Υποθαλάσσιοι παγωμένοι τυφώνες



Μπορεί να έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σταλαχτίτες σε σκεπές ή σε κλαδιά δέντρων, όμως αυτό δεν σημαίνει πως ανάλογα φαινόμενα δεν υπάρχουν και κάτω από το νερό. Όσοι λοιπόν νομίζουν πως ο πάγος και οι τυφώνες είναι υπέργεια φυσικά φαινόμενα, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν την άποψή τους. Ο λόγος, ένα μοναδικό φαινόμενο και ιδιαίτερα σπάνιο, που βιντεοσκοπήθηκε για πρώτη φορά για το αγγλικό BBC.

Πρόκειται για ένα παγωμένο υποθαλάσσιο τυφώνα με την ονομασία "Brinicle" που ανακαλύφθηκε το 1960 και βιντεοσκόπησαν το 2011, οι Hugh Miller και Doug Anderson για το Frozen Planet, τη σειρά ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε από το BBC1.


Ο "Brinicle" είναι ένας θανατηφόρος παγοκρύσταλλος ο οποίος διαμορφώνεται κάτω από εξαιρετικά ήρεμες συνθήκες στους ωκεανούς, όταν η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ νερού και αέρα είναι μεγάλη.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως το παγωμένο αυλάκι, που δημιουργείται είναι κρύο, αλμυρό και φτάνοντας στο βυθό επεκτείνεται με μεγάλη ταχύτητα. Στο άγγιγμά του σκοτώνεται ό,τι έρχεται σε επαφή μαζί του, κυρίως λόγω της θερμοκρασίας του που είναι χαμηλή. Οι αχινοί και οι αστερίες είναι τα μεγαλύτερα θύματά του.


Ο καθηγητής, στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Oregon, Andrew Thurber βούτηξε στο βυθό κάτω από τον πάγο της Ανταρκτικής για να συλλέξει δείγματα και αποτελεί ένα από τους λίγους επιστήμονες που είδαν ένα "Brinicle" εν τη γενέσει του. Αναφερόμενος σ' αυτό, είπε πως μοιάζει με ανάποδο κάκτο από γυαλί, που απλώνεται φτάνοντας στον πυθμένα με τη μορφή πάγου.

Μπορείτε να δείτε το εκπληκτικό αυτό φαινόμενο, που μοιάζει με κινούμενο πάγο που απλώνεται, πατώντας εδώ.

Πηγή πληροφοριών: mnn.com

Κείμενο: "to e-periodiko mas"
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram