπάμε μαζί, τη ζάχαρη με τα αυγά και προσθέτουμε το σιμιγδάλι δουλεύοντας το μίγμα καλά, έτσι ώστε να ανακατευτεί καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα και τη φλούδα του λεμονιού και το βάζουμε στη φωτιά μέχρι να πήξει. Θα χρειαστούν περίπου 5 λεπτά. Αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει, πριν φτιάξουμε τα γαλακτομπούρεκα.

Για να τα γεμίσουμε πρέπει πρώτα να κόψουμε το φύλλο με τον ακόλουθο τρόπο που δείχνει το σχήμα. Δηλαδή, στα τέσσερα...
Τώρα θα πάρουμε ένα ένα τα κομμάτια φύλλου και αφού αλείψουμε με ένα πινέλο βούτυρο, θα τοποθετήσουμε στην άκρη λίγη κρέμα (μια - δυο κουταλιές της σούπας περίπου), θα διπλώσουμε τις άκρες έτσι ώστε να σκεπάσουν την κρέμα, θα αλείψουμε πάλι βούτυρο και στη συνέχεια, θα τυλίξουμε σε ρολλό.
Το παρακάτω σχήμα θα σας δώσει μια εικόνα. Βούτυρο, κρέμα στη άκρη (2), διπλώνουμε τις άκρες (1), βούτυρο ξανά και τύλιγμα σε ρολλό.

Τα τοποθετούμε σε ταψί βουτυρωμένο και βουτυρώνουμε και την επιφάνειά τους, πριν τα ψήσουμε στους 170 οC μέχρι να ροδίσουν.

Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε το σιρόπι και το ρίχνουμε, όταν τα γαλακτομπούρεκα είναι χλιαρά και το σιρόπι καυτό!

Δοκιμάστε τα και θα τα αγαπήσετε!


to e-periodiko mas
1 Σχόλια

1 σχόλιο:

  1. δεν έχω ξαναδεί αυτή τη συνταγή κάπου. καμιά φορά όταν βαριέμαι αγοράζω έτοιμα κατεψυγμένα γλυκά. έχει τα πάντα εδώ https://www.papa-pastry.com/el

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram