Τροφές ασπίδα προστασίας από τη γρίπη


trofes-aspida-prostasias-apo-ti-grip

Όλοι γνωρίζουμε πως όταν έχουμε δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, ο οργανισμός μας μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τις ιώσεις και τη γρίπη. Ο καλύτερος τρόπος για να τονώσουμε το ανοσοποιητικό μας είναι η σωστή διατροφή, που θα θωρακίσει τον οργανισμό μας για να αποφύγουμε πυρετό και βήχα.

Σε περιόδους έξαρσης της γρίπης και των ιώσεων είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως το συχνό πλύσιμο των χεριών, ο καλός ύπνος που ξεκουράζει και δυναμώνει τον οργανισμό και ο εμβολιασμός για όσους κρίνει ο γιατρός ότι είναι αναγκαίος, αποτελούν την πρώτη βάση προστασίας, έχοντας τη διατροφή ένα επιπλέον σύμμαχο σ' αυτή την προσπάθεια.

Καλό είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση επεξεργασμένων προϊόντων (γλυκά, έτοιμα γεύματα κλπ) εντάσσοντας στο καθημερινό διατροφολόγιο τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που θα αποτελέσουν την ασπίδα μας.

Ας δούμε αναλυτικά, ποιες τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν

  •  Μανιτάρια: Με την αντιική τους δράση  ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στη γρίπη. Οι γλυκάνες που περιέχουν είναι ένας τύπος υδατανθράκων που λειτουργούν αμυντικά σε κάθε ιό.
  • Σκόρδο: Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει πως το σκόρδο μπορεί να μειώσει τόσο την ένταση των συμπτωμάτων της γρίπης, όσο και του απλού κρυολογήματος, αφού αυξάνουν τη δραστηριότητα των κυττάρων που "δολοφονούν" κάθε εισβολέα στον οργανισμό μας..
  • Ακτινίδιο: Ένα φρούτο που είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη C η οποία όχι μόνο τονώνει το ανοσοποιητικό μας, αλλά επιταχύνει και την ανάρρωση από κάθε ίωση.
  • Μήλα, Πορτοκάλια, Μπανάνες: Αποτελούν πραγματικά ορυχεία αντιοξειδωτικών βιταμινών και καλό είναι να καταναλώνονται καθημερινά.
  • Ξηροί καρποί: Τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φουντούκια, ο πασατέμπος είναι πηγή μετάλλων όπως σελήνιο, ψευδάργυρος και χαλκός, ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε και ω3 λιπαρά οξέα και για το λόγο αυτό μπορούν να εξουδετερώσουν τα βακτήρια και τους ιούς που εισβάλλουν στον οργανισμό.
  • Μαύρη σοκολάτα: Η μαύρη σοκολάτα διεγείρει την παραγωγή των Τ λεμφοκυττάρων τα οποία δρουν κατά των μολύνσεων. Παράλληλα έχει αποδειχθεί πως η μαύρη σοκολάτα βοηθά στην αντιμετώπιση του ξηρού βήχα.
  • Μπρόκολο και σκουροπράσινα λαχανικά: Επειδή έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C προστατεύουν τα κύτταρα και βοηθούν στην αύξηση των λευκοκυττάρων και των αντισωμάτων, προστατεόντας τον οργανισμό.
  • Γιαούρτι με προβιοτικά: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα προβιοτικά που υπάρχουν κυρίως στο γιαούρτι, στα μαλακά ώριμα τυριά αλλά και στο ξινόγαλο περιορίζουν τους εξωγενείς παθογόνους παράγοντες που προκαλούν ιώσεις και λοιμώξεις του εντέρου, απελευθερώνοντας κύτταρα που τους εξουδετερώνουν.
  • Όσπρια: Τα ρεβύθια, τα φασόλια, οι φακές δεν είναι μόνο τέλεια υποκατάστατα ζωικής πρωτεΐνης αλλά βοηθούν τον οργανισμό να παράγει αντισώματα.
  • Μπαχαρικά: Κουρκουμάς, κανέλα, κάρυ, τζίντζερ κ.α. δρουν βοηθητικά ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό γρηγορότερα με τις υψηλές δόσεις αντιοξειδωτικών που περιέχουν.
  • Δημητριακά Ολικής Άλεσης: Οι φυτικές ίνες που περιέχουν, τα μεταλλικά άλατα όπως και τα λιπαρά οξέα, εξασφαλίζουν μια καλή θωράκιση του οργανισμού.
  • Ψάρια: Είναι τόσο πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα που γίνονται απαραίτητα για τη στήριξη του ανοσοποιητικού.
  • Μαγιά μπύρας: Εκτός από το χειροποίητο ψωμί (για τη συνταγή πατήστε εδώ), που την περιέχει, η μαγιά μπύρας κυκλοφορεί σε σκόνη και νιφάδες και είναι πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο και έτσι έχει ισχυρή δράση στην προστασία του οργανισμού μας.


Πηγή πληροφοριών: onmed.gr, diatrofi.gr, pronews.gr
Κείμενο: to e-periodiko mas

to e-periodiko mas
2 Σχόλια

2 σχόλια:

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram