Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Powered By | blogger widgets

Το ταχίνι και τα οφέλη του!


Το ταχίνι, είναι γνωστό από τα αρχαία χρόνια, όπου η παραγωγή του αποτελούσε κανονική ιεροτελεστία. Οι εργάτες έβαζαν αποβραδίς το σουσάμι σε ένα μεγάλο ξύλινο βαρέλι και το μούσκευαν. Στη συνέχεια άνοιγαν λίγο το πώμα στο κάτω μέρος του βαρελιού και το στράγγιζαν.
Έτσι ο όγκος του σπόρου διπλασιαζόταν. Αν ήθελαν να το αποφλοιώσουν, το έβαζαν μέσα σε τσουβάλια και το χτυπούσαν με ένα ξύλο. Έπειτα το άδειαζαν σε νερό και αλάτι για να χωριστεί ο φλοιός από τον καρπό, το στράγγιζαν σε σουρωτήρια και το έψηναν σε ειδικό φούρνο, ανακατεύοντάς το με ένα ξύλινο φτυάρι, με μεγάλη προσοχή αφού ο σπόρος έπρεπε να ψηθεί αλλά όχι να καεί. 
Αφού το μάζευαν σε ένα ξύλινο δοχείο στη συνέχεια το έβαζαν στις πέτρες που κινούσαν ζώα και συνθλιβόταν ο ψημένος σπόρος για να παραχθεί το ταχίνι, το οποίο συλλεγόταν σε δοχεία και έβραζε κατόπιν σε καζάνια με νερό.

Στις μέρες μας οι περισσότεροι από μας το θυμόμαστε σε εποχή νηστείας, αφού δεν γνωρίζουμε τα σημαντικά οφέλη που έχει στην υγεία μας. 
Το ταχίνι θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι μια super τροφή κι αυτό γιατί είναι εξαιρετικής θρεπτικής αξίας, με καλής (βιολογικής αξίας) πρωτεΐνη, ωφέλιμα λιπαρά οξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Ας δούμε τι μας προσφέρει μια κουταλιά ταχίνι.
* Ενέργεια 89 θερμίδες
* Πρωτεΐνη 2,55 γρ.
* Ολικά λιπαρά 8,06 γρ.
* Υδατάνθρακες 3,18 γρ.
* Φυτικές ίνες 1,4 γρ.
* Απλά σάκχαρα 0,07 γρ.
* Ασβέστιο 64 mg
* Σίδηρος 1,34 mg
* Μαγνήσιο 14 mg
* Φώσφορος 110 mg
* Κάλιο 62 mg
* Νάτριο 17 mg
* Ψευδάργυρος 0,69 mg
* Χαλκός 0,242 mg
* Μαγγάνιο 0,218 mg
* Σελήνιο 0,3 μg
* Θειαμίνη 0,183 mg
* Ριβοφλαβίνη 0,071 mg
* Νιασίνη 0,818 mg
* Παντοθενικό οξύ 0,104 mg
* Βιταμίνη Β6 0,022 mg
* Φυλλικό οξύ 15 μg
* Βιταμίνη E 0,04 mg
Το ταχίνι λοιπόν, προστατεύει τον οργανισμό μας από τους οξειδωτικούς παράγοντες που δημιουργούν βλάβες στην υγεία μας, όπως είναι τόσο τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης αλλά και διάφορες μορφές καρκίνου.
Εμποδίζει τη δημιουργία ελευθέρων ριζών και έτσι εμποδίζει τη γήρανση των κυττάρων του οργανισμού.
Τα συστατικά του αποτρέπουν την οξείδωση των λιπαρών οξέων στον οργανισμό, συμβάλλοντας στην αποφυγή δημιουργίας αθηροσκλήρωσης. 
Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στον οργανισμό
Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
Περιέχει σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και έτσι είναι ιδανικό για τους διαβητικούς.
Δίνει ενέργεια, συντελεί στην παραγωγή αντισωμάτων, ενώ ενισχύει την καλή λειτουργία των εντέρων και του ήπατος.
Για όλα τα παραπάνω, κάντε καθημερινά ένα δώρο στον εαυτό σας. Καταναλώστε μία κουταλιά, ταχίνι!

Πηγές πληροφοριών: onmed.grygeiaonline.gr


Τα αγαπημένα του μήνα

Ήταν πανσέληνος, θυμάσαι;

Βραδιά πανσέληνου και μια χούφτα ασήμι σκορπά στον ορίζοντα λούζει τα πλακόστρωτα, τις μικρές αυλές τα λαξεμένα χωριά, που σκαρφαλώνουν στα βραχώδη νησάκια  των Κυκλάδων και της άγονης γραμμής
Ανάμεσα στις βουκαμβύλιες και στα ασβεστωμένα παρτέρια ξεπηδούν βήματα που μετρούν τη γοητεία τόπων μαγικών κι εκεί παρέα με το θαλασσινό αγέρι όρκους δίνουν έρωτα σε τρυφερά χείλη
Στην άμμο, κοχύλια ασημόχρυσα πολύτιμα πετράδια γίνονται κι αποθέτονται μ’ ευλάβεια σε κοριτσίστικους λαιμούς Φιλιά και όνειρα σκορπίζονται στη γλυκιά νύχτα μαζί με τους ήχους του παφλασμού
Μετρά το κύμα καλοκαίρια και κορμιά εικόνες που μπλέκονται στο χώρο και στο χρόνο κι αφήνουν αποτύπωμα βαθύ σε καρδιές αλώβητες μοναχικές Ήταν πανσέληνος, θυμάσαι;
Χορεύουν ανέμελα οι φλόγες της φωτιάς κι εγώ κουρνιάζω ξανά στην αγκαλιά σου Ο ήχος των ονείρων μας μου λέει ψιθυριστά Ήταν πανσέληνος, δε ξέχασα, γι’ αυτό θα είμαι πάντα κοντά σου…



Καφές φραπέ, μια ελληνική ιστορία 60 χρόνων...

Συνηθίζουμε να λέμε ελληνικό τον καφέ που γίνεται στο μπρίκι, με το μερακλίδικο καϊμάκι και το εκπληκτικό άρωμα. Ελληνικός όμως είναι και ο φραπέ, αφού έλληνας τον επινόησε, εδώ και 60 χρόνια.

Η ιστορία ξεκινά από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου γεννήθηκε τυχαία το 1957, ο φραπέ από τον Δημήτρη Βακόνδιο. Ο αντιπρόσωπος της ελβετικής εταιρείας Νεστλέ στην Ελλάδα Γιάννης Δρίτσας, παρουσίασε ένα νέο προϊόν για παιδιά στη ΔΕΘ. Ένα σοκολατούχο ρόφημα που παρασκευαζόταν στιγμιαία αναμιγνύοντας το με γάλα και χτυπώντας το στο σέικερ. Προϊόν της ίδιας εταιρίας ήταν και ο στιγμιαίος καφές nescafe, που ήταν ο αγαπημένος του Δημήτρη Βισκόνδιου και συνήθιζε να τον πίνει μέχρι τότε ζεστό. παρασκευασμένο με βραστό νερό και ζάχαρη. Στο διάλειμμα του στη ΔΕΘ, επειδή δεν έβρισκε βραστό νερό, σκέφτηκε να βάλει στο σέικερ το στιγμιαίο καφέ, τη ζάχαρη και κρύο νερό, δημιουργώντας έτσι τον πρώτο φραπέ της ιστορίας.

Από τότε, υπήρξαν διάφορες παραλλαγές με τα βασικά στοιχεία το στιγμιαίο καφέ, το κρύο…

Κρέμες προσώπου από 6 έως 20 ευρώ

Ποιος είπε ότι οι κρέμες προσώπου, πρέπει να είναι ακριβές για να είναι καλές; Είναι ένας μύθος που έχει προ πολλού καταριφθεί κι ας φοβόμαστε να το παραδεχθούμε…

Στα ράφια των selfservice, μπορούμε να βρούμε κρέμες προσώπου που θα περιποιηθούν το δέρμα μας, χωρίς να αδειάσουν το ήδη …ταλαιπωρημένο πορτοφόλι μας. Κρέμες που η τιμή τους ξεκινά από 6 ευρώ και δεν ξεπερνά τα 20 στην ακριβότερη εκδοχή τους.

Ισχυρός συναισθηματικά, άνθρωπος

Πόσο εύκολα θα μπορούσε να περιγράψει κανείς ένα άνθρωπο, που είναι συναισθηματικά ισχυρός; Είναι διαφορετικός από τους άλλους στην όψη, στην περπατησιά, στην ομιλία;... Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί τόσο εύκολα. Σίγουρα όμως δεν κυκλοφορεί με ταμπελίτσα στο μέτωπο, ούτε έχει πράσινο δέρμα...Δεν μπορούμε να σας πούμε τι ακριβώς κάνει, μπορούμε όμως να σας πούμε τι δεν κάνει!!!

Αν σ' αρέσει μπάρμπα-Λάμπρο, ξαναπέρνα από την Άνδρο...

(από πού προήλθε η φράση) Το 1788 η Ρωσία ξεσήκωσε για δεύτερη φορά τον ελληνισμό εναντίων των Τούρκων. Μεγάλος ήρωας της επανάστασης αυτής αναδείχτηκε ο θαλασσομάχος Λάμπρος Κατσώνης.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...