Υλικά:
- 1200 γρ. αλεύρι άσπρο
- 2 φακελάκια μαγιά
- 2 ½ κουταλάκια αλάτι
- 4 κουταλιές ζάχαρη
- 4 αυγά
- ½ φλιτζάνι βούτυρο χλιαρό
- 1 φλιτζάνι ανθότυρο τριμμένο
- 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα και τριμμένα
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- Ξύσμα από 1 λεμόνι 2 βανίλιες
- Υλικά για την επιφάνεια του ψωμιού:
- 1 αυγό και 2 κουταλιές γάλα
Σ’ ένα μικρό λεκανάκι βάζετε το γάλα, ρίχνετε τη μαγιά και την αφήνετε 5 λεπτά χωρίς να ανακατεύετε. Προσθέτετε τη ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι και το ανακατεύετε. Το σκεπάζετε για 20 – 30 λεπτά, για να αφρίσει.
Σκεπάστε τη ζύμη όταν είναι έτοιμη και αφήστε τη, για 30 λεπτά να αναπαυτεί. Μετά πλάστε τη σε δύο ταψάκια (ή σε ένα μεγάλο) και σκεπάστε να φουσκώσουν. Αλείψτε τα με αυγό χτυπημένο με 2 κουταλιές γάλα και ψήστε στους 200ο C για 20 λεπτά και μετά χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 170ο C, συνεχίζοντας το ψήσιμο (γύρω στα 40 λεπτά).