"Τζαμάλες" ένα αρχαίο έθιμο, που ακόμα καλά κρατεί...

"Τζαμάλες" ένα αρχαίο έθιμο, που ακόμα καλά κρατεί...


Το αποκριάτικο έθιμο των Ιωαννίνων


Οι "τζαμάλες" είναι χαρακτηριστική αποκριάτικη γιορτή της πόλης των Ιωαννίνων. Όπως τα περισσότερα έθιμα του τόπου μας, η προέλευσή του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Οι παραστάσεις από τον αρχαίο στάμνο του ζωγράφου Δίνου, μας κάνουν σαφές, ότι οι ρίζες του βρίσκονται στις αρχαίες Διονυσιακές γιορτές.

Το έθιμο αφορά τις φωτιές, που στήνουν οι Γιαννιώτες σε κάθε συνοικία της πόλης, με τη δύση του ήλιου και είναι το κέντρο της γιορτής. Γύρω από αυτές θα στηθεί μεγάλο γλέντι με χορό, το γνωστό μας γαϊτανάκι, κρασί, φασολάδα και φυσικά τις πατροπαράδοτες και πασίγνωστες για τη νοστιμιά τους ηπειρώτικες πίτες. Οι σατυρικοί χοροί, τα πειράγματα και τα αστεία μεταξύ των κατοίκων, κρατά μέχρι το πρωί!

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Δήμος Ιωαννίνων στην προσπάθειά του να στηρίξει το έθιμο, παρέχει δωρεάν τα ξύλα για τις φωτιές, με τη βοήθεια και των ειδικών συλλόγων, που έχουν οργανωθεί σε κάθε συνοικία.

Δύο με τρεις μέρες πριν την Κυριακή της Τυρινής, φέρνουν τα καυσόξυλα και τα στιβάζουν σε κεντρικά σημεία της κάθε γειτονιάς. Το Σάββατο οι θαμώνες των γειτονικών καφενείων που έχουν αναλάβει την επιστασία της "τζαμάλας" στήνουν με προσοχή τη στυλοειδή πυρά με τον εξής τρόπο: Σε ένα κύκλο διαμέτρου 3 - 6 μέτρων, στρώνεται πρώτα ψιλή άμμος για να υπάρχει ασφάλεια. Στο κέντρο του κύκλου υψώνουν ένα στύλο ως 3 μέτρα ψηλό και γύρω του (και σ' όλη την επιφάνεια του κύκλου) τοποθετούν τα ξύλα με τη μορφή πυραμίδας.

Το απόγευμα της Κυριακής μετά τον "εσπερινό της συγγνώμης" ρίχνει το σπίρτο ο επικεφαλής στην περασμένη με πίσσα βάση της "τζαμάλας". Μόλις αρχίσει να φουντώνει η φωτιά, η μουσική δίνει το σύνθημα, για να αρχίσει ο χορός και το γλέντι, που θα κρατήσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Καθαρής Δευτέρας.

Το έθιμο αυτό βασίζεται στην αντίληψη των ανθρώπων ότι η φωτιά λειτουργεί καθαρτικά. Μέσα απ' αυτή οι άνθρωποι ξόρκιζαν το κακό και σηματοδοτούσαν την ελπίδα πως ο Χειμώνας τελειώνει και μαζί του και τα κακά, για να έρθει η Άνοιξη που θα δώσει αναζωογόνηση και νέους καρπούς στη φύση.

Το γλέντι γύρω από τη φωτιά μεγάλο, το τραπέζι κοινό, το κρασί κοινό, όλοι κερνούν κι όλοι πίνουν σ' αυτή τη γιορτή, από την οποία όπως είπαμε δε λείπουν οι φημισμένες ηπειρώτικες πίτες. Μάλιστα τρεις είναι οι ζυμαρόπιτες που συνηθίζονται: η γαλατόπιτα που φτιάχνεται για να είναι τα πρόβατα "καλογάλαρα", η τυρόπιτα, για να είναι άφθονα και πετυχημένα τα τυριά τους και η χορτόπιτα ζυμωμένη με παπαρούνες για να γίνεται κατάμαυρη με το ψήσιμο κι έτσι "να γεννηθούν όλα τ' αρνιά" όπως συμφέρει το κοπάδι.

Σίγουρα θα συμφωνήσετε, πως μέσα από αυτά τα έθιμα περνά ο ελληνικός πολιτισμός από την αρχαιότητα ως σήμερα και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ξεχαστούν!



Πηγή πληροφοριών: giannena-e.gr
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Κρατήστε το χρόνο μακριά από το πρόσωπό σας, με μια εκπληκτική μάσκα ούζου!

Κρατήστε το χρόνο μακριά από το πρόσωπό σας, με μια εκπληκτική μάσκα ούζου!


Ο χρόνος δεν περνά απαρατήρητος από το πρόσωπό μας. Αργά ή γρήγορα αφήνει τα σημάδια του, αφού η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης μειώνεται. Μπορούμε όμως να καθυστερήσουμε τα σημάδια του με μια μάσκα από ούζο και γλυκάνισο. Όσοι τη δοκίμασαν λένε πώς τα αποτελέσματα είναι θεαματικά μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Για να τη φτιάξετε θα χρειαστείτε τα εξής υλικά:
  • 1 σφηνάκι ούζο 
  • 1 σφηνάκι γλυκάνισο
  • 1 σφηνάκι ταχίνι

[Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε και συσφιγκτική λοσιόν χρησιμοποιώντας 1 σφηνάκι ούζο και 1 σφηνάκι νερό.]

Ανακατέψτε προσεκτικά έτσι ώστε να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα και απλώστε το στο πρόσωπο και το λαιμό, για 30 λεπτά, προσέχοντας να αποφύγετε την περιοχή γύρω από τα μάτια. Αφαιρέστε τη με χλιαρό νερό και μετά χρησιμοποιείτε την αντίστοιχη συσφιγκτική λοσιόν.

Θυμηθείτε πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε συνταγή να κάνετε ένα τεστ σε ένα μικρό σημείο του προσώπου σας, για να δείτε πώς θα αντιδράσει το δέρμα σας και πάντα σε καλά καθαρισμένο πρόσωπο.

Στη συνέχεια απλώστε την ενυδατική ή τη συσφιγκτική σας κρέμα. Απλό δεν είναι;...

Από την Πόπη Γιαννάκου
Αισθητικό & Συγγραφέα



το διαβάσαμε στο mylady.gr
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Πώς θα αφαιρέσω τις χάρτινες ετικέτες από ένα μπουκάλι;

Πώς θα αφαιρέσω τις χάρτινες ετικέτες από ένα μπουκάλι;



Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να το πετύχετε είναι ο ...κλασικός! Νερό, σαπούνι, κουβάς, υπομονή!...
Σας ακούγεται περίπλοκο; Δεν είναι! 
Βάλτε σε ένα κουβά νερό και σαπούνι ή υγρό πιάτων. Βυθίσε μέσα τα μπουκάλια που θέλετε να απαλλαγείτε από τις ετικέτες τους και αφήστε εκεί όλη τη νύχτα (εδώ χρειάζετε η υπομονή που σας λέγαμε).
Την επόμενη μέρα οι ετικέτες θα επιπλέουν ή το πολύ πολύ θα χρειαστεί να τις τρίψετε λίγο με το σφουγγάρι. 
Θα αφήσουν το μπουκάλι καθαρό και χωρίς χαρακιές, έτσι ώστε να το χρησιμοποιήσετε με οποιοδήποτε τρόπο θελήσετε, όπως να φυλάξετε τα σπιτικά λικέρ ή να τα χρησιμοποιήσετε για διακόσμηση. 
Κάποιες ιδέες για τη χρήση τους, θα σας δώσουμε σε επόμενη ανάρτηση...
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Πετάτε τους φελλούς των μπουκαλιών; Λάθος!

Πετάτε τους φελλούς των μπουκαλιών; Λάθος!


Μην πετάτε τους φελούς των μπουκαλιών που έχετε καταναλώσει. Μαζέψτε τους κι ελάτε να δούμε μαζί, τι μπορείτε να κάνετε μ' αυτούς.


Έχετε μια παλιά σιφινιέρα από τη γιαγιά ξεχασμένη στην αποθήκη; Θαυμάσια!... Αφού την καθαρίσετε και τη βάψετε, "ντύστε" το πάνω μέρος της, με φελλούς από μπουκάλια, όπως έγινε σ' αυτή της φωτογραφίας. Το αποτέλεσμα είναι ένα εκπληκτικό τραπεζάκι για τον καφέ σας με αποθηκευτικό χώρο, που θα αγαπήσετε. Θα χρειαστείτε 330 περίπου φελλούς.


Πάρτε μια στρογγυλή βάση για στεφάνια από φιλιζόλ ή αφρό και πάνω της καρφώστε 200 φελλούς με οδοντογλυφίδες όπως στο στεφάνι της φωτογραφίας. Μια κορδέλλα για να το κρεμάσετε και σίγουρα θα συμφωνήσετε πως τελικά, τα καλύτερα σχέδια είναι τα απλά!


Θα φανταζόσασταν ποτέ, πως τα πώματα του κρασιού κρέμονται από μια παλιά σχάρα ανεμιστήρα με τη μορφή φωτιστικού και θα ήταν μάλιστα και τόσο κομψά; Όπως και να ΄χει, αυτό το φωτιστικό φτιάχνεται με 60 - 100 φελλούς και είναι εντυπωσιακό! Αν πάλι είστε της άποψης "τα πάντα στη θέση τους"; Τότε θα αγαπήσετε αυτή την ιδέα της κρεμαστής μπιζουτιέρας, όπου τα πάντα τακτοποιούνται εκεί που πρέπει. Τα μόνα που χρειάζεστε είναι, μια κρονίζα και 6 με 8 φελλούς. 


Δεν μπορούμε να σκεφτούμε καλύτερο τρόπο να σερβίρουμε κρασί με τυρί, από αυτό. Μαχαίρια με λαβή από φελλούς! Για να το πετύχετε, πάρτε ένα σφυρί και σπάστε τις λαβές από ένα παλιό σετ μαχαιριών, τις οποίες θα αντικαταστείσε με φελλό. Θα χρειαστείτε ένα φελλό για κάθε μαχαίρι.

 Αν σας αρέσουν οι παραπάνω ιδέες και θέλετε να τις κατασκευάσετε, σίγουρα θα σκεφτείτε αυτό που σκεφτήκαμε κι εμείς... Ότι χρειάζονται πολλοί φελλοί, άρα πολλά μπουκάλια να καταναλώσουμε. Υπάρχει ενναλακτική! Αγοράστε τους από καταστήματα που πουλάνε είδη οινοποιίας ή από το διαδίκτυο.
Είναι ατέλειωτες οι χρήσεις των φελλών. Εμείς παρουσιάζουμε ενδεικτικά τους παραπάνω και θα επανέλθουμε, σύντομα στο θέμα!...

πηγή: goodhousekeeping.com

 
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Το λεξικό της διακόσμησης

Το λεξικό της διακόσμησης



Το σπίτι μας, ο προσωπικός μας χώρος είναι το καταφύγιό μας. Εκεί όπου ο καθένας από μας περνά χρόνο με την οικογένειά του και "γεμίζει" τις μπαταρίες του, για τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης. Είναι για όλους σημαντικό να είναι ευχάριστος λειτουργικός και να μπορεί να ανανεώνεται δίνοντάς μας έτσι ένα τόνο αισιοδοξίας. Αυτό δεν χρειάζεται απαραίτητα χρήματα για να γίνει. Πολλές φορές μια διαφορετική διάταξη των επίπλων ή των διακοσμητικών μας, μπορούν να αλλάξουν το κλίμα. Αν ρίξουμε μια ματιά σε περιοδικά διακόσμησης σπιτιού, θα διαπιστώσουμε πως εκτός από τις χρηστικές συμβουλές, που μας δίνουν, μιλούν για κατηγορίες στυλ οι οποίες δεν είναι γνωστές ή σαφείς σε όλους μας μόνο από το όνομά τους. Εμείς βρήκαμε το "λεξικό" των στυλ διακόσμησης και τι αφορά το καθένα, έτσι ώστε να τα έχουμε ξεκάθαρα στο μυαλό μας και να ξέρουμε, σε τι αναφέρονται όσοι μιλούν γι' αυτά.


Ethnic (Έθνικ): Είναι το παραδοσιακό στιλ που χαρακτηρίζει κάθε χώρα και πολιτισμό. Έθνικ λοιπόν δεν είναι μόνο το ινδονησιακό, είναι και το ελληνικό νησιώτικο στιλ. Tα τελευταία χρόνια το έθνικ έχει γίνει πιο ευέλικτο και εμφανίζεται σε μια πιο σικ εκδοχή, αναπτύσσοντας παρακλάδια που προσδιορίζονται ως neoethnic και ethnic chic, ενδεικτικά του ότι οι νέες τάσεις εμπνέονται από την παράδοση. Γι' αυτό μην παραξενευτείτε αν δείτε ένα δερμάτινο ανατολίτικο πουφ σε μια νέον απόχρωση.


Art deco (Αρτ Ντεκό): Tο κίνημα που επηρέασε την αρχιτεκτονική, την τέχνη και το ντιζάιν μεταξύ 1925-1940. Πολυτέλεια, λάμψη και λειτουργικότητα είναι τα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν. Επανήλθε δριμύτερο στη δεκαετία του 1980 μέσω της γραφιστικής τέχνης. Γεωμετρικά σχήματα, λάκα, δέρμα, ανοξείδωτο ατσάλι και ξύλο είναι τα βασικά υλικά αυτής της τάσης.



Metropolitan (Μετροπόλιταν): Ξεκίνησε από τα αστικά διαμερίσματα στο κέντρο των μεγαλουπόλεων. Πρόκειται για ένα λιτό, καθαρό στιλ, με στοιχεία που αντικατοπτρίζουν τον τρόπο ζωής στο κέντρο κάθε πόλης. 


Vintage (Βίντατζ): Kι όμως, όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο ο όρος δεν προέρχεται από τη μόδα ή μια συγκεκριμένη εποχή, αλλά από... την οινοποιία! Επειδή λοιπόν ο όρος χαρακτηρίζει ένα καλό κρασί μιας συγκεκριμένης χρονιάς, τον χρησιμοποιούμε και στη διακόσμηση για οτιδήποτε παλιό επανέρχεται στη μόδα λόγω της ιδιαίτερης αξίας του. 

Country (Κάντρι): Ναι, σωστά πάει το μυαλό σας στα εξοχικά σπίτια της Αγγλίας. Ρομαντισμός, πατίνες, λευκά ξύλα και μοτίβα που «βγαίνουν» από τις πορσελάνες τσαγιού χαρακτηρίζουν το αξεπέραστο αυτό στιλ.


Colonial (Αποικιακό): Πήρε το όνομά του από τις αποικίες που είχαν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες στην Αφρική και την Ασία τη χρονική περίοδο 1600-1850. Φανάρια, κολόνες και αίθρια, στοιχεία που έφεραν οι Eυρωπαίοι στις νέες αποικίες, ανακατεύτηκαν με τα εξωτικά ντόπια στοιχεία δημιουργώντας το αποικιακό στιλ. 


Shabby (Σάμπυ) σημαίνει ατημέλητο. Φθαρμένα έπιπλα, «περασμένα» με την πατίνα του χρόνου αλλά και με πολλές στρώσεις από χρώμα είναι τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου στιλ. Φλοράλ υφάσματα και έπιπλα και αντικείμενα παλιά ή ανακυκλωμένα προσδιορίζουν ένα στιλ που έχει επιρροές από το country. 


Eclectic (Εκλέκτικ): Συγκεντρώνει διαφορετικά στοιχεία, εποχές και μόδες σε ένα στιλ, το οποίο δεν είναι άλλο από τον επονομαζόμενο εκλεκτικισμό. Εδώ όλα επιτρέπονται! H αλλαγή χρήσης των επίπλων και ο τρόπος έκθεσής τους οδηγούν σε ένα στιλ που αναδεικνύει όσο κανένα άλλο την προσωπικότητα του ιδιοκτήτη.



Baroque (Mπαρόκ): Tο χαρακτηρίζουν η μεγαλοπρέπεια, η λάμψη, τα περίτεχνα σκαλίσματα, η πολυτέλεια και ο μαξιμαλισμός. Εμπνευσμένο από το αυτοκρατορικό στιλ, χρονολογείται από τα τέλη του 16ου αιώνα έως τις αρχές του 18ου. Ένα στιλ που στοχεύει κυρίως στον εντυπωσιασμό και το οποίο έχει εξελιχθεί αρκετά από την εποχή του Λουδοβίκου, γοητεύοντας ακόμα και σήμερα στην πιο λάιτ εκδοχή του.



Retro (Pετρό): Σημαίνει επιστροφή, αναβίωση του παλιού και χαρακτηρίζεται από μια νότα νοσταλγίας.
Retrospective: Αφορά ουσιαστικά τη μεταπολεμική περίοδο 1940-1960. Πρόκειται για ένα νοσταλγικό στιλ που μας έχει αφήσει κληρονομιά σημαντικές επιρροές από την εποχή εκείνη. 


Loft (Λοφτ): H τάση που διαμόρφωσε και ολόκληρο στιλ προέκυψε από τη μετατροπή βιομηχανικών χώρων σε κατοικίες. Tο πιο σημαντικό στοιχείο σε αυτό είναι ο ενιαίος χώρος. Λιτές επιφάνειες και υλικά όπως το μέταλλο, το γυαλί και το τσιμέντο παραπέμπουν στο industrial, που δανείζεται τα βιομηχανικά στοιχεία και υλικά ενός επαγγελματικού χώρου και μπορεί να ενσωματωθεί ως στιλ σε οποιονδήποτε χώρο. Τέτοια στοιχεία βλέπουμε σήμερα σε κάθε σπίτι, ακόμα και ο πάγκος εργασίας στην κουζίνα μας είναι εμπνευσμένος από αυτό το στιλ.

Ο τρόπος που είναι διακοσμημένο ένα σπίτι, αντανακλά το προσωπικό γούστο του κάθε ιδιοκτήτη και την αισθητική του, πολλές φορές μάλιστα και το χαρακτήρα του.



πηγή πληροφοριών: e-go.gr
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Μασάτε καλά, για να μη ...τσιμπολογάτε!

Μασάτε καλά, για να μη ...τσιμπολογάτε!



Αν θέλετε να απολαύσετε εδέσματα χωρίς ενοχές και να χάσετε κιόλας βάρος, προσέξτε πώς τρώτε! Αυτό συνιστούν βρετανοί επιστήμονες που ανακάλυψαν ότι το κλειδί για τον έλεγχο του σωματικού βάρους είναι το πόσο καλά μασάμε το φαγητό μας.

Η σχετική μελέτη έδειξε πως όποιος μασάει κάθε μπουκιά του επί 30 δευτερόλεπτα όχι μόνο "κόβει" την όρεξή του, αλλά περιορίζει δραματικά τη λαχτάρα του για σοκολάτες, γλυκά και τσιμπολογήματα που είναι μερικοί από τους κύριους υπαίτιους της αύξησης του σωματικού βάρους.

Στη σχετική μελέτη, την οποία πραγματοποίησαν ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιχαμ, οι εθελοντές που μασούσαν καλά το μεσημεριανό τους έτρωγαν τα μισά σνακ το απόγευμα από εκείνους που μασούσαν βιαστικά.

Αν και προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η καλή μάσηση της τρογής σε ένα γεύμα, μειώνει την πρόσληψη θερμίδων στη διάρκειά του, η νέα μελέτη δείχνει ότι τελικά επηρεάζει την κατανάλωση θερμίδων και την υπόλοιπη μέρα.

Όπως γράφουν οι ερευνητές του Μπέρμιχαμ στην επιθεώρηση "Appetite", στη μελέτη τους συμμετείχαν 43 φοιτητές και φοιτήτριες, οι οποίοι έμεινα νηστικοί για 2 ώρες πριν αρχίσει το πείραμα.

Σε κάθε εθελοντή δόθηκε ένα πιάτο με πανομοιότυπα σάντουιτσ με ζαμπόν και τυρί.

Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε τρεις ομάδες. Η πρώτη κλήθηκε να φάει ως συνήθως. Η δεύτερη να κάνει παύση 10 δευτερολέπτων πριν καταπιεί κάθε μπουκιά και η τρίτη να μασάει κάθε μπουκιά επί 30 δευτερόλεπτα πριν την καταπιεί.

Δυο ώρες έπειτα από την ολοκλήρωση του γεύματος οι ερευνητές έδωσαν στους εθελοντές τους, ένα μπωλ γεμάτο γλυκίσματα με γεύση φρούτων κι ένα άλλο γεμάτο σοκολατάκια με καραμέλα, ζητώντας τους να φάνε όσο ήθελαν, βαθμολογόντας την πείνα τους και την απόλαυση που έπερναν από αυτά.

Οι φοιτητές που είχαν φάει το μεσημεριανό τους με την συνήθη ταχύτητα και όσοι έκαναν παύση πριν καταπιούν, κατανάλωσαν περίπου την ίδια ποσότητα γλυκισμάτων. Όσοι όμως μασούσαν κάθε μπουκιά τους 30 δευτερόλεπτα, έφαγαν τα μισά γλυκά.

Η αλήθεια είναι όμως, πως αυτό είχε ένα τίμημα. Οι εθελοντές της ομάδας της παρατεταμένης μάσησης ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι από το φαγητό τους και αποκόμισαν λιγότερη απόλαυση από αυτό και τα γλυκίσματα, όπως γράφουν οι ερευνητές. Ο λόγος είναι ότι η παρατεταμένη μάσηση ήταν μια νέα και αρκετά κοπιώδης εμπειρία γι' αυτούς.

Γιατί όμως τρώει λιγότερο όποιος μασάει καλά την μπουκιά του; Οι ερευνητές εικάζουν πως όταν συγκεντρωνόμαστε τόσο πολύ στη διαδικασία του φαγητού, ο εγκέφαλος θυμάται επί περισσότερες ώρες κάθε γεύμα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί περισσότερο την ενεργοποίηση του μηνύματος πρόσληψης νέας τροφής.

Δεν αποκλείεται πάντως, να είναι τόσο δυσάρεστη η παρατεταμένη μάσηση για τον εγκέφαλο, ώστε να απωθεί την ιδέα νέας κατανάλωσης τροφής ακόμα κι αν αυτή είναι κάτι γλυκό που φυσιολογικά θα λαχταρούσε πολύ!


ΠΗΓΗ: tanea.gr
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Μια έκθεση ...κόσμημα!

Μια έκθεση ...κόσμημα!



Με τον τίτλο “A Jewel Made in Greece”, ξεκίνησε χθες Σάββατο 22 Φεβρουαρίου ως το Σάββατο 1 Μαρτίου 2014, η πρώτη ομαδική έκθεση ελληνικού εικαστικού κοσμήματος στην "Τεχνόπολις" στο Γκάζι, συγκεντρώνοντας για μία περίπου εβδομάδα τις περισσότερες από τις πιο έγκυρες υπογραφές των δημιουργών του σύγχρονου ελληνικού εικαστικού κοσμήματος. Η έκθεση αυτή ξεκίνησε και υλοποιήθηκε ως ιδέα της εικαστικής σχεδιάστριας Μαίρης Σαμόλη, ενώ την επιμέλειά της έχει η διακεκριμένη Ιστορικός Τέχνης  Ίρις Κρητικού.
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

find "to e-periodiko mas" on instagram