Οι πιο παλιοί ζωντανοί οργανισμοί του κόσμου!


Η Rachel Sussman είναι καλλιτέχνης - φωτογράφος, που λατρεύει τους πολύ παλιούς ζωντανούς οργανισμούς, που υπάρχουν σε κάποια μέρη του πλανήτη. Έχει περάσει πολλά χρόνια ερευνώντας και φωτογραφίζοντάς τους. "Προσπαθώ να τους προσεγγίσω ως πορτραίτα" λέει και συνεχίζει: "Θέλω να τους διαφοροποιήσω από τα τοπία, μια που συχνά έχουν τόσο πολύ χαρακτήρα..." 
Για να καταλάβετε καλύτερα το περιεχόμενο της δουλειάς της, θαυμάστε τις εικόνες με τα παλαιότερα πλάσματα που ζουν στον κόσμο, παρακάτω. Κάποια απ' αυτά έχουν ηλικία κάποιων χιλιάδων ετών και παραπάνω...


Ο ευκάλυπτος αυτός ζει στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας και είναι 13.000 ετών. Πρόκειται για ένα απειλούμενο είδος ευκάλυπτου και είναι ένας από τα πέντε είδη που απέμειναν στον πλανήτη. Για να τον φωτογραφίσει η Sussmman χρειάστηκε να υποσχεθεί στους φύλακες πως δεν θα αποκαλύψει το όνομα του είδους του ευκάλυπτου, για να μην μπορεί να εντοπιστεί η ακριβής τοποθεσία του.
Mojave Yucca, έρημος Mojave, Καλιφόρνια. Ο θάμνος yucca που βλέπετε είναι 12.000 ετών και όπως θα παρατηρήσατε είναι κυκλικά αναπτυγμένος τόσο πάνω από την επιφάνεια της γης, όσο και κάτω από αυτή, στις ρίζες.



Το πεύκο Bristlecone ζει στα Λευκά Όρη, στην Καλιφόρνια και η ηλικία του ξεπερνά τα 5.000 χρόνια. 


Ποσειδώνια Ωκεανία χλόη της θάλασσας λέγεται το φυτό που βλέπετε και ζει στις Βαλεαρίδες νήσους στην Ισπανία. Η ηλικία του είναι 100.000 ετών. Συγκεκριμένα ζει μεταξύ των νήσων Ίμπιζα και Φορμεντέρα, προστατευμένο από την Unesco. 


Αυτό που βλέπετε να μοιάζει με βρύα, είναι ένα φυτό που ζει στην έρημο Ατακάμα της Χιλής και είναι παραπάνω από 2.000 ετών. Καλύπτει βράχους και όσο κι αν ακούγεται απίστευτο συγγενεύει με τον μαϊντανό. 


Το συγκεκριμένο δέντρο Baobab, απαιτεί ένοπλη συνοδεία για να το επισκεφτεί κανείς. Τα Baobab είναι δέντρα που έχουν πολλές φυσικές κοιλότητες και μέσα τους βρίσκουν καταφύγιο κυρίως ζώα. Πολλές φορές όμως οι κοιλότητες αυτές, είχαν ανθρώπινες και καθόλου ευσυνείδητες χρήσεις, όπως τουαλέτα, φυλακή, μπαρ.

πηγή: ideas.ted.com

to e-periodiko mas
0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μου τη γνώμη σας αφού πρώτα διαβάσετε την "Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων" του blog, που θα βρείτε στην κορυφή της πλαϊνής μπάρας, αν μπαίνετε από υπολογιστή ή κάτω από τη φόρμα σχολίων, αν μπαίνετε από smartphone ή tablet. Ευχαριστώ!

find "to e-periodiko mas" on instagram