Μ. Δευτέρα σήμερα...





H M. Eβδομάδα ξεκίνησε και τόσο οι προετοιμασίες για τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, όσο και η κατάνυξη είναι στο αποκορύφωμά τους. Τη Μεγάλη Δευτέρα "ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός".

Ακολουθώντας το χριστιανικό συμβολισμό του Πάσχα, που για πρώτη φορά καθιέρωσε ο Απόστολος Παύλος, η ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ συμβολίζει τη Συναγωγή των Εβραίων και γενικά τη ζωή του Ισραηλινού λαού, που ήταν άκαρπη από καλά έργα. Είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, του γιου του Ιακώβ, που αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε με ένα Του λόγο.

Από το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων, ψάλλεται ο Όρθρος της Μ. Δευτέρας και το βράδυ ψάλλεται η Ακολουθία του Νυμφίου.
Τα παλιότερα χρόνια οι κοπέλες πίστευαν ότι "της νηστικής καρδιάς η ευχή πιάνει". Έτσι θεωρούσει πως μετά τη νηστεία θα βρουν γαμπρό ή ό,τι άλλο ευχηθούν. 
Στην Κεφαλλονιά λένε:
"Μεγάλη Δευτέρα, μεγάλη μέρα
Μεγάλη Τρίτη, μεγάλη κρίση
Μεγάλη Τετάρτη, μεγάλο σκοτάδι,
Μεγάλη Πέφτη, δάκρυο, πέφτει
Μεγάλη Παρασκευή, θλίψη πολλή
Μεγάλο Σάββατο, χαρές γιομάτο
Μεγάλη Λαμπρή, χάσκα μούσκα αυγό κι αρνί."

Σε άλλα μέρη της Ελλάδας, το λένε λίγο διαφορετικά...
Μεγάλη Δευτέρα ο Χριστός στη μαχαίρα
Μεγάλη Τρίτη ο Χριστός εκρύφτη 
Μεγάλη Τετάρτη ο Χριστός εχάθη
Μεγάλη Πέμπτη ο Χριστός ευρέθη
Μεγάλη Παρασκευή ο Χριστός εσταυρώθη
Μέγα Σάββατο ο Χριστός ετάφη
Κυριακή του Πάσχα ο Χριστός ανεστήθη.

Σε πολλά μέρη της πατρίδας μας η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στην αγορά λαμπάδων για το Χριστό, για τον Άγιο κάθε εκκλησίας, για τους πεθαμένους και από μία για τα μέλη της οικογένειας.
Τις λαμπάδες των Αγίων τις πηγαίνουν στην εκκλησία και τις ανάβουν μπροστά σε κάθε Άγιο, τη μέρα που γιορτάζουν οι εκκλησίες. Μόνο για τον Άγιο Αθανάσιο υπάρχει εξαίρεση και πηγαίνουν τη λαμπάδα του την τρίτη μέρα του Πάσχα.



to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram