Προστασία από τον καρκίνο

Προστασία από τον καρκίνο




Το ποσοστό των Αυστραλών που προσβάλλονται από καρκίνο του προστάτη είναι μεγαλύτερο από αυτό των Ελλήνων και αυτό πιθανότατα οφείλεται στην διατροφή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Αυστραλιανή Ιατρική Επιθεώρηση (Medical Journal of Aystralia) η διατροφή, μπορεί να επηρεάζει τις πιθανότητες που έχει κάποιος για να παρουσιάσει καρκίνο του προστάτη.

Από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι οι Αυστραλοί παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά προσβολής καρκίνου του προστάτη από τους Έλληνες, Ιταλούς και άλλους Ευρωπαίους και αυτό αποδίδεται στην διατροφή τους.

Ο στόχος των Αυστραλών ερευνητών ήταν να αξιολογήσουν το σύνολο των δεδομένων που προέκυψαν για τη σχέση της θεραπείας βασισμένης στη δίαιτα για την πρόληψη και για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη σε άνδρες που παρουσίασαν τη νόσο.

Στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές αναφέρουν ότι παρά το γεγονός ότι οι αποδείξεις που επιτρέπουν τελεσίδικα συμπεράσματα είναι περιορισμένες, εντούτοις τα τεκμηριωμένα δεδομένα που διαθέτουμε σήμερα δείχνουν τα ακόλουθα:

Οι παράγοντες που συσχετίζονται με αύξηση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο του προστάτη είναι η διατροφή πλούσια σε λίπη, πλούσια σε κρέατα επεξεργασμένα (αλλαντικά) ή καβουρδισμένα (ψημένα σε κάρβουνα, σχάρα, σούβλα ή ψησταριά) όπως επίσης η διατροφή που είναι υπερβολικά πλούσια σε ενέργεια, γαλακτοκομικά προϊόντα και ασβέστιο.

Αντίθετα, οι άντρες που τρώνε άφθονα φρούτα και λαχανικά, ιδιαίτερα ντομάτες, λαχανικά του είδους των σταυρανθών όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, φαίνεται ότι διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο.






πηγή: newsbeast

[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Κάθε κατεργάρης, στον πάγκο του!

Κάθε κατεργάρης, στον πάγκο του!


(από πού προήλθε η φράση)

Οι Βυζαντινοί ονόμαζαν κάτεργα τα πολεμικά, τα πειρατικά και τα εμπορικά πλοία τους, που είχαν κουπιά ή πανιά. Αργότερα, κάτεργο έμεινε να λέγεται μόνο το πολεμικό πλοίο, που είχε κουπιά και το πλήρωμά του αποτελούνταν από αιχμαλώτους πολέμου ή εγκληματίες, που είχαν καταδικαστεί και ξεπλήρωναν την ποινή τους, ως κωπηλάτες.

Οι δύστυχοι αυτοί άντρες ήταν αλυσοδεμένοι μεταξύ τους, πόδι με πόδι και δεμένοι στη θέση τους. Εκεί έτρωγαν κι εκεί κάποτε, αναπαύονταν. Κατά τις ναυμαχίες φιμώνονταν, για να μη δημιουργούν σύγχυση με τις φωνές τους και μαστιγώνονταν συνεχώς για να κωπηλατούν γρήγορα. Πολλοί πέθαιναν από τις πληγές, την πείνα, την εξάντληση και τις αρρώστιες.
Την τιμωρία των αιχμαλώτων και γενικότερα των εγκληματιών με κωπηλασία στα κάτεργα, συνήθιζαν πολύ οι Γάλλοι και στιγμάτιζαν τους καταδικασμένους, με τη  λέξη Gal, τα πρώα γράμματα δηλαδή της ονομασίας του πολεμικού αυτού πλοίου, που λεγόταν Galera. Το κράτος θεωρούσε τους ανθρώπους αυτούς νεκρούς και έπαιρνε την περιουσία που τύχαινε να έχουν. Το γαλλικό ναυτικό διατήρησε τις γαλέρες έως το 1748, ενώ όταν επικράτησαν νέοι τύποι πλοίων, πολλές απ' αυτές μετατράπηκαν με την πάροδο του χρόνου, σε πλωτές φυλακές.
Με το πρόσταγμα "κάθε κατεργάρης στον πάγκο του!" διαταζόταν οι κωπηλάτες των κάτεργων, οι κατεργάρηδες, να πάρουν θέση έπειτα από ξεκούραση, για να αρχίσουν πάλι να κωπηλατούν. Τη φράση, μεταφορικά, χρησιμοποιούμε σήμερα, για να τονίσουμε την επιστροφή του καθενός στη δουλειά ή το καθήκον του, ύστερα από κάποια διακοπή: "Άνοιξαν, τα σχολεία. Κάθε κατεργάρης, στον πάγκο του".

[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Η μαργαρίνη είναι ...πλαστική;

Η μαργαρίνη είναι ...πλαστική;



Η μαργαρίνη αρχικά κατασκευάστηκε για τη χρήση σε γαλοπούλες ως τροφή πάχυνσης. Όταν από την χρήση πέθαναν οι γαλοπούλες, οι επενδυτές που είχαν ξοδέψει αρκετά κεφάλαια για την έρευνα ήθελαν να κάνουν απόσβεση.
Το προϊόν ήταν μια άσπρη ουσία χωρίς να έχει την εμφάνιση είδους φαγώσιμου. Πρόσθεσαν χρωστικό κίτρινο χρώμα και μια γευστική ουσία και το διέθεσαν στην καταναλωτική αγορά.
Γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ βουτύρου και μαργαρίνης;
  1. Και τα δύο προϊόντα έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες.
  2. Το βούτυρο έχει λίγο περισσότερο κεκορεσμένο λίπος 8 γραμμάρια έναντι 5 γραμμαρίων της μαργαρίνης.
  3. Μια πρόσφατη ιατρική μελέτη του HARVARD έδειξε ότι τρώγοντας μαργαρίνη, αυξάνει (στις γυναίκες) κατά 53% τις πιθανότητες να προκαλέσει καρδιακή δυσλειτουργία.
  4. Τρώγοντας βούτυρο αυξάνεται η απορρόφηση άλλων θρεπτικών ουσιών από τα άλλα φαγητά.
  5. Το βούτυρο από την φύση του έχει πολλές θρεπτικές ουσίες, ενώ η μαργαρίνη περιέχει μόνο τα πρόσθετα στοιχεία, που της βάζουν.
  6. Το βούτυρο έχει πολύ καλή γεύση και αυξάνει τη γεύση των άλλων φαγητών, δηλαδή τα κάνει πιο νόστιμα.
  7. Το βούτυρο υπάρχει εδώ και μερικούς αιώνες, η μαργαρίνη όμως είναι μόλις εκατό χρόνων.
  8. Η μαργαρίνη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα (trans fatty acids).
  9. Παρέχει τριπλό κίνδυνο για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.
  10. Αυξάνει τη συνολική χοληστερόλη και την LDL (την κακή χοληστερίνη) ενώ μειώνει την HDL (καλή χοληστερίνη).
  11. Αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 5 φορές.
  12. Μειώνει την ποιότητα του μητρικού γάλακτος.
  13. Μειώνει την αντίδραση των αντισωμάτων.
  14. Μειώνει την αντίδραση της ινσουλίνης.

