Graffiti: μια αμφισβητούμενη τέχνη, με δυνατά μηνύματα




Το γκράφιτι η τέχνη του δρόμου, όπως είναι το περιγραφικό της όνομα, αμφισβητήθηκε, προκάλεσε, κατηγορήθηκε, κυνηγήθηκε. Αναμφισβήτητα όμως είναι μια τέχνη ζωντανή, με δυνατά μηνύματα, που άλλοτε περιγράφει μια πραγματικότητα και άλλοτε μεταμορφώνει γκρίζα και απρόσωπα κτίρια σε έργα τέχνης.

Έχει χαρακτηριστεί παράνομη δεν παύει όμως να είναι η καλλιτεχνική έκφραση πολλών νεαρών κυρίως ανθρώπων. Μπορεί το γκράφιτι να υπάρχει από την προϊστορική εποχή, όμως εμείς το γνωρίσαμε ως μια δυνατή μορφή τέχνης των νεαρών της αστικής κοινωνίας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως απειλεί την καθαρότητα μιας πόλης, αλλά αν ρίξουμε μια ματιά στα κτίρια που "φιλοξενούν" εικόνες γκράφιτι, μάλλον θα βεβαιώσουμε το αντίθετο.


Ξεκίνησε από την Ν. Υόρκη και είναι συνδεδεμένη με το μουσικό - πολιτισμικό κίνημα του hip- hop. Χρησιμοποιώντας το γκράφιτι οι νέοι εκφράζουν τη δική τους διαφορετική οπτική σε όσα ζουν ή πιστεύουν, περνώντας συχνά μηνύματα τόσο δυνατά, που να επιβεβαιώνεται το ρητό: "Μια εικόνα, χίλιες λέξεις".


Τις τελευταίες δεκαετίες το γνωρίσαμε και στην Ελλάδα και μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως σε πολλές γειτονιές έδωσε χρώμα, ομορφιά, ζωντάνια μετατρέποντας παρατημένα κτίρια σε έργα εικαστικής έκφρασης.


Δεν είναι τυχαίο πως οι New York Times ασχολήθηκαν εκτεταμένα με το ελληνικό γκράφιτι τους δρόμους της Αθήνας της κρίσης. Δεκάδες εικόνες μεταδίδουν το πιο δυνατό μήνυμα περιγράφοντας με σαφήνεια την πίεση, που δέχονται οι έλληνες πολίτες σε μια χώρα που ταλανίζεται από βαθιά φτώχεια και αδιέξοδα, με μια εξαφανισμένη μεσαία τάξη και την εργατική να στενάζει από την ανεργία και την ανασφάλεια.


Όπου το μήνυμα δεν αφορά την καθημερινότητα, οι εικόνες του γκράφιτι επιβλητικές και ευφάνταστες δίνουν νέα μορφή σε τοίχους βρώμικους, εγκαταλελειμμένους και σκυθρωπούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κτίριο στη συμβολή των οδών Κων/νου Παλαιολόγου και Σάμου στο Μεταξουργείο, φτιαγμένο από τον street artist WD, στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Το μικρό Παρίσι των Αθηνών", που διοργάνωσαν ο Δ. Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής με την υποστήριξη της γαλλικής πρεσβείας στην Ελλάδα.


Για το τέλος αφήσαμε τα εκπληκτικά graffiti που βρίσκονται στη Γλυφάδα Μεσσηνίας, μετά από προτροπή της καλής μας φίλης Μαρίας-Νικόλ Λιακοπούλου. Αν βρεθείτε στη Μεσσηνία αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τη Γλυφάδα για να τα δείτε από κοντά. Διαφορετικά, επισκεφτείτε το oria.gr



Πηγή φωτογραφιών: google και oria.gr

to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram