Το κόκκινο χιόνι.



Ας μιλήσουμε για ένα διαφορετικό χιόνι, σε χρώμα και εποχή. Το κόκκινο χιόνι, που μπορεί μεν να μην είναι χειμωνιάτικο, ανατρέπει ωστόσο όσα γνωρίζουμε και λέμε για τη λευκότητα του χιονιού.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο, που μπορεί κανείς να δει την άνοιξη και στην αρχή του καλοκαιριού στα βουνά, που καλύπτονται μόνιμα από χιόνι. Αιτία του κόκκινου χιονιού είναι ένας είδος φύκου ο οποίος ονομάζεται Chlamydomonas nivalis, ζει στο χιόνι και έχει μια κόκκινη χρωστική ουσία, που ονομάζεται ασταξανθίνη. Είναι η ίδια ουσία που υπάρχει στις ντομάτες, στις κόκκινες πιπεριές και στις γαρίδες.


Όταν λοιπόν το χιόνι αρχίζει να λιώνει ο φύκος ανθίζει και ανεβαίνει στην επιφάνεια του χιονιού, που το φως του ήλιου είναι δυνατό. Η κόκκινη ουσία του, τον προστατεύει από τις ακτίνες UV του ήλιου, τις οποίες αντανακλά το χιόνι. Έτσι το χιόνι παίρνει κόκκινο χρώμα, δημιουργώντας ένα μοναδικής ομορφιάς θέαμα.

Το φυτό αυτό είναι έχει προσαρμοστεί στις δύσκολες συνθήκες των χιονισμένων βουνών και αντέχει σε θερμοκρασίες, που φτάνουν τους -360 οC, ενώ δεν αντέχει σε "υψηλές". Αν μάλιστα  ανέβει η θερμοκρασία έστω και δύο βαθμούς πάνω από το σημείο τήξης του νερού, πεθαίνει. Το κρύο ή καλύτερα το ψύχος, είναι γι' αυτό, το ιδανικό περιβάλλον.


Όταν την άνοιξη υπάρχει μεγάλη ηλιοφάνεια στα βουνά αυτά, η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ο πιο σοβαρός κίνδυνος για τους ζωντανούς οργανισμούς. Για όλους εκτός από το φύκο, που η κόκκινη χρωστική ουσία του, λειτουργεί σαν φίλτρο και τον προστατεύει από την βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία. Παράλληλα επιτρέπει στο μπλε και κόκκινο φως να περάσουν, αφού τα χρειάζεται για τη φωτοσύνθεσή του. Εκτός αυτού, η χρωστική του ουσία είναι αντιοξειδωτική και αδρανοποιεί τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες που απειλούν να τον βλάψουν.                                                                        


Πηγές πληροφοριών και φωτογραφιών:  scienceillustrated.grperierga.gr
Κείμενο: "to e-periodiko mas"                                           
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram