30 χρόνια, Μουσείο Αφής



Ένα ξεχωριστό μουσείο, μοναδικό για την Ελλάδα και ένα από τα πέντε παγκοσμίως, βρίσκεται στην Καλλιθέα και λειτουργεί από το 1984, χάρη στο Σωματείο Φάρος των Τυφλών Ελλάδας και στην τότε πρόεδρο του ΔΣ του, την κ. Λ. Πρωτοπαππαδάκη και τον διευθυντή του κ. Μ. Κεφάκη, οι οποίοι αναζητούσαν τρόπο να έρχονται σε επαφή με την πολιτιτστική μας κληρονομιά, οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης.

Το διώροφο νεοκλασικό κτίριο του Φάρου των Τυφλών, δωρεά της οικογένειας Εμπειρίκου, γίνεται η στέγη του Μουσείου Αφής, στην οδό Δοϊράνης στην Καλλιθέα.

Όταν το 1999 καταστράφηκε από το σεισμό, ξεκίνησε ένας αγώνας αποκατάστασης και αναστήλωσής του, που ολοκληρώθηκε το 2004.

Το 1988 έγινε το "Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς" ανάμεσα σε 70 ευρωπαϊκά μουσεία και το 2004 έλαβε διάκριση για την προσβασιμότητα σ' αυτό, από το Σωματείο Φίλων των Μουσείων.

Οι επισκέπτες του μουσείου, κι αυτό είναι και η ιδιαιτερότητά του, έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν τα εκθέματά του, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των πρωτότυπων (πιστοποιημένα από το Υπουργείο Πολιτισμού) που εκτίθενται σε άλλα μουσεία της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου.

Η Αφροδίτη της Μήλου (Λούβρο), μέρος της ζωοφόρου του Παρθενώνα (Βρετανικό Μουσείο) βρίσκονται εκεί και μάλιστα με τη δυνατότητα να τα αγγίξει ο επισκέπτης, είτε έχει προβλήματα όρασης, είτε όχι!...

Τα εκθέματα είναι από τη κυκλαδική, μινωική, γεωμετρική, αρχαϊκή, αυστηρού ρυθμού, κλασική, ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή, ενώ υπάρχει μακέτα του λόφου της Ακρόπολης κατά τον 5ο π.χ. αιώνα και στο ισόγειο του κτιρίου φιλοξενούνται και δείγματα από τη βυζαντινή περίοδο, όπως εικόνες, μαρμάρινες πλάκες, σφραγίδες καθώς και ένα ξύλινο τέμπλο με την Αγία Τράπεζα.

Ωράριο:
Καθημερινές 8:30 π.μ.-16:00 μ.μ
Διεύθυνση: Δοϊράνης 198, Καλλιθέα, τέρμα Συγγρού, στάση Χρυσάκη.

Τηλ.: 210 941 5222, Fax: 210 941 5271




Πηγές πληροφοριών: fte.org.gr, tactualmuseum.gr
to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram