Το ταχίνι, είναι γνωστό από τα αρχαία χρόνια, όπου η παραγωγή του αποτελούσε κανονική ιεροτελεστία. Οι εργάτες έβαζαν αποβραδίς το σουσάμι σε ένα μεγάλο ξύλινο βαρέλι και το μούσκευαν. Στη συνέχεια άνοιγαν λίγο το πώμα στο κάτω μέρος του βαρελιού και το στράγγιζαν.
Έτσι ο όγκος του σπόρου διπλασιαζόταν. Αν ήθελαν να το αποφλοιώσουν, το έβαζαν μέσα σε τσουβάλια και το χτυπούσαν με ένα ξύλο. Έπειτα το άδειαζαν σε νερό και αλάτι για να χωριστεί ο φλοιός από τον καρπό, το στράγγιζαν σε σουρωτήρια και το έψηναν σε ειδικό φούρνο, ανακατεύοντάς το με ένα ξύλινο φτυάρι, με μεγάλη προσοχή αφού ο σπόρος έπρεπε να ψηθεί αλλά όχι να καεί.
Αφού το μάζευαν σε ένα ξύλινο δοχείο στη συνέχεια το έβαζαν στις πέτρες που κινούσαν ζώα και συνθλιβόταν ο ψημένος σπόρος για να παραχθεί το ταχίνι, το οποίο συλλεγόταν σε δοχεία και έβραζε κατόπιν σε καζάνια με νερό.
Στις μέρες μας οι περισσότεροι από μας το θυμόμαστε σε εποχή νηστείας, αφού δεν γνωρίζουμε τα σημαντικά οφέλη που έχει στην υγεία μας.
Το ταχίνι θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι μια super τροφή κι αυτό γιατί είναι εξαιρετικής θρεπτικής αξίας, με καλής (βιολογικής αξίας) πρωτεΐνη, ωφέλιμα λιπαρά οξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Ας δούμε τι μας προσφέρει μια κουταλιά ταχίνι.
* Ενέργεια 89 θερμίδες
* Πρωτεΐνη 2,55 γρ.
* Ολικά λιπαρά 8,06 γρ.
* Υδατάνθρακες 3,18 γρ.
* Φυτικές ίνες 1,4 γρ.
* Απλά σάκχαρα 0,07 γρ.
* Ασβέστιο 64 mg
* Σίδηρος 1,34 mg
* Μαγνήσιο 14 mg
* Φώσφορος 110 mg
* Κάλιο 62 mg
* Νάτριο 17 mg
* Ψευδάργυρος 0,69 mg
* Χαλκός 0,242 mg
* Μαγγάνιο 0,218 mg
* Σελήνιο 0,3 μg
* Θειαμίνη 0,183 mg
* Ριβοφλαβίνη 0,071 mg
* Νιασίνη 0,818 mg
* Παντοθενικό οξύ 0,104 mg
* Βιταμίνη Β6 0,022 mg
* Φυλλικό οξύ 15 μg
* Βιταμίνη E 0,04 mg
* Πρωτεΐνη 2,55 γρ.
* Ολικά λιπαρά 8,06 γρ.
* Υδατάνθρακες 3,18 γρ.
* Φυτικές ίνες 1,4 γρ.
* Απλά σάκχαρα 0,07 γρ.
* Ασβέστιο 64 mg
* Σίδηρος 1,34 mg
* Μαγνήσιο 14 mg
* Φώσφορος 110 mg
* Κάλιο 62 mg
* Νάτριο 17 mg
* Ψευδάργυρος 0,69 mg
* Χαλκός 0,242 mg
* Μαγγάνιο 0,218 mg
* Σελήνιο 0,3 μg
* Θειαμίνη 0,183 mg
* Ριβοφλαβίνη 0,071 mg
* Νιασίνη 0,818 mg
* Παντοθενικό οξύ 0,104 mg
* Βιταμίνη Β6 0,022 mg
* Φυλλικό οξύ 15 μg
* Βιταμίνη E 0,04 mg
Το ταχίνι λοιπόν, προστατεύει τον οργανισμό μας από τους οξειδωτικούς παράγοντες που δημιουργούν βλάβες στην υγεία μας, όπως είναι τόσο τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης αλλά και διάφορες μορφές καρκίνου.
Εμποδίζει τη δημιουργία ελευθέρων ριζών και έτσι εμποδίζει τη γήρανση των κυττάρων του οργανισμού.
Τα συστατικά του αποτρέπουν την οξείδωση των λιπαρών οξέων στον οργανισμό, συμβάλλοντας στην αποφυγή δημιουργίας αθηροσκλήρωσης.
Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στον οργανισμό
Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
Περιέχει σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και έτσι είναι ιδανικό για τους διαβητικούς.
Δίνει ενέργεια, συντελεί στην παραγωγή αντισωμάτων, ενώ ενισχύει την καλή λειτουργία των εντέρων και του ήπατος.
Για όλα τα παραπάνω, κάντε καθημερινά ένα δώρο στον εαυτό σας. Καταναλώστε μία κουταλιά, ταχίνι!
Πηγές πληροφοριών: onmed.gr, ygeiaonline.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!