Μάιος, ο μήνας των λουλουδιών και των αγώνων...


maios-o-minas-ton-louloudion-kai-ton-agonon
Photo by Boris Smokrovic on Unsplash
Ο χιλιοτραγουδισμένος Μάης είναι ο πέμπτος μήνας του χρόνου κατά το Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 31 ημέρες. Στο αττικό ημερολόγιο όμως ήταν ο ενδέκατος (μήνας Θαργηλιών) και αντιστοιχούσε με το χρονικό διάστημα από 23 Απριλίου ως 23 Μαίου.

Όπως αναφέρει ο Πλούταρχος η ονομασία του προήλθε από το όνομα της νύμφης Μαίας που ήταν η ομορφότερη από τις Πλειάδες τις επτά κόρες του Άτλαντα και της Πλειόνης, η οποία ήταν μητέρα του θεού Ερμή. Για το λόγο αυτό, ο μήνας ήταν αφιερωμένος σε κείνον. Άλλοι λένε πως το όνομά του προσδιορίζει την μεγαλύτερη ηλικία του, από το major που σημαίνει μεγαλύτερος.

Στη Ρώμη κατά την αρχαιότητα, το μήνα Μάιο τελούνταν γιορτές προς τιμήν της νύμφης Ηγερίας για να θυμούνται τις συμβουλές που έδωσε στο Νουμά για τις θρησκευτικές αρχές που εισήγαγε στη Ρώμη. Την πρώτη και τη δεύτερη μέρα του μήνα, συνεχίζονταν τα Φλοράλια (ξεκινούσαν από 28 Απριλίου) γιορτές προς τιμήν της θεάς της βλάστησης Χλωρίδας (Flora) και τελούνταν και τα “Lemuria” (Μειλίχια) που ήταν γιορτές για τις ψυχές των νεκρών.

Στη ρωμαϊκή τέχνη παρατηρούμε να παρουσιάζουν τον Μάιο με μορφή μεσήλικα άνδρα με πλατύ χιτώνα. Στο κεφάλι του είχε σκεύος γεμάτο λουλούδια, ενώ στα πόδια του υπήρχε ένα παγώνι με ανοιγμένα φτερά.

Ο μήνας Μάιος έχει συνδεθεί με όλη την πορεία της Κωνσταντινούπολης, της πόλης που ίδρυσε ο Μέγας Κωνσταντίνος. Στις 11 του μήνα γιορταζόταν η ίδρυση ή τα γενέθλια της πόλης και στις 21 γιορτάζουμε τη μνήμη του, ενώ στις 29 θυμόμαστε την άλωσή της από τους Τούρκους, το 1453. Σύμφωνα με την ιστορία ο Μ. Κωνσταντίνος πήρε την απόφαση να μεταφέρει την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στη θέση του αρχαίου Βυζαντίου το 324, χαράζοντας ο ίδιος, με ένα ακόντιο, τα σύνορα της πόλης.

Ο Μάιος είναι ο κατ εξοχήν μήνας των λουλουδιών με το μαγιάτικο στεφάνι να πρωτοστατεί! Στην Ελλάδα παραδοσιακά, το στεφάνι φτιαχνόταν την πρωτομαγιά, στόλιζε την πόρτα του σπιτιού και καιγόταν στις 24 Ιουνίου στις φωτιές του Άι – Γιάννη. Όλοι οι λαοί βέβαια γιόρταζαν την πρωτομαγιά την ανθοφορία της φύσης και τον ήπιο καιρό με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια που εξασφάλιζε την καλή σοδειά, δίνοντας έτσι στο Μάιο το χαρακτήρα ενός λουλουδιασμένου, χαρμόσυνου, με γιορτές, μήνα.

Βέβαια, δεν έλειπαν και οι προλήψεις που ήθελαν το Μάη «μαγεμένο»! Έτσι, απέφευγαν να κάνουν γάμους κατά τη διάρκεια του μήνα αλλά και σοβαρές εργασίες. Ας θυμηθούμε την παροιμία: «Στον καταραμένο τόπο, Μάη μήνα βρέχει»…

Η 1η του Μάη έχει παγκοσμίως συνδεθεί με το εργατικό κίνημα και τις διεκδικήσεις των εργατικών δικαιωμάτων, για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το 1886 στο Σικάγο έγιναν οι μεγάλες διαδηλώσεις με αίτημα τα τρία οχτάρια (8 ώρες εργασίας, 8 ώρες ψυχαγωγία, 8 ώρες ύπνος) βάζοντας τα θεμέλια για ανθρώπινη αντιμετώπιση των εργαζομένων από τους εργοδότες.

Αξίζει να θυμόμαστε πως κατά την απεργία των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη το 1936, ο Τάσος Τούσης έπεσε νεκρός από σφαίρες της αστυνομίας. Στις εφημερίδες της επόμενης μέρας δημοσιεύτηκε η φωτογραφία της μητέρας του να οδύρεται πάνω από τη σωρό του αδικοχαμένου παιδιού της και ήταν αυτή, που ενέπνευσε το Γιάννη Ρίτσο να γράψει τον Επιτάφιο: "Μέρα Μαγιού μου μίσεψες, μέρα Μαγιού σε χάνω…», καθώς επίσης και τους 200 έλληνες πολιτικούς κρατούμενους, που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής από τις δυνάμεις κατοχής σαν αντίποινα για την αντιστασιακή δράση του ΕΛΑΣ. Στη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους ήταν μέλη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ και παραδόθηκαν στις δυνάμεις κατοχής που τους εκτέλεσαν, από το προηγούμενο καθεστώς.

Στην Ιαπωνία όπου ο Μάιος ονομάζεται Σατσούκι υπάρχει η ονομαζόμενη «ασθένεια του Μάη» όπου οι νέοι σπουδαστές και εργαζόμενοι αρχίζουν να βαριούνται το σπουδές ή την εργασία τους.

Στη Φιλανδία τον ονομάζουν Toukokuu και σημαίνει μήνας της σποράς ενώ στη Σλοβακία ονομάζεται Veliki Traven και σημαίνει ο μήνας της υψηλής χλόης.

Να έχετε ένα όμορφο μήνα!!


Πηγή πληροφοριών: wikipedia.org
Κείμενο: to e-periodiko mas
to e-periodiko mas
12 Σχόλια

12 σχόλια:

  1. Επίσης κορυφαίο γεγονός του Μάη:
    Οι 200 εκτελεσθέντες κομμουνιστές στην Καισαριανή. Ένα γεγονός τεράστιας σημασίας στην ιστορία και την ανθρωπιά. Ένα μαζικό έγκλημα από τα τόσα που διέπραξε ο Φασισμός.
    200 Άνθρωποι. Αγωνιστές, συνειδητοποιημένοι. Πορεύονται την οδό της θυσίας και της αγιοποίησης. Για να έρθει μετέπειτα το "δημοκρατικό" κρατικό μόρφωμα των δοσίλογων να σβήσει τα χαραγμένα ονόματά τους από την γεμάτη με το αίμα τους μάντρα της Καισαριανής.
    Και να έρθουν σήμερα εκλεγμένοι ακόλουθοι των δολοφόνων Ναζί να κοσμούν τα έδρανα της Βουλής με την αποφορά τους, κουβαλώντας την εγκληματική και δολερή αφέλεια των ψηφοφόρων τους.
    Καλή Πρωτομαγιά σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Γιάννη μου, γι' αυτό και έκανα την απαραίτητη προσθήκη. Σ' ευχαριστώ!
      Καλό μήνα, με υγεία και κάθε καλό, σου εύχομαι από καρδιάς!!

      Διαγραφή
  2. Χρόνια πολλά και καλά Μαρινάκι μου!
    Αγαπημένος μήνας ο Μάιος!
    Δώρο ζωής!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά κοριτσάκι μου, υγεία και ό,τι εσύ επιθυμείς!
      Σ' ευχαριστώ που πέρασες, καλό μήνα!
      Φιλιάααα ♥

      Διαγραφή
  3. Χρόνια πολλά Μαρίνα μου και καλό μήνα με υγεία και αγάπη! Πάρα πολύ ωραίο ο άρθρο! Φιλάκια πολλά και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά, να χαίρεσαι την ομορφιά σου Θάλειά μου! Καλό μήνα με υγεία στο σπιτικό σου!
      Σ' ευχαριστώ πολύ που πέρασες και για τα καλά σου λόγια!
      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραίο αφιέρωμα, Μαρίνα μου!
    Δεν ήξερα για την... ασθένεια του Μάη, από μαθήτρια έπασχα! 😊😘🐞

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Αλεξάνδρα μου!! Από την ασθένεια του Μάη, πάσχουν πολλοί τελικά και η υποφαινόμενη... 😊😊
      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  5. Γι αυτο αγαπω αυτην την γειτονια Μαρινα μου γιατί μεσα απο απο τις επισκεψεις μας ανταλασουμε ευχες κανουθμε διαφορα και.... θυμοματε μνημες που εχουν σημαδεψει την ιστορια αυτου του τοπου φιλη μου..
    Να εχεις ενα ομορφο μηνα Μαρινα μου..την αγαπη μου φιλακιααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σου απόλυτα Ρούλα μου!! Να έχεις κι εσύ ένα υπέροχο μήνα, φίλη!
      Την αγάπη μου και πολλά φιλιά!!

      Διαγραφή
  6. Χριστός Ανέστη και καλό μήνα Μαρίνα
    μα τι ωραία , μου αρέσει πολλά να μαθαίνω για το καθετί όπως σου ξαναείπα [και μπορεί να έγινα κουραστική]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθόλου κουραστική δεν έγινες, δελφινάκι μου!! Σ' ευχαριστώ πολύ που περνάς και αφήνεις όμορφα λόγια!
      Αληθώς Ανέστη, χρόνια πολλά και καλό σου μήνα, φίλη!
      Πολλά φιλιά!!

      Διαγραφή

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram