Ο κακός μας ο καιρός!

Ο κακός μας ο καιρός!



Μέχρι τώρα, καλά τα βολέψαμε με τον καιρό. Ήπιος γλυκός, καταλάβαινε και κείνος πως το πετρέλαιο είναι απλησίαστο, ό,τι είχαμε να κάψουμε το κάψαμε πέρσι, τα ξύλα ακριβαίνουν κι αυτά, το πορτοφόλι αδειάζει, μας φέρθηκε με το γάντι! Τώρα όμως, αυτό το γάντι θα το φορέσουμε στο χεράκι, θέλουμε δε θέλουμε, γιατί τα πράγματα άλλαξαν.


Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έλεγαν, πού είναι ο χειμώνας και πού είναι ο χειμώνας! Να' τος ο χειμώνας, ήρθε και μας δείχνει τα δόντια του, θυμωμένος με τη χαρά μας, που τόσο καιρό σταθήκαμε τυχεροί.

Βροχές, καταιγίδες, βοριάδες, πλημμύρες, καταστροφές. Έγινε πάλι το έλα να δεις. Δρόμοι πλημμύρισαν, δέντρα ξεριζώθηκαν, ταμπέλες αλλάξανε γειτονιά, θάλασσα βγήκε στη στεριά (για τα ψάρια, θα σας γελάσω) ο κακός χαμός και ο κακός μας ο καιρός. Και μάλιστα χωρίς γεωγραφικές διακρίσεις. Όλη η Ελλάδα από Ανατολή ως Δύση κι από Βορρά ως Νότο σε κακοκαιρία. 

Στην Αττική, σα να μην έφταναν που σαρώνουν κάθε καλοκαίρι, ό,τι κλωνάρι βρεθεί στο διάβα τους, μια που δάση δεν έμειναν και πολλά, έρχονται τώρα οι πλημμύρες με τους αέρηδες να τα αποτελειώσουν. Δέντρα που στέκονταν αγέρωχα ολόκληρες δεκαετίες, ξεριζώθηκαν ώσπου να πεις κύμινο, ξαπλώθηκαν καταμεσίς του δρόμου και η Πυροσβεστική δεν προλάβαινε να απαντά σε κλήσεις για να τα μαζέψει!

Εμείς όμως παιδί μου, δεν πτοούμαστε εύκολα. Πάντα κάτι θα βρούμε, κάτι δημιουργικό να κάνουμε για να βοηθήσουμε το έργο της, μη νομίζετε!...

Και εξηγώ. Πέφτει το δέντρο, είκοσι μέτρα ψηλό, μεσ' τη μέση του δρόμου. Το βλέπουν οι περίοικοι και κατεβαίνουν από τα διαμερίσματά τους με το αλυσοπρίονο στο χέρι. Όχι καλέ, δεν παραφρόνησαν ξαφνικά. Βρήκαν το δημιουργικό τρόπο που λέγαμε, για να απαλλάξουν από το ξεριζωμένο δέντρο το δρόμο και να τον παραδώσουν πάλι στην κυκλοφορία!...

Ευγενή ήταν τα κίνητρά τους, σας το υπογράφω!
Πήραν που λέτε τα αλυσοπρίονα, πήρανε τηλέφωνο και τον κουμπάρο ή τον μπατζανάκη τους από άλλη πιο "άτυχη" γειτονιά (χωρίς ξεριζωμένα δέντρα) και όλοι μαζί τεμάχισαν το δέντρο και το στοίβαξαν στα μπαλκόνια ή στα πορτμπαγκάζ τους, για να το κάψουν στο τζάκι.... Όχι φέτος, του χρόνου, θα το κάψουν για να στεγνώσει πρώτα, αλλά των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν!

Ε, μη μου πείτε ο Έλλην είναι πρακτικός! Σου λέει, έπεσε που έπεσε, πάει που πάει, γιατί να μην πάρω ό,τι μπορώ να ζεστάνω το κοκαλάκι μου;... Και του χρόνου, τα ίδια ζόρια θα έχω, ας κάνω ό,τι καβάτζα μπορώ!...

Τους δικαιολογώ, να λέω την αλήθεια!... Αλλά να δίνεις και συνέντευξη στο δημοσιογράφο για το πώς το έκοψες και πότε θα το κάψεις, δεν ξέρω για σας, αλλά εμένα δεν μου πολυάρεσε.
Λίγο αγριευτικό το βρήκα. Σα να περιμένουν όλοι από δω και μπρος με το πριόνι παρά πόδα τον επόμενο ανεμοστρόβιλο, που θα πάρει παραμάζωμα κάτι ξύλινο, δέντρα δεν μείνανε και πολλά, να το κάνει καύσιμη ύλη! Αγριευτικό για το πού βαδίζουν τα πράγματα, όχι οι άνθρωποι, να εξηγούμεθα.

Μέχρι τώρα, είχαμε να παλέψουμε με την οικολογική μας συνείδηση για κομμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα... Τώρα, μήπως πρέπει να παλέψουμε με τις αιτίες που μας κάνανε να πάρουμε το πριόνι στο χέρι;
Πολυτέλεια; Λέτε;...

Μαρίνα
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Τα μελομακάρονα της γιαγιάς

Τα μελομακάρονα της γιαγιάς


Η συνταγή αυτή, είναι από το τετράδιο της γιαγιάς. Να φανταστείτε ότι οι δοσολογίες ήταν σε οκάδες...

Κάθε Δεκέμβρη από τα παιδικά χρόνια αυτή η συνταγή έδινε τα πιο λαχταριστά μελομακάρονα, που όλοι περίμεναν με ανυπομονησία.

Η συνταγή είναι φυσικά προσαρμοσμένη εκτός από δοκιμασμένη, εμπιστευθείτε τη!

Θα χρειαστούμε:
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 2 1/2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1/4 φλ. ζάχαρη
  • 1/2-1 φλ. αλεύρι
  • 1/4 φλ. κονιάκ
  • 1/4 φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • 2 κουταλιές σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1κουταλάκι γλυκού σόδα
Για το σιρόπι:
  • 1 φλιτζάνι μέλι
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 3/4 φλιτζανιού νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλα και 2-3 γαρύφαλλα
Πώς θα τα φτιάξουμε:
Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη και ρίχνουμε το κονιάκ και το ξύσμα. Στο χυμό πορτοκαλιού ανακατεύουμε τη σόδα και αφού αφρίσει το ρίχνουμε και αυτό στο λάδι. Ρίχνουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι και πλάθουμε μια μαλακιά ζύμη. Δοκιμάζουμε τη ζύμη, να δούμε αν πλάθεται όπως θέλουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Στη συνέχεια κόβουμε μικρές μπαλίτσες και τις πλάθουμε σε οβάλ σχήμα, περνώντας τες πάνω από κάποιο ανάγλυφο σκεύος (η γιαγιά έβαζε ανάποδα ένα ανάγλυφο κρυστάλλινο μπωλ για γλυκό του κουταλιού) φροντίζοντας να έχουν στο κάτω μέρος τους μερικές τρυπούλες που θα εξασφαλίσουν την καλύτερη απορρόφηση του σιροπιού και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν, ετοιμάζοντας το σιρόπι, ως εξής:

Ρίχνουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και μόλις αρχίσουν να ζεσταίνονται ανακατεύουμε ελαφρά και το αφήνουμε να πάρει βράση, ξαφρίζοντάς το. Κατόπιν βγάζουμε τα κανελλογαρύφαλλα και ρίχνουμε τα μελομακάρονα να απορροφήσουν το σιρόπι, τα τοποθετούμε σε πιατέλα (κατά προτίμηση γιορτινή) και πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

Προσοχή, θα γίνουν ανάρπαστα φροντίστε να καταναλωθούν με μέτρο!

Καλή επιτυχία!...

[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Φτιάξτε μόνοι σας, χριστουγεννιάτικα στολίδια

Φτιάξτε μόνοι σας, χριστουγεννιάτικα στολίδια



Επειδή οι προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα, ξεκινούν από το διάκοσμο, που κάνει το χώρο μας, γιορτινό χαρούμενο και ζεστό, φτιάξτε τα δικά σας στολίδια, από fimo, ένα απλό υλικό που μοιάζει αρκετά με την πλαστελίνη και πουλιέται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων από όλα τα καταστήματα που πωλούν είδη ζωγραφικής.



Επιστρατεύστε τη φαντασία σας, χρησιμοποιείστε και χρωματιστές κορδέλες, καμπανάκια και ό,τι άλλο θέλετε, ανακατέψτε χρώματα ή χρησιμοποιείστε κουπάτ ζαχαροπλαστικής για να δώσετε το σχήμα που θέλετε. Όταν τελειώσετε τη διαδικασία φροντίστε να κάνετε μια τρύπα με ένα ξυλάκι από σουβλάκι για μπορέσετε να τα κρεμάσετε και ψήστε τα στους 130 βαθμούς Κελσίου. Αν θέλετε αφού ψηθούν, τα ψεκάστε και με ένα βερνίκι για να γυαλίσουν!...

Δείτε πόσο όμορφα γίνονται!!!











Οι φωτογραφίες, οι πληροφορίες για τα υπέροχα αυτά στολίδια καθώς και η κατασκευή, είναι της φίλης μας Ειρήνης Μητούδη Interior Designer - Διακοσμήτρια - Μελέτη - Επίβλεψη (επαγγελματικών χώρων, κατοικιών, καταστημάτων).



[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Ο μήνας των Χριστουγέννων, έφτασε!

Ο μήνας των Χριστουγέννων, έφτασε!


Δεκέμβριος. Ο μήνας των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς των δώρων και της αγάπης. Μέσα στα τόσα προβλήματα, που μας στερούν την αισιοδοξία και το χαμόγελο, ας προσπαθήσουμε να ξυπνήσουμε το παιδί που κρύβουμε όλοι μέσα μας.
Το παιδί, που με απλά και ουσιαστικά πράγματα είναι ευτυχισμένο. Αυτό που παίζει με ένα άδειο κουτί από γάλα και σου χαμογελά λες και έχει στα χεράκια του, το πιο ακριβό παιχνίδι του κόσμου!...

Τα φετινά Χριστούγεννα ας οργανώσουμε έτσι τη ζωή και τις δουλειές μας ώστε με ελάχιστα χρήματα, πολλή αγάπη και μπόλικη όρεξη για λίγη παραπάνω δουλειά, θα μας εξασφαλίσουν γιορτές με προσωπικό χρώμα, θαλπωρή και πραγματικό πνεύμα Χριστουγέννων.

Το πρώτο βήμα, γίνεται με ένα χαμόγελο! Ένα απλό ειλικρινές χαμόγελο... όχι αισιοδοξίας, ούτε ειρωνείας, ούτε καν καρτερίας... Ένα παιδικό απλόχερο χαμόγελο, κόντρα σε όλα τα δύσκολα, στενάχωρα, πικρά ή απαισιόδοξα.
Το δεύτερο βήμα, γίνεται με την αλληλοβοήθεια! Να σου δώσω κάτι, να μου σταθείς κάπου, να τα καταφέρουμε! Να με κοιτάξεις στα μάτια, να σ' ακούσω να είμαι εκεί για σένα...
Το τρίτο, είναι να φτιάξουμε με τα χεράκια μας, ό,τι δεν μπορούμε να αγοράσουμε! Πάρτε ιδέες, γνώμες, συνταγές και φτιάξτε τα δικά σας στολίδια, δώρα, γλυκά. Κοστίζουν λιγότερο και αξίζουν περισσότερο γιατί καθένα απ' αυτά, είναι μοναδικό ξεχωριστό και με πολύ αγάπη φτιαγμένο...
Τα υπόλοιπα βήματα, είναι εύκολα! Δεν θα σας τα πούμε εμείς, θα τα βρείτε μόνοι σας. Τις επόμενες μέρες μέσα από τις σελίδες μας, θα σας δίνουμε ιδέες και συνταγές που δοκιμάσαμε και δημιουργήσαμε στην προσπάθειά μας να κάνουμε τις φετινές γιορτές, πραγματικά χαρούμενες και αισιόδοξες. Καλό μήνα, σε όλους!

Μαρίνα




[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Το τζόκινγκ προσθέτει χρόνια ζωής

Το τζόκινγκ προσθέτει χρόνια ζωής



Το τακτικό τζόκινγκ μπορεί να προσθέσει μέχρι έξι χρόνια ζωής στη ζωή τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, σύμφωνα με μία νέα δανική επιστημονική έρευνα, που δείχνει ότι ακόμα και μόλις μία ώρα την εβδομάδα τζόκινγκ, μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιολόγο Πέτερ Σνορ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Μπίσπεμπεργκ της Κοπεγχάγης, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό συνέδριο "EuroPRevent2012" στο Δουβλίνο, τόνισαν ότι η έρευνά τους δίνει μία οριστική και κατηγορηματική θετική απάντηση στο ερώτημα κατά πόσο το τζόκινγκ κάνει καλό στην υγεία.

Μπορούμε πλέον να δηλώσουμε με βεβαιότητα ότι: «Το τακτικό τζόκινγκ αυξάνει τη διάρκεια της ζωής. Τα καλά νέα μάλιστα είναι ότι δεν χρειάζεται κανείς να κάνει πολύ τζόκινγκ, για να έχει ωφέλεια», δήλωσε ο Σνορ.
Οι ερευνητές συνέκριναν τη θνησιμότητα όσων έκαναν τζόκινγκ και όσων δεν έκαναν, σε ένα δείγμα πληθυσμού 20.000 ατόμων ηλικίας 20 έως 93 ετών, από τους οποίους 1.116 άνδρες και 762 γυναίκες έκαναν τζόκινγκ, αρχής γενομένης από το 1976. Οι επιστήμονες συσχέτισαν την υγεία των συμμετεχόντων με το αν έκαναν τζόκινγκ και πόσο συχνά. Στη διάρκεια της επόμενης 35ετίας, πέθαναν 10.158 άτομα που δεν έκαναν τζόκινγκ και 122 που έκαναν.
Οι Δανοί ερευνητές, έβγαλαν το συμπέρασμα ότι το συχνό τζόκινγκ μειώνει σε ποσοστό 44% κατά μέσο όρο τον κίνδυνο θανάτου και για τα δύο φύλα. Οι άνδρες που κάνουν τζόκινγκ, μπορούν να επεκτείνουν τη ζωή τους κατά 6,2 χρόνια, ενώ οι γυναίκες κατά 5,6. Πιο ευεργετικό φαίνεται να είναι το τζόκινγκ που γίνεται με αργό έως μέτριο ρυθμό για μία έως δυόμιση ώρες συνολικά την εβδομάδα (μισή ώρα έως τρία τέταρτα κάθε φορά).

Ο «τζόγκερ», όπως είπαν οι ερευνητές, πρέπει να αισθάνεται ότι λαχανιάζει ελαφρά, αλλά όχι πολύ. «Η σχέση μοιάζει με αυτή της δόσης του αλκοόλ. Η θνησιμότητα είναι χαμηλότερη στους ανθρώπους που κάνουν ήπιο τζόκινγκ από ό, τι σε όσους δεν κάνουν καθόλου ή όσους κάνουν υπερβολικά πολύ», τόνισε ο Σνορ.
Το τζόκινγκ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ωφέλιμο, επειδή, μεταξύ άλλων, αυξάνει την πρόσληψη οξυγόνου από τον οργανισμό, ανεβάζει την «καλή» χοληστερόλη και μειώνει τα τριγλυκερίδια, ρίχνει την πίεση του αίματος, εμποδίζει την παχυσαρκία, βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και την πυκνότητα των οστών, ευνοεί την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ επιδρά θετικά και στην ψυχολογία του ατόμου (και επειδή ο αθλούμενος, καθώς τρέχει αργά, μπορεί να έχει κοινωνικές επαφές με τους γύρω του).
Το τζόκινγκ άρχισε να γίνεται δημοφιλές στη δεκαετία του ΄70, όταν μερικοί μεσήλικες άνδρες άρχισαν να τρέχουν στους δρόμους και στα πάρκα των πόλεων για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού. Από τότε -και ειδικά αφότου λίγοι ηλικιωμένοι πέθαναν στη διάρκεια της άσκησης- υπήρχε μία χρόνια επιστημονική διαμάχη σε ποιό βαθμό το τζόκινγκ ως μέθοδος άσκησης είναι τελικά ωφέλιμο ή όχι για τους ανθρώπους κάποιας ηλικίας;
Η ίδια δανική ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καρδιολόγο Πέτερ Σνορ, πέρυσι παρουσίασε μία άλλη έρευνα, σύμφωνα με την οποία το ποδήλατο αυξάνει τη διάρκεια ζωής έως πέντε χρόνια. Η διαφορά όμως με το τζόκινγκ είναι ότι ενώ σε αυτό το μεγαλύτερο όφελος έχουν όσοι κάνουν μέτριας έντασης άσκηση, στο ποδήλατο ωφελούνται περισσότερο, όσοι κάνουν την πιο εντατική άσκηση.


πηγή: ΑΠΕ
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Υπήρχαν διαφημίσεις τη δεκαετία 1920 -1930;

Υπήρχαν διαφημίσεις τη δεκαετία 1920 -1930;



Αν αναρωτηθήκατε κι εσείς όπως εμείς, σας έχουμε την απάντηση. Και βέβαια υπήρχαν, ήταν έντυπης μορφής και εξηγούσαν ή παρότρυναν για την αγορά ενός προϊόντος. Κάποια ονόματα, σας είναι γνωστά, κάποια άλλα όχι. Στις περισσότερες δεν υπάρχουν μοντέλα να προωθούν το προϊόν ή το κατάστημα. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς, ότι ο τομέας της διαφήμισης, στην Ελλάδα, τότε ήταν μάλλον σε νηπιακή κατάσταση. Ο κάθε επιχειρηματίας ή επαγγελματίας που ήθελε να διαφημιστεί, ασχολιόταν μόνος του για να κάνει γνωστή τη δουλειά του. Συνήθως τα κείμενα ήταν φτιαγμένα από τους ίδιους και ο τυπογράφος αναλάμβανε την εκτύπωση. Αυτό ήταν όλο. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να ασχοληθούν κάποιοι άνθρωποι, ειδικά και αποκλειστικά με τη διαφήμιση και την προώθηση αγαθών και υπηρεσιών, όπως είναι σήμερα.








πηγή φωτογραφιών: Google
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Πώς τα απλά υλικά, γίνονται έργα τέχνης!

Πώς τα απλά υλικά, γίνονται έργα τέχνης!



Αν είστε από αυτούς που πιστεύουν ότι έργα τέχνης δεν είναι μονάχα αυτά των διάσημων δημιουργών, που κοσμούν μουσεία και πινακοθήκες, αλλά κάθε τι που με μεράκι και έμπνευση, μπορεί να δώσει νέα "πνοή" και μορφή σε απλά υλικά, τότε σίγουρα θα βρείτε ενδιαφέρουσες τις παρακάτω ιδέες...

Ένα μπούστο βιτρίνας και γυψόγαζες σε συνδυασμό με υπομονή, φαντασία και δημιουργικότητα, δίνουν ένα έργο τέχνης, μοναδικό!..


Θέλετε να μάθετε πώς;

Έχοντας ένα μπούστο βιτρίνας ως καλούπι, βρέχουμε τις γάζες και αρχίζουμε να το καλύπτουμε με πολλές στρώσεις. Στη συνέχεια, το αφήνουμε να στεγνώσει καλά.


Το αποτέλεσμα, βγάζοντάς το είναι όπως της φωτογραφίας.

.
Αν τώρα επιστρατεύσετε μεράκι, φαντασία και διάφορα υλικά όπως χρώματα, πινέλα, φύλλα χρυσού ή ακόμα και πιο "περίεργα" υλικά, όπως για παράδειγμα μια σίτα κουνουπιών (που μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα τριαντάφυλλο για να κοσμήσει το μπούστο) το αποτέλεσμα θα είναι ένα ξεχωριστό έργο τέχνης όπως αυτά στις φωτογραφίες που ακολουθούν!...

Η δουλειά, οι φωτογραφίες και όλες οι λεπτομέρειες κατασκευής είναι από την φίλη μας Ειρήνη Μητούδη Interior Designer - Διακοσμήτρια - Μελέτη - Επίβλεψη (επαγγελματικών χώρων, κατοικιών, καταστημάτων)


[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

find "to e-periodiko mas" on instagram