Το πολύ ενδιαφέρον μέρος
Η μαργαρίνη πλησιάζει πάρα πολύ να είναι μια ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ! Αν είχε ένα μόριο επιπλέον, θα ήταν πλαστικό. Μόνο αυτή η ιδιότητα, αρκεί να αποφεύγουμε τη χρήση της. Όλα τα φαγώσιμα προϊόντα που έχουν υποστεί υδρογόνωση (προσθέτουμε υδρογόνο για να αλλάξουμε την μοριακή  τους σύνθεση) πρέπει να θεωρηθούν ύποπτα. Κάντε ένα πείραμα μόνοι σας: Αγοράστε ένα κυπελάκi μαργαρίνη και βάλτε το σε μια γωνία με σκιά ή στο γκαράζ. Σε μερικές ημέρες θα παρατηρήσετε τα εξής: καμία μύγα, ούτε αυτά τα μικρά μυγάκια, δεν πλησιάζουν. Δε σαπίζει, ούτε μυρίζει διότι δεν έχει θρεπτική ουσία ώστε να αναπτυχθεί ζωή, έστω και μικροοργανισμοί.  Γιατί; Διότι είναι σχεδόν μια πλαστική ουσία. Τα παραπάνω ισχύουν φυσικά για όλα τα είδη μαργαρινών που κυκλοφορούν στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια αγορά και φυσικά και για τα προϊόντα που διαφημίζονται ότι χρησιμοποιούνται για τη μάχη εναντίον της χοληστερίνης.
ΑΣ ΤΟ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΚΑΙ ΑΣ ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΣΟΥΝ ΟΛΟΙ & ΚΥΡΙΩΣ ΟΣΟΙ ΤΡΩΝΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ

πηγή: proionta-tis-fisis.info



[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Πώς θα αποφύγετε τις ημικρανίες

Πώς θα αποφύγετε τις ημικρανίες



Τον έχετε νιώσει ποτέ; Αυτόν τον εξουθενωτικό πόνο στη μια πλευρά του κεφαλιού, που "κοκαλώνει" το σβέρκο, κάνει τα μάτια να κλείνουν, τον ήχο να φαντάζει ανυπόφορος και το στομάχι να "γυρίζει" σαν τρελό; Ημικρανία είναι - και οτιδήποτε μπορεί να ελαττώσει τις κρίσεις και την έντασή τους, μοιάζει με μάννα εξ ουρανού...

Σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες, ένα στα εννέα παιδιά και ένας στους 12 άντρες, υπολογίζεται ότι πάσχουν από ημικρανία - μια νευρολογική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες κρίσεις πονοκεφάλου (με πόνο να εκδηλώνεται συνήθως στην μία πλευρά του κεφαλιού), που συνοδεύονται από συνδυασμούς συμπτωμάτων, όπως η ναυτία, ο εμετός και η ευαισθησία στο φως και στον θόρυβο.
Οι απλές, καθημερινές δραστηριότητες τυπικά επιδεινώνουν τον πόνο, ενώ οι κρίσεις μπορεί να διαρκέσουν από αρκετές ώρες έως μία - δύο ημέρες και συχνά είναι εξουθενωτικές.
Το 10% περίπου των πασχόντων έχουν μια αύρα ή κάποια προειδοποιητική ένδειξη πριν από την κρίση, όπως το να βλέπουν ένα φως να τρεμοσβήνει, μια διαταραχή της οράσεως ή του λόγου, σύγχυση και μούδιασμα ή "μυρμήγκιασμα" ενός άκρου.
Η ημικρανία μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα κάθε ηλικίας, αλλά είναι πιο συχνή στις ενήλικες, νεαρές γυναίκες. Μολονότι είναι ανίατη, μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο με τα κατάλληλα μέτρα αυτοβοήθειας, τις απαιτούμενες αλλαγές στον τρόπο ζωής και την σωστή ιατρική φροντίδα.
Οι πάσχοντες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η Ελ Μακ Φέρσον, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Μπεν Άφλεκ, εκδηλώνουν κατά μέσο όρο 13 κρίσεις το χρόνο.
Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν επινοηθεί αρκετές θεραπείες και φάρμακα που μπορεί να βοηθήσουν τους πάσχοντες. Μερικά από τα φάρμακα περιορίζουν ή καταπραΰνουν τα συμπτώματα, ενώ άλλα μειώνουν τη συχνότητα και τη διάρκεια των ημικρανικών κρίσεων. Παρ' όλα αυτά, οριστική θεραπεία δεν υπάρχει - και στην αγωγή που συνιστούν οι γιατροί, σημαντική θέση κατέχουν ορισμένα μέτρα του τρόπου ζωής που περιορίζουν την εμφάνιση και τη σοβαρότητα των κρίσεων.
Η εφημερίδα Dalily Mail δημοσίευσε ένα δεκάλογο αυτοβοήθειας
Αποφύγετε τις αιτίες
Κρατήστε για λίγες εβδομάδες ένα ημερολόγιο, για να δείτε αν η ημικρανία σας εκδηλώνεται έπειτα από συγκεκριμένα γεγονότα ή συνθήκες. Συνηθισμένοι παράγοντες που μπορεί να δώσουν έναυσμα για μια κρίση είναι το κάπνισμα (η νικοτίνη πιστεύεται ότι συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου), η πολύ έντονη γυμναστική, το στρες, οι αλλαγές στο πρόγραμμα του ύπνου, το "πιάσιμο" του αυχένα και τα οδοντικά προβλήματα.
Προσέξτε το σάκχαρό σας
Η μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα αποτελεί συνηθισμένο εκλυτικό παράγοντα ημικρανίας, επειδή προκαλεί αύξηση της πίεσης. Να τρώτε κάθε τέσσερις ώρες και να μην περνάτε περισσότερες από 12 ώρες το βράδυ νηστικοί. Να προτιμάτε επίσης τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως φρούτα, λαχανικά και λίγων λιπαρών ή άπαχο γιαούρτι και τυρί. Αντιθέτως, να αποφεύγετε τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το λευκό ψωμί, τα γλυκά και τα ροφήματα με ζάχαρη.

Μην το παρακάνετε με την καφεΐνη
Η πολλή καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει συστολή των αιμοφόρων αγγείων γύρω από τον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να δώσει το έναυσμα για μια ημικρανική κρίση. Περισσότερα από 300 mg καφεΐνης την ημέρα (αντιστοιχούν σε πέντε φλιτζάνια στιγμιαίο καφέ) μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα. Προσπαθήστε να πίνετε λιγότερους καφέδες ή να αλλάξετε σε ντεκαφεινέ. Να θυμάστε πως και η σοκολάτα, το τσάι, αλλά και τα αναψυκτικά τύπου κόλα, περιέχουν καφεΐνη.

Προσοχή στα πρόσθετα
Πολλοί πάσχοντες από ημικρανία αναφέρουν ευαισθησία σε ορισμένα πρόσθετα των τροφίμων, όπως η μονονατρική γλουταμάτη (υπάρχει λ.χ. σε ορισμένα τυριά, αποξηραμένες ντομάτες και κρέατα σε κονσέρβα), η ασπαρτάμη (είναι τεχνητό γλυκαντικό), η ταρτραζίνη (είναι μια κίτρινη χρωστική που χρησιμοποιείται λ.χ. σε ροφήματα με ανθρακικό), διάφοροι θειωτικοί παράγοντες (υπάρχουν στο κρασί) και το βενζοϊκό νάτριο (υπάρχει λ.χ. σε ορισμένες γαρίδες, μαργαρίνες, αναψυκτικά και γλυκά).
Μασήστε πιπερόριζα
Μελέτες έχουν δείξει πως όταν μασάει κανείς ωμή πιπερόριζα καταπραΰνεται η ναυτία και τα πεπτικά προβλήματα που συχνά συνοδεύουν την ημικρανική κρίση. Η πιπερόριζα φαίνεται επίσης ότι καταστέλλει τη δράση των προσταγλανδινών - μιας ομάδα ουσιών που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, ενεργοποιώντας μια ημικρανική κρίση.
Να τρώτε πρωτεΐνες
Μελέτες έχουν δείξει ότι πολλοί πάσχοντες από ημικρανία έχουν στον εγκέφαλό τους χαμηλά επίπεδα μιας ουσίας που λέγεται σεροτονίνη. Για να τα αυξήσετε, να τρώτε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες  όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι μπανάνες, τα φασόλια, ο αρακάς, τα καρύδια, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.


Να πίνετε νερό
Η αφυδάτωση είναι συνηθισμένος εκλυτικός παράγοντας ημικρανίας. Οι ιστοί που περιβάλλουν τον εγκέφαλο αποτελούνται κυρίως από νερό και, όταν χάνουν νερό, συρρικνώνονται, με συνέπεια ερεθισμό και πόνο. Να πίνετε καθημερινά ένα έως δύο λίτρα νερό.
Πάρτε συμπληρώματα
Το 5HTP μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να είναι λιγότερο ευάλωτος στις ημικρανικές κρίσεις, ενώ το συνένζυμο Q10 μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των ημικρανιών.
Να τρώτε μαγνήσιο
Η μειωμένη πρόσληψη μαγνησίου πιστεύεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παροχή αίματος στον εγκέφαλο και χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα - και τα δύο σχετίζονται με τις ημικρανικές κρίσεις. Τα φρέσκα, σκουροπράσινα λαχανικά, ο πολτός τομάτας, τα καρύδια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φασόλια, ο αρακάς, οι πατάτες, οι μπανάνες και η μαγιά είναι μερικά από τα τρόφιμα που περιέχουν μαγνήσιο.


Δοκιμάστε τη γιόγκα
Η γιόγκα θεωρείται "φάρμακο" εναντίον του στρες, ενώ καταπραΰνει διάφορα ενοχλήματα και πονάκια παντού στο σώμα. Ορισμένες στάσεις της, εξάλλου, καταπραΰνουν τη δυσκαμψία στον αυχένα και τους ώμους.
Tips
Εάν εκδηλώσετε μια ημικρανική κρίση που έχει συμπτώματα διαφορετικά από τα συνηθισμένα για εσάς και σας κάνει να ανησυχείτε, συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας.

Πηγή: tanea.gr

[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Η αντιγήρανση δεν είναι θέμα των πλαστικών χειρουργών!...

Η αντιγήρανση δεν είναι θέμα των πλαστικών χειρουργών!...



Σε άρθρο της η κ. Μαρία Ψωμά (Ιατρός - Βιοπαθολόγος) αναφέρει: Παρακολούθησα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την τελευταία παράσταση της διάσημης μπαλαρίνας, Maya Plisetskaya. Κατά τη διάρκεια και βλέποντάς τη στη σκηνή, συνειδητοποίησα ποιά είναι η βάση της αντιγήρανσης. Να αγαπάς με πάθος αυτό που κάνεις, να δημιουργείς και παράλληλα να γυμνάζεσαι διατηρώντας ένα χαμηλό σωματικό βάρος. Το πρώτο τρέφει το πνεύμα, το δεύτερο το σώμα. Είναι 85 ετών αλλά δεν έδειχνε πάνω από 60, αδύνατη, με χαμόγελο και σπίθα στα μάτια, εκφράζοντας το πάθος της για τη δουλειά της, σα να ξεκινούσε τώρα.

Οι ιατρικές θεωρίες για την Αντιγήρανση πολλές, οι επικρατέστερες και πλέον τεκμηριωμένες όμως είναι δύο:

1) Το μήκος των τελομερών. Τελομερή, είναι τα άκρα των χρωμοσωμάτων που όσο μεγαλώνουμε μικραίνουν και γερνάμε και

2) Η θεωρία των ελευθέρων ριζών. Το σώμα “σκουριάζει” όπως το σίδερο στη βροχή. Η ακτινοβολία ηλιακή και χημική, το άγχος, η κακή διατροφή, το κάπνισμα, είναι οι βασικότεροι παράγοντες που μας οξειδώνουν. Άμυνά μας, η σωστή διατροφή, ο υγιεινός τρόπος ζωής και ίσως, η χρήση αντιοξειδωτικών σκευασμάτων.

Αντιγήρανση δεν είναι μόνο η ομορφιά, είναι η πρόληψη όλων των εκφυλιστικών ασθενειών που συνδέονται με το γήρας, όπως καρδιομεταβολικά νοσήματα, διαβήτης, οστεοπόρωση, Αλτσχάιμερ.

Τα βασικά βήματα είναι:
1.Πάθος για ζωή, δημιουργία, αγάπη για αυτό που κάνουμε. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ξυπνάμε το πρωί και να αγκομαχούμε για τη δουλειά μας. Αντισταθείτε στα “πρέπει” και βάλτε τα “θέλω” σας μπροστά. Ο οργανισμός διαισθάνεται την καθημερινή πάλη και αυξάνει τις ορμόνες του στρες, οι οποίες μας γερνάνε.

2.Εσωτερική ηρεμία. Είναι δύσκολο να το πετύχετε. Θέλει πιθανά αναθεώρηση της ζωής και εστίαση στα βασικότερα σημεία της. Δεν ασχολούμαστε με μικροπράγματα. Αφιερώστε 10 λεπτά δύο φορές την ημέρα στο να ηρεμήσετε. Προσευχηθείτε, κλείστε τα μάτια και σκεφτείτε κάτι όμορφο, κάντε γιόγκα, τάε τσι, διαλογισμό. Αναπνεύστε σωστά. Η σωστή αναπνοή διατηρεί την ισορροπία συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος.

3.Σωστή διατροφή. “Είμαστε ό,τι τρώμε”. Αν δεμ πάρουμε τα σωστά θρεπτικά στοιχεία (βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα), ο οργανισμός φθείρεται. Το κεντρικό νευρικό σύστημα αποδυναμώνεται, ο ρυθμός του μεταβολισμού επιβραδύνεται, το συκώτι και το έντερο- τα βασικότερα όργανα αποτοξίνωσης, υπολειτουργούν. Συχνά, μικρά γεύματα, που δεν αυξομειώνουν το σάκχαρο του αίματος, με τα απαραίτητα αμινοξέα και ωφέλιμα λιπαρά, είναι η συνταγή της επιτυχίας. Φρούτα, λαχανικά καθημερινά, με τα χρώματα “του ουράνιου τόξου”, οργανικά ή πλυμένα καλά με εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ. Λιπαρά ψάρια, κρέατα από ζώα που τρέφονται με γρασίδι και αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής. Από τις βασικότερες θεωρίες για αντιγήρανση είναι “ο θερμιδικός περιορισμός” (caloric restriction).

4.Πολύ νερό. Είμαστε 70% νερό. Ο οργανισμός γερνάει χωρίς την απαραίτητη υγρασία και οι ιστοί δεν αναπλάθονται. Πολύ νερό, κατά προτίμηση φίλτρου και αποφυγή αλκόολ. Σίγουρα το κόκκινο κρασί περιέχει ρεσβερατρόλη, από τα καλύτερα αντιοξειδωτικά, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να πίνουνε μπουκάλια. “Παν μέτρον άριστον”.

5.Καλός ύπνος. Είναι απαραίτητες τουλάχιστον 6 ώρες ποιοτικού ύπνου, οι οποίες να περιλαμβάνουν το διάστημα 12-4 το πρωί όπου εκκρίνεται η ορμόνη της αντιγήρανσης. Ιδανικά θα ήταν και 10-30 λεπτά σιέστα το μεσημέρι. Αναπλάθονται τα κύτταρα του εγκεφάλου και μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη και Αλτσχάιμερ.

6.Άσκηση. Σωστή και ποιοτική όμως, και όχι υπεράθληση. Μπορεί να είναι το γυμναστήριο, το γρήγορο περπάτημα, το κολύμπι, οι δουλειές του σπιτιού, η βόλτα με το σκύλο. 20-30 λεπτά καθημερινά πρέπει να είναι η βάση. Προσέξτε τη σωστή αναπνοή. Η διαφραγματική αναπνοή, αυτή των τραγουδιστών, είναι η ιδανική. Η γιόγκα μπορεί να σας το διδάξει αυτό.

7.Ιατρικές εξετάσεις και χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής. Ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει βιοχημικές και ορμονολογικές εξετάσεις αίματος, ούρων, σάλιου, μέτρηση βιταμινών, μετάλλων, αμινοξέων και λιπαρών οξέων. Μόνο ένας εξειδικευμένος ιατρός, με εμπειρία, μπορεί να τις εκτιμήσει και να προχωρήσει σε θεραπεία και σχεδιασμό ολοκληρωμένου προγράμματος.


Μαρία Ψωμά
Ιατρός-Βιοπαθολόγος
mariapsoma@mylady.gr


Πηγή: Mylady.gr
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Ιουλία Τζίβα - Μάνος Σαρρής: Η αγάπη για τη μουσική, βάρκα σε καινούργιο ταξίδι!...

Ιουλία Τζίβα - Μάνος Σαρρής: Η αγάπη για τη μουσική, βάρκα σε καινούργιο ταξίδι!...


Η Ιουλία Τζίβα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από μικρή σύντροφος πιστός, σε κάθε βήμα και έκφρασή της, η μουσική. Οι δυο τους έσμιξαν σε μια αγκαλιά γνώσης και εξερεύνησης, ενός κόσμου, τόσο θελκτικού, αλλά και διάφορου απ' αυτόν που βίωνε. 

Η Αγάπη της για τη μουσική, εκφράστηκε με διαρκή μελέτη κάθε λέξης ή στίχου που άκουγε στα τραγούδια βάρκα των παιδικών της Ονείρων.
Ήταν μόλις Δέκα ετών όταν αυτή η Σχέση, εκφράστηκε για πρώτη φορά στο χαρτί με λέξεις που έμελλε σύντομα να γίνουν στίχος. 
Αυτό ήταν. Το Όνειρο άρχισε να ξετυλίγεται και η δημιουργία - τρόπος έκφρασης για τη στιχουργό απέδιδε καθημερινά καρπούς ψυχής.
Το 2002 είναι η Χρονιά Σταθμός για την πορεία της, αφού για πρώτη φορά ακούει Τραγούδι με  στίχους δικούς της. Ένα τρίλεπτο τραγούδι ήταν η αφορμή να γίνει ο βαρκάρης που με το στίχο του εκφράζει το συναίσθημα, χαρίζοντας γαλήνια ταξίδια, σε όποιον τη ρότα του ακολουθήσει. 
Όταν το μολύβι της χαράζει το χαρτί, το κάθε γράμμα γίνεται εκφραστής μιας διαρκούς πάλης με συναισθήματα και αλήθειες. Διαδικασία όμορφη και συνάμα σκληρή για τη δημιουργό.
Ο στίχος είναι η ζωή της, είναι η φωνή της, ελπίζει και η φωνή όλων όσων θα βρουν σε αυτόν, το καταφύγιο ή την ελπίδα.

Ο Μάνος Σαρρής ξεκίνησε το ταξίδι στη μουσική, όντας μόλις οκτώ ετών, αποκτώντας την πρώτη του επαφή με αρμόνιο, κάνοντας μαθήματα σε ωδείο. Αν και μικρός μαγεύτηκε από τους ήχους των πλήκτρων και θέλησε να εξερευνήσει όλους όσους μπορούσαν να του προσφέρουν τα όργανα. 
Διδάχθηκε ένδεκα χρόνια κλασσικό πιάνο στο Απολλώνιο ωδείο εμπλουτίζοντας τις γνώσεις του, κάνοντας βυζαντινή, αρμονία, θεωρία, σολφέζ και ιστορία της μουσικής.
Περπάτησε πολλά μονοπάτια λαμβάνοντας αρκετά ακούσματα κατά τη διαδρομή του και πειραματιζόμενος με συγγενικά όργανα, όπως ακορντεόν, συνθεσάιζερ κ.α. Ο ήχος των πλήκτρων και το ροκ ηχόχρωμά τους, τον κέρδισαν.
Συνέχισε λοιπόν τη μελέτη του, κρατώντας πάντα τις γνώσεις στις αποσκευές του ταξιδιού, που του παρείχε η κλασσική παιδεία.
Πλέον πραγματεύεται δικές του μουσικές, δημιουργεί ήχους και στίχους. Με την ερμηνεία του και τη μουσική του, έχει σκοπό να συνεχίσει το ταξίδι του, αλλά κυρίως επιθυμεί να προσκαλέσει όσους τον ακούν, να ταξιδέψουν μαζί του, χωρίς φυσικά να τους ενδιαφέρει ο προορισμός, αλλά η ...διαδρομή.

Η Ιουλία και ο Μάνος ένωσαν τις διαδρομές τους σε μια λεωφόρο κοινής έκφρασης. Οδηγός τους, η μουσική, ο στίχος, η αγάπη τους για το ίδιο όνειρο. Η συνεργασία τους ήρθε μετά την επιθυμία και των δύο, αφού είδαν ότι και ο στίχος αλλά και η μουσική τους, έχει να δώσει πολλά στον κόσμο μας.


Δείτε και ακούστε τα κομμάτια τους εδώ:

Ήρθε ξανά το φως - Μάνος Σαρρής: http://www.youtube.com/watch?v=rl0xnak6cSo



Παίρνω ανάσα - Μάνος Σαρρής: http://www.youtube.com/watch?v=_319z3S4jWg




Σου λέω σήκω - Μάνος Σαρρής: http://www.youtube.com/watch?v=tfWdGPw-STQ




Μ'αγαπάς - Μάνος Σαρρής: http://www.youtube.com/watch?v=ymWasf63JGg


Εμείς να ευχηθούμε να είναι καλοτάξιδη η δουλειά αυτή και να δώσει αφορμή και για άλλα πολλά πολλά ταξίδια!!!










[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, εκατό χρόνια πριν...

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, εκατό χρόνια πριν...


To 1913 μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που έκανε η κυβέρνηση Βενιζέλου ήταν οι εξής:

Η υποχρεωτική φοίτηση στα νηπιαγωγεία από 4 ετών.
Καθιερώνεται υποχρεωτικό, αυτόνομο και εξαετές δημοτικό σχολείο.
Στη Μέση Εκπαίδευση καθιερώνονται δύο ανεξάρτητοι τύποι σχολείων. Το τριετές Αστικό σχολείο με τεχνικό και πρακτικό χαρακτήρα, όπου μπορούν να φοιτήσουν χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι του δημοτικού σχολείου. Επίσης το εξαετές Γυμνάσιο, το οποίο χωρίζεται σε φιλολογικό και πραγματικό.
Φροντίδα για τη μόρφωση της Ελληνίδας.
Δημιουργία τεχνοεπαγγελματικής εκπαίδευσης, με σκοπό την προετοιμασία για την κοινωνική και οικονομική ζωή και σύνδεση του σχολείου με την παραγωγή.
Μέριμνα για την εξασφάλιση κτιριακής υποδομής.

Ακολουθούν το 1916 νέες και πιο ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Τα διδακτικά βιβλία του Δημοτικού αλλάζουν μορφή και περιεχόμενο και "οφείλουσι να είναι γεγραμμένα εις την κοινήν ομιλουμένην γλώσσαν, απηλλαγμένην παντός αρχαϊσμού". Αυτή την εποχή εκδίδονται τα πρότυπα αναγνωστικά, το "Αλφαβητάρι με τον ήλιο" και το αναγνωστικό της Γ' Δημοτικού "Σαν τα ψηλά βουνά".


Το ελληνικό διδακτικό βιβλίο αποκτά ευχάριστη εικονογράφηση και εγκαταλείπονται ο διδακτισμός, ο στόμφος και ο αρχαϊσμός. Η εκπαίδευση της περιόδου 1919 - 1920 αποκτά "φιλελεύθερο προσανατολισμό", ο οποίος όμως έρχεται σε ρήξη με τη νοοτροπία του παρελθόντος. Τη δεκαετία αυτή κυκλοφορούν 10 νέα αναγνωστικά βιβλία γραμμένα στη δημοτική με βάση τη γραμματική του Μανόλη Τριανταφυλλίδη.

Οι αντιδράσεις για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση των ετών 1913 και 1917 ήταν μεγάλες, ιδιαίτερα για το γλωσσικό ζήτημα και την καθιέρωση της δημοτικής. Ο Βενιζέλος, αποφασισμένος για τις αλλαγές αυτές, δήλωνε το 1918 στη Βουλή: "Δεν θα κάμωμεν συμβιβασμόν... Είπον καθαρά ότι εις το δημοτικό σχολείο θα έχωμε τη δημοτική γλώσσα".





Από το βιβλίο "Η γειτονιά μας η παλιά" Εκδόσεις Σαββάλας.

Κείμενο: to e-periodiko mas
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

find "to e-periodiko mas" on instagram