Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Powered By | blogger widgets

Το κόκκινο χιόνι.


Λίγες μέρες μας χωρίζουν από τα Χριστούγεννα και αφού περάσαμε και την καρδιά του Δεκέμβρη χωρίς χιόνι, ας μιλήσουμε για ένα διαφορετικό χιόνι, σε χρώμα και εποχή. Το κόκκινο χιόνι, που μπορεί μεν να μην είναι χειμωνιάτικο, ανατρέπει ωστόσο όσα γνωρίζουμε και λέμε για τη λευκότητα του χιονιού.


Πρόκειται για ένα φαινόμενο, που μπορεί κανείς να δει την άνοιξη και στην αρχή του καλοκαιριού στα βουνά, που καλύπτονται μόνιμα από χιόνι. Αιτία του κόκκινου χιονιού είναι ένας είδος φύκου ο οποίος ονομάζεται Chlamydomonas nivalis, ζει στο χιόνι και έχει μια κόκκινη χρωστική ουσία, που ονομάζεται ασταξανθίνη. Είναι η ίδια ουσία που υπάρχει στις ντομάτες, στις κόκκινες πιπεριές και στις γαρίδες.

Όταν λοιπόν το χιόνι αρχίζει να λιώνει ο φύκος ανθίζει και ανεβαίνει στην επιφάνεια του χιονιού, που το φως του ήλιου είναι δυνατό. Η κόκκινη ουσία του, τον προστατεύει από τις ακτίνες UV του ήλιου, τις οποίες αντανακλά το χιόνι. Έτσι το χιόνι παίρνει κόκκινο χρώμα, δημιουργώντας ένα μοναδικής ομορφιάς θέαμα.


Το φυτό αυτό είναι έχει προσαρμοστεί στις δύσκολες συνθήκες των χιονισμένων βουνών και αντέχει σε θερμοκρασίες, που φτάνουν τους -360 οC, ενώ δεν αντέχει σε "υψηλές". Αν μάλιστα  ανέβει η θερμοκρασία έστω και δύο βαθμούς πάνω από το σημείο τήξης του νερού, πεθαίνει. Το κρύο ή καλύτερα το ψύχος, είναι γι' αυτό, το ιδανικό περιβάλλον.

Όταν την άνοιξη υπάρχει μεγάλη ηλιοφάνεια στα βουνά αυτά, η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ο πιο σοβαρός κίνδυνος για τους ζωντανούς οργανισμούς. Για όλους εκτός από το φύκο, που η κόκκινη χρωστική ουσία του, λειτουργεί σαν φίλτρο και τον προστατεύει από την βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία. Παράλληλα επιτρέπει στο μπλε και κόκκινο φως να περάσουν, αφού τα χρειάζεται για τη φωτοσύνθεσή του. Εκτός αυτού, η χρωστική του ουσία είναι αντιοξειδωτική και αδρανοποιεί τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες που απειλούν να τον βλάψουν.                                                                        












Πηγές πληροφοριών και φωτογραφιών:  scienceillustrated.grperierga.gr
Κείμενο: "to e-periodiko mas"                                           

Τα αγαπημένα του μήνα

Ήταν πανσέληνος, θυμάσαι;

Βραδιά πανσέληνου και μια χούφτα ασήμι σκορπά στον ορίζοντα λούζει τα πλακόστρωτα, τις μικρές αυλές τα λαξεμένα χωριά, που σκαρφαλώνουν στα βραχώδη νησάκια  των Κυκλάδων και της άγονης γραμμής
Ανάμεσα στις βουκαμβύλιες και στα ασβεστωμένα παρτέρια ξεπηδούν βήματα που μετρούν τη γοητεία τόπων μαγικών κι εκεί παρέα με το θαλασσινό αγέρι όρκους δίνουν έρωτα σε τρυφερά χείλη
Στην άμμο, κοχύλια ασημόχρυσα πολύτιμα πετράδια γίνονται κι αποθέτονται μ’ ευλάβεια σε κοριτσίστικους λαιμούς Φιλιά και όνειρα σκορπίζονται στη γλυκιά νύχτα μαζί με τους ήχους του παφλασμού
Μετρά το κύμα καλοκαίρια και κορμιά εικόνες που μπλέκονται στο χώρο και στο χρόνο κι αφήνουν αποτύπωμα βαθύ σε καρδιές αλώβητες μοναχικές Ήταν πανσέληνος, θυμάσαι;
Χορεύουν ανέμελα οι φλόγες της φωτιάς κι εγώ κουρνιάζω ξανά στην αγκαλιά σου Ο ήχος των ονείρων μας μου λέει ψιθυριστά Ήταν πανσέληνος, δε ξέχασα, γι’ αυτό θα είμαι πάντα κοντά σου…



Καφές φραπέ, μια ελληνική ιστορία 60 χρόνων...

Συνηθίζουμε να λέμε ελληνικό τον καφέ που γίνεται στο μπρίκι, με το μερακλίδικο καϊμάκι και το εκπληκτικό άρωμα. Ελληνικός όμως είναι και ο φραπέ, αφού έλληνας τον επινόησε, εδώ και 60 χρόνια.

Η ιστορία ξεκινά από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου γεννήθηκε τυχαία το 1957, ο φραπέ από τον Δημήτρη Βακόνδιο. Ο αντιπρόσωπος της ελβετικής εταιρείας Νεστλέ στην Ελλάδα Γιάννης Δρίτσας, παρουσίασε ένα νέο προϊόν για παιδιά στη ΔΕΘ. Ένα σοκολατούχο ρόφημα που παρασκευαζόταν στιγμιαία αναμιγνύοντας το με γάλα και χτυπώντας το στο σέικερ. Προϊόν της ίδιας εταιρίας ήταν και ο στιγμιαίος καφές nescafe, που ήταν ο αγαπημένος του Δημήτρη Βισκόνδιου και συνήθιζε να τον πίνει μέχρι τότε ζεστό. παρασκευασμένο με βραστό νερό και ζάχαρη. Στο διάλειμμα του στη ΔΕΘ, επειδή δεν έβρισκε βραστό νερό, σκέφτηκε να βάλει στο σέικερ το στιγμιαίο καφέ, τη ζάχαρη και κρύο νερό, δημιουργώντας έτσι τον πρώτο φραπέ της ιστορίας.

Από τότε, υπήρξαν διάφορες παραλλαγές με τα βασικά στοιχεία το στιγμιαίο καφέ, το κρύο…

Κρέμες προσώπου από 6 έως 20 ευρώ

Ποιος είπε ότι οι κρέμες προσώπου, πρέπει να είναι ακριβές για να είναι καλές; Είναι ένας μύθος που έχει προ πολλού καταριφθεί κι ας φοβόμαστε να το παραδεχθούμε…

Στα ράφια των selfservice, μπορούμε να βρούμε κρέμες προσώπου που θα περιποιηθούν το δέρμα μας, χωρίς να αδειάσουν το ήδη …ταλαιπωρημένο πορτοφόλι μας. Κρέμες που η τιμή τους ξεκινά από 6 ευρώ και δεν ξεπερνά τα 20 στην ακριβότερη εκδοχή τους.

Ισχυρός συναισθηματικά, άνθρωπος

Πόσο εύκολα θα μπορούσε να περιγράψει κανείς ένα άνθρωπο, που είναι συναισθηματικά ισχυρός; Είναι διαφορετικός από τους άλλους στην όψη, στην περπατησιά, στην ομιλία;... Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί τόσο εύκολα. Σίγουρα όμως δεν κυκλοφορεί με ταμπελίτσα στο μέτωπο, ούτε έχει πράσινο δέρμα...Δεν μπορούμε να σας πούμε τι ακριβώς κάνει, μπορούμε όμως να σας πούμε τι δεν κάνει!!!

Η πρώτη Ελληνίδα φοιτήτρια.

Στις μέρες μας, είναι αυτονόητο και πολύ συνηθισμένο, οι κοπέλες να σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο και μάλιστα στατιστικές μελέτες αναφέρουν πως (σε ορισμένες τουλάχιστον σχολές), είναι περισσότερες από τα αγόρια.

Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Οι γυναίκες σ' όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, ήταν ανθρώπινα όντα υποδεέστερα των ανδρών. Δεν είχαν ούτε πρόσβαση, αλλά ούτε και δικαίωμα στη μόρφωση, με μόνη αιτία, το φύλο τους.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...