Μπακαλιάρος με σπανάκι και τομάτα

Μπακαλιάρος με σπανάκι και τομάτα


Μια παραδοσιακή συνταγή από την Κρητική κουζίνα για τη σημερινή ημέρα, εύκολη, γρήγορη, πεντανόστιμη και πολύ θρεπτική, που μας έστειλε ο καλό μας φίλος Μπάμπης Τσαγκατάκης.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

Ένας μπακαλιάρος παστός, περίπου στο κιλό
3/4 του κιλού, σπανάκι
1 κούπα λάδι
πιπέρι, ΟΧΙ αλάτι (έχει ο μπακαλιάρος)
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
2 φρέσκες τομάτες και λίγος τοματοπελτές
1 σκελίδα σκόρδο

Πώς θα το φτιάξετε:

Ξαρμυρίστε πρώτα τον μπακαλιάρο και κόψτε τον σε μερίδες...
Ψιλοκόβετε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το μαραίνετε στο λάδι, μαζί με το σπανάκι. Όταν αρχίσει να γίνεται το σπανάκι, ρίχνετε τη ντομάτα, το πιπέρι και το σκόρδο ψιλοκομμένο.
Μόλις το φαγητό πάρει μια βράση, βάζετε πάνω από όλα τα υλικά το μπακαλιάρο φροντίζοντας η σάλτσα να τον σκεπάζει και χαμηλώνετε το μάτι της κουζίνας, στο μισό. Το αφήνετε να βράσει για 20 λεπτά και είναι έτοιμο!...

Εμείς τη δοκιμάσαμε και μας άρεσε πολύ. Περιμένουμε και τις δικές σας εντυπώσεις!...
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Σάββατο του Λαζάρου & Κυριακή των Βαΐων στη Λέσβο

Σάββατο του Λαζάρου & Κυριακή των Βαΐων στη Λέσβο



Σ' ένα από τα ομορφότερα χωριά της Λέσβου, στο χωρίο Κάπη, πραγματοποιείται το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων ένα έθιμο, οι βάγιες που είναι σπάνιο και μοναδικό σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτό, τα παιδιά των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου από την αρχή του τριωδίου χωρίζονται σε δύο ομάδες.

Ο καλύτερος μαθητής μπαίνει αρχηγός της ομάδας και αυτές οι δυο ομάδες, μοιράζονται το χωριό. 
Ξημερώνοντας το Σάββατο του Λαζάρου, τα αγόρια των δυο ομάδων, ξεκινούν πάνω σε γαιδουράκια να βρουν στα χωράφια του χωριού βάγιες. Τις μαζεύουν, τις φορτώνουν στα ζώα και τραγουδώντας μπαίνουν στο χωριό κατευθυνόμενα στην εκκλησία, έτσι όπως ο Χριστός μπήκε στα Ιεροσόλυμα. 

Στην εκκλησία τα κλαδιά της βάγιας θα δέσουν τα κορίτσια των ομάδων πολλά μαζί σε σχήμα κυπαρισιού και θα τα στολίσουν με βαλάντια με κορδέλλες και κουρέλια δηλαδή, τα οποία συμβολίζουν τα ρούχα που έστρωναν οι πιστοί στο Χριστό, κατά την είσοδό του στα Ιεροσόλυμα.
Η κάθε ομάδα μετά απ' αυτό, θα πάρει τη βάγια της και θα μπει μέσα στην εκκλησία. Πάνω σ' αυτές θα τοποθετηθούν μικροί ξύλινοι σταυροί, οι οποίοι δίνονται στα νιόπαντρα ζευγάρια.
Την επόμενη μέρα (Κυριακή των Βαίων) και αφού τελειώσει η λειτουργία, οι βάγιες θα βγουν στο προαύλιο της εκκλησία όπου τα μέλη των ομάδων θα ψάλλουν τον ύμνο "σήμερον έρχεται ο Χριστός". Ο ύμνος αυτός δεν υπάρχει στην υμνολογία της εκκλησίας, είναι όμως ένας τοπικός ύμνος ο οποίος αποτελείται από περισσότερους από 20 στίχους που ψάλλονται εναλλάξ από τις δύο ομάδες και το περιεχόμενό του δεν είναι άλλο από το χρονικό της ανάστασης του Λαζάρου.
Συνεχίζοντας, η κάθε ομάδα φορτώνεται τη βάγια της και ξεκινά να γυρίσει το χωριό. Η βάγια σταματά σ' όλες τις πόρτες των σπιτιών και τα παιδιά ψάλλουν την καινήν Ανάσταση. Οι κάτοικοι ακούγοντας τον ύμνο βγαίνουν από το σπίτι τους και κόβουν από τη βάγια ένα κλωνάρι και ένα κομμάτι κορδέλα, για να τα τοποθετήσουν στο εικονοστάσι τους και δίνουν στα παιδιά, χρήματα και αυγά τα οποία τα παιδιά μαζεύουν μέσα στα καλαθάκια τους.
Αν σταματήσουν σε σπίτι που έχει νιόπαντρους τότε δίνεται ο μικρός ξύλινος σταυρός που αναφέραμε νωρίτερα και έχει φτιαχτεί από τα παιδιά. Ο σταυρός δίνεται για να είναι το ζευγάρι δυνατό και γερό στην καινούργια τους ζωή.
Όταν ολοκληρώσουν τη βόλτα σ' ολόκληρο το χωριό, οι ομάδες καταλήγουν στους φούρνους του χωριού, για να δώσουν τις βάγιες για καύσιμα για το ψήσιμο της Λαμπριάτικης κουλούρας.
Μετά από αυτό, οι δυο ομάδες συναντιούνται για να ενώσουν τις εισπράξεις τους και τα αυγά που θα τα μοιράσουν εξίσου, θα ανταλλάξουν ευχές και θα γυρίσουν στα σπίτια τους...


πηγή: kapilesvos.gr
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Του έψησε το ψάρι στα χείλη

Του έψησε το ψάρι στα χείλη


(από πού προήλθε η φράση;)


Ο λαός του Βυζαντίου γιόρταζε με μεγάλη κατάνυξη και πίστη όλες τις μέρες της Σαρακοστής. Το φαγητό του ήταν μαρουλόφυλλα βουτηγμένα στο ξίδι, μαυρομάτικα φασόλια, φρέσκα κουκιά και θαλασσινά. 
Στα μοναστήρια όμως, ήταν ακόμη πιο αυστηρά, αν και πολλοί καλόγεροι, που δεν μπορούσαν να κρατήσουν περισσότερο τη νηστεία, έκαναν πολλές κρυφές αμαρτίες κι έτρωγαν αβγά ή έπιναν γάλα. Αν τύχαινε, όμως, κανένας απ' αυτούς να πέσει στην αντίληψη των άλλων - ότι είχε σπάσει δηλαδή τη νηστεία του - καταγγελλόταν αμέσως στο ηγουμενοσυμβούλιο και καταδικαζόταν στις πιο αυστηρές ποινές.

Κάποτε λοιπόν, ένας καλόγερος ο Μεθόδιος, πιάστηκε να τηγανίζει ψάρια μέσα σε μια σπηλιά, που ήταν κοντά στο μοναστήρι. Το αμάρτημά του θεωρήθηκε φοβερό. Το ηγουμενοσυμβούλιο τον καταδίκασε τότε στην εξής τιμωρία: Διάταξε και του γέμισαν το στόμα με αναμμένα κάρβουνα και κει πάνω έβαλαν ένα ωμό ψάρι, για να ψηθεί! 

Το γεγονός αυτό το αναφέρει ο Θεοφάνης. Φυσικά ο καλόγερος πέθανε έπειτα από λίγο μέσα σε τρομερούς πόνους. 
Αλλά ωστόσο έμεινε η φράση «Μου έψησε το ψάρι στα χείλη» ή «Του έψησε το ψάρι στα χείλη» όταν θέλουμε να δηλώσουμε πόσο υποφέραμε από τη συμπεριφορά ενός ανθρώπου.

[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και διατροφή

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και διατροφή


Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται


Πριν μάθουμε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουν όσοι έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καλό είναι να μάθουμε τι ακριβώς είναι. 
Η ΓΟΠ όπως γράφεται για συντομία, είναι η άνοδος των στομαχικών υγρών στον οισοφάγο κατά τη διάρκεια του φαγητού ή μετά από αυτό. Τα υγρά αυτά είναι όξινα και για το λόγο αυτό δημιουργούν το αίσθημα καψίματος και της ξινής επίγευσης. Μπορεί μάλιστα να εμφανιστούν μετά την κατανάλωση αλκοόλ ή ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου, διαρκώντας κάποιες ώρες.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι πολύ συνηθισμένη αφού το 40% των Ελλήνων την παρουσιάζει, ενώ μόνο το 10% γνωρίζει ότι πάσχει από αυτή. 

Αιτίες που την προκαλούν
Στους περισσότερους ανθρώπους όταν υπάρχει ΓΟΠ υπάρχει και χαλάρωση του σφιγκτήρα που βρίσκεται στο κάτω μέρος του οισοφάγου και επιτρέπει τη δίοδο της τροφής από τον οισοφάγο στο στομάχι. Με τη χαλάρωση αυτή, μπορεί το περιεχόμενο του στομάχου να γυρίζει πίσω στον οισοφάγο, μαζί με τα γαστρικά υγρά.
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η εμφάνιση της ΓΟΠ ήταν σε φάσεις έντονου άγχους, σε υπέρβαρα άτομα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε υπέρβαρα άτομα ή μετά από κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις όπως επίσης σε άτομα με διαφραγματοκήλη.

Τι κάνει κακό στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
  1. Τα μεγάλα γεύματα, τα πολύ λιπαρά γεύματα, τα τηγανητά φαγητά και οι λιπαρές σάλτσες.
  2. Οι μεγάλες και αμάσητες μπουκιές.
  3. Η κατανάλωση υγρών μαζί με το φαγητό και κυρίως τα αεριούχα.
  4. Τα γεύματα αργά το βράδυ, ιδιαιτέρως όταν είναι υγρά όπως σούπες ή γάλα.
  5. Η σοκολάτα, ο καφές, το τσάι, η μέντα και το αλκοόλ.
  6. Τα μπαχαρικά
  7. Η κατάκλιση, το σκύψιμο αλλά και η ανύψωση αντικειμένων μέσα σε δύο ώρες μετά το γεύμα.
  8. Τα στενά ρούχα και το σφίξιμο κοντά στην κοιλιά
  9. Το κάπνισμα
  10. Τα παραπανίσια κιλά

Τι βοηθάει
  • Τα μικρά, συχνά γεύματα που είναι ελαφρά σε λιπαρά και θερμίδες
  • Η καλή μάσηση της τροφής. Κάθε μπουκιά να μασιέται πάνω από 15 φορές.
  • Η αποφυγή υγρών τόσο στη διάρκεια του γεύματος όσο και για 45 λεπτά μετά.
  • Μπορεί κάποιος να πιει 20 λεπτά πριν 1-2 ποτήρια, όχι όμως αεριούχα.
  • Ο περιορισμός της σοκολάτας, των σιροπιαστών υγρών, του αλκοόλ, του τσαγιού, της μέντας και της καφεΐνης.
  • Ο περιορισμός των χυμών φρούτων
  • Η αποφυγή των πολύ όξινων τροφών
  • Ο περιορισμός των μπαχαρικών
  • Η αποφυγή της κατάκλισης, του σκυψίματος και της ανύψωσης αντικειμένων για δύο ώρες μετά το γεύμα.
  • Η αποφυγή των στενών ρούχων, κυρίως στη μέση. Όχι στα στενά παντελόνια και φούστες και στις στενές ζώνες.
  • Περιορισμός στην κατανάλωση αεριούχων ποτών, γάλακτος και σούπας αργά το βράδυ.
Έτσι συμπεραίνουμε πως η σωστότερη αντιμετώπιση είναι να παρατηρηθούν τα συμπτώματα και η συχνότητά τους, καθώς και οι διατροφικές συνήθειες και αλλαγές που μπορεί να κάνει κάποιος και με τη βοήθεια του γιατρού να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

πηγή: iatronet.gr

[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Υπάρχουν τροφές που ...ξεκουράζουν;

Υπάρχουν τροφές που ...ξεκουράζουν;



Μπορούσατε να φανταστείτε ότι υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά σε διάφορες τροφές που καταναλώνουμε που έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την κούραση και να τονώνουν τη διάθεσή μας;
Υπάρχουν και αν δεν τα καταναλώνετε συχνά καλό θα ήταν να αναθεωρήσετε!

Ψάρια: Η περιεκτικότητά τους σε ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλουν στην καλή υγεία του εγκεφάλου, στην καλύτερη λειτουργία της μνήμης, αλλά και στη βελτίωση της διάθεσης. Αν καταναλώνουμε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ψάρια όπως το σκουμπρί, οι σαρδέλες, ο σολομός και ο τόνος μπορούμε να ενισχύσουμε σώμα και πνεύμα.
Μέλι: Αν το πρόβλημά σας δεν είναι οι θερμίδες καταναλώστε άφοβα μέλι, το οποίο αποτελεί το βασικό "καύσιμο" του εγκέφαλου. Μια κουταλιά μέλι, αν πρέπει να καταναλώνετε περιορισμένες θερμίδες, στο πρωινό σας, θα σας εξασφαλίσει ευεξία.
Φρούτα και λαχανικά: Αυτές οι δύο κατηγορίες τροφίμων περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά και δρουν προστατευτικά απέναντι στο οξειδωτικό στρες που υφίσταται το σώμα μας, εξασφαλίζοντας έτσι ομαλότερη λειτουργία των κυττάρων. Οι φράουλες, το ακτινίδιο, η ρόκα, το μπρόκολο και οι πατάτες, περιέχουν βιταμίνη C και το σπανάκι, τα σπαράγγια και το μαρούλι περιέχουν βιταμίνη Ε, τα πιο δυνατά αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά. Με την ποικιλία θα εξασφαλίσετε ικανοποιητική δόση...
Καφές: Η καφεΐνη που περιέχει ο παρεξηγημένος καφές, θεωρείται ένα φυσικό τονωτικό και αν τον καταναλώνουμε με μέτρο, μπορεί να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων κούρασης.

πηγή: iatronet.gr
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Νονά, πού είναι η λαμπάδα μου;

Νονά, πού είναι η λαμπάδα μου;


Μερικές μέρες πριν το Μεγαλοβδόμαδο και τα βαφτιστήρια μετράνε και τις ώρες που θα δουν τη νονά με τη λαμπάδα και τα παπούτσια, έτσι όπως απαιτεί η πατροπαράδοτη συνήθεια. Μια συνήθεια, που στις μέρες μας καταλήγει σε πονοκέφαλο για πολλές νονές, που είτε μειώθηκε το εισόδημά τους επικίνδυνα, είτε βρέθηκαν ξαφνικά άνεργες.
Δύσκολη εποχή για βαφτιστήρια, δύσκολη εποχή και για νονές, αφού το έθιμο απαιτεί και παπούτσια και σοκολατένιο αυγό και τσουρέκι!...

Τι να πρωτοαγοράσει κι αυτή η έρμη η νονά; Και πόσο μπορεί να καταλάβει το πιτσιρίκι, ότι τα πράγματα άλλαξαν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα;...
Ακούγεται αδύνατο, αλλά δεν είναι!
Υπάρχουν τρόποι για όλα και κυρίως για αληθινές ανθρώπινες σχέσεις!
Πριν χρόνια, οι νονές ορμούσαν στα πολυκαταστήματα και άδειαζαν τα ράφια αγοράζοντας για το βαφτιστήρι την ακριβότερη λαμπάδα, τα καλύτερα παπούτσια και ρούχα, για να μη μιλήσω για τα υπόλοιπα... 
Από κει και ύστερα, τα πράγματα ήταν εύκολα. Μια επίσκεψη, λίγη κουβεντούλα, "ευχαριστώ", φιλάκια και γεια σας!... 
Είχε καταλήξει μια τυπική, σχεδόν καταναλωτική επαφή, μαθαίνοντας και στα παιδιά να μετράνε την αγάπη με τα υλικά αγαθά και το ύψος της τιμής απόκτησής τους.
Θα μου πείτε: "Και πώς ήξερε το παιδί, αν αυτά που πρόσφερε η νονά, ήταν ακριβά ή φτηνά;"
Το παιδί δεν το ήξερε, το ήξερε όμως πάντα η μαμά, που αξιολογώντας τα δώρα, έδινε το μήνυμα και στο παιδάκι.
Ήρθε λοιπόν η ώρα, να εκτιμήσουμε καλύτερα τους ανθρώπους, τις πράξεις και τα δώρα τους, εξηγώντας στο παιδί μας, πως αυτό που μετράει περισσότερο είναι η αγάπη των γύρω μας και όχι τα δώρα τους. 
Αν η νονά αντί να ξοδέψει μια μικρή περιουσία για να αγοράσει πασχαλινά δώρα, ξοδέψει λίγο χρόνο για να φτιάξει μια λαμπάδα με τα χεράκια της (δε χρειάζονται πολλά, ένα χοντρό κερί, κορδέλες, χάντρες και αγάπη) και ένα τσουρέκι και πάει στο βαφτιστήρι της, με ανοιχτή αγκαλιά να περάσει ένα όμορφο απόγευμα παίζοντας και συζητώντας, πέστε μου ποιο παιδί θα ήταν δυσαρεστημένο απ' αυτό;
Αν θέλετε τη γνώμη μου, κανένα!...
Μαρίνα
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια
Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου

Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου


(από πού προήλθε η φράση;)


Η παροιμιώδης αυτή έκφραση, οφείλεται σε έναν Κρητικό, που ονομάζονταν Παντελής Αστραπογιαννάκης.
Όταν οι Ενετοί κυρίευσαν τη Μεγαλόνησο, αυτός πήρε τα βουνά μαζί με μερικούς τολμηρούς συμπατριώτες του. Από εκεί κατέβαιναν τις νύχτες και χτυπούσαν τους κατακτητές μέσα στα κάστρα τους.
Για να δίνει, ωστόσο, κουράγιο στους νησιώτες, τους υποσχόταν ότι θα ελευθέρωναν γρήγορα την Κρήτη.
Με το σήμερα, όμως, και με το αύριο, ο καιρός περνούσε και η κατάσταση του νησιού αντί να καλυτερεύει, χειροτέρευε.
Οι Κρητικοί άρχισαν ν' απελπίζονται. Μα ο Αστραπογιαννάκης δεν έχανε το θάρρος του, εξακολουθούσε να τους δίνει ελπίδες για σύντομη απελευθέρωση. Οι συμπατριώτες του, όμως, δεν τα πίστευαν πια. Όταν, λοιπόν, το ασύγκριτο εκείνο παλικάρι πήγαινε να τους μιλήσει, όλοι μαζί του έλεγαν: «Ξέρουμε τι θα πεις. Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μoυ!».
[ Διαβάστε περισσότερα ]
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

find "to e-periodiko mas" on instagram