Κλαίει μόνη της 20 χρόνια...



Την πιο μοναχική φάλαινα του πλανήτη θα ψάξουν τώρα το φθινόπωρο στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό επιστήμονες και παραγωγοί ντοκιμαντέρ.

Οι ερευνητές ακούν εδώ και 20 χρόνια την φάλαινα να κλαίει μόνη της σε ασυνήθιστα υψηλές συχνότητες, ωστόσο ποτέ μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν να την δουν από κοντά.

Η άγνωστη φάλαινα έχει το παρατσούκλι«μοναχική», επειδή επικοινωνεί με συχνότητες που δεν χρησιμοποιεί καμιά άλλη φάλαινα στον Βόρειο Ειρηνικό και εκτιμάται ότι όλα αυτά τα χρόνια κανείς δεν απάντησε στο κλάμα της.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πιθανότατα πρόκειται για πτεροφάλαινα ή μπλε φάλαινα, ή ενδεχομένως υβρίδιο και των δυο.

Το Αμερικανικό Ναυτικό παρέδωσε τις πρώτες ηχογραφήσεις με το τραγούδι του ζώου στους επιστήμονες στα τέλη του 1980, περίοδο κατά την οποία έψαχνε για υποβρύχια στον Βόρειο Ειρηνικό με το σύστημα ηχοεντοπισμού.

Το 1989 ο Δρ. William Watkins από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Woods Hole άρχισε να ξεσκαρτάρει τα αρχεία και παρατήρησε ότι μια φάλαινα τραγουδούσε σε πολύ υψηλότερες συχνότητες συγκριτικά με τις υπόλοιπες.

Οι περισσότερες αρσενικές μεγάπτερες και μπλε φάλαινες τραγουδούν σε συχνότητες 17 με 18 hertz, τις οποίες οι άνθρωποι είναι αδύνατο να αντιληφθούν, ωστόσο η «μοναχική» φάλαινα εκπέμπει ήχους σε συχνότητες 52 hertz.

Ο Δρ. Watkins ξεκίνησε έρευνα και εντόπισε τη θέση του μοναχικού ζώου στον ωκεανό κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής, όταν οι φάλαινες βγάζουν περισσότερους ήχους.

Ο εντοπισμός μια φάλαινας μόνο από τους ήχους της, χωρίς οπτική επαφή, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολος.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε το 2004 και κέρδισε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης.

Έκτοτε ανεπίσημα η φάλαινα χαρακτηρίστηκε η πιο μοναχική στον πλανήτη, γιατί καμία άλλη δεν απαντά στο τραγούδι της.

Ο Δρ. Watkins πέθανε από καρκίνο πριν ολοκληρώσει την έρευνά του και το έργο του συνεχίζει η συνεργάτιδά του, Mary-Ann Daher.

Όπως δήλωσε, η κ. Daher η ερευνητική ομάδα δεν έχει δει ποτέ τη φάλαινα που μελετά και δεν γνωρίζει καν σε ποιο είδος ανήκει.

Η κατάσταση της υγείας της είναι άγνωστη, ωστόσο η φάλαινα δεν πρέπει να παρουσιάζει προβλήματα δεδομένου ότι ζει τουλάχιστον 20 χρόνια.

Οι επιστήμονες ελπίζουν να ανακαλύψουν περισσότερα στοιχεία για την μυστηριώδη φάλαινα κατά τη διάρκεια της αποστολής τους το φθινόπωρο.



Πηγή: econews.gr
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